Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво е необходимо за захранване на хладилник на 220v

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • BENZBOSS
    коментира - отговор
    В бутилка е за разлика от слънцето

  • Stbd
    отговори
    Регулатори на зареждането на панелите Виктрон МППТ с блутуут мрежа, няколко малки в паралел. Примерно 15 амперови. Избери най-ниската цена, ако има варианти.
    Хладилника - купува се нормален и се сменя компресора с правотоков, или се строи цялата кутия на хладилника с изолация. Правотоковият компресор харчи към 5 - 7 А на 12 В и 4-4,5 А на 24. През инвертор консумираната енергия се удвоява, поне. А хладилникът е най-големия консуматор. Изолацията трябва да е херметично изолирана от околната среда и може да има някоя дупчица към студената страна. Силно препоръчително е външната кутия да се разглобява и изолацията да може да се суши, или направо да се сменят листите стиропор или каквото е.
    Литиеви или оловни - ако искаш да зареждаш бързо, за няколко часа - литиеви. Ако искаш да нямаш проблеми и има възможност за над 10 часа пълно зареждане на всеки няколко седмици, или има слънчеви панели - оловни. Оловните - залети, с течен електролит., обслужваеми. Може и с вата или гел, на четворна цена...твой избор. Залетите издържат доста години.
    Качество на кабели и окабеляване - свързването на потделните акумулатори в обща батерия е важно и се прави съобразно принципите на компенсация на загубите. Останалото окабеляване е по твой вкус и за твоя сметка.

    Остави коментар:


  • stefsab
    отговори
    Има готови камионджийски 24В, компресорни. Ако един не ти стига - сложи 2! Като изпразниш единия, го изключваш и пестиш ток.
    Доколкото хладилника ще е една от джаджите на ток - избери си тип инсталация - 12 или 24В. И двете имат преимущества и недостатъци.
    Без да ти знам арсенала от джаджи - поради инверторите за солари и тн. може би най-ефективно ще е на 24В , с идеята всичко основно да е на 24в. Само някои маломощни екстри да са на 12в

    Остави коментар:


  • large
    коментира - отговор
    Искаш да ползваш "домакински" фризер, като мобилен?
    Вярно че те са по-ниски, ама съм чувал че хладилника трябва да се "утаи" след транспорт (след като ти го докарат вкъщи).
    Ако е само заради височината на "нормалните" хладилници, а на ниските фризери не им дреме - ок.

    Ако ще е франкенФридж, защо не смениш компресора с 12 волтов? Ти хладилен фургон на кемпер правиш, един компресор ли ще те спре...
    Не може ли мотора само да се пренавие?

    Предполагам 70л мобилни решения са доста по-скъпи, ама гледам че ги има.

    За панелите, може би е добре да си монтираш колкото събира покрива, а останалата мощност да е "подвижна".
    Гледам някакви гъвкави панели, които кеф ти отляво, кеф ти отдясно, според слънцето. Кеф ти на стойка на няколко метра, ако си спрял камиона на сянка*

    *Тука, с няколкото метра, обаче, аргумента с 12в губи, щото кабелите трябва да са зверски. Ама може да и имаш отдалечен ивертор на 220в, за съвзем отдалечени монтажи.

    За батерии, ми се струва че лятото е добре да са външно монтирани, с цел охлаждане, но зимата, може да се местят вътре, на по-толо. Тогава дори тока от покрива трябва да е достатъчен за поддържане на температура.
    Ако има подходящата изолация.
    Предполагам призматичните клетки са най-подгодящи за подреждане, както и за отвеждане и завеждане на топлина, ако се налага.

    На скоро открих някакво за мен ново чудо - LTO - литиев танталат, които поемали доста ток, а били май и по-евтини, ама може да бъркам.

  • Пенчо
    отговори
    Така и не можах да разбера, защо ползването на LPG не влиза в разглежданите възможности.
    Става и за работа на хладилник, за готвене, за топла вода за къпане, пране, та дори и за отопление в по-студени дни.

