Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Плазма или LCD?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Плазма или LCD?

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
    Колега по-горе го написаха - добавили са физически жълт пиксел.
    Да, това и аз искам да видя физически как е реализирано...
    Публикувайте отговор

Коментар

Колега по-горе го написаха - добавили са физически жълт пиксел. За мен е по-интересно, как са преподредили пикселите в матрицата, защото това е доста сериозен проблем. Често се получава момента с пластмасовите плоскости, които показват по две различни картинки - например скоро гледах рекламна чаша, която показва череша или портокал в зависимост от посоката в която я гледаш. Същия ефект се получава при преразпределение на пикселите, та ми е доста интересно как са го решили това, като проблем.

EDIT: Това е чиста проба спекулация... най-вероятно са премахнали от цветовата схема смесването на зелено (G) и червено (R), като вместо това са добавили момента с модулиране на силата на излъчване (25%/50%/75%/100%) на жълтият пиксел. Нещо не ми изглежда да е толкова просто, като решение, но... друго просто не ми идва на ум. Като написах просто... че е просто, просто е... но е доста скъпо.
      Какво му е толкова сложното и скъпото? Да не говорим че при класическа аналогова телевизия, за да се стигне до RGB, се правят едни сметки. Та, и това е просто въпрос на сметки.

А защо жълто - просто защото човешкото око е по-чувствително към ниския спектър - червено, жълто, зелено. Като се разширят възможностите на възпроизвеждане в тоя спектър, резултата е "по-жива" картина. Поради същата причина матриците в цифровите фотоапарати имат по един червен и син пиксел, и 2 зелени.

Сложнотията за добаване на 4-ти пиксел също нещо ми се губи. Просто 4-ти пиксел, какво толкова? Ако искате да видите как са го направили - отивате в техномаркет, носейки си една лупа, и гледате.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

За мен интереса е как са препрограмирали системата да не показва жълто от комбинация червено и зелено. Другото, което ми е интересно е как са постигнали модулацията на определените пиксели. И двете не са толкова проста работа. В повечето телевизори са на две положения - свети, не свети...

Иначе избора "Защо жълто?" е ясен.

За съжаление на тези въпроси с лупа човек трудно може да си отговори, да не говорим, че повечето телевизори нямат ясно видими пиксели - това, което повечето хора мислят за пиксели е често група от пиксели... те виж вече понякога са доста ясно видими.

Коментар

Елементарно е това с жълтото. Имаш 4 основни цвята, смяташ цвета, който искаш да изкараш на екрана колко далече (или колко близо) е до всеки основен цвят, и съответно го палиш до толкова, колкото е нужно. Прости целочислени сметки. Това разбира се е един от възможните модели. Може да се съчинят поне още 2-3. Няма нищичко сложно в цялата работа. Това е като преобразуване от една в друга координатна система.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

За мен интереса е как са препрограмирали системата да не показва жълто от комбинация червено и зелено. Другото, което ми е интересно е как са постигнали модулацията на определените пиксели. И двете не са толкова проста работа. В повечето телевизори са на две положения - свети, не свети...

Иначе избора "Защо жълто?" е ясен.

За съжаление на тези въпроси с лупа човек трудно може да си отговори, да не говорим, че повечето телевизори нямат ясно видими пиксели - това, което повечето хора мислят за пиксели е често група от пиксели... те виж вече понякога са доста ясно видими.
            Не е така. Всяка лупа над 2-4 дипотъра ще ти свърши работа. Дори и по- слаба. Раздели хоризонталата на ТВто на броя пиксели и ше видиш че става въпрос за милиметри, или части от тях.

Коментар

А вместо да се бъхтят да запояват по матрицата "жълт пиксел", не е ли по-лесно да пооправят алгоритъма за възпроизвеждането му? Да се чуди човек... Ако някой има снимка на въпросния "четвърти пиксел", моля да шерне...
              И друго... как до сега еволюцията в техниката е търпяла този "крещящ вакуум", наречен "жълт пиксел"?
              Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
                А вместо да се бъхтят да запояват по матрицата "жълт пиксел", не е ли по-лесно да пооправят алгоритъма за възпроизвеждането му? Да се чуди човек... Ако някой има снимка на въпросния "четвърти пиксел", моля да шерне...
                И друго... как до сега еволюцията в техниката е търпяла този "крещящ вакуум", наречен "жълт пиксел"?
                А, то не е никакво кой знае какво бъхтене.

