Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поялници

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• През годините едва няколко пъти съм имал проблем с проводимост на флюс. Да кажем, че процентно е пренебрежимо. За хващане какъв е проблемът, не е.

Да погледнем и най-баналното. Мериш с уреда - нищо. Пак мериш - пак нищо. Позатъркаш флюса със сондата - я, волтаж, ампераж, ватаж, омаж, цолаж...
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Има един пословичен случай в пернишкият завод за к0р0изкрИвители (токоизправители де) - за също толкова пословично калпавите им електронни стабилизатори.
      Зли езици твърдят, че случая се разплел след години производство - оказало се, че в цеховете давали един жълт флюс, паста на киселинна основа за всичко.
      Това след никакво време става откровено проводимо а стабилизаторите почти винаги бяха щета.
      Тая работа може да е мит а може и да е буржоазна диверсия

Но това беше лирично отклонение, немах предвид този или подобни случаи.
      Враг усраине

Коментар

• Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
        Зли езици твърдят, че случая се разплел след години производство - оказало се, че в цеховете давали един жълт флюс, паста на киселинна основа за всичко.
        Това след никакво време става откровено проводимо а стабилизаторите почти винаги бяха щета.
        Дали е истина не знам. Обаче имах един флюс, който след не много време оставяше зелени следи по платката където има съприкосновение с чиста мед
        И си беше проводим, и съответно създаваше проблеми. Но бе много отдавна. Взех си поука
        Та...зависи...
        Другото е че всичко което излиза от мен като произведено или ремонтирано се покрива задължително с лак защитаващ от влага.

Панайот Бърдарски
        0887 60 77 22

Коментар

• Първоначално публикуван от pansim Преглед на мнение

Другото е че всичко което излиза от мен като произведено или ремонтирано се покрива задължително с лак защитаващ от влага.
          Руснаците съм ги запомнил с тая бруталия - прозрачен лак върху всичко.
          Много от промишлената им електроника както и военна я правеха така - след мен и потоп
          И аз правех така за неколко неща около моторите.
          Ма т'ва е практически неремонтируемо после.
          Враг усраине

Коментар

• Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение

Руснаците съм ги запомнил с тая бруталия - прозрачен лак върху всичко.
            Много от промишлената им електроника както и военна я правеха така - след мен и потоп
            И аз правех така за неколко неща около моторите.
            Ма т'ва е практически неремонтируемо после.
            Зависи с какво пръскаш. Практически всички автомобилни джаджи, които пипам, са така. Лака или е силоконоподобно и пада лесно механически, или се маха с изопропанол или обезмаслител за спирачки (екстракционен бензин), или и двете. Досадност е, но по никакъв начин не пречи на ремонтирането. Преди месец-два се човърках да сменя MOSFET-а, ръководещ зареждане на алтернатор (силиконоподобно), преди това 4-5 километража (пада от изопропанол и бензин).

Мiсля че му викаха "conformal coating". Някои варианти дори действат като флюс като тръгнеш да ремонтираш - имаше такъв доста популярен спрей из магазините за електронни чаркове, който между другото изглежда супер смешна работа като изсъхне (толкова тънък че едва се вижда), обаче работи учудващо добре.
            Последно редактирано от sparkybg; 19-01-26, 14:31.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Сега има различни варианти за импрегниране и начини за премахването им.
              В дълбокият соц вероятно са ползвали онова, на което казваха "бернщайн лак"

На места беше над 2мм да не говорим, за засъхналите капки.
              Сигурно е имало начин да се премахне по химичен път но се съмнявам!
              Аз просто не барах такива
              Враг усраине

Коментар

• stefsab
                stefsab коментира
                Редактиране на коментар
                ПФ-12

• Лак за платки си има. Тънък слой е достатъчен
              Има диелектрична якост от 40kV/mm
              Лесно се ремонтира ако се наложи.
              Панайот Бърдарски
              0887 60 77 22

Коментар

• Така е, миналата година дори купувах някакъв двукомпонентен дето след заливане става на нещо като желе.
                Ма последно ставаше въпрос струва ли си чак такова вманиачване след всяко запояване да се чисти и брише.
                Все едно е порцеланов трон, егати.

Единственият логичен аргумент беше онова с визуалната инспекция на платка с машина.
                И че може да не е правена такава ако не е измита.
                Не знам - зат'ва питам!
                Враг усраине

Коментар

• Многото случаи в които се не се появява проводимост заради неизмити спойки не могат да компенсират редките в които се проявява. Или на шопски: Най-мразим да търсим духчета у електриката!

А и измиването на спойките е толкова елементарна операция, че за дребни серии или единични бройки дори няма какво да се умува. Изопропилов спирт, четка за зъби и работата е готова. Като опция (при мен е задължително) подсушаване със сгъстен въждух.
                  Разбира се трябва да се подхозда с мисъл. Ако има електромеханички компоненти които не са херметични (потенциометри, ключове, релета, зумери), платката не трябва да се топи в кацата със спирт.

И коментаторите...

Коментар

• Е стига де!
                    "Всичко работи" е ужасна скука освен това синтетиката ще ни превземе съвсем отсекъде.
                    Добре е да има такива изключения за да... Че'к да видим как е са модерно:

Да излезем от зоната си на комфорт
                    Враг усраине

Коментар

• "Всичко работи" е чудесен сценарий, а дебъгването на тъпи проблеми, още повече предизвикани от мързел, е тъпо занимание. Или както го наричам - хамалска работа.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                      X