Обява

Свий
Няма добавени обяви.

AtMega vs. PIC24?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: AtMega vs. PIC24?

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
    Ти нали не очакваше всичко да е уцелено на 100% от първия път?
    Не съм заглеждал внимателно, но май си правил и други оптимизации? Или само ми се струва, че чаркалака по платката е по-малко?
    Чаркалака е дори повече - още един MOSFET, два мощни Schottky диода, 2 електролитни кондензатора, един полиестерен на изхода, TVS на входа, малка верига, да управлява единия допълнителен MOSFET, верига следяща и тока на спиране освен тоя на тръгване, и един компаратор.

Оптимизирал съм единствено защитните диоди по входовете. По идея на ittso вместо LL4148 съм ползвал аналогични диоди, но по 2 в корпус. Става с една идея по-компактно, но с една идея по-скъпо.

Предната версия се справяше добре с ускорението, но нямаше как да се управлява спирачката със скорост, различна от тая при пълно късо. Просто не го бях доизмислил. Проблема е в това че като управляваш спирачката с PWM, заради индуктивността на мотора в интервалите когато MOSFET-а на спирачката е изключен, започва да помпа входящите кондензатори с напрежение, което няма време да падне до номинала заради ниската консумация на управляващата част (общо около 100-ина милиампера със всички включени реленца и простотийки). И в един момент се оказва че на входа имаш за момент над 40 волта, а чарковете не са предидени за това. Просто добавих още един MOSFET и малък управляващ PNP транзистор, които не позволяват на напрежението върху двата нови електролитни кондензатора на входа да се качва с повече от 0.7V от напрежението, идващо от захранването. A TVS-а хем предпазва входа от напрежения над 35-36 волта, хем е защита против обратно включване на входното напрежение.
    Последно редактирано от sparkybg; 25-11-11, 10:21.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      ...Оптимизирал съм единствено защитните диоди по входовете. По идея на ittso вместо LL4148 съм ползвал аналогични диоди, но по 2 в корпус. Става с една идея по-компактно, но с една идея по-скъпо...
      Аз съм си виновен по подразбиране...
      За да компенсирам оскъпяването - размерът на тая платка би трябвало без проблем да може да се редуцира поне с 30% надолу. Знам че е гадно да се разбутва готова платка, но прогресът иска жертви...
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
        Аз съм си виновен по подразбиране...
        За да компенсирам оскъпяването - размерът на тая платка би трябвало без проблем да може да се редуцира поне с 30% надолу. Знам че е гадно да се разбутва готова платка, но прогресът иска жертви...
        Мисля че ще компромис да я смалявам още. Ширината е зададена от ширината на силовата част. Опитвах и други конфигурации, но не се получава по-добре. От друга страна, по височина имаме 2 захранвания в ляво, и под тях оранжевото реле, до което стигат 220V, управляващи клапана на газта. Това трябва да е на отстояние от всичко останало, включително и кабелите му да са надалеч. Отново пробвах различни конфигурации, но не се получаваше по-добре, а по-зле. CAN интерфейса също е изолиран. Куплунга за бутона на горелката също е желателно да е далеч например от куплунзите за 3-те потенциометъра, за да няма смущения от релето и евентиални "инфилтрации" от кабела до бутона. На всичкото отгоре все пак не трябва и процесора да е натикан съвсем близо до силова част, която благодарение на изчекнатия си товар излъчва доволно при преходни процеси (рязко тръгване и спиране). И да не се бъгне, чете 4 аналогови стойности през ADC-тата, за които все пак трябва някаква точност.

ПП: А то винаги може по-добре. Аз вероятно съм се презастраховал доста откъм отстояния на това или онова. Ама не ми е всекидневие, макар отдавна да се човъркам.
        Последно редактирано от sparkybg; 25-11-11, 13:51.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Малко ъпдейт на тема CAN:

До сега използвах отделен трансивър и изолатор. А случайно видях че ги има двете на куп - например ISO1050, IL41050, както и няколко варианта на Analog Devices. В USB-CAN преходника ще опитам ISO1050. Преходника ще е изолиран, с вграден DC-DC конвертор, и изцяло независим от захранването на CAN шината. Всичко нужно ще си взима от USB-то.

