Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бъдещето на човечеството и връзката му с науката...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Бъдещето на човечеството и връзката му с науката...

Фундаментални неща бъркаш, Стефане! За теб човек с пари е престъпник. А не е задължително. Едисон е бил богат например. И сам си е изкарвал парите. С търговия на откритията си.
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
      Така че тури глобализацията някъде при сталинизма, хитлеризма и други такива умни неща, и мисли.
      И какво? За космоса трябват ресурсите на цялото човечество. Глобализацията не струва... Ми тогава за какво е тази врява? Дай да зарязваме всичко и да лягаме да мрем. Във всеки случай в космоса поне нямаме работа... според теб... Правилно ли съм те разбрал?
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Всъщност май пак не се разбирате. Ясно е че "глобализацията" е полезна и добра в някоя от формите си и вредна в други форми. Въпросът е дали сегашния път води до полезната "глобализация" и дали въобще това е пътят? А че "ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА" е единственото решение за "ГОЛЯМАТА НАУКА" е нещо по което едва ли някой ще тръгне да спори... или поне аз не!
        VPetrov.photography

Коментар

Глобализацията може да бъде два основни вида. Доброволна или наложена. При наложената, дори да е ориентирана към науката и космическите изследвания и да има силен лидер, който да каже "марш в ъгъла", го има проблема, че ще има доста хора против. Това означава война. Световна. Да оставим моралната страна на въпроса. Войната обаче е и доста голямо потрошаване на ресурси. Много повече, отколкото отиват за лъскави офиси. И често по-невъзвратими. И при днешните технологии вероятно катастрофи с размери, които нито консуматорското общество, нито природата може да ни натресе за толкова кратко време. Е, айде природата теоретично може и по-големи, но едва ли. Доброволната е това, което пробваме в момента. Без войни. Харчим ресурси за залагалки, но все пак мащаба е по-малък. Губим време, но все пак ще спестим изпълзяването то руините.

Коментар

Доброволната е това, което пробваме в момента. Без войни. Харчим ресурси за залагалки, но все пак мащаба е по-малък. Губим време, но все пак ще спестим изпълзяването то руините.
            Принципно съм съгласен за формите на "глобализиране" но с това последното не съм съгласен... И новините в 20:00 ме подкрепят...
            VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
              Принципно съм съгласен за формите на "глобализиране" но с това последното не съм съгласен... И новините в 20:00 ме подкрепят...
              Говоря за Европа
              Това по новините в 20:00 е първия начин, който ония от по-далечния континет тестват на съседния...
              Времето ще покаже дали обединените с автомати и бомби арабски племена, които май нямат голямо желание да се обединяват, ще надминат скоро космическите програми на ЕС... Аз бих заложил на ЕС, но ще видим... Може пък скоро Ирак да прати мисия до Марс .

Коментар

Науката е била глобализирана винаги. Никога не е имало даже езиков проблем. Под глобализация обаче сега се разбира съвсем друго нещо.
                На улицата шум, гюрултия. Госпожата праща слугинята да види кво става. "Революция. Не щат да има богати."
                "Хм, странно. През 905-а искаха да няма бедни ...".
                Айде да не се занимаваме с моите политически убеждения, а? Те са по-скоро крайно десни, отколкото леви. Някой тука много държеше да покаже че понеже има два кинта кой знае откъде, значи другите са лентяи и глупаци. И че човек и мислещ е само търговецът, щото сам. Кво сам не е ясно, ама айде. Та значи личното богатство като единствен критерий за ... пак не разбрах кво. Че е голяма работа май че. Хубаво. Обаче тъкмо хората с такова самочувствие и хм, все пак финансово положение, господа, не материално, щото някой някого е пуснал и той да гребне от паницата, правят големите глупости. Че и теглят останалите към още по-големи глупости. На останалите съвсем не им се полага поведение като на яките, ама както могат ги имитират. Работата става съвсем смрадлива. Така че в мойта уста "богат" сигурно значи и други неща освен "човек който има някой лев". Селфмейкърът без друго има право на гордост. Но той прави каквото прави само за себе си, така че едва ли има каквото и да е право на кой-знае какво самочувствие. Обществената му полезност е нулева. И позата на учител на обществото веднага става смешна. Понеже все едно не прави нищо за него.
                Да, за данъците съм чувал, и аз плащам такива неща. Чух вече кой тука се има за богат, дайте да оставим това настрани. По темата писа и един, за който знам че е много по-богат от останалите, ама не обърна внимание на тъкмо това. Ми говорИ по същество. С него кой знае защо нямам противоречия))

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                  Говоря за Европа
                  Това по новините в 20:00 е първия начин, който ония от по-далечния континет тестват на съседния...
                  Времето ще покаже дали обединените с автомати и бомби арабски племена, които май нямат голямо желание да се обединяват, ще надминат скоро космическите програми на ЕС... Аз бих заложил на ЕС, но ще видим... Може пък скоро Ирак да прати мисия до Марс .

