Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бъдещето на човечеството и връзката му с науката...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Бъдещето на човечеството и връзката му с науката...

Безтегловност - чуд голямо. То за това не ти трябва космосът, ами някъде да се развъртиш и центробежната сила да изравни земното притегляне. От космическа гледна точка, тези сандъци на орбита са си направо хвърчащи над тревата. Това да се връткаш около земята изобщо не е космическо изследване, а "опипване на почвата".

Стига с тази теза, че процесорът ми бил правен на орбита. Освен ако не са изстреляли Тайван скоро.

Венци, а ти откъде знаеш, че идват страхотни катаклизми? А, те между другото досега са идвали и все сме се оправили някак.

10ти спокойни века се равняват на един сегашен по темп на прогреса.

Коментар

ААААААААААААА!!!!!!!!!!!!!!))))))))))))))))))))
      Опитай да задържиш къв да е параметър на ква да е физическа величина с точност 1%. 0,5%. 0,1% не дай боже. После ги управлявай динамично. В стерилна среда. В смисъл - изолирана от пречещите на удържането външни смущения. Бетонни мазета, гигантски вакуумни камери, свръхдълбоки сондажи, квото ти трябва. После направи вътре примерно кило силиций. Хубав, НАИСТИНА без дефекти. От това ще фалира и Калифорния, мани Ботеград. А в космоса става без пари и по много. Отначало в разни модули от типа Квант, да ги наглеждат космонавтите. Като отработят технологията - на автоматични спътници. Заради астрономите измислиха фри-флай модулите, а сега ги използват и за това. Там даже не се включват двигателите за ориентация за да няма вибрации. И вентилатори за термостатиране на вътрешната атмосфера няма, пак за да не бутнат някой атом. Слагат пелтиета, та пият ток като триглави змейове, ама кво ти пука, всичко е право от Слънцето и Енергото го духа. Атомите се подреждат един по един както трябва, а не както дойде.
      До сега катаклизмите просто не са можели да засегнат инфраструктурата ни. Била е твърде примитивна, за да и пука от външни влияния. Ако партизаните не отсекат стълбовете на телеграфа, така и нищо не се е случило. А сега Ню Йорк остава без ток за три дена, щото Слънцето е изхвърлило протуберанс. И даже не към Земята.
      Мани, Венци ме изнервя с това нямане на време. Сам го знам, обаче не си обръщам внимание, а тоя го разправя много убедително.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
        Работа да искаш ... Ако има как и глупаците да не пречат ...
        Ден 1: Завряхме се Учените глави в бункера и пуснахме новите бомби на ония тъпаци горе.

Ден 2: Ония са мъртви. И бомбите готини. Затриха всички, а никаква остатъчна радиация няма. Разсея се за 7 часа! Можем да почваме да работим по Космическата програма на спокойствие. Няма кой да пречи!

Ден 3: Още на първия ден имаме три нови важни открития! Наистина бяхме прави!

...

Ден 26: Вече разполагаме с жизнен модул способен да ни заведе до Марс и обратно! Какъв пробив! Само дето тоалетната хартия свърши. Но нищо не сме тъпи консуматори, я! Не ни трябват удобства!

...

Ден 46: Двигателите способни да ни заведат до Юпитер за 6 месеца, 12 дена, 7 часа, 42 минути и 9 секунди са готови! Забавихме заради смърта на инженера, който се занимаваше с охлаждането. Все пак храната ни свърши преди 20 дена...

...

Ден 62: Корабът е на площадката! 12 души с възможност да живеят 8 години и да достигнат до Плутон за по-малко от година! Невероятно! Добре че се отървахме от глупаците дето само пречат! Утре ще е излитането!

Ден 63: Няма излитане. Оказа се, че нямаме гориво. Ще трябва да изобретим роботи, които да работят в рафинериите. Онези глупаци не са ги направили автоматизирани!

Ден 64: Не върви. Не сме яли от около месец. Нямаме сили.

...

Ден 98: Постигаме значителни успехи с новите методи за търсене на плодове в гората. Вече можем да изхранваме колония от 12 човека. След месец ще е готов и проекта копие оптимизирано за лов на сиамски котки!

...
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Венци, а ти откъде знаеш, че идват страхотни катаклизми? А, те между другото досега са идвали и все сме се оправили някак.

10ти спокойни века се равняват на един сегашен по темп на прогреса.
          Ами ако въобще може да се намери нещо в което всички учени глави да са на едно мнение то е че в статистиките от всякакъв порядък големите катаклизми които могат да унищожат човечеството от рода на сериозно изригване на вулкан, посещение от среден астероид/метеорит, смяна на магнитните полюси, и прочие отдавна са "надхвърлили" лимита от честота на поява... А и цивилизацията сега е много по-неустойчива от всякога. През средновековието по-лесно са щели да преживеят "яки" събития... В момента най страшното земетресение за САЩ е всъщност това което би станало в ... Токио... Защото за възстановяването на Токио ще се изтеглят едни пари които ще сринат финансовите пазари в САЩ... Човечеството никога не е било толкова крехко и уязвимо...
          VPetrov.photography

Коментар

Бе, сиамските са малко кльощави, ама ...
            Добре бе!))))))))))))))))))))

