Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Славяни ли са българите?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Славяни ли са българите?

Първоначално публикуван от bushiDO Преглед на мнение
    Ще дойде един ден, когато историята ще е просто събиране и изследване на факти за миналото а не фундамент за изграждане на идеологии и лост за противопоставяне!
    Размечтахме се нещо...

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
      Поради причината заради която би трябвало официално да наричаме Борис I-ви "Българоубиец"...
      Това може да си стане отделна тема с много червении линний!
      Grand Vitra ddis 2008
      SEAT Althea XL tsi 2010
      Mitsubishi Canter

Коментар

Понеже някой по-горе пита за паметниците - тях никога не са ги строили историците, а политиците... Историците не пишат и идеологиите...

Коментар

колкото повече чета по темата, толкова по-малко съжалявам, че не съм задълбавал в историята. То ако се връщаме назад и назад и назад ще стигнем до момента когато едно безгръбначно е изпълзяло от солената вода и ще осъзнаем, че историята ни е обща и ние всичките сме навързани като в едни роднински връзки като във венецуелски сериал....

Ще дойде един ден, когато историята ще е просто събиране и изследване на факти за миналото а не фундамент за изграждане на идеологии и лост за противопоставяне!
          М/У другото е така наистина.Верно, приятно и полезно е да изучим корена си и да разберем какви сме (примерно по произход), но така или иначе отминалите времена няма да върнем, така че изучаването на тази част от историята е интересно и можем да извлечем нещо полезно, но фактите трябва да се разглеждат по научному, като история, без на тях да се градят идеологии или да се използват за промиване на мозъци и насочване на мисленето в определени посоки.Не случайно споменах какво ни казваше историка, а именно, че след "омешването" ни със така наречените славяни ние сме започнали да се "разваляме" като народ и до каквото и да е довело вече се е случило.Но това "разваляне" отново зависи от гледната точка, а така или иначе смесването на гени се е случило и няма как да го върнем назад, за добро или за лошо.След като все още се самоопределяме като българи, след всичко, значи наистина българското е по-силно.Също така разглеждането по-дълбоко на историята често води до много и различни теории и хипотези, които си остават такива, макар и често пъти изглеждащи съвсем естествени и логични, но оставащи си завинаги недоказани.До колкото за размечтаването - в училище ни учеха - четете историята, учете се от нея и градете бъдещето.Може и за някои да звучи като елементарен лозунг, но си е фундаментална истина.Нещата са като с империите - империи се раждат и умират, но всяка е допринесла с добро или лошо за развитието и всяка следваща гради в/у основите положени от предишната.Това от птичи поглед, в общ план.
          Всеки трети е шести

Коментар

Абе не става само с четене, трябва си и мислене. Тия пък баш в училище, никога не са давали истинската история, именно защото са искали да градим определено бъдеще удобно за тях. Така че истинската история не е съвсем по силите на обикновения човек, имащ за цел просто обогатяване на общата култура с минимални усилия. Не че няма източници и с достоверна информация, но просто неподготвения човек не може да ги различи от останалите с откровени заблуди. За това е нужно някаква основа от знания, след които може да се отдели зърното от плявата.
            Тука Търтея всеки път ни бие по канчето и вика "Четете младежи и младежки, та четете...", но лесно му е на него, защото основата я е набавил, а повечето народ бая четене трябва да му хвърлят, и то не на учебници от училище, а и също бая осмисляне.

Ето сега например, вчера съвсем случайно по нек'ва телевизия(аз много рядко въобще гледам), някакво сутрешно предаване и двама учЕни, твърдят че били открили чудо невиждано, град под Черно море на 200-300 километра от Варна, за който се предполагало, че е "люлка на цивилизацията". Т.е. така ги били изчислили нещата, че съвпада потопа в Черно море и заливането на този град, със създаването на градовете по сегашното крайбрежие, златното съкровище, първите градове в Месопотамия и т.н. Ма знам ли ги колко да им се хваща вяра?! Това като време доста преди Христос се случва според тях, та каквито и да са били тези хорица, част от тях са се установили на сегашните наши земи, и нищо чудно точно те да се тези траки, които пък правили обиколки на Черно море(доколкото успях да схвана от някои постове в темата) и по нЕкое време се нарекли Българи. Кое колко вероятно не знам, аз съм абсолютен лаик, но ми е интересно да чета коментарите на спецовете, щото често са смляна информация от хиляди томове.