Не, Ирак няма да изпрати и хвърчило някъде какво ли да говорим..., но за сметка на това ще "изхарчи" и помогне за "изхарчването" на парите за много други полезни неща... И в това си начинания Ирак не е сам. Колкото до космическата програма и възможности на ЕС не бих заложил на тях... Единствените които въобще имат нещо по въпроса са Русия и САЩ като последните вървят назад интензивно...
                  VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                    Не Ирак няма да изпрати и хвърчило някъде какво ли да говорим за друго но за сметка на това ще "изхарчи" и помогне за "изхарчването" на парите за много други полезни неща... И в това си начинания Ирак не е сам. Колкото до космическата програма и възможности на ЕС не бих заложил на тях... Единствените които въобще имат нещо по въпроса са Русия и САЩ като последните вървят назад интензивно...
                    Именно поглъщането на тези ресурси ме притеснява в "глобализацията" от лидери дето казват "марш в ъгъла".

Колкото до космическите програми. Само ЕС не стига. Дори и то. Трябва ЕС плюс САЩ плюс Русия плюс Китай плюс Индия плюс Пакистан плюс Астралия даже. И към това, ако не цял плюс поне материалните ресурси на останалата част на Азия и Африка. САЩ имат технологията да качват и свалят хора в големи количества. Русия да качва големите товари. Обаче трябва да има и кой и какво да се праща. Надеждата ми в ЕС е, че така ще се освободи ресурс. При повече свободен ресурс "консуматорското" общество би било по-склонно да заделя за не носеща бързи доходи наука. Няма нужда това задължително да са двигатели и броня за совалки плюс военни пилоти. Все пак нещо трябва и да се качва горе. Това също е космическа програма. А започне ли да се очертават печалби от там не се съмнявам във възможностите на големите корпорации да измислят начини за оптимизация на двигателите и по-евтиното им производство. В човешката алчност не се съмнявам. И тя не винаги е абсолютното зло.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                      Селфмейкърът без друго има право на гордост. Но той прави каквото прави само за себе си, така че едва ли има каквото и да е право на кой-знае какво самочувствие. Обществената му полезност е нулева. И позата на учител на обществото веднага става смешна. Понеже все едно не прави нищо за него.
                      Мдааа, този който постига нещо на собствен риск и за собствена сметка нямал право на самочувствие, защото бил работел за себе си.

Е те това е СОЦ в най-чиста форма!

Гооолем грях, другари. Дребнобуржоазно еснафство. Ние трЕбва да се бориме за големата правда и за благото на човека (нема да ви казваме обаче, кой е човекът), а не да мислим за лично благоденствие ...

Едни от най-страшните поражения, които соцът нанесе на тези, които живяхме по негово време, са пораженията в манталитета на хората.
                      Както се вижда, в някои случаи пораженията са безвъзвратни и нелечими ...

Не могат хората да допуснат и за миг мисълта, че може би някой от тези, които имат повече от тях, имат повече, защото могат и знаят нещо повече; защото са се напъвали повече или са поели повече рискове. А не защото някой им е поднесъл нещо от някъде на готово.

Не могат. Защото цял живот са чакали държавата "да им даде". Не могат, защото, ако я допуснат тази мисъл, след нея ще вземат да дойдат и разни други подли мисли. Като например мисълта за истинските причини те да имат по-малко ...
                      Последно редактирано от Чавдар (V93); 12-07-07, 20:03.
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

Щатите вече нямат технология за нищо. Европа никога не е имала. Додето мъдрите се намъдруват, Русия просто се разбра с Китай и Индия да дават пари. Те вече имат много.
                        Тежките неделими товари (големите секции на станцията) сега ги извеждат със совалката. 20 тона на ниска орбита тя може, да се доработи Енергията или Ангара за дострояване на МКС просто е нерентабилно. Затова и чакаха докато совалките не летяха. Изглежда с последния голям модул на МКС ще ги бракуват. След това няма да имат нищо. Тая дето са я намислили с новия кораб е чисто сиромашки тунинг и заобикаляне на проблема, не решението му. Големият екипаж на совалката не значи много, защото могат да го държат горе две седмици. Технология за дълги полети имат само руснаците, това е брутален проблем. От здравето в безтегловност до борбата с мухъла - всичко е чисто извънземни технологии. Медицински вече могат да крепят работата две години, за Марс трябват три. По ресурса на корабите нямат проблем. Но това са все ниски орбити, под щита на магнитосферата. До Луната и до Марс е по-лошо. Колко могат да стоят на Луната никой не знае, там има проблеми и с праха. Че и смърди. Като на стрелбище. Пък е фин, завира се навсякъде.
                        Работа да искаш ... Ако има как и глупаците да не пречат ...

