Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За произхода и самосъзнанието на българите.

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: За произхода и самосъзнанието на българите.

Първоначално публикуван от Dydo Преглед на мнение
    Търтей, задаваш въпроси, дето 1 на 1000000000 западняци /ако има въобще толкоз/ ще ти отговорят. Моите примери са за десетки, да не кажа стотици по-елементарни неща, които човек според бг образованието е нормално да знае или поне горе долу да нацели.
    Остави ги "западняците" - не е зле, ти да се задълбочиш по въпроса...
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

За мен спорът точно по тези факти е безмислен. 80% примерно от българите /разбирайте основно етническите такива, защото други бг граждани не ебават да учат/, които спреш на улицата ще ти кажат, че Бангладеш е държава, а онея не знаят основни неща, които касаят дори техните си страни. Може да имат опаковка, стандарт и какво ли не още, но са ограничени в познанията си за света до немай къде.
      И тук не говорим за "ама какво от това" и дали са лоши хора и не добри в работата си. Просто отразявам този факт, който е общоизвестен.
      SUV

Коментар

За мен спорът точно по тези факти е безмислен. 80% примерно от българите /разбирайте основно етническите такива, защото други бг граждани не ебават да учат/, които спреш на улицата ще ти кажат, че Бангладеш е държава, а онея не знаят основни неща, които касаят дори техните си страни. Може да имат опаковка, стандарт и какво ли не още, но са ограничени в познанията си за света до немай къде.
        И тук не говорим за "ама какво от това" и дали са лоши хора и не добри в работата си. Просто отразявам този факт, който е общоизвестен.
        За съжаление не си прав. Не е нужно да имаш богата обща култура, нужно е да си добър в сферата в която си избрал да се развиваш. Всички които пишат по темата се занимават с това като хоби или им се е налагало да го учат поради други цели. И като тест:
        Каква е приликата в знамената на Словения и Словакия? А разликата? Както Търтьо каза без интернет.

Ако без да проверяваш не можеш да кажеш то с какво си по различен от американката? Не може всичко да знаеш, също не може да твърдиш, че историческите догатки и проучвания, на които си попаднал са канон.
        Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
          Я бърз тест - без гугъл - как е Одисей на латински?
          Може и да не вярваш, ма аз си мислех, че и на английски е така.
          Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Първоначално публикуван от didogen Преглед на мнение
            За съжаление не си прав. Не е нужно да имаш богата обща култура, нужно е да си добър в сферата в която си избрал да се развиваш. Всички които пишат по темата се занимават с това като хоби или им се е налагало да го учат поради други цели. И като тест:
            Каква е приликата в знамената на Словения и Словакия? А разликата? Както Търтьо каза без интернет.

Ако без да проверяваш не можеш да кажеш то с какво си по различен от американката? Не може всичко да знаеш, също не може да твърдиш, че историческите догатки и проучвания, на които си попаднал са канон.
            Дидо (моите принципни уважения) конкретно, би трябвало да е "на ти", на едно доста над средното ниво с латинския (в качеството си на юрист)...

Коментар

Хм, като прочетох тук препратките с разни линкове и после още препратки от препратките, гледам се говори за някакви пиндоси-румънци, албанци и др. в това пиндоско "княжество". Хубаво, ама като се говори за еврогейпиндоси, все съм си мислил, че иде реч за народите в държавите-старите членки на ЕС.......то няма и как да е иначе, досежно първата сглобка от понятието, тъй като педерастията там е поголовна. Какво общо обаче имат тогава с понятието изброените народи от близки или съседни нам държави.
              Или по-конкретно: защо еврогейците и пиндосите са обединени в едно понятие.
              Простете невежеството ми, ама нещо не схващам идеята на таз често използвана терминология.
              Ясно....руското разговорно назоваване на США и гражданите му се е имало предвид
              https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pindos_(disambiguation)
              Останалото ще ти го разясни Търтея, ако му се занимава.
              Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                Дидо (моите принципни уважения) конкретно, би трябвало да е "на ти", на едно доста над средното ниво с латинския (в качеството си на юрист)...
                Тая подробност не я знаех, също като американката. Да не разводняваме темата, просто дадох пример. Интересна е и я следя.