Единственото ми колебание към момента е дали да използвам ft232 или FT245. Третия вариант е вграденото в пиклото USB, в HID режим, но за добра скорост на това решение ще трябват няколко HID канала, тоест ще се показва в Windows като няколко устройства. Предимството е че се поддържа без драйвери от практически всяка операционна система. Недостатъка - примерно 4-те канала, от които трябва да се "сглобят" пратените данни.

Какви са вашите 5 стотинки по въпроса?

Коментар

Оле!

Остана само да донатамъня PID коефициентите още малко. Справя се и до към 5Hz.

Коментар

Толкова зор за един ШИМ с нестабилна честота...
              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                Толкова зор за един ШИМ с нестабилна честота...
                2 ШИМ-а (ускорение+спирачка) + 2 обратни връзки (по напрежение и обороти) + защита по максимален ток (и на спирачката) + защита от пренапрежение при регенеративна спирачка (като пуснеш спирачката преди мотора да е спрял напълно) + филтър на изхода, щото евентуално трябва да мине CE.

Като електроника не е нищо сложно, ама PID-a ме узори, а има още какво да се желае - може да реагира по-добре на спиране. Тая вечер ще го допреборя надявам се. И в следващата версия ще има charge pump за зареждане на кондензатора за управление на гейта на горния транзистор (то е полумост), без да се налага изключване на транзистора при всеки цикъл.

Коментар

Ето и с данни за скоростта в реално време. Май това ще да му е.

Коментар

Току що подкарах и CAN шината на 1 мегабит. Без изненади.

Контролера в PIC32-ката обаче докато го вразумея.... 32 канала, до 32 FIFO буфера, на които посочваш адрес, където искаш да са, и всеки буфер дълъг до 32 месиджа. Отделно 32 филтъра и 4 маски за тях. Всеки канал можеш да го инициализираш за предаване или приемане и да му assign-еш отделен FIFO буфер с произволна дължина, както и отделен филтър и маска ма филтъра. Отделно можеш да си "подготвиш" канали със все буферите им, които автоматично да отговаря на remote request месиджи.

Лудница. 2 дена мигам на парцали докато осъзная за какво иде реч. Контролера в DSPIC30-ката е далеч-далеч по-прост. И с по-ограничени възможности, съответно.

Коментар

Току що подкарах и CAN шината на 1 мегабит. Без изненади.

Контролера в PIC32-ката обаче докато го вразумея.... 32 канала, до 32 FIFO буфера, на които посочваш адрес, където искаш да са, и всеки буфер дълъг до 32 месиджа. Отделно 32 филтъра и 4 маски за тях. Всеки канал можеш да го инициализираш за предаване или приемане и да му assign-еш отделен FIFO буфер с произволна дължина, както и отделен филтър и маска ма филтъра. Отделно можеш да си "подготвиш" канали със все буферите им, които автоматично да отговаря на remote request месиджи.

Лудница. 2 дена мигам на парцали докато осъзная за какво иде реч. Контролера в DSPIC30-ката е далеч-далеч по-прост. И с по-ограничени възможности, съответно.
                      Е ... занеш, зора е докато си направиш някакви работещи пробрамки ... следващия път вече е по-лесно
                      О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Това CAN-а било доволно дуракоустойчиво! Откак подкарах, понеже изводите за data и clock съвпадат с изводите на CAN шината на единия процесор (пълно глупост, ама това е положението), и съответно съм сложил джъмпери да я изключвам докато програмирам, поне 100-ина пъти съм програмирал, прекъсвайки я по време на работа. При това вадя и махам джъмперите един по един. Как пък веднъж не заби, добичето! В момента, в който сложиш втория джъмпер (независимо кой от двата си сложил пръв), всичко си тръгва все едно нищо не е било.

А то е - между двете платки връзка по CAN. Тая с PIC32-ката я ползвам като мост COM-CAN, а самото то е с FT232R. Няма убиване! Жиците са доволно омотани щото върху бюрото ми е велик хаос. Квото и да правя - това работи, и толкоз. На всичкото отгоре за комуникациите не използвам интеръпти.

