Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бъдещето на човечеството и връзката му с науката...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Бъдещето на човечеството и връзката му с науката...

Ама аз никъде не говоря на нашата си малка страна а за човечеството като цяло... Иначе е съвсем ясно че "голяма наука" в малка страна не се прави та даже и страната да се казва Швейцария...
    VPetrov.photography

Коментар

Не, в никой случай!
      Разликата между макар и най-бедната и закъсала страна и банановата република е единствено науката. Едните знаят за какво става дума. Другите понякога живеят битово даже по-добре. Натискат копченцето, от кутийката изскача маймунка, всички се търкалят по пода и се заливат във весел смях. Обаче ако довечера не дойде някой да сипе в хранилките - до сутринта ще измрат.
      Така че - не се съмнявай. До тука не сме живели добре, и няма за кога да започваме. Ще ходя гладен, обаче България няма да стане бананова република.
      Е, шест открития направени тука ако не са наистина голямата наука ... Не само сме в час, и другите сме успявали да водим. Ако оцелеем, сигурно пак ще се случват и такива неща. Не само концерти на Азис на три стадиона едновременно.

Коментар

Просто след разцепването на темата излязохме от контекста.
        Точно обратното! Да припомня че темата от която тръгна разговора се казваше: "За и против Европейската общност", там съм оставил всички мнения които третират този въпрос а мненията които са в тази тема засега 100% се покриват със заглавието и...
        VPetrov.photography

Коментар

Ще ходиш гладен, докато държавата има да даде нещо, било то малко. Ако и това секне - ще се видим на женския пазар, образно казано. А дали ще секне зависи от балъци като мен и доста други наоколо.

Аз се гордея, че подпомагам България като вливам в нея чужди капитали. С тази моя помощ пък се явява възможността да съществуват университети, да има пътища и все пак учените да взимат някой лев, макар да не се просперирали. Колкото повече елементарни балъци като мен - толкова по-добре за България като държава - съответно толкова по-добре и за теб, защото ще има повече пари в хазната за науки и учените.
          VW Touareg V10, 5000cc

Коментар

Не съм голям разбирач, но ми се струва че за "Голяма Наука" трябват Големи Пари, който както каза Венци не се очертава да се върнат скоро. Това може да се случва само и единствено ако някоя нация (общност) си е надвила нат Масрафа и иска да си осигури по добри старини, най често досега това се е случвало на базата на конкуренцията м-у враждуващи сили който са си взели поука от историята - "който забави темпото - ГУБИ"!
            Сега нещата не седят точно така (макар и нищо драматично да не се е променило), сега Корпорациите са на мода, а във все по конкурентната среда, се искат все по бързи-краткосрочни резултати и затова се инвестира главно в "Перспективни" разработки (чети такива който до 10 години ще се изплатят и ще донесат печалба), все пак пари се инвестират в науката и макар "клиентелизма" сред учЕните да нараства (Просто четете за "Забележителните" научни открития, който ежедневно си противоречът едно на друго както и на здравият разум и обслужват интересите на Инвеститорите - Тъжно) Все пак е възможно някой светъл мозък да измисли нещо ново (което просто е чакало да го разберем от милиарди години) и така ние се развиваме по-бъро от когато и да е в човешката история! Сега години са равни на векове от сравнително близкото минало, сега поколенията трудно се разбират защото живечет при различни (ама наистина!) условия! Това не се е случвало Никога (поне според моите скромни познания по история). Дали това е добро или лошо - не знам, но на мен ми Харесва
            А относно човешката "психология" и двигателите зад нашето развитие - бих ви ПРЕПОРЪЧАЛ да прочетете (ако още не сте) една Програмна книга на Аизък Азимов "Самите Богове" трите глави на книгата (цитирам по памет) се казваха:
            1. " Срещу човешката Глупост..."
            2. "...И самите Богове..."
            3. "...Напразно се борят"

Чел съм я много отдавна но идеята (която напълно Споделям) е че Хората (Като вид, като общество) мислят само за днешното си Добруване и са склонни да си затварят очите за бъдещи проблеми последващи днешният Прекрасен Живот и са малцина тези който виждат "Гората" (цялата картина с Всичките Последствия) и те не са добре приети - Що ли се мъча - Прочете те я.
            Последно редактирано от alex_markov; 12-07-07, 17:58.

Коментар

Ако не дава ще пукне преди мене, и това е пробвано много пъти ...)
              А науката си е интернационално явление от Античността. С това никога не е имало проблеми.

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                Точно обратното! Да припомня че темата от която тръгна разговора се казваше: "За и против Европейската общност", там съм оставил всички мнения които третират този въпрос а мненията които са в тази тема засега 100% се покриват със заглавието и...
                Имах предвид, че в онази тема тези мнения бяха казани конкретно по повод България, СИВ и т.н., а не за науката като цяло.
                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Тва добре, ама генерални теми, като "световната наука не върви на добре" е същата работа като "светът върви на зле" и изобщо "вселената е една много гадно място". Кой тук, а и изобщо, има достатъчен поглед върху науката като цяло? Теоретичната физика - добре, била в застой. Ами медицината, микробиологията и генетиката? И там било ясно. Ми, като е ясно що няма резултати още? Общо взето, много процеси не вървят ритмично, ами скокообразно. Достига се някакъв праг на насищане и после трябва революция, за да се продължи напред. Ако щете точно това е и еволюцията, вкл. и ние като вид - нищо, нищо, пък изведнъж се отприщи, т.е. еволюцията май е низ от революцийки.

