Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Каране със запалени фарове през деня?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Каране със запалени фарове през деня?

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
    Аз по принцип съм против карането на фарове през деня, ако светлинните условия са добри. Мисля че някъде по предните страници съм казал защо. Основно - когато и без това слънцето свети яко, допълнителните светлини в града натоварват допълнително очите и на фона на всички пуснати фарове, един с изгорели или забравени, си е направо стелт режим.

Да, обаче тия дни, почти не съм карал с изключени... Нищо, че вече не е задължително. Светлинните условия са лоши - пускам ги. Така и трябва да бъде.
    +1.Защо трябва да се съобразяваме с дати?!Когато е задължително-ЯСНО,ще караме според закона!Но след заветната дата,при кофти атмосферни условия не вреди да си пуснем фаровете!Помагаме и на нас самите(да бъдем навреме забелязани).Тези дни обаче водихме дискусия с други колеги.Бяха на мнение ,че след заветната дата няма да си пуснат фаровете,независимо от конкретните условия...Честно казано,втрещен съм,от подобен начин на мислене.Нещо,правено напук...Не разбирам защо е този,,бунт''...
    Виден столичен ихтиолог

Коментар

Първоначално публикуван от бат'Марто Преглед на мнение
      +1.Защо трябва да се съобразяваме с дати?!Когато е задължително-ЯСНО,ще караме според закона!Но след заветната дата,при кофти атмосферни условия не вреди да си пуснем фаровете!Помагаме и на нас самите(да бъдем навреме забелязани).Тези дни обаче водихме дискусия с други колеги.Бяха на мнение ,че след заветната дата няма да си пуснат фаровете,независимо от конкретните условия...Честно казано,втрещен съм,от подобен начин на мислене.Нещо,правено напук...Не разбирам защо е този,,бунт''...
      Предложи им на тези "колеги",да пробват без фарове и през ноща .Спомените ми от ЗДП,са малко избледнели,пък и не следя ревностно всички изменения,но мисля,че имаше нещо свързано със светлините на адвомобила и намалената видимост (дъжд,мъгла,много мрачно враме и т.н.).Но всеки си решава за себеси.
      Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

Аз продължавам да карам с фарове. Сега има и такива дето карат с фарове и такива без. Може да се направи сравнение кой се вижда по-добре. И без това е прието в Европа да се кара целогодишно на фарове от 2011г.
        OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

Коментар

Моето лично мнение го изразих, като помолих колегата mumbler да ми активира опцията за дневни светлини.

Сега целогодишно ще си карам на фарове.

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
            Тодоре, прав си, но това е за разумните шофьори.
            Като знам какво е нивото на шофьорите по нашите пътища, май е по-добре да сме задължени, та да се намали рискът от катастрофа, макар и с малко...
            Но най-важно е да се кара разумно, разбира се! Фаровете служат да видим, и да ни видят отдалече. Може и да има ефект на свикване с колите на фарове, и подсъзнателно да игнорираме тези без светлини, но ако всички започнат да карат със светнати фарове, мисля, че катастрофите ще намалеят. Просто заради факта, че кола със светнати фариве ще я видим от по-далеч. И ще преценим дали, или..
            Ами, моите очи например са доста чуствителни към светлина. При ярко слънце, като гледам и върволицата коли с пуснати фарове, започва да ми идва много... Погледа ми инстинктивно започва да ги избягва, гледам ги с периферното зрение... И ми се е случвало да опитвам да се включа в пролуката тъмнина между върволицата фарове... която не веднъж се е оказвала заета от някой с изгорял баш от тази страна или просто забравил да ги включи. За щастие да сега винаги съм избягвал удърите, но си е опасно.

Иначе при лоши светлинни условия - фарове задължително. Има си го в правилника, остава и да се следи. Дори и с камера и фишове по пощата става лесно.
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
              Ами, моите очи например са доста чуствителни към светлина. При ярко слънце, като гледам и върволицата коли с пуснати фарове, започва да ми идва много... Погледа ми инстинктивно започва да ги избягва, гледам ги с периферното зрение... И ми се е случвало да опитвам да се включа в пролуката тъмнина между върволицата фарове... която не веднъж се е оказвала заета от някой с изгорял баш от тази страна или просто забравил да ги включи. За щастие да сега винаги съм избягвал удърите, но си е опасно.

