Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бъдещето на човечеството и връзката му с науката...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Бъдещето на човечеството и връзката му с науката...

Точно това имам предвид и аз. И там виждам и разлика м/у тоталитарно и елитарно. Ако елитарното работи за "благото на хората", то при тоталитарното - се знае и кои са хората.
    О899 2б2 1З2

Коментар

Не, не е даже признанието, още по-малко славата. Ако трябва най-просто - любопитството е превалиращо, ама не е само то. "Вътрешна потребност", и това е) Даже няма никакъв начин да обясниш мотивите и постъпките си пред нормалното общество. Себеподобните ти не се нуждаят от никакви обяснения - сами са такива. В крайна сметка това води до разни неща, но и до пълна самота. Която поражда също какво ли не, и елитаризъм.
      Ако можех да започна да живея отначало - пак щях да стана физик. Всичко друго в безсмисления ми живот беше защото толкова успях - така живях, а не защото така исках. Защо физиката - не ме питай, не знам. Знам хора които по пет пъти ще станат биолози, във всичките си животи. И те не знаят защо. Никой не знае защо иска да знае е те тва, и край!)) Даже не знам дали осъзнава какво прави, но в произволна ситуация тегли към своето си там. В невъзможна - също

Коментар

Изместихме пак темата на Стефан, обаче той изглежда е прав за много неща, включително и за "чалгизирането" на обществото ни. След като традиционните ценности се заместват с масово харесвани и модни приказки:
        Първоначално публикуван от nikidd Преглед на мнение
        "Каквото и да ти говорят да знаеш, че става въпрос за пари".
        За съжаление обществото ни преминава през фазата на начално натрупване на капитали и масите се "чалгизират", това е част от развитието, т.е. за масите парите ще бъдат най-важна и единствена цел. Тия които не споделят разбиранията им, ще са или луди, или лъжци. По-късно нещата ще започнат да си идват на място, традиционните ценности ще започнат да заменят чалгата, тогава ще има пари и за чиста наука...
        Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

За мене е голям въпрос дали изобщо ще успеем да преживеем тая фаза. Вярно, човекът е крайно адаптивно животно, но още едно средновековие ...

Коментар

Въпросът е и какво влагаме в понятията. Правим ли разлика между човек и цивилизация. Последната има много неща, които могат да я катурнат. Но има и много човешки племена из африка и южна америка, които виждат бял човек веднъж на две години и хич не им дреме за небостъргачите. И природните катаклизми трудничко могат да ни изчегъртат от повърхноста. Виж масирано посипване с атомни бомби може и да успее.
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
              Изместихме пак темата на Стефан, обаче той изглежда е прав за много неща, включително и за "чалгизирането" на обществото ни. ...
              То да беше само в нашето си родно общество щеше да е ОК, ама май е повсеместно.

Както казах и по-горе ако искаш чистото познание - те ти планината, отдавай се на медитация и опити за вързка с господ, има шанс да научиш повече за живота от някой съставил си идеята, че еди кое си е вълна а след 100 години го оборят, че било друго.

Разбира се, че има хора (вкл. Стефан може би), които да фокусират живота си върху придобиването на нови знания. Само че колко са те? И колко са хората, които ще ги финансират заради самата идея на познанието?

Мисля, че точно за това беше темата. Къде е границата? Дали човечеството в момента е в позицията да се фокусира върху науката или има по-важни дела. Или двете са дотолкова свързани, че докато не напредне науката няма решаване на текущите проблеми?

Коментар

Първоначално публикуван от nikidd Преглед на мнение
                Мисля, че точно за това беше темата. Къде е границата? Дали човечеството в момента е в позицията да се фокусира върху науката или има по-важни дела. Или двете са дотолкова свързани, че докато не напредне науката няма решаване на текущите проблеми?
                Според мен е нужен баланс. И пълното загърбване и хвърлянето на всички сили и ресурси в науката са еднакво грешни.
                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Не, познанието също не е самоцел. Всички такива са равнодушни към парите. Ако ми плащат в инструменти и материали, няма и да знам как изглеждат. Няма и да се заинтересувам. Те са средство и нищо повече. Постигнатото познание вече също не е интересно с нищо освен като инструмент за следващата задача. Всеки дебил който надращи два безсмислени реда цял живот пищи за авторските си права. За научните публикации такова няма. Това ако не е алтруизъм ... На който му трябва да го взема и да го използва. Никога не крия каквото знам и не чувствам никого като конкуренция. Крият глупаците които не могат да напреднат и да измислят нещо ново сами. Обратното поведение ми е неприятно, ако няма по-тежки последствия. Така че проклетисването на тема чиста наука и наука сама за себе си е силно безпочвено) Сега, че в науката има много, и все повече буклук е факт. Види се, такова време и такъв свят сме си построили. Парите смениха старите богове, билдингите - черквите, и всичко тръгна накриво. Не че нещо, ами парите не са достатъчно божествени, само затова работата не върви. Първият истински трус ще ни извади от това дебилно блеене. Въпросът е колко ще ни струва. Двукраките - двукраки, но малка цивилизационна промяна вече няма да е нашият свят, и това вече е катастрофа. Виж днешните пенсионери и невъзможността им да се адаптират към днескато. Какво да кажем за само малко по-голяма промяна ...
                  Ако диалектиката е вярна, а изглежда че е вярна, нито обществото може без науката, нито тя без въпросите му. Тия дето седят цели векове втренчени в собствените си пъпове и постигат тайните на съзнанието не го докараха до никъде. Агресивната техногенна цивилизация набързо надви на йогата с кафемашините и на каратето с картечниците, и навря съзерцателните в гроба. Сега ги показват в цирка като маймуните, а те бързо изпълзяват от нирваната и се европеизират. Щото мантрите - мантри, а оцеляването си иска чукове. Иначе никой джип не може да бъде ремонтиран.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                    Не, познанието също не е самоцел...
                    Бе да вземем накрая да се видим на по бира и там да го изгладим а?