Като ви слушам вас, въпреки, че не съм съгласен с тезите ви, на прага сме на революционни открития и промени, с което съм съгласен отсекъде.

Коментар

Дано ти да си прав а аз не!
                    VPetrov.photography

Коментар

Приемам облози.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                        Така че - не се съмнявай. До тука не сме живели добре, и няма за кога да започваме. Ще ходя гладен, обаче България няма да стане бананова република.
                        Е, шест открития направени тука ако не са наистина голямата наука ... Не само сме в час, и другите сме успявали да водим. Ако оцелеем, сигурно пак ще се случват и такива неща. Не само концерти на Азис на три стадиона едновременно.
                        Мдаааа, нещо уж говорехме за рационалност и реализъм, а опряхме пак до нещо като лозунги ...

Някой, ако се е отписал и не смята да започва да живее добре - това си е изцяло негов проблем, който не засяга другите. Поне дотогава, докато въпросният някой, не реши да натрапи възгледите си на останалите ...

Шест или шестдесет открития - това хубаво. Само че няма бягане от въпросите "Какъв е смисълът?" и "Кой плаща сметката и защо?".

При липсата на някакъв пряк или косвен положителен ефект върху живота на хората, които плащат масрафа, оставам с впечатлението, че остава май само гъделичкането на его-то на откривателите и ура-патриотите.

Няма лошо човек да си доставя удоволствие с това, което прави. Само че хич няма да е зле, преди да си прави кефа, въпросният човек да си изкара паричките САМ. Разбирай да си осигури финансиране на заниманията НЕ от джоба да данъкоплатците, скрит зад гърба на държавата.
                        Примерно, като освен с "голяма наука" се занимава и с дейности, които имат реално практическо приложение и осигуряват съответни постъпления на средства. Оттам нататък, човекът е напълно свободен да харчи изкараните пари, както намери за добре ...
                        Ние не сме неутрални!

Коментар

Още по-лошо е. Освен че се правят глупости, ами и всичко става вече много скъпо. Простите работи вече са свършени. За следващите си трябва каквото трябва. Майната им на парите, ами като за следващият експеримент ти дотрябва да се разработят цял клас принципно нови технологии? Ами от три клона на човешкото познание? Ей го, за кво да е криво-ляво ново от тук нататък щеш не щеш ти трябват ресурсите на цялото човечество. А те в това време потрошени за панделки ... Пък лидери които да креснат Я всички в ъгъла и правете квото трябва не се задават. Един крадец, един мошенник, трети просто идиот. Ма световни лидери. Един крив-прав, поне се захвана да свестява страната си - всички останали прегракнаха да го лаят. От завист, не че нещо.

Ми кат не щеш не плащай на ксерокса. И не предотвратявай ранно инфаркта. И това някога са били безполезни словоблудства.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                            Майната им на парите, ами като за следващият експеримент ти дотрябва да се разработят цял клас принципно нови технологии? Ами от три клона на човешкото познание? Ей го, за кво да е криво-ляво ново от тук нататък щеш не щеш ти трябват ресурсите на цялото човечество.
                            Тук вече съм съгласен с теб. И какъв е изхода? Г-Л-О-Б-А-Л-И-З-А-Ц-И-Я!

Иначе още в древния Рим са казали - На народа му трябва хляб и зрелища. Само с леб не стаа... поне и куфтета трябват. Алтруизмът не е в природата на човека. Ако впрегнеш целия свят да се бъхти за паничка ориз накрая ще се вдигне(без китайците може би), ще ти натруши ракетите и епруведките на пърченца и ще те обеси на най-близкото не високотехнологично дърво.
                            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                              Тук вече съм съгласен с теб. И какъв е изхода? Г-Л-О-Б-А-Л-И-З-А-Ц-И-Я!

Да де, ама той си мечтае за "силната ръка" и май си го представя като един глобален СССР ...

... Пък лидери които да креснат Я всички в ъгъла и правете квото трябва не се задават.
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Това пък защо? По подразбиране това е изместване на националните държави от транснационални монополи. Нищо повече. Тяхната власт по принцип не може да доведе до нищо. Управлението на само една държава като бизнесструктура води до проблеми и крах. Най-пресен пример - правителството но Симеон. Сигурно най-популярният е икономическата криза през 1929. Всичко е станало от това че правителството на щатите е попаднало под контрола на илия павловци, сик, вис, ходорковски. Дейци значи. Сериозни и отговорни.
                                Бизнесът има свои цели, методи и господари. Носи отговорност пред акционерите за парите им. Няма как да има социални и политически функции. Ако му се вменят става пък това, което с Хюндай или американската автомобилна промишленост. Или с английския въгледобив. Изчезват от света.
                                Така че тури глобализацията някъде при сталинизма, хитлеризма и други такива умни неща, и мисли.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X