Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поялници

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Интересно защо са решили да турят галета с резисторна каскада вместо прозд потенциометър в управлението.
    Иначе прилично сделано, са чайниците нема да се церемонят с толкова детайли.

Ицо до забележи, че даже на таа тарелка са турили куплунг за поялника.
    Некакъв “военен” тип ама взе пак са решили да се сваля.
    Не като велерци да спестят некой леф от конектор

Интересна джаджа, бих си поиграл да я реставрирам.
    Любопитно ми е самият поялник дали бачка тука.
    То друго няма какво да се пооре непоправимо.
    Но предполагам, че баш там е заровено куче!
    Враг усраине

Коментар

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      В интерес на истината много рядко има дори и индустриални на големи фирми с това качество .

• Esper
      Esper коментира
      Редактиране на коментар
      Не като да нема.
      Веднага се сещам за хидравличната система за кантоване на профилите в старият прокатен цех на "Стомана".
      Контролера беше Simatic на Siemens и доколкото помня всичко надолу беше на Сименс.
      И не помня да сме имали проблем с връзки, само с кабелите.
      Конекторите бяха всичко, каквото не бяха руските "военни".

А имахме оборудване и с такива, разбира се.
      В интерес на истината и с тях не сме имали фундаментални проблеми.
      Просто са... Абе каруцарска работа.
      И редки бяха моделите, които да фиксират кабелният сноп към конектора.
      Имаше но като цяло по-често снопа се държеше на спойките на пиновете.

По това време кримтването не беше популярно.
      И флюсовете не беха маркетингова чесалка

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      Миналото лято сменях един куплунг Сименс на 40 и кусур години със Сименс от новите е нищо общо няма новия със стария .

• Само като видя такова гнездо за предпазител и ми идва да направя "хеликоптер" на целия уред...

А за велерци не си прав... Сложили са конектор. Просто го търсиш на неправилния край на кабела...
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      В годините когато е произведен не е имало такъв избор на елементна база като сега . Работиш с каквото е имало . Както е и в машиностроенето . Първо гледаш в каталога какво имаш като стандартни машинни елементи .

• г0вн@ беха тия гнезда, верно си е.
    Това имало - такова турили.
    Руските беха цвете.
    Враг усраине

Коментар

• "sek.1 коментира
      Днес, 06:12
      Точно военните куплунзи обикновено са посребрени за перфектен контакт . Където съм сложил такъв проблемите с връзката приключват . Същото е и с военните ЦК ключета от онова време . Имат милиони цикли живот под товар ."

Отново глупости на търкалета. Среброто се окислява и потъмнява и на същите куплонги им се евава мамата, жулил съм ги псувайки, сделани тъпотии армейски са ми минали през ръцете много, това професионално ми беше работата. А "глупавите" западняци ги позлатяват. Момче, в главата са ти единствено дитирамби за гъзоръките.
      Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Спарки за да се окисли среброто значи не е с нужната чистота за целта . За това примерно японските посребрени изкарват 20 и кусур години . Просто технологията им е по добра в рафинирането на металите . Не че има някакво кой знае какво значение 50 години при мен работят машинни табла както с контактори Сименс така и с руски ; български ; чешки ; ГДР и тнт от целия свят . Като нещо се скапе вадя от склада подходящ по размер контактор и го слагам . Имам български ; ГДРейски и руски седели повече от 40 години . До сега нито един не ми е направил някакъв проблем .
        Последно редактирано от sek.1; 26-02-25, 06:13.

• disko04
        disko04 коментира
        Редактиране на коментар
        Прави разлика между ниско волтова и слаботокова електроника където всяко супротивление е от значение и твойте машини.

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Утре ще ти снимам високочестотния генератор с лампата . Техника имам всякаква . Силовата електроника я уча много по неволя .

• Тия дни се позабавлявах с възкресение на един доста дърт Тектроникс - около средата на седемдесетте години на миналия век.
      Бъзиках се, че тектрониксджиите са позлатявали платките и конекторите с черпака. Ама като наливали, ама наливали.
      Дано да не им е отмаляла ръката от поливане с черпака със злато...

И коментаторите...

Коментар

• disko04
        disko04 коментира
        Редактиране на коментар
        Факт, много злато има в старата им техника. В един калкулатор от 70-80те скоро правих на стъклотекстолитната платка всичките пътечки бяха позлатени.

• Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
      Тия дни се позабавлявах с възкресение на един доста дърт Тектроникс - около средата на седемдесетте години на миналия век.
      Какъв модел? 465?

...или от ония, модулните?
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Не, някаква по-екзотична работа.
        Осцилоскопът е модулен. Във фрейма има кино, с високоволтова част и няколко бутона и врътки. Във фрейма могат да се монтират три модула. В общия случай два канала и хоризонталните контроли.
        Още по-странното е, че като модул за него има спектрален анализатор, с какъвто е оборудван в момента.
        Много интересна джаджа за кОпане, ако човек си пада по дърти техники и ако не се изнервя от купищата кабеляк и чаркалък.
        Готина, дърта, аналогова техника. Фантазия...

Иначе имах 466, с мултимер, и в края на миналата година или в началото на тая ли да беше, го подарих на един ентусиаст. Работещ, със сонди, и каквото друго имаше към него.