Колкото до "крещящия вакуум", ако знаеш само поне по отношение на телевизионната техника какви огромни компромиси се правят от край време особено във възпроизвеждането на цветовете, свят ще ти се завие. Просто сега е назрял момента да се търси подобно решение. Преди 20 години не би имало особен смисъл, предвид че ефекта от него би бил никакъв, буквално.

Коментар

Тук има картинка под лупа на новия пиксел
                  http://www.sharpusa.com/ForHome/Home...sQuattron.aspx

Коментар

В момента в Технополис има поне 2 от тези модели:
                    http://www.eisa.eu/awards/4/video.html
                    European Best Value LCD-TV 2010-2011
                    - LG 42LE5300 - този модел е на 1699 лв. с 5 г. гаранция и BluRay плейър.
                    European 3D-Plasma TV 2010-2011 - Panasonic TX-P50VT20 е на цена 3999 с 3 D плейър
                    Дори и European LCD-TV 2010-2011 - Philips 46PFL9705 или поне е подобен: 46PFL9705H с 3 D очила и трансмитер - 5399 лв.

Интересно къде е Sharp-а с Quattron RGBY Technology ценово ?
                    Последно редактирано от ivied; 11-12-10, 20:16. Причина: модели, цени

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                      Тук има картинка под лупа на новия пиксел
                      http://www.sharpusa.com/ForHome/Home...sQuattron.aspx
                      Очаквах да е между зеленото и червеното, а не между синьото и червеното. Най-вероятно ползват и старата схема.

@sparkybg изобщо не се замислих, че броя пиксели ще окаже значение за плътността на жълтото, а си прав за това. В този вариант няма нужда от модулация, да...

Коментар

Първоначално публикуван от ivied Преглед на мнение

Интересно къде е Sharp-а с Quattron RGBY Technology ценово ?
                        Аха, ето и от тях:
                        http://sharpbg.com/index.php?promo_list#after

SHARP LCD QUATTRON телевизор LC-40LE810EV
                        Промоционална цена: 2039.00лв.

и т.н. Интересно, че системата Quattron почва с TV от 40 инча нагоре.

Произведени в Япония! Добре де, интересно къде ще са и цените след 1 г?
                        И кои и дали други производители ще използват тази технология?Трябва и визуално да се сравнят моделите...
                        Последно редактирано от ivied; 12-12-10, 02:56. Причина: цени

Коментар

Трябва и визуално да се сравнят моделите...
                          В кръга на шегата: тука могат да са полезни лелките, дето следят сериали от по 1000 епизода, и нямат пропуск...
                          Нещо като "блек бокс", в който се поставя "телевизор с жълто" и "телевизор без жълто"... и после пишат във форума как е... :-)
                          Публикувайте отговор

Коментар

• Re: Плазма или LCD?

И аз съм пред дилема...ошашавих се от разглеждане на различните модели и в главата ми е вече каша, хайде колеги, ще помоля за малко хелп Значи искам да си взема телевизор с 3D технологията, въпроса ми е има ли смисъл да се дават толкова пари, при положение, че 3D-съдържание все още липсва. От друга страна, защо да не купуваме 3D, при положение, че това е бъдещето? Ако все пак взема 3D телевизор, то задължително ще трябва в последствие да се добави и BluRay player, защото това е бъдещето, ще излизат все повече филми с 3D-съдържание. Обаче, въпроса ми е следният кога ще дойде времето телевизиите да предлагат 3D съдържание и ако не е скоро, с въпросният плеър, ще може ли да се гледа на обикновена плазма, лсд и лед лсд? Предполагам да. Така, сега, до вчера се двоумих между 2 промоции на SAMSUNG UE-40C7000 и SONY KDL-40HX800AEP, като вторият върви с подарък PS3, като с това отпада закупуването на BluRay, защото конзолата е и точно такъв плеър, поправете ме ако греша. Но това беше до вчера, след днешните размисли, кашата започна да "ври", гледам вече към плазмените 3D телевизори на PANASONIC TX-P42GT20E, с оглед на това, че картината уж е по добра. Така, че ако някой има наблюдения, ще съм му благодарен да сподели мнение. Общо взето въпросите са следните: има ли смисъл от 3D телевизори на този етап и ако е да, кое от 3-те е най удачно, като качество на картината, технология и екстри?
                            Поздрави: Николай Георгиев
                            KTM 400 EXC

Коментар

За 3д аз бих изчакал още2-3 години.

Коментар

• Re: От: Плазма или LCD?

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                                За 3д аз бих изчакал още2-3 години.
                                Ок, и какво ще препоръчаш да си взема?
                                Поздрави: Николай Георгиев
                                KTM 400 EXC

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X