Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Каране със запалени фарове през деня?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Каране със запалени фарове през деня?

Първоначално публикуван от trajal Преглед на мнение
    Ако един автомобил за този период със светнати фарове изминава средно 5000км. и заради фаровете гори с 0,1л. на 100км повече,това прави 50л. гориво повече за периода.
    0.1/100 -> 5000 * 0.1 / 100 -> 5 литра. Чудя се, за 5 литра гориво(ако въобще е и толкова), дали си струва усилието човек да се замисля въобще. Могат да се изброят толкова много неща, които човек обикновено прави, когато се харчат много повече от 0.1/100, и които са абсолютно ненужни - резки изпреварвания, пререждания, отнемане на предимство... Чудно ми е, точно от фарове ли трябва да се пести?
    Вярата в конспирации е опростяване, което ни помага да обясняваме всичко.

Коментар

Объркал съм в сметката,поправих се.Но колата на фарове гори повече от 0.1л на сто.По горе дори беше написано,че е литър.
      А относно замислянето.Заради това,че за "малките" неща и сумички не се замисляме .някои яко напълниха гушите.То,ако погледнеш и смяната на номерата, кво му плащаш некви 60лв. Винетките също годишната ти излиза по 2-3стотинки на ден.Ама закакво ги даваме тия пари.Единствено за ги прибират определен кръг хора.
      Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
      -----------------------------------------------
      Питието определя съзнанието....
      -----------------------------------------------
      0887770735

Коментар

Ами така е, както казваш - плащаме за толкова неща, от които не виждаме практическа полза или изгода. Но точно от разхода за фарове имаме лична изгода - това е инвестиция в нашата собствена сигурност. Тъмносива кола без включени фарове в мрачно време е като НЛО на пътя - виждаш я чак когато се приближи опасно близо до теб. Че и лятото е така, когато асфалта заблести от силното слънце, фаровете на отсрещните понякога са доста полезни.
        Вярата в конспирации е опростяване, което ни помага да обясняваме всичко.

Коментар

Абсолютен подръжник съм , за това да се кара със запалени фарове ...
          и зиме и лете.
          Просто си мисля, че 5, 10 дори 100л гориво в повече , немогат да се сравнят с човешки живот.
          [SIGPIC][/SIGPIC]
          [COLOR=Blue][B][I]Subaru[/I][/B][/COLOR][COLOR=Blue][B][I] A[/I][/B][I][COLOR=Black]ll[/COLOR][B] W[/B][COLOR=Black]e`ll[/COLOR][B] D[/B][COLOR=Black]rive[/COLOR][/I][B] ;)
          [/B][/COLOR][SIZE=3][COLOR=royalblue][B][URL="http://www.subarubg.org"]www.subarubg.org[/URL][/B][/COLOR][/SIZE]

Коментар

Абе не е лошо автомобила , след като е в движение да е обозначен със светлини , но не разбирам защо не се разреши обозначаване с допълнително поставено светодиодно осветление , което не харчи толкова ток и няма навика да изгаря точно когато ти трябва най-много. А фаровете за това са фарове , за да ти служат да виждаш пътя.

Пък и ква шарения може да настане по улицитеее.....
            0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Като че ли забелязвам обратен ефект от карането на фарове в града. Човек свиква да вижда автомобилите със запалени фарове и "нинджите" с изгасени фарове стават още по-невидими от обикновено, особено в по-сумрачно време.
              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от GEORGINESHEV Преглед на мнение
                ...защо не се разреши обозначаване с допълнително поставено светодиодно осветление...
                Разрешено е, има го в Евро-някой си следващ като задължително за новите коли.

Разбира се, не е разрешено ВСЯКАКВО диодно осветление, а само с конкретни характеристики. ЗДП в някое от последните си изменения въвежда понятието "светлини за движение през деня". На автомобилите, на които се монтира фабрично, то е именно от светодиоди.

Коментар

И става задължително от 2010г. За нови коли де...
                  Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Още ли трябва да караме на фарове през деня или това отпадна с идването на Баба Марта ?

