Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За произхода и самосъзнанието на българите.

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: За произхода и самосъзнанието на българите.

А на латински, еврована на фиат не беше ли кръстен на него... ама не това е интересното... баси колко въпроси останаха без отговор, дет казват по-горе - неудобни - току виж май излязат наистина такива...
    Последно редактирано от Самодържец; 23-05-16, 23:11. Причина: защо не миизлиза запетаята??
    Всеки трети е шести

Коментар

2000 г. си взех държ. изпити и веднага започнах. Имаше поне в моя ЮФ изучаване на лат., но пак ти казвам-този език и знаенето му или незнаенето му няма на практика никакво значение при упражняването на професия, като адвокат, съдия, прокурор и т.н. освен за обща култура и да изпъкваш. В нашето правоприлагане, подобно познание не влияе с нищо. Ами като ти дойде клиент с казус, ти трябва да знаеш конкретните относими норм. актове, съд. практика и т.н. за да му дадеш акъл. Де ти е приложението на лат. според теб. Започвам да си мисля, че според теб бг нормативни актове са написани на латински и в съд. зали само на лат. се пляска......и ако го не знаеш-умрел си
      SUV

Коментар

Първоначално публикуван от Dydo Преглед на мнение
        ...Имаше поне в моя ЮФ изучаване на лат...
        Последно?
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Горе ти го казах, ама кой да чете Имаше, но не като задължителен предмет!
          Много се отплеснааме от темата.
          Апропо, знаех /а и много от тях помня/ редица правни постулати на тоз език. Ама освен да си ги знам, така и не ми потрябваха.
          За лекаря дадох примера, реално на опер. маса колко ще му трябва, въпреки да е учил лат., та даже и повече.
          Тук има къде по-видни юристи от мен-нека те да кажат колко и къде в работата си са го употребявали.
          Последно редактирано от Dydo; 23-05-16, 23:32.
          SUV

Коментар

...като ти дойде клиент с казус, ти трябва да знаеш конкретните относими норм. актове, съд. практика и т.н. за да му дадеш акъл.
            Аз поне очаквам много повече неща от един юрист. Тези най-често мога и сам да си ги свърша.

Дали му трябва или не му трябва латински за работата му си е негов проблем, но е обективен факт че по света юристите УЧАТ латински. Не си представям навсякъде обяснението да е "закостеняла традиция".

Коментар

Ами направете справка. Например в СУ лат. език се дава обикновено в програмата като факултативна дисциплина /не задължителна-има изпит, но оценката не влиза в бала/, която е само в два семестъра-първи и втори.

Ясене, този пример касае до колко ще ти трябва латинския консултирайки клиента. Пък колкото повече, толкова повече.
              SUV

Коментар

Горе ти го казах...
                Къде?
                С'я - и кьорав...

Коментар

Ясене, този пример касае до колко ще ти трябва латинския консултирайки клиента.
                  ЗагрЕх. Същото е - на програмистите не им трябва "висша" математика, на лекарите не им трябва биохимия и тн, и тн

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                    Къде?
                    С'я - и кьорав...
                    Мнение 940......не е в задължителните предмети-избираем, факултативен, все тая.

Ясене, виж в СУ как е в програмата латинския и най-вече как е бил през годините /демек колко е бил важен за бълваните кадри в практиката им след това/ и сам направи извод. Аз излагам факти-ти прецени трябва ли им или не, щом в СУ са преценили, да е факултативен предмет с макс изучаване в два семестъра в първи курс.
                    Последно редактирано от Dydo; 24-05-16, 00:02.
                    SUV

Коментар

Аз обаче съм учил в СУ (макар и не право). Скептичен съм към използването му за еталон или последна инстанция.

Коментар

Давам за пример уж най-престижния ЮФ.
                        И за да не спорим до безкрай, за мен не само знаенето, а самото използване на лат. език и основно правните му постулати от римското право в българската действителност, направо си липсва, поради простата причина, че няма никаква небходимост от присъствието му.
                        SUV

Коментар

Мнение 940...
                          Там пише:
                          Ами davc, не си запознат. Да не мислиш, че в ЮФ се учи латински...

Коментар

Поне ме цитирай докрай.....ясно съм го казал. В 940 след цитатът ти говоря за избираеми, т.е. смисълът е, че латинският не е задължителен, но видите ли според вас, един юрист ако не го знае, не може да работи. Ами на практика, въобще не му трябва да го знае и пак да е най-добрият в областта си. Като не сте съгласни с тази реалност, ок.
                            Последно редактирано от Dydo; 24-05-16, 00:30.
                            SUV

Коментар

С всичка сила сте се засилили, да ме откажете и да я чета тая тема. Да де, никой не ме кара, но материята ми е интересна. За самосъзнанието имам предвид. Т'ва за римското и сегашното право; дали трябва да зная Фортран, за да съм програмист; кво ми пука как се прави транзистор, като и без това съм единственият телевизионен техник в селото; кво ми пука за дисперсните системи, щом имам уред, който ми показва, че на "Орлов мост" не трябва да дишаш...? Темата за кадърност, професионализъм, ценз и интереси е съвсем друга.
                              Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Поне ме цитирай докрай...
                                Има го и това. Ама като последващи категоричното (в противоположен смисъл) заявление - уговорки. (Ти верно, друго и бил, и не бил, ма си си айдукат отсекъде май...)

ПП
                                Пък и всичките ти изказвания са редактирани след последващите ги отговори...
                                Последно редактирано от davc; 24-05-16, 01:07. Причина: отсекъде

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X