    Остави коментар:


  • BENZBOSS
    отговори
    Аз не бих прекарал хладилника през инвьртьр,бих заложил / и съм заложил / на компресорен 12 волтов с 2 камери и 2 компресора,сам мисли какво искам от него,грубо 65 литра и се подържа от 220 вата солари със 100 ампера АГМ батерия.

    Прави го просто

    Вьзможно най-много солари които можеш да качиш
    Поне 20 % по-яко зарядно от капацитета на соларите
    Батерия АГМ поне 50% над това което мислиш,че ще харчиш,най-добре двойно
    Зарядно отделно от инвьртьр,сменял съм комбо кутии на които не им работи само зарядното ма всичко отива на боклука

    Сметни го това и после е лесно

    Остави коментар:


  • BatGeorgeone
    отговори
    Здравейте,

    И аз влизам в този филм като герой с главна роля.

    Това, с което мисля да започна е следното и предупреждавам предварително, че много малко разбирам от електроника, малко на теория и малко на практика.
    1. Фризер с вертикално отваряне, четох, че са по-ефективни защото може да се стелажират продуктите на нива и студа отива на ниското като всяко отваряне носи по-малка "глоба" срещу фризери със странично отваряне + много дебела изолация. Сега зяпам битаците за нещо с размери 60-70литра.
    2. Соларни панели имам 10 всеки по 240 или 260 вата не помня, малко са стари но поне едни 200Вата трябва да извадят всеки.
    3. Имам два сценария, каравана с поне 2-4 панела и кемпер с 7 или 8 панела, това като стартова позиция за в бъдеще може би ще се набавят 400+ ватови панели, изпадат ми понякога и такива.
    4. Основните ми нужди от ток са подредени по приоритет - Лаптоп, хладилник и трето място зареждачки 5В ЮСБ(телефони, навигации, фенери и т.н.).
    5. Намеренията ми са да сложа във фризера термодатчик/термостат, който да командва реле, което да командва кога да се пуска фризера.
    6. Термодатчика на фризера настроен на 4-7 градуса според нуждите.
    7. Подходящо реле и подходящ датчик доказани в точно такива начинания намерих и купих, пътуват от братски Китай. Идеята е фризера да работи през 230 инвертор, релето през 12в ДиСи и всичко останало (без зарядни на винтоверти и подобни) директно от ДиСи 12в на колкото там си им трябват.
    8. Кабели и кабелни връзки имам достатъчно, мисля да заложа на дебели медни кабели и хубави конектори, всички или почти всички връзки на спойка и/или максимално големи клеми.
    9. Инвертори 12в на 230в и от 24в на 230в имам + зарядни 12 в на 5в ЮСБ и 12в на 20в за лаптоп, тоест и това съм го уредил, имам и хубав ДС км ДС адаптер от 24 на 12в и от 24в на 5в ЮСБ.
    10. Контролер, който да зарежда батерии от соларните панели даващи около 36Волта/200+Вата. Тук почва моята фрустрация, просто МППТ контролер или 2 в 1 или 3 в едно, тоест контролер, който да може да смуче ток едно временно от генератор + ФВ панели + 230В мрежа, марки и т.н. това после, типа контролер ми е първата дилема, идеи, опит, предложения?
    11. Батерии. Мога да си позволя за евтина около 100Ач LIFEPO4 или средно-скъпи 2-300Ач оловни. Дилемата е евтините литиеви нямат темп контрол, БМСа е нефелен и им нямам доверие за толкова голяма сума пари, на супер жега са опасни, на студ имат проблеми със зареждането и с подгрева за да подават ток и съответния разход за самоотопление. Оловните тежат много, имат кратък живот и някак си ми се струват стара технология но пък по-малко страдат при екстремни температури.
    12. Имам генератори един 700вата и един мисля 2 или 3квт, и двата на бензин.
    13. Имам и варианта примерно 1 път седмично да оставям батерията/батериите за пълен заряд на 230в, не е за предпочитане но го има.
    Бихте ли помогнали с насоки за контролер и батерии, ако кажем, че финансово мога да си позволя нещо в средната зона и контролер и батерии, като за контролер съм склонен дори да ида във Виктрон класа на по-скъпите устройства?

