Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Караме на фарове през цялата година!

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Караме на фарове през цялата година!

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
    Вие смятате колко по принцип енергия трябва за 1квт/ч.

Пропускате, че като изключиш фаровете не я пестиш таз енергия
    Ако ти е клеясал стъпковия мотор на двигателя и седиш на празен ход - не, не я пестиш. И други преразходи имаш.

Коментар

Ясен и Спарки да се провикнат на събора " Я СЪМ КНИЖЕН ФИЗИК " ок?
      Няма проблем, но след като тоя, дето ти е писал оценката по физика в дипломата скъса своята диплома.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

ама това за различни коли е различно, и в крайна сметка не са 70мл. на час а нещо макс. около 10мл. и то на място.

А в движение е ~ 0 допълнителния разход
        байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
        Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
        Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          Ако ти е клеясал стъпковия мотор на двигателя и седиш на празен ход - не, не я пестиш. И други преразходи имаш.
          почва да ви светва май
          байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.

Коментар

ама това за различни коли е различно, и в крайна сметка не са 70мл. на час а нещо макс. около 10мл. и то на място.

А в движение е ~ 0 допълнителния разход
            Ми... тсъ!

почва да ви светва май
            То на нас отдавна ни е светнало.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              Няма проблем, но след като тоя, дето ти е писал оценката по физика в дипломата скъса своята диплома.
              Тва па що? Физичен спор нямаме,

по-скоро имаме спор каква е практиката.

Нищо де, поне ще стане ясно: Колко се пести от изключени фарове

Коментар

Много лесно се смята - кило пресен сафрид на кея във Варна - 8 лв. Плюс до София - 6 лв. Плюс Старопрамен 6 литра - 10 лв.
                Значи някой ще икономиса 24 лв. Предлагам да е в Събота, че вечерта съм София рокс - да се подготвя предварително.
                Хайде, Добри, Спарки, Ясене, давайте да уточняваме час и място, Стефан почти сигурно има мерителен съд, а и бира пие.
                подаръци за мъже от FACOM
                промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Тва па що? Физичен спор нямаме,

по-скоро имаме спор каква е практиката.

Нищо де, поне ще стане ясно: Колко се пести от изключени фарове
                  Еми защото енергията, дето харчат фаровете не идва от небитието. А като не си ги пуснал, алтернатора се върти по-лесно, и съответно двигателя харчи по-малко за да може алтернатора да поддържа едно и също напрежение в електроинсталацията.

Ако някога си мерил на жигулка - тя на празен ход и включени фарове започва да харчи от акумулатора, а оборотите и падат. От там ти иде заблуждението. Модерен двигател няма такива проблеми. Но и в двата случая в крайна сметка тия 73 грама отиват за фаровете, дали на момента (при двигател дето си поддържа 14.5 волта независимо от оборотите), или заради последващо дозареждане не акумулатора (жигулския случай) - няма значение.

Това е проста сметка. Енергията, изразходена от фаровете е колкото е. Двигателя я произвежда с ниско КПД, алтернатора и той така. Количеството гориво, нужно за това зависи единствено и само от КПД-то на системата, или казано по-простичко колко джаула енергия, съдържаща се в горивото, завършват като колко джаула електроенергия, консумирана от фаровете.

По проста сметка - здраве му кажи - входяща енергия, умноежа по КПД = изходяща полезна (​в нашиа случай електро) енергия.

Коментар

DBRS,
                    физиката казва, че енергията не се "губи", а само преминава от един вид в друг. В случаите, когато тя се губи, просто преминава в топлинна.
                    Когато говорим за крушки с волфрамови жички, говорим предимно за нагряване на жички до тяхното светене в бяло, което за нас е полезен ефект. По-важното в случая е, че:
                    - един изправен алтернатор произвежда толкова електричество, колкото е необходимо.
                    - един неизправен алтернатор произвежда константно количество електричество и акумулаторът страда от:
                    а) презареждане
                    б) недозареждане
                    В случай (А) крушките ти гърмят като пиратки по нова година, защото работят на 16+ волта и акумулаторът често ври, а в случай (б) често се случва сутрин да не запалиш.
                    Изправният алтернатор има променливо съпротивление спрямо двигателя, за да произведе приблизително нужното количество електричество и съответно товари различно двигателя със и без включени светлини.
                    Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                      КПД сметки
                      Спарик, това всичкото, още нищо не е. Сега включи в сметката, че КПД на самите лампи на фаровете е около 5% (от ток до видима светлина), а на оптиката на фара - между 20 и 60% и ще проличи цялата трагедия на автомобилното осветление.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        Спарик, това всичкото, още нищо не е. Сега включи в сметката, че КПД на самите лампи на фаровете е около 5% (от ток до видима светлина), а на оптиката на фара - между 20 и 60% и ще проличи цялата трагедия на автомобилното осветление.
                        Знам. Ама в случая не ни касае. Мерим 140те вата мощност на лампите, пък те ако ще и хич да не светят, ами само да топлят.

Иначе си прав че с много малко изключения трагедията при използване на наличната ни енергия е пълна, и не само в автомобилостроенето.

Коментар

айде още подсказка преди да почваме сафрида:

трябва ли генератора на празен ход да осигурява:
                          ток за зареждане на акумулатор, за стопове мъгла,за халогени, за музика, за запалка,за всички плафони в купето,за светлините за заден ход

трябва ли да се рискува несветещ мигач заради икономия ?

не ми отговаряйте
                          не знам що е толкоз сложно се светнете, че производителя се е презапасил (димек се тая дали си с фарове или не, откъм горивцето)

аз за събота ще съм на линия.
                          Последно редактирано от DBRS; 03-07-12, 17:43.

Коментар

че производителя се е презапасил
                            Да бе, особено на некой кош с 40А алтернатор
                            Даже и за жип минава
                            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Спора лесно може да се реши,като наблюдаваме бордкомпа, ако има моментен разход. При включени и изключени фарове на тихи обороти рзликата е 0,1 литра на час.

Коментар

Първоначално публикуван от raico Преглед на мнение
                                Спора лесно може да се реши,като наблюдаваме бордкомпа, ако има моментен разход. При включени и изключени фарове на тихи обороти рзликата е 0,1 литра на час.
                                каква е колата и мотора?

и това е, ако си спрял,тогава най-тежи.

а в движение, за което е спора

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X