Коментар

Първоначално публикуван от otv Преглед на мнение
                      Още ли трябва да караме на фарове през деня или това отпадна с идването на Баба Марта ?
                      Отпадна, въпреки че аз си карам на фарове винаги: зиме-лете, откакто имам книжка съм си така.
                      Per aspera ad astra.

Коментар

Благодаря !

Коментар

Първоначално публикуван от trajal Преглед на мнение
                          Объркал съм в сметката,поправих се.Но колата на фарове гори повече от 0.1л на сто.По горе дори беше написано,че е литър.
                          А относно замислянето.Заради това,че за "малките" неща и сумички не се замисляме .някои яко напълниха гушите.То,ако погледнеш и смяната на номерата, кво му плащаш некви 60лв. Винетките също годишната ти излиза по 2-3стотинки на ден.Ама закакво ги даваме тия пари.Единствено за ги прибират определен кръг хора.
                          Колко повече гори колата на фарове е доста спорен въпрос. Едно е с лампи по 45W, друго е с наредени фарове на тавана-5-6 по 100 и повече Вата. Но определено не е +1 литър.
                          Много по-близо е 0.1 литра, т.е. 100грама, милилитра, кой както иска да го приема.
                          Сметката е на друго място. При каране предимно в града, времетопшрез което работи двигателя е сравнително малко, и динамото(хайде-алтернатора) не смогва да зареди акумулатора дотолкова, та да компенсира енергията отдадена за запалване на двигателя. Та възможно е за две зими акумулатора да се скапе. Но въпреки това не си струва да се спечели някакъв акумулатор, а да се пожертва човешки живот. Колкото и сигурно да е първото, и колкото имагинерно да е второто.

Относно сметките-калкулатора показа, че разхода на ден за винетка е 0.1835616 лева. (67 лева за година, разделени на 365 дни), което си е над 18 стотинки на ден. Не, че и това си струва човешки живот, ама заради точността...

Карайте на фарове, почти е безплатно, но имате възможност да спасите човешки живот, който колкото и пари да имате не можете да върнете.
                          Замислете се!
                          Има ли желание-има и начин!

Коментар

Аз по принцип съм против карането на фарове през деня, ако светлинните условия са добри. Мисля че някъде по предните страници съм казал защо. Основно - когато и без това слънцето свети яко, допълнителните светлини в града натоварват допълнително очите и на фона на всички пуснати фарове, един с изгорели или забравени, си е направо стелт режим.

Да, обаче тия дни, почти не съм карал с изключени... Нищо, че вече не е задължително. Светлинните условия са лоши - пускам ги. Така и трябва да бъде.
                            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Тодоре, прав си, но това е за разумните шофьори.
                              Като знам какво е нивото на шофьорите по нашите пътища, май е по-добре да сме задължени, та да се намали рискът от катастрофа, макар и с малко...
                              Но най-важно е да се кара разумно, разбира се! Фаровете служат да видим, и да ни видят отдалече. Може и да има ефект на свикване с колите на фарове, и подсъзнателно да игнорираме тези без светлини, но ако всички започнат да карат със светнати фарове, мисля, че катастрофите ще намалеят. Просто заради факта, че кола със светнати фариве ще я видим от по-далеч. И ще преценим дали, или..
                              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Пресен пример от днес:
                                Валеше нещо средно между дъжд и сняг, а един манго с изгнила Лада се беше амбицирал да ми отрови живота, като се завираше ту от ляво ту от дясно да ме изпревари.Уморих се да го го търся къде е, защото на всичкото отгоре Ладата беше тъмно синя почти черна.

След като 8 часа зяпам в монитора(такава ми е работата) и после се кача да карам, много по-лесно забелязвам тези дето нямат електромер в колата.
                                [COLOR=Blue][B][SIZE=3]Пътя към ада е постлан с добри намерения![/SIZE][/B][/COLOR]
                                JEEP GRAND CHEROKEE 2.5 TD

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X