Коментар

Уважаеми приятели нека не забравяме че ако нещата зависеха от хората пишещи тук света определено щеше да изглежда доста по-добре... Та в тази връзка нека споровете да не придобиват лични оттенъци. Аз случайно познавам по-голямата част от пишещите и определено смятам че всеки има с какво и поради какво да се гордее със себе си а пък аз съм изключително доволен да съм в тази компания...

Това ей така между другото...
                          VPetrov.photography

Коментар

Я, ако може някой да ми обясни какво точно има в космоса, което на този етап да е от жизненоважно значение? Още нямаме рентабилна технология, т.е. средствата, вложени в космическата пограма носят само експертиза и престиж. Това са абстрактни понятия, за постигането на които обществената нагласа не е достатъчна. Да дам екстремален пример - 6 млрд. души да минат на военновременни купони и да работят като във военно време (дремваш малко до струга и пък почваш) в имено на достигането до Уран. И от къв зор?!

Както е казано - никоя армия не може да спре идеята, чието време е дошла. И обратното - никоя не може да наложи нещо преди времето му. Не разбирам за къде сте се разбързали и на какво отгоре чертаете апокалиптични картини. Още един пример - в Средновековието си поставят за цел на всяка цена да изградят гражданска авиация. Скасват се от лишения и от зор и накрая естествено нищо не става. Отгоре на всичко се явяват разни умове и обявяват, че щом не са се справили, направо край на всичко и светът върви не на зле, ами на отврат. Пък 10тина века по-късно хората си правят и авиацията и хич не им пука. При това няма нито лишения заради нея, нито диктатура, нито нищо, но за сметка на това живеят 100 пъти по-добре. Но не стига това, ами авиацията е рентабилна, въпреки спорадичното субсидиране, а не е самоцелна и на "ура".

Та, ако ме разбирате, кво сте се хванали за главите повечето, че едва ли не идва краят на историята, щото в следносрочен план има други приоритети. Като се отприщят космическите пътувания, няма да може никой вече да ги спре.

Коментар

Безтегловност, кво да има. Компютърът ти е от там, повечето от синтетичните лекарства за немислими болести, един куп наука. Да не мислиш че някой държи хора непрекъснато горе за да се фука пред някого. Това са много пари, и има опашка от желаещи да дадат още. Космонавтите бачкат по цял ден, само по няколко часа за обслужването на кораба. Откак е международен не решават военни задачи.

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
                                Я, ако може някой да ми обясни какво точно има в космоса, което на този етап да е от жизненоважно значение? Още нямаме рентабилна технология, т.е. средствата, вложени в космическата пограма носят само експертиза и престиж. Това са абстрактни понятия, за постигането на които обществената нагласа не е достатъчна. Да дам екстремален пример - 6 млрд. души да минат на военновременни купони и да работят като във военно време (дремваш малко до струга и пък почваш) в имено на достигането до Уран. И от къв зор?!

Както е казано - никоя армия не може да спре идеята, чието време е дошла. И обратното - никоя не може да наложи нещо преди времето му. Не разбирам за къде сте се разбързали и на какво отгоре чертаете апокалиптични картини. Още един пример - в Средновековието си поставят за цел на всяка цена да изградят гражданска авиация. Скасват се от лишения и от зор и накрая естествено нищо не става. Отгоре на всичко се явяват разни умове и обявяват, че щом не са се справили, направо край на всичко и светът върви не на зле, ами на отврат. Пък 10тина века по-късно хората си правят и авиацията и хич не им пука. При това няма нито лишения заради нея, нито диктатура, нито нищо, но за сметка на това живеят 100 пъти по-добре. Но не стига това, ами авиацията е рентабилна, въпреки спорадичното субсидиране, а не е самоцелна и на "ура".

Та, ако ме разбирате, кво сте се хванали за главите повечето, че едва ли не идва краят на историята, щото в следносрочен план има други приоритети. Като се отприщят космическите пътувания, няма да може никой вече да ги спре.
                                От Средновековието досега човечеството е имало на разположение едно 10-на спокойни века (от гледна точка на природата)... Ако имаме още толкова оттеглям всичките си писания от по-горе... Но не знам на какво точно се корени твоята убеденост че ги имаме?
                                VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X