Обява

Свий
Няма добавени обяви.

AtMega vs. PIC24?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: AtMega vs. PIC24?

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    Аз си копам, малко по малко...
    Не те знам какво правиш, но вчера два пъти спира тока.

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    ...Изгъзарих се да си сваля и 3D модели на всичко. Ама, вярвате или не - помагат. В 2D не винаги може да се прецени колко близо/далеч за компонентите един от друг, което в 3D се вижда много добре...
    За помагане, помагат и то не само при наместване на компонентите. Например - при 2Д корпуси, електролитният кондензатор е кръг вписан в квадрат. При проверка за отстоянията алтиума за контур на кондензатора взима квадрата. Ако има друг компонент във въпросният квадрат, въпреки че има отстояние до кръглия корпус, реве за грешка. Ако корпусът е 3Д, със същия размер на цилиндъра не реве. Не, че е болка за умиране, но дразни...

Версия 10 още не съм се престрашил да сложа. Засега ще чета отзиви за нея.
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
      Версия 10 още не съм се престрашил да сложа. Засега ще чета отзиви за нея.
      Опитяй я без колебание. Изчистени са много неща. Ауторутинга и интерактивния рутинг (който аз ползвам най-често, или за да поправям глупостите на ауторутинга) са железни. Нито един гърмеж засега. Инсталира се безгрижно, взима си настройките от предната. Въобще, аз съм доволен, и не съм видал нито една причина до сега да ползвам старото.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Voila! Сега остава и да я налепя и да тръгне, което ще е не по-малко изпитание за нервите ми от ръчното подреждане и рутиране 300-те елемента.
        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:platka.png
Прегледи:1
Размер:541.7 КБ
ID:5287273
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Като за правена от програмист изглежда добре...

Майтапя се, в тоя мащаб изглежда както трябва. Две дреболии:
          1. Сигурен ли си, че резисторите между галванично разделените части са за достатъчно високо напрежение?
          2. При повече конектори по платката е удобно да ги подредиш така по вид, брой на изводите или цвят, че да не могат да се объркат местата им. Безценно е при сервизиране.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
            Като за правена от програмист изглежда добре...

Майтапя се, в тоя мащаб изглежда както трябва. Две дреболии:
            1. Сигурен ли си, че резисторите между галванично разделените части са за достатъчно високо напрежение?
            2. При повече конектори по платката е удобно да ги подредиш така по вид, брой на изводите или цвят, че да не могат да се объркат местата им. Безценно е при сервизиране.
            Резисторите ги дават за 3KV. Ей тия:
            http://bg.farnell.com/welwyn/hvc2512...3kv/dp/1506203

За другото - това е прототипна платка само за развойни цели. Доста голяма част (надявам се) ще отпадне в последствие. От 3-те изолирани интерфейса ще остане само CAN шината. Другото ще мине само с прости изолатори - от там ще чета скорост на мотора за телоподаване, натискане на бутони, пускане на газ и прочие, и това ако не реша и тия неща да пусна по CAN шината. По аналоговата част също ще има много, дето ще отпадне, например надявам се всичко да тръгне чисто цифрово. В момента има вариант и да подавам опорни напрежения, а усилвателя на грешката е аналогов, преди изхода. Ползвам и аналогов мултиплрксер, съответно, за да избирам какво ит 4-те сигнала (аналогова регулация по ток, напрежение, и дирекни изходи от DAC-а) да отива към PWM чипа на машината.

Идеята е първо да подкарам USB-RS232, на понапиша софтуера, да направя bootloader, а на по-късен етап и това също да мине през CAN-а, като ще правя отделен USB-CAN преходник.

Филтрите преди ADC-то също са под въпрос.

Въобще, истинската занимавка тепърва предстои.
            Последно редактирано от sparkybg; 17-07-11, 03:49.

Коментар

Тъй....

Входящата аналогова (от входа до ADC-то) част я нарих. Захранванията (готови DC-DC модули) - също. USB-RS232 интерфейса - пак така. До тук всичко работи както се очакваше, без изненади. Току що подкарах и микрочипския bootloader на 115200BPS. Крайната цел е да напиша мой, дето да работи на 2 мегабита. (или там колкото беше ограничението на FTDI чипа).

Всичко тръгна от първия път, с изключение на BoorLoader-а, понеже с тъпата си глава не съобразих че конфигурацията на кристала и PLL-ите е в самия сорс и аха-аха да ми извади очите. А той бил правен за 8Mhz кристал, вместо за 20Mhz, какъвто ползвам аз.