Коментар

Първоначално публикуван от didogen Преглед на мнение

Казвам ти веднага без хинтернет....

Имат и двете синьо червено и бяло иии разликите словашкото има бял кръст а словенското бели планини...дано не се направих на много разбирач.......
                  К мирной жизни не пригоден.
                  Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                  ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Съжалявам Тони, но печелиш бира без хинтернет. Някой ден.
                    Това беше пример само. В едно пътуване минах през двете държави и уж познавам флаговете на страните в Европа ми се стори дежавю.
                    Последно редактирано от didogen; 23-05-16, 22:15.

Коментар

Ами davc, не си запознат. Да не мислиш, че в ЮФ се учи латински. Имаше там свободноизбираеми дисциплини, ама освен отделни принципни латински фрази по тоя или оня предмет /които все още помня/, дето освен да се направиш на умен в съдебната зала /половината в нея съдии няма и да разберат за какво говориш/ за друго няма да ти свърши работа. До 3-тата година от практиката имах над 1300 явявания в съд /рекорда ми е 12 заседания на ден/, какви ли не решения и писмени защити. Не помня някъде да съм видял и една фразичка на латински. Та толкова за знаенето на латински, с който макар в правните термини да сме наясно, просто не ни трябват и никой не го еня. Това знаене не допринася с нищо за решаването на едно дело......освен да станеш симпатичен на съдията-или антипатичен, защото той ще е забравил тая латинска фразичка.
                      И защото някой определено не чете: казах ясно, че не говоря кой какъв човек и професионалист е, в зависимост от общата му култура. Твърдя, че българите най-общо са с в пъти по-големи познания за света, сравнено с нациите посочени по-горе. Това е. Дали този факт има някакво значение за някого е друга тема, но просто това е истината.
                      Последно редактирано от Dydo; 23-05-16, 22:16.
                      SUV

Коментар

Ти по кое време си бил в този ЮФ?
                        Честно казано, точно така си мисля/мислех, баси.
                        Ми к'во'ш'туй'право, без латински... Продължавам да си мисля, че не винаги е било така.

Коментар

Ти махни къде и кога си учил. Виж реално дали въобще и една латинска фраза, издрънкана в съдебно заседание има каквото и да е значение в практиката. То това е важното. В университетите учи каквото искаш, аз над 16 г. практика някой с някакви латински цитати да се опитва да те убеди с нещо, не съм виждал. Е, тук таме изключения, ама е било за гъдел. И не за друго, а защото си имаме наши си закони и съд. практика и принципни положения. На никой не му трябва този латински, освен както казах, да се фръцне пред нЕкоя млада съдийка, колко е начетен.
                          Последно редактирано от Dydo; 23-05-16, 22:30.
                          SUV

Коментар

Да де, ама като не знаеш как е на латински Одисей - си в ситуация да не знаеш още сумА работи. Докато това е въпрос на обща култура, както и да е, ма като е до професионализъм - тУри му пепел...
                            Последно редактирано от davc; 23-05-16, 22:33.

Коментар

Знаенето на латински /пак натъртвам-при юристите обикновено се цитират някакви принципи и фрази, актуални в Римското право, но много от тях неактуални вече в нашето или ако са, то си имаме сходна норма, която да се цитира/ у един юрист толкова ще е полезно в работата му, колкото би било полезно на един сърдечен хирург в процеса на операция. Освен да трябва на латински да говори на сестрите-клампа, дай скалпел, марля и т.н.
                              И защо точно юрист трабва да знае Одисей на лат. как е. Ами сигурно половината от най-добрите адвокати и съдии в БГ не знаят. И това какво общо има с познанията им на бг законодателството и правоприлагането. Нищо общо и не влияещо на професионализма им по никакъв начин.
                              Последно редактирано от Dydo; 23-05-16, 22:51.
                              SUV

Коментар

Щом казваш... В края на краищата - ти си юристът (измежду мен и теб )
                                Все-пак, кога си учил?

ПП
                                Ма ти ще ми сбъркаш понятията (с изказването си и за медиците). Да не би и богословите да не ги вълнува латински?...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X