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                      :

За съжаление обществото ни преминава през фазата на начално натрупване на капитали и масите се "чалгизират", това е част от развитието, т.е. за масите парите ще бъдат най-важна и единствена цел. Тия които не споделят разбиранията им, ще са или луди, или лъжци. По-късно нещата ще започнат да си идват на място, традиционните ценности ще започнат да заменят чалгата, тогава ще има пари и за чиста наука...
                      Не знам дали нещата ще си дойдат на мястото, защото това е световен процес. Това е победата на т. нар. "западни ценности" или "англо-американските ценности". При тях парите са вся и всьо! Всичко се купува и продава. Хора с такова мислене не могат да си представят, че някой може да направи нещо за идеи, просто за удоволствие или ей-така....защото така иска. Те навсякъде търсят изгодата, парата.... Финикийците са измислили парите , като някакъв еквивалент на човешкия труд. Сега парите се възприемат, като нещо независимо, самостоятелно, нещо много важно. А всъщност зад тях, ако не стоят човешки усилия( не злато) не са нищо повече от шарени картинки.
                      Според мен ето това е изместването на ценностите в нашата цивилизация. И от тук идва всичко останало... Никой не може да ме убеди, че Наоми Кембъл например е допринесла повече за човечеството, отколкото който и да е земеделски стопанин. Обаче според сегашния абсолютен и неопровержим критерий- парите, това е така!?!
                      Има нещо гнило не само в Дания..
                      Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Като подкрепа към горното ще спомена и една мисъл на Акио Морита който е казал че от момента в който парите са почнали да произвеждат пари цялата здрава основа на цивилизацията е започнала да се руши...
                        VPetrov.photography

Коментар

Не знам дали знаете, но повечето евангелистки секти заклеймяват САЩ, като Антихриста, въпреки че са се пръкнали точно в Америка.
                          Ако се погледне от този ъгъл наистина тази култура унищожава ценностите присъщи на християнството( и не само на него).
                          Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Стефане, ето и сам заяви, че искаш инструменти и материали. А инструментите се усъвършенстват в практиката. Колко време усилия и ресурси ще ти отнеме да измислиш и направиш единична бройка на инструмент, с който да оголваш кабели и колко до отидеш до железарията и да си купиш едни клещи? Хората също могат да бъдат инструменти. Само трябва да натрупат знания и опит за конкретна цел. Могат да бъдат използвани и косвено.

Ще дам пример с мен. Не съм работил за никоя космическа агенция. Не съм учен, а прост инженер. Не съм разработвал нищо с цел да бъде космическа технология. С други думи нищо общо с изследването на космоса. Ако погледнем нещата от друга страна и зададем въпроса - Ходило ли е на Марс нещо, по което и аз съм пипал нещо? - то тогава отговора ще бъде "да". Като съм го правил знаел ли съм, че ще ходи там? Ни най-малко. Оправяне на бъгове в комерсиални разработки в съвсем друга област и продаването им на производителя, за да ги включи в следващата версия. НАСА решиха да ги ползват. И, ако не са им ги подарили с цел реклама да са платили най-много 100 - 200 долара за тях. Разработката от нула щеше да отнеме години, много ресурси и най-вероятно нямаше да е толкова добра. Не, че претендирам, че съм по-добър от учените в НАСА. Просто тези неща бяха имплементирани в десетки хиляди комерсиални земни устройства. Преди това бяха разработвани от професионалисти и след мен са ги пипали професионалисти. С опит в производството на стотици хиляди бройки различни джаджи. Тествани и фиксвани години наред. Нещо, което НАСА не може да си позволи. И какво стана накрая? Рокет сайнсите направиха грешка, която и студентче-стажант със 6 месечен стаж от тогавашната ми месторабота нямаше да направи и марсоходчето стана най-скъпия термометър в историята. Защото са тъпи ли? Едва ли. Просто понякога всеки инструмент си има кусури и само опита на майстора, който го ползва и познава като раката си те спасява. Не можеш да сглобиш ракетен двигател с комерсиални технологии, но за повечето останалите неща е много по-изгодно и надежно просто да си ги купиш от професионалисти с опит, които си изкарват хляба с това и цената за разработката ти е разпределена върху цялото човечество.

