Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поялници

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Моля ви дайте конкретни насоки - с какво да запоя дебели силови кабели, примерно Фи 5-6-7мм?

Купих два поялника от Алито на вид солидни, 300Вата и т.н. когато реших да сменя щепсъла, се оказа, че кабелите са като за хандсфри за мобилен телефон, дори по-тънки и след включване последва пушек, миризми и в кофата може би за пръв или втори път ме ебват толкова брутално, но се ла ви.

Опитах с пропанова горелка, не става, направо пече/изгаря кабелните нишки преди да стопи припоя

Колкото да свърша работата съм кримпирал с гилзи но искаше ми се да има и припой във връзката, че се затоплят кабелите и след време когато се появи и корозия ще стане по-зле.
    Бъдете живи и здрави!

Коментар

• За начало - запояването на дебели кабели иска малко опит и съответното оборудване.

Ама да караме подред. Искаш да запоиш кабели с диаметър около 6мм. към какво? Или искаш да ги снадиш?

А относно покупките от алито...
      От вашенския ибей последните няколко месеца в бачкането купихме няколко чисто нови 200W Велера работещи на 220V, за около 50 вашенски пари всеки. Бачкат като змейове. Човката на всеки тежи около 150 - 200 грама и разбира се е чист бакър.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
        Моля ви дайте конкретни насоки - с какво да запоя дебели силови кабели, примерно Фи 5-6-7мм?

Това е във възможностите на поялник около 120W като този.

Горното е пример за тип поялник, не е задължително разбира се да бъде Велер.

Друг вариант е поялник с пропан-бутонова горелка.
        Горелка нагрява човка от бакър а не директно кабелите.
        Така нареченият тип за улуци

Като цяло запояване на кабели с такъв диаметър не е особено трудно.
        Аз за такива, ако са малко количества паля газовият Велер.

Ако са повече - по-големият с пропан-бутановата горелка.
        Това понеже обикновената пръдня е евтина.
        Не, че велера на гори пропан-Бутан но не точно същият.

Ако кажеш да ти потърсим алтернативи на ток.
        Но при възможност за предпочитане е с електрически.

Враг усраине

Коментар

• BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Чок тешекурляр, аркадаш!

• Esper
          Esper коментира
          Редактиране на коментар
          Ти се изкажи по въпроса на Ицо - какво ще се лепи на тези кабели?

Едно е да се залепи кабелна обувка а по-различно ако трябва да залепиш този кабел към нещо по-голямо.

Аз кабелна обувка на до 16 квадрата кабел си лепя дори с 65W велер станция ако не бързам.
          С газовият е като бързам.

120W може да се окаже малко ако ще запояваш 2 такива кабела един към друг.
          Особено ако нямаш опит.

• BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Не виждам други коментари освен твоя Миро, явно Ицо ми е в игнор листата. Това са захранващи кабели за МПС + разни солари/инвертори и т.н. + разни неща на 12 волта с голяма консумация + нужда от дълги кабели.

• Леко бъркаш заниманията. За човек който се оправя добре със спояването това е лесна задача. Щом са правени опити за спояване с пламъка на горелка, би трябвало да е ясно какъв опит има с тия неща.

А за Велерите с червани дръжки и / или кутии...
        С малки изключения това са хоби джаджи които не блестят с нищо. Повечето от тях дори нямат термоконтрол.
        А по-горе говорех за Велер W201, който е поялник с магнестат.

И коментаторите...

Коментар

• Червените са за домашно ползване, този едва ли има регулатор на мощност та какво остава за термо-контрол.
          Не е задължително 4-500лв да са оправдан разход и правилен подход ако не се ползва интензивно...
          Враг усраине

Коментар

• Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
            Не е задължително 4-500лв да са оправдан разход и правилен подход ако не се ползва интензивно...
            Да, не е оправдано. Ама на острова 50 паунда вероятно са пари за 3 хамбургера и 2 бири, или там някъде...

И коментаторите...

Коментар

• Не точно по проблема на Жоро но....

JBC C245 също е към 120 вата. С масивни жици/обувки просто слагам масивната човка и ако трябв го пускам на 400 или 450 градуса. С малко търпение нещата се случват.

5 квадрата кабел е с радиус 2.5мм, Като е многожилен да е 3мм. Не е чак огромна драма.

Преди време си правих LED фенерче на върха на дълга медна тел така - малък, но мощен SMD диод, дебел меден едножилен кабел, отрязан плоско, и там запоявам диода така че термо падът му и единия извод (ако са 2 отделни) да са запоени към дебелата мед, а само другия извод с тънка жичка. После малко термошлаух, няколко капки прозрачен заливен силикон, и получавате фенерче с диаметър около 5мм, което, понеже на твърд кабел, може да се гъне и завира навсякъде.

Оказа се че жицата отнася достатъчно топплина за да може на 2-3 вата диод да му е повече от комфортно. И смотаната евтина китайска камерка прогледна, без да ползвам смотаното и осветление, половината от което я самозаслепяваше.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• То не е ясно за какви точно кабели говори понеже е написал диаметър а не сечениe.
                Дори диаметъра е примерен и не разбрах дали се отнася само за медната част или за кабела с изолацията.
                Та гадая, че работата се върти около 16 квадрата, което не е някакво предизвикателство към инструмента.