И коментаторите...

Коментар

• Даа, сещам се. По едно време се бах навил да си набавя такова. Имат варианти с 3 и повече модули. Беше доста известна серия.

Бях се навил точно заради спектралния анализатори и разни други хитринки - някакъв калибрационен генератор и т.н.

Имат и модулна система без осцилоскоп. Гардероб с чекмеджета. И такова заглеждах. Ма с транспорта става майка си и баща си и си останах само с идеята.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Всевъзможни модули и мейнфреймове на прилични цени има само в америчко. В европско като чуят за серия 500 или 5000 и спират да познават парите...
            И аз имам един мейнфрейм за три модула, в който има само едно захранване, та поглеждам периодично за нещо интересно.
            Ама доколкото е повече за чесане на крастата, не си давам зор...

Както и да е. Ударихме го на офтопитк...

И коментаторите...

Коментар

• Ето ги как стават с оксижена и медно - фосфорен припой . Първо обувките ги ги стискам на машинното менгеме после с оксижена . Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20250307_122429_105.jpg
Прегледи:178
Размер:255.6 КБ
ID:6991662 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20250307_135305_712.jpg
Прегледи:173
Размер:126.5 КБ
ID:6991663 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20250307_141037_242.jpg
Прегледи:177
Размер:268.7 КБ
ID:6991664
              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• Roninn
                Roninn коментира
                Редактиране на коментар
                Какъв е смисъла ,да вкараш това сечение кабел,в тази ламаринена измислица,да не говорим за труда на оксижена и припоя.

• sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                Имам ги налични . Не трябва да губя половин ден да обикалям по магазини . Оксижена виси зад вратата в работилницата . Отвивам един кран и пускам един клапан . Най близкото място където има такива обувки е ТГ . В това движение в София утрепах половин ден . Такива обувки имам налични хиляди . Целия завод ми е изграден с такива кабелни обувки и с тях никога не съм имал проблеми а повечето кабели са ми поне на 50 години .
                Последно редактирано от sek.1; 08-03-25, 09:35.

• В буса ми спря осветлението,това са клеми 70 квадрата ,чиста мед ,покалаени ,дълги се водят...дебелостенни...днес ги купих,90 лв ми взеха за няколко бройки....отвора е ф12 мм

Не че оксижена и сребърния припой не са ми зад гърба в момента,обаче само и единственно 12 тонната хидравлика ...бързо,чисто...и най вече,няма да се счупи кабела в основата на заварката...нека последното да бъде евентуално ...а не 100% .
              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20250307_201043.jpg
Прегледи:121
Размер:215.0 КБ
ID:6991675

Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
              Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
              Анатолий Пейчинов o8875о9815
              https://dvrbg.com/

Коментар

• Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                Ето ги как стават с оксижена и медно - фосфорен припой . Първо обувките ги ги стискам на машинното менгеме после с оксижена ...
                А защо не с обикновен припой?
                Отделно, с индукционния нагревател на тая обувка заедно с кабела ще им докарам подходяща температура за запояване с обикновен припой за около 5 сек.
                Няма да има време да се стопи изолация или да прегорят жичките на проводника.

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                Любопитно ми е в дръжката има ли термодатик за студен край? Ако накога установиш, драсни.

В дръжката на пинсетите им има.
                В дръжката има куп електроника и един неизвестен за мен компонент (оградил съм го).

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:WSM-1_handle_1.png Прегледи:0 Размер:498.5 КБ ID:6991697

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:WSM-1_handle_2.png Прегледи:0 Размер:438.3 КБ ID:6991698

И един въпрос-офтопик към Спарки, но не се сещам коя е подходящата тема в която да въпросирам:
                Ти като повелител на мощните светодиоди, срещал ли си такива като на долната снимка. Излъчващата част е в единия край, а изводите за захранване в другия. Излъчвателят е разположен асиментрично.
                Единият светодиод е разпоен и се вижда от страна спойки.
                Хем ми изглеждат познати, хем не открих нищо подобно. Джаджата е дърта...

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:LEDs.png Прегледи:0 Размер:836.8 КБ ID:6991699

И коментаторите...

Коментар

• sek.1
                  sek.1 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Медно - фосфорния припой не страда от детските болести на калая . За да хване калая както трябва първо връзката трябва да я обработвам с киселина . По бърз и лесен начин от този няма .

• В подобни инструменти съм виждал "сензор на заклащане" - като се раздвижи от стойката, станцията може да хване, че някой е тръгнал да запоява....
                А може и да е друго....

Коментар

• нещо такова..

Коментар

• Линкът води към али дядо, а не към конкретен продукт.

@Мирослав
                  Не знам дали би представлявало интерес, но търсейки друго, попаднах на интересен велерски продукт - адаптер за монтаж на човки за WP80 и WSP80 на поялник LR21.
                  Не знам как работи. Ползвал съм сходен, но за Велер TCP (с магнестат) и той работеше без забележки.

Вероятно ще си купя такъв, защото от някаква разпродажба се сдобих с 2.5 метра човки за WSP80 с ширина 0.8 мм. и 2.5 метра с ширина 2.4 мм.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X