ПП: И пак чисто наивно-лаишки въпрос-размишление за славяните(които се оказват не племе, а название за роби, както ми се изясни). Описанието на славяните и стереотипа който ни е налаган за техния външен вид е, че те са хора с бяла кожа, русокоси, синеоки и пр... Все неща обусловени от определени гени. А гените обикновено се обуславят за много по дълги периоди от време според климата на местата, които хората обитават. На нашата географска ширина, климата не е предполагал разпространение на блондините, а и както се коментира и в темата, тукашните кореняци определено са си били тъмни субекти. Единствените "оригинални" блондини от онова време според моите представи(ограничени доста все пак) и след като уточнихме, че славяни няма, мисля че са били някои северни народи, например като Скандинавските викинги(не знам дали е правилно названието). Факт е, че такива хора има по-значително в повечето северноевропейски страни, включително и в Русия. Въпроса ми е, грешно ли е ако предположим, че всичките тези хора със "славянски" гени, всъщност имат много общо със скандинавците? Доколкото и названието им идва от думата за роби, вероятно може да се обясни тяхното разселение и в по-южни части на Европа, в т.ч и по нашите земи... Освен това чета в темата, някой казваше за храм със славянски богове в скандинавско... и затова се опитвам да ги навържа нещата, без нищо сериозно да съм чел
            Та така, само се опитвам да размишлявам, че ми е интересно, нека спецовете да заповядат с необходимите корекции или с пълно отричане на моите допускания.
            Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Тия двамата дето си ги гледал по телевизията, явно не си забелязал, свързват предполагаемите останки от град и т.н. със шумерската цивилизация.Мхм, заговорим ли за шумерите влизаме в една друга плоскост и в едни други теми изискващи едни други начин на мислене и поглед в/у нещата, окачествявани меко казано като фантазии.Абе зарежи ги тях.
              Всеки трети е шести

Коментар

Всъщност стереотипите са грешни... еи съвсем но са грешни. Да го кажем така- в древността доста народи са били руси и синеоки - ама вече не са нито толкова руси нито толкова синеоки. Един от тези народи например са българите които последното нещо което са са монголоиди.... всъщност ако искаш да си представиш точно как са изглеждали.... миииии...
                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:afghanman_arte.jpg
Прегледи:1
Размер:75.3 КБ
ID:5528030
                Тия най-общо казано са ни най- близката останала рода.
                Тука не трябва да се забравя едно важно нещо- светлите очи и коса са рецесивен а тъмните доминантен белег. По тази причина най често се гледа черепната конструкция - например т.нар. "камперов ъгъл".
                Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                No man left's behind !!!!

Коментар

Да, както сам предположих, доста по-сложни са нещата, и си трябва сериозно изучаване ако се търсят сериозни знания. Пък и налаганите до момента стереотипи като цяло не помагат. Оставам читател.
                  Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Отделно- никога не забравяйте, че има поне три варианта на историята. Тази, която е в учебниците, тази която се преподава в университетите (и особено това което там се говори "под линия") и това което реално се е случило. Последните две са значително по- близки една до друга и често пъти не кореспондират с първата.

Коментар

колкото повече чета по темата, толкова по-малко съжалявам, че не съм задълбавал в историята. То ако се връщаме назад и назад и назад ще стигнем до момента когато едно безгръбначно е изпълзяло от солената вода и ще осъзнаем, че историята ни е обща и ние всичките сме навързани като в едни роднински връзки като във венецуелски сериал....

ората - произлезли от маймуната форми на живот - и са така изумително изостанали, че все още смятат електронните часовници за доста хитроумно изобретение. Мнозина изказваха мнението, че поначало човечеството е допуснало голяма грешка като е слязло от дърветата. А някои твърдяха, че дори и крачката към дърветата е била погрешна и че изобщо не е трябвало да напускат океаните. " Д.Адамс "Пази ме да не науча това, което не трябва да знам. Пази ме дори да не науча, че има неща, които могат да се научат, а аз не ги знам. Пази ме да не науча, че съм решил да не знам нещата, които съм решил да не знам. Амин. * Боже, Боже, пази ме от последствията на предишната молитва. Амин. " Д. Адамс