    Остави коментар:


  • NIKSD
    отговори
    От: Какво е необходимо за захранване на хладилник на 220v

    Вместо скъп инвертор, аз бих вложил парите в компресорен хладилник и повече солари и акумулатори. Така като го чета, голям инвентор с малък за целта акумулатор и панел.

    Остави коментар:


  • demon777
    отговори
    От: Какво е необходимо за захранване на хладилник на 220v

    Малко развитие по темата:
    Колегата вече се е снабдил с това:
    150Wp панел, 100Ah тягов акумулатор - 695 лв.

    Системата включва 150 Wp панел , 100 Ah тягов акумулатор , 10м соларен кабел, 10А контролер и комплект конектори.

    Гадно че не дават да слагам линкове ама как да е
    Хладилника е малък марка crown от зора за 180лв


    Колегата е купил и преобразувател но при включване хладилникът тръгва работи 10 сек и спира
    Явно не е чиста синусуида щото е под 400лв
    Насочих го да си купи това:
    12v DC/220 V AC 1500 W / 3000 W Gold Edition - 665 лв.

    Инвертор чиста синусоида 12v 1500/3000 вата на немската фирма Солартроник. Чисто синусоидално напрежение. Номиналан мощност 1500 W, за кратко претоварване до 3000 W. Функция мек старт Средната консумация на енергия в режим изключен 0 вата Защита срещу обръщане на полярността на батерията (стопяеми бушони) Автоматично изключване в случай на претоварване или късо съединение Одобрен за употреба в моторни превозни средства Здрав корпус от алуминий с форма на радиатор. Сертификати: CE, RoHS, производствени E8 според DIN ISO 9001:2000
    Р-ри: 275 x 251,4 x 100,8 mm ; тегло 5.9 кг.

    Остави коментар:


  • Пенчо
    отговори
    От: Какво е необходимо за захранване на хладилник на 220v

    Така и не разбрах, за какво е нужен компресорен хладилник за кемпер или каравана? Особено пък на 220Волта.
    При мен на газ се справят повече от прилично. Че и лед правят на + 35 градуса.

    Остави коментар:


  • ivan4o
    отговори
    От: Какво е необходимо за захранване на хладилник на 220v

    250лв. Компресора само.
    Пусни търсене

    Остави коментар:


  • Jimi
    отговори
    От: Какво е необходимо за захранване на хладилник на 220v

    50 литра за 1000лв.

    Остави коментар:


  • Ясен
    отговори
    От: Какво е необходимо за захранване на хладилник на 220v

    Първоначално публикуван от ivan4o Преглед на мнение
    Няма нужда от инвертори.
    На пазара се предлагат компресори за хладилници на 12/24V
    60-100W (-23.3°C)
    Виждал ли си някъде на читава цена?

    Остави коментар:


  • ivan4o
    отговори
    От: Какво е необходимо за захранване на хладилник на 220v

    Няма нужда от инвертори.
    На пазара се предлагат компресори за хладилници на 12/24V
    60-100W (-23.3°C)

    Остави коментар:


  • Ясен
    отговори
    От: Какво е необходимо за захранване на хладилник на 220v

    Първоначално публикуван от kalinntv Преглед на мнение
    Аз твоята тема спрях да я чета в момента, в който уж нормални мъже започнаха да въртят колела за да палят колата.....
    Г-образният стартер никой не го е отменил. Защо трябва да се усложнява схемата е друг въпрос.

    Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
    В тази тема мога само да добавя, че на практика пусковият ток при хладилните компресори доста превишава, това, което е записано в учебниците. Така, че за инвертора умножено по 2, по 3 никак не е много...Няколко на брой, несполучливи, поредни пуска могат да финишират нещата финансово зле.
    Правилната рецепта е 5х или повече, което е смислено при положение че ток може да ти потрябва и за други цели.

    Остави коментар:

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X