Ама па чак с твоите любими турбо-писалчици ще отиде на майтап работата, струва ми се
                Особено като стане ясно колко ще струва за да почне да грее, което е бая далеч от свършена работа
                Враг усраине

Коментар

• BatGeorgeone
                  BatGeorgeone коментира
                  Редактиране на коментар
                  Ти па ме изкара съвсем хабдал

Говоря за сечение на медта, квадратите са от 20 нагоре, 19 е най-тънкия но ми се наложи да съединя 19квадрата с наполовина по-тънък от него и с гилза стана мега тъпня ама важното е, че свърших работа.

То не е ясно за какви точно кабели говори понеже е написал диаметър а не сечениe.
                Дори диаметъра е примерен и не разбрах дали се отнася само за медната част или за кабела с изолацията.
                Та гадая, че работата се върти около 16 квадрата, което не е някакво предизвикателство към инструмента.

Ама па чак с твоите любими турбо-писалчици ще отиде на майтап работата, струва ми се
                Особено като стане ясно колко ще струва за да почне да грее, което е бая далеч от свършена работа
                Писалчиците са реални 130W и си ги харчат като ги натоариш (тоест добър термо контакт). Правят вода за чай доволно бързо - пробвано.

Има дори вариант за пота. Ползвам си я редовно.

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:c245pot.jpg Прегледи:0 Размер:2.3 КБ ID:7003113

Знам че си неверник, ама това е положението. JBC C245 може ПОНЕ колкото 120 ватовия червен Weller, който даде по-горе.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• С тая пота винаги ми оправяш настроението
                  Ма на Жоро сериозно ще му се развали като се изясни финансовата щета за да сгрееш това
                  Враг усраине

Коментар

С тая пота винаги ми оправяш настроението
                    Ма на Жоро сериозно ще му се развали като се изясни финансовата щета за да сгрееш това
                    Пота като пота. В редките случаи, в които ми е трябвала, е свършила това, което се е очаквало от нея, доволно бързо. Докато това червеното горе загрее, тинола в потата отдавна е течен и съм приклюил топенето на поне 10-ина жици.

130 вата са си 130 вата. Едното топли меден топуз от далече и с калпав топлинен контакт, другото от близо и когато трябва. Резултата - откак го имам практически нищо друго не ми е трябвало като поялник. За дебели жици имам хидравлична 20Т преса за кербоване, а жица от 10-ина квадрата нагоре си реве за такова.

Изрично писах че писанията ми не се отнасят за проблема на Жоро, именно заради цената. Имал съм всякакви тежащи боклуци през годините - сега или събират прах, или отдавна са заминали на боклука.

Коментар

• Мощността е мощност, а топлинната маса е топлинна маса. Явно не е случайно, че човката на Велера за кюнци тежи към 100 - 150 грама. Трябва да взема да я претегля най-накрая...
                      За сравнение - при малолитражните Велери бачкащи на 24V човките не са толкова масивни. А не е като да нямат модели с мощност по 120W или 150W.
                      Та, олд скул си е олд скул.

И коментаторите...

Коментар

• Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                        Явно не е случайно, че човката на Велера за кюнци
                        Има и JBC C470 за такива цели. Разликата - едното го чакаш предварително и следварително, другото не. В крайна сметка от значение е колко лесно енергията стига от контакта кабела до спойката.

А до топлинната маса - хавата е като едно време с "акумулиращите" печки, разликата е само в мъкненето, крайния ефект - един и същ като с конвектор, тежащ с 99% по-малко. Ако токът не спира, ползата от файдата е никаква.
                        Последно редактирано от sparkybg; 23-06-25, 15:53.

Коментар

• BatGeorgeone
                          BatGeorgeone коментира
                          Редактиране на коментар
                          Ако мога да намеря читав поялник до 200 паунда ще си го купя, просто не знам къде да търся и какво да избера, а в ибей и амазон 99.9999999999999999% са китайски шир потреба и за такива до 20-30, аре 50тина кинта давам макс.

• Стопли мястото на запояване със горещ въздух до около 200 гр. Стопли до температурата на запояване с поялник за 10лв, 60/80 W (китайски) от железарията. Използвай ПОК60 примерно, че както нямаш оборудване, с безоловен ще е драма.

Коментар

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

Изрично писах че писанията ми не се отнасят за проблема на Жоро, именно заради цената. Имал съм всякакви тежащи боклуци през годините - сега или събират прах, или отдавна са заминали на боклука.

Прочетох го това ма немаше как да не изтроля изтурбената човка със 120 или колкото са там “свещите” на площ, която вече дори не виждам без външна помощ

И да - от утре вече съм с цъкен за близо.
                          Тъжно ма нема начин - ЕГН-то не прощава мамицата му.

Секо нищо с начало и край

И вече е крайно време да си туря телевизор на микроскопа в лаб-а че без него съм кьораф като прилеп с локмен.

Враг усраине

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X