Всеки има нужда от инструменти. Парите също са инструмент, като и сам забелязваш, но май не осъзнаваш напълно. И както имаш нужда от този дето прави отверки за теб, така имаш и нужда от този дето прави пари за теб. Имаш дори и нужда от нещо и хора, за които не подозираш, че съществуват. В по-горния пример, ако не ми бяха платили нямаше да направя онези неща, които отидоха до Марс. И нямаше и да го направя от добра воля, дори да бях алтруист на тема космически програми, защото тогава ставаше въпрос за прости рутери, които не издържаха натоварванията на някъв южно корейски нет провайдер след навъждането на огромни огромни гейм зали из станата, които искат да са в обща мрежа. Пука ми за геймърчетата. Ама, ето, косвено техните нужди и пари, които пръскат, за да играят на Дум доведоха до нещо, което в последствие летя до Марс, като малка частичка от проекта. Не казвам, че това е най-оптималния начин, но от гледна точка на НАСА е евтин и надежден. Стрес тестовете на една технология в гейм зали с десетки хиляди потребители е почти недостижим в други условия .

И това е само един пример. А да вземем историята за достигане и усъвършенстване на отверките, с които са го сглобявали? Аз не я знам де, но със сигурност е още по-дълга.

Хубаво си заровил нос във физиката, но не я оставяй да те откъсне от реалноста. Всяко нещо има причинно-следствени връзки и нищо не пада от дървото. Може и да не те интересува, но трябва да имаш поне частица уважение към него. Дори да е банкнота от 2 лева.

Коментар

Такова, ... Инструменти и инструменти. Мойте са евтини, ама и аз се занимавам с дребни работи. 20-50 хиляди долара са прилична лупа да кажем. Макар че всичко поевтиня, сега нали компютрите са бързи. На времето 8 метров телескоп струваше половин милиард и 20 години, сега 12 метров струва 2 и 80 милиона. Стотинки. Добре де, и будката му още толкова, ама пак стотинки. А колко повече вижда от новите алгоритми за филтриране ...
                              Не, не си крив нито ти, нито другите ти колеги. Крива е американската икономическа философия. Там цари откровен идиотизъм. Между 1945 и 1985 САЩ са започнали и водили 287 войни. През всичкото време пехотата им плаче за Калашников. Освен S-60 за спецназа никога не го приеха на въоръжение. Интересите на Колт. До ден днешен главната им гордост - ВВС, нямат смислена катапултна седалка. Колко пилоти са загинали от това не знае и Гугъл. Десетки хиляди. Карат с различни недоправени Мартин - Бейкър, и не купуват К-46, макар че Звезда им го даваше. Щото не може да се нарушават правата на конкуренцията, и 19 фирми правят разни чаркове за едно и също. Без да знаят кво правят. Нямат даже единен куплунг на системата за жизнеосигуряване. Диванчето се захранва от три различни места. И о, чудо, не ще да работи, кво стана тука бе?
                              НАСА е същото. Идват едни кашони с нещо в тях, вътре смачкана хартия от ксерокса "Допри червената точко до синята, чуй щтракването, ако не работи го върни". Хубаво, ама еднократните системи не могат да проработят така, квото и да са направили инженерите. Особено ако никой не им казва кво трябва да прави пущината. Не им и казват - никой не знае. Прословутият Хабъл не работи 3 години на орбита, ремонтираха го за милиард и половина долара, и така и ще си умре късоглед и кривоглед. Щото проектиран някак от някого си, произведен от друг, трети решил да спести 3 милиона от наземните изпитания, а на НАСА кво и пука. Пише "Телескоп. Натисни червеното копче за да излети и телескопира. Ако е кьорав - искай още пари". И те по инструкцията ...
                              Ето това е шарлатания. Каквито и да са резултатите. Ако ги има са случайни.
                              Ммм ... Аз повече обичам по 50 стотинки. Има там един автомат, за толкова дава знаеш ли кво кафе. Че и не лъже и не краде)

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                                ... Аз повече обичам по 50 стотинки. Има там един автомат, за толкова дава знаеш ли кво кафе. Че и не лъже и не краде)
                                И те лъже и те краде пущината...
                                Себестойността на едно кафе е 6-17 стотинки, взависимост от цената на вложения сорт, та ако ти иска повече от 20, "печалбата" си е свръх...
                                Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                                Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X