Иначе при лоши светлинни условия - фарове задължително. Има си го в правилника, остава и да се следи. Дори и с камера и фишове по пощата става лесно.
              Да, пак си прав, но за себе си. Не казвам, че е лошо, но гледаш от своята гледна точка. Със същото право мога да кажа-за 20 години стаж нямам нито една катастрофа, затова мога да карам както си искам. Понякога се налага да жертваме личните си свободи заради общото благо. Това, че очите ти са чувствителни, ще те накара да си по-внимателен, ако си отговорен човек. Май, че си, доколкото съм те чел. Но ако стане задължително карането с фарове през цялата година, това няма да е от значение, просто ще спазваш закона. Както повечто от нас.

А относно камерите съм малко скептичен. В нашата мила държава неведнъж е доказано, че има равни, по-равни, и най-равни. Та именно вторите , а още повече третите ще са "невидими" за камерите.
              А именно от такива идват проблемите.
              Лично мнение.
              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Аз съм за,постоянно да се кара на включени светлини.

Коментар

И аз сьм ЗА и точно така карам,че и резервни крушки за фаровете имам в багажника.И жената така кара,че и тя има резервни в багажника.И резервата има резервни.
                  По-сигурно ми е така,малко или много по-добре се вижда колата сьс светнати фарове,а през деня не виждам на кой с какво би му попречили моите фарове.

ОФФ от темата - замислил сьм се едни ЛЕД дневни светлини на изпердаша на мястото на тия за мьгла,а тия за мьгла да ги перна ниско долу на бронята и тогава сьвсем няма да ги гася дневните
                  TOYOTA SEQUOIA ‘11
                  W140 S420 '99

Коментар

• От: Каране със запалени фарове през деня?

И да не забравите! От днеска на фарове!

Коментар

Добре бе, Бенц Бос-е, я разкажи що тая работа НЕ Е задължителна в щатите? И защо местния КАТ не знам си колко десетилетия ЗАБРАНЯВА това да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
                      Как и защо правиш ти лично, е отделен въпрос.

Коментар

Стефане, няма никакъв смисъл да задължиш някого да си светне фаровете от някоя си дата. За какъв са ми като пече слънце. Ама било еди каква си дата.... Вярно е, че колата се вижда повече, но намаляването на катастрофите ще е много по ефикасно, ако се стегне дисциплината по улицата и се оправят пътищата, ама е по-лесно да си им виновен от разстояние.
                        "Ей го бе, не свети, я да го опердаша...!"
                        https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

О-о-о ... НЕ!
                          ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО каране на фарове през деня, според американските служби за транспортна безопастност, УВЕЛИЧАВА риска от катастрофи, за което има няколко милиона страници документи, някакви линкове май и аз съм пускал тука. По тоя въпрос аз съм рязък америкофил, макар че не бях чел нищо по въпроса, когато започнах собствената си местна война срещу тая глупост.
                          Зная местната статистика, но не ми струва нищо да я оборя, в пряк разговор с тукашните катаджии, когато те публикуват всичките данни по ПТП.

Прочее, това може да се смята за официална покана към КАТ, за разговор по темата, в този сайт. Или на друго предложено от тях място, щом те са предизвиканите. По правилата на дуелите от ония времена.

Коментар

Тава не е изискване от КАТ.
                            А иначе им е добре дошло. Колкото повече тъпи закони, толкова повече парички.
                            Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

М-да. Даже вече няма да е достатъчно просто да светят.
                              Обявено беше, че ще има два подхода:
                              - не си включил светините - глоба;
                              - включил си светлините, но при проверка с уред (вече ще има и такива при провеждане на акция "Светлина"), се оказва, че не са с подходящата светлина и не светят од точно определен ъгъл - по-голяма глоба и спиране от движение на автомобила.
                              proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
                              NISSAN Terrano II R20 2.7 TDi [A1 Rh+]
                              Заедно в борбата срещу злокачествените мозъчни тумори

Коментар

Първоначално публикуван от nickbochev Преглед на мнение
                                М-да. Даже вече няма да е достатъчно просто да светят.
                                Обявено беше, че ще има два подхода:
                                - не си включил светините - глоба;
                                - включил си светлините, но при проверка с уред (вече ще има и такива при провеждане на акция "Светлина"), се оказва, че не са с подходящата светлина и не светят од точно определен ъгъл - по-голяма глоба и спиране от движение на автомобила.
                                Така е. Лошо няма.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X