Накратко - до тук добре...

...казал падащият от десетия етаж, минавайки покрай петия.

Коментар

Е, дотук е и относително лесната част. Чепатото тепърва предстои. Хиляди ампери, хиляди волтове, витаещите духове на хиляди транзистори...

И коментаторите...

Коментар

Абе вкарах се в приключение. Сега гледам и операционни системи, че и многозадачни. Интерфейси, FAT-ове HTTP сървъри и прочие.... Писали, хората, та се забравили. И едни цени наслагали...

Коментар

Подкарах BootLoader-а на 1.5 мегабита. Повече не може. Не и на 80Mhz шина на периферията, по простата причина че UART-а няма как да се конфигурира на достатъчно близък (+/-3%) битрейт спрямо наличните във FTDI чипа. 1.333333 мегабита им е точно 1/1, а при 1.5 мегабита има около 2.6 процента разлика. Иначе потенциално максималния битрейт на FTDI чипа е 3 мегабита, а на UART-а - 20 мегабита.

Коментар

Някой да е чувал за софтуер за правене на PCB намотките на планарни трансформатори? Че 30 евра за 2 мижави захранванийца хич не ми са по вкуса. Всичко съм изчислил, проверил, и прочие. Единствено ми се ще да ползвам нещо автоматизирано, щото на ръка си е чанч. В Алтиума нещо не се справям. В смисъл, чертая го, ама на ръка. а те са 8 слоя, та ми иде малце нанагорно.

Някой, нещо? Последно съм се спрял на LM5015. Целта е на изхода да има 3.5V (за LDO регулатор на 3.3V волта), +15V и -15V (за аналоговата част). Просто толкова дребен траф не ми се навива на ръка, а евентуално за по-нататък 60 кинта за захранвания с обща мощност 3-4 вата са крайно неприемлив вариант. Входа е 12V. Захранванията трябва да са изолирани от входа.

Коментар

Току що пуснах PICльото на 60 мегахерца, вместо 80. Серийната връзка съответно тръгна на максималните за FT232 чипа 3 мегабита. Аз доволен.

FT232R rulez!!!

Коментар

И SPI интерфейса вече хвърчи на 40Mhz, при това DAC-а, макар да е правен за 20, си върви и на 40 безгрижно. А PIC-льото може да върви и на 90Mhz-пробвано. Из интернет разправят че и на над 100 вървял, ама не съм пробвал. На колко ще върви всичко това близо до инвертора, не е ясно.

Коментар

Ъъъъ ... Спарки, не разбрах, геймърски комп ли правиш или електрожен?
                            Не се улисвай с честотите, щото крайните стъпала си имат някаква граница, след която формата на изходния сигнал става смешна до липсваща. В смисъл - фронтовете не са безкрайно бързи и като го понадухаш, освен че сигнала заприличва все повече на синусоида, започва да му пада и амплитудата. Особено се отнася за бързо променящи се сигнали, като СПИ примерно или издухан до край ШИМ. Знам, че го знаеш, просто напомням.
                            О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                              Ъъъъ ... Спарки, не разбрах, геймърски комп ли правиш или електрожен? ...
                              Геймърски електрожен.

Значи, хавата със SPI-то е че се гони минимално закъснение от изчислението на това, дето трябва да излезе към DAC-а, до самото му излизане към аналоговата част. А разбира се ще се ползват минималните скорости, които вършат работа. Дори процесора ще работи на минималната възможна скорост, а ако се окаже че е възможно, дори ще се ползва dsPIC33 или дори dsPIC30, заради 12 битовия им ADC. Удобни са че имат образци с по-малко крака и избираема функция на повечето, тоест, мога да си ги нагодя към моята платка по най-добрия начин.

Малко ме изненадаха TL84-ките. Леко греят. Ама, като сметнах колко ток харчат и факта че работят на 30 волта (+/-15) се оказа че изненада няма. 10-12mA при 30 волта са 300-360mW, което е съвсем достатъчно за да "подгрее" не до там големия им SOIC корпус. Вероятно в крайния продукт ще ги мъча на някакво по-ниско напрежение, или ще мина на униполярно захранване. Реално, -15-те волта съвсем спокойно могат да станат -5, а +15-те - +10, дори сега. И това ще се пробва.
                              Последно редактирано от sparkybg; 22-07-11, 12:06.

Коментар

Не публикува схема, да пооплакнем око. Нищо не си взривил все още. Безинтересен проект...

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X