Коментар

Първоначално публикуван от ivied Преглед на мнение
                        ората - произлезли от маймуната форми на живот - и са така изумително изостанали, че все още смятат електронните часовници за доста хитроумно изобретение. Мнозина изказваха мнението, че поначало човечеството е допуснало голяма грешка като е слязло от дърветата. А някои твърдяха, че дори и крачката към дърветата е била погрешна и че изобщо не е трябвало да напускат океаните. " Д.Адамс "Пази ме да не науча това, което не трябва да знам. Пази ме дори да не науча, че има неща, които могат да се научат, а аз не ги знам. Пази ме да не науча, че съм решил да не знам нещата, които съм решил да не знам. Амин. * Боже, Боже, пази ме от последствията на предишната молитва. Амин. " Д. Адамс
                        Историята на всяка велика галактическа цивилизация преминава през три различни и ясно очертани периода: Оцеляване, Любознателност и Изтънченост, известни също и като периодите „Как?“, „Защо?“ и „Къде?“.
                        Например първият период би могъл да се характеризира с въпроса „Как да се нахраним?“, вторият с въпроса „Защо се храним?“, а третият с въпроса „Къде ще обядваме?“

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                          Историята на всяка велика галактическа цивилизация преминава през три различни и ясно очертани периода: Оцеляване, Любознателност и Изтънченост, известни също и като периодите „Как?“, „Защо?“ и „Къде?“.
                          Например първият период би могъл да се характеризира с въпроса „Как да се нахраним?“, вторият с въпроса „Защо се храним?“, а третият с въпроса „Къде ще обядваме?“
                          Истина - неоспорима: "цялата многоизмерна безкрайност на Вселената най-вероятно се управлява от шайка безумци, и ако човек трябва да избира дали да прекара още 10 млн. години, за да отрие тъкмо това или просто да грабне парите и да изчезне, то аз самият бих предпочел второто". Мишката Франки

Коментар

Аз пак да се върна на литературата. Книгата, която посочи Mad Dog я имам и съм я чел най-малко два пъти. Снощи започнах отново, явно пропускам нещо.

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                            Напълно достатъчно е да си намерите „История на България (681-1944)" през погледа на историците Иван Божилов, Вера Мутафчиева, Андрей Пантев, Стойчо Грънчаров и Константин Косев. Мисля че е от 1993 та книгата. Баба Вера добре ги е развила нещата.
                            Върти ми се из главата някаква книга за траките, но не мога да се сетя автора.
                            По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

Коментар

Първоначално публикуван от VHS Преглед на мнение
                              Аз пак да се върна на литературата. Книгата, която посочи Mad Dog я имам и съм я чел най-малко два пъти. Снощи започнах отново, явно пропускам нещо.

Върти ми се из главата някаква книга за траките, но не мога да се сетя автора.
                              А.... то там за славяните си е традиционното- аз я дадох по- конкретно за османският период. Щото там идеологемите са най- много. Нали се сещаш, че когато кажа на някой патриотар, че примерно "Време разделно" е пълна художествена измислица и че самият Чепински летопис е доказан фалшификат.... какво настава. Да не говорим за "Баташкото клане" и реалният брой на хората участвали в Априлското възстание.....
                              Може да хвълиш едно оче тук:
                              http://semkiibonbonki.blogspot.com/2...g-post_24.html

Коментар

За османския период ясно. Понеже темата е за възникването на българската нация и най-вече имало ли е славяни и кои са (пра)българите - траки или братовчеди на хазарите, та за литература по този въпрос питам.

Между другото, не познавам нация - европейска или друга да не си е съчинила и доокрасила сама историята, така че да не изглеждат наследници на поро... диваци под чуждо политическо влияние в голяма част от миналото си.
                                Кои са германците? А англичаните, испанците или италианците? Да не пропускаме румънците, в сравнение с които ние имаме ясна и добре документирана история.

Че "Време разделно" е художествен роман е така, но това не отменя моментите на насилствено потурчавене на населението. Общо взето в романът има реално случили се отделни събития разпръснати в период на около 100 години. Прототипът на Сюлейман ага е Селих ага, който е български помак, но живял 100 години след събитията, описани във "Време разделно". Разбира се много зависи и конкретния прочит и тълкуване на тези събития. Например, в официалната история се споменава съвсем малко за гръцкото влияние и опитите на гърците да погърчат българското население повече от колкото турците са искали да потурчат.
                                По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X