Коментар

Това CAN-а било доволно дуракоустойчиво!
                          Мдам, защо мислиш намира приложение предимно в автомобили и промишлена електроника.

На всичкото отгоре за комуникациите не използвам интеръпти.
                          Това може да ти изиграе лоша шега по-някое време. Защото можеш да стигнеш до момент в който като натовариш проц-а да се губят пакети от комуникацията.
                          Например в момента правя едно устройство с RX62N, което освен лан-а има и две сериини мулти-дроп линии, освен, че това трябва да се обслужва в реално време се налага и търсене в база данни във външна памет с около 50 000 записа.

Коментар

Значи, към момента просто викам това, което би стояло в интеръпт процедурата от главния Loop. За да върви с интеръпт просто трябва да го енейбълна, плюс още една-две малки промени. Ако се наложи - ще го мисля допълнително. А и при 32 хардуерни буфери за 32 месиджа всеки, ще трябва доста време и натоварване за да ги препълни, което е далеч от случая към тоя момент.

RS232 библиотеката в .NET обаче е нефелна. При сериозно натоварване започва да издъхва. Като свалих тайминга на драйвъра на FT232 нещата се пооправиха, но пак не са това, което искам.

Понеже ще правя CAN-USB преходник (не съм намерил готово решение на смислена цена, иначе бих си купил), софтуера за него ще работи с директните драйвъри за FT232. надявам се това да подобри нещата.

Друг вариант е CAN-Ethernet, ама там вече ще си е сериозна заигравка и никак не ми се захваща.

ПП: Само да добавя - за терминиране използвам схемата с два 60 омови резистора и 100n кондензатор към масата на шината. Гледах сигналите по шината през осцилоскоп - всичко изглежда перфектно. Вярно че и линията е къса (към 50см в момента, което е практически нищо), но като се сдобия с подходащ кабел (май ще е с 2 ТР, омотани в оплетка, като едното ТП ще е шината, второто ТП - плюса на захранването, а оплетката - минуса) ще видя какво се случва и с по-големи дължини на линията, като вкарам и съответните корекции в тайминга. Другия вариант е да ползвам кабел за USB, ама не знам дали продават на метър.
                            Последно редактирано от sparkybg; 27-12-11, 15:57.

Коментар

Не е добра практиката да ползваш оплетката за захранване. Това си е оплетка и е доста различно нещо. При големи разтояния и различми захранвания съответнно и маси стават доста сериозни гърмежи :-)

UTP кабела също е добра усукана двойка. :-)

Коментар

Първоначално публикуван от Tisho Преглед на мнение
                                Не е добра практиката да ползваш оплетката за захранване. Това си е оплетка и е доста различно нещо. При големи разтояния и различми захранвания съответнно и маси стават доста сериозни гърмежи :-)
                                CAN-а ми, със все захранването му, е галванично изолиран от всичко останало. Нямам друг избор. Това което тече по жиците си е единствено и само за него - разбирай обслужва захранването на трансивърите + половината от изолаторите. При това положение не виждам смисъл от отделна жица за минуса и отделна за екрана. Понеже различните компоненти из системата играят едно спрямо друго с едни 100-200 волта нагоре-надолу. Даже мисля да вържа масата на CAN-а към земя, или директно, или поне през кондензатор.

Първоначално публикуван от Tisho Преглед на мнение
                                UTP кабела също е добра усукана двойка. :-)
                                Знам, ама от 4 двойки реално ползвам само една. Предпочитам нещо с една или 2 двойки, но с по-дебели жици. Ползвам обикновени 4 пинови конектори с 2.54мм стъпка към платките и нямам голям избор какво мога да закача към тях. А USB кабелите освен друго са и доста по-гъвкави. Знам че има многожилен UTP, FTP и STP, но просто ми е с ненужно много жици вътре. В момента съм ги вързал с "усукана двойка" дето си я "суках" аз от обикновени жици. Екранирането също ми е задължително, предвид "нещата" дето се случват в една заваръчна машина.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X