Коментар

Бе, сиамските са малко кльощави, ама ...
              Добре бе!))))))))))))))))))))
              Ако ги няма тъпаците, които пречат, за да осигуряват всичко от моливчетата кохинор за дъвкане до петрола за горивото в резервоарите нямаше да можете да изстреляте сигнална ракета да не говорим за космическа програма... Ама за съжаление са ХОРА, а не автомати...
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Хм. Аз с това и започнах, ама сигурно е останало в първичната тема. Моженето на това е върхът на айсберга. Така че страната която го може, може наистина страшно много. Необозримо много.

Коментар

Проблема е, че такава страна няма. На едно място правят моливчета, на друго петрол, на трето нещо друго. И, за да правиш нещо голямо първо трябва да ги обединиш. Или в краен случай да им прибереш парите, например в казината или продавайки им позлатени роус ройси, и след това с тях да им изкупиш моливчетата и петрола. Вариянта да си го вземеш с танковете и морската пехота май не се оказва много удачен в дългосрочен план. А без моливчета и петрол в космоса не се ходи.

Коментар

На руските кораби и спътници по закон не може да има и една гайка, проектирана или произведена в чужбина. Платформите никога не са разсекретявани. Каквито чужди прибори се качват са по руски спецификации, и минават през техните изпитания. А там да видиш изпитания ... Никой друг няма дори близки до техните методики за анализ на надеждността. Нито за проектиране на всичкото това разбира се. Методиките за проверка на надеждността на еднократни системи изобщо могат да докарат до самоубийство от депресия всеки среден и нагоре инженер. Лудите които обичат да говорят за летящи чинии и пришълци плямпат наивности, даже в сравнение с предишното им поколение космическа техника.

Коментар

Има три вида лъжа - злонамерена, добронамерена и статистика. Това, че статистически ставали разни неща са приказки. Особено като под общ знаменател вкарат астероиди и земетресения, вулкани и протуберанси. То, статистически и София отдавна трябваше да я тресене здраво земетресение, ама засега няма.

Какво пък значи, че сме по-уязвими отвсякога? Като се срине някой борсов пазар, ще има финансови сътресения и животът продължава. То и през 20те години в САЩ не се срина цивилизацията, нито изпукаха американците. Като няма ток няколко месеца, няма да има доста неща, но човечеството няма да загине. Щото нямането на ток и бензин е леко неудобство в сравнение с двете световни войни от последно време. И хората не само, че устискаха, ами след това във всички области отбелязаха сериозен подем. Та, смятам, че през въпросните войни финансовата ситуацията е стояла доста зле. То май и пари е нямало много-много в обръщение, ама ей ни тук 60 години по-късно и още кретаме.

Нещо имам чувството, че двамата със Стефан освен, че сте необосновани песимисти, мислите, че хората са едни кекави лигльовци, които ако кихнат, директно ще умрат. Човек знае 2 и 200 и не забравяйте, че е едно от най-приспособимите животни тук. Пък за цивилизацията не берете грижа. Един куп цивилизации досега са си отишли и никоя следваща не е била като цяло по-лоша от предишната. Кво да правим като не можем да спрем прогреса...

Коментар

А, така! Кажи им Стефане колко велика е Русия и как никъде няма като нейните учени, инженери и изобщо трудови хора! А, пък науката и методиката, която е производна на безкрайната славянска мъдрост и душевност просто е връх в човешката история изобщо и такава ще остане завинаги, щото нали вече всичко започва да запада.

Коментар

Бъдещето на човечеството и връзката му с науката

Науката до голяма степен зависи от инвеститорите.Инвеститорите - правителства или частни компании са движени от печалбите и то в кратки срокове. Напр. 3 години е голям срок. Следователно науката може да влияе много слабо на пазара. Силните там са демагогските промиващи мозъци средства за масова информация.

Ето пример за наука: Създава се сорт домати.
                          Какви ще бъдат тези домати?

Ще бъдат лъскави, кухи, безвкусни, ще могат да се режат на купчета както в сериала "Далас", Няма да се развалят след като са откъснати по три месеца, Ще бъдат скъпи и унифицирани- пълен боклук. Ето такива ще ги създаде науката такива ги иска търговеца, такива ги получава търговеца.

Създава се нов автомобил.
                          Какъв ще бъде автомобила? - пълен боклук. Защото потенциалните му купувачи предварително ще бъдат обработени от средствата за промиване на мозъци.
                          Просто ще се въведе нова технологична дума например "беззаваръчен" автомобил. И всички по модна тенденция ще казват " моята кола е беззаваръчна" ти купи ли си такава бе бунак?

До нищо няма да доведе науката докато служи на Англосаксон-протестантските интереси.
                          Защото това са интересите на една колониална държава и един континент заселен с ... друг вид хора.

Коментар

До скоро и аз мислех като Стефан за всичко руско, а и до съвсем не отдавна бях и прав, руска медицина, техника, технологии, наука и т.н. с разните изключения бяха на порядък по-добри според мен...

Ама от скоро гледам по Дискавъри каква медицина имат в Австралия а и на Запад, какви технологии видяха очите ми и хитри евтини и гениални решения из Европа, та достигнах до извода, Русия беше несъмнено велика страна с мнооого страхотни неща, но за съжаление отдавна Дубна не е това което е била и образованието там не е дори и на 10% както е било, а от там се почва и ето как вече хубавото в Русия е каквото е останало от едно време, сега обаче хубавите неща се раждат малко по в страни от Русия, и е много просто защо е така - индустрията и бизнеса винаги са били двигателя на науката, всичко според мен е било с комерсиален замисъл или ако не в началото после задължително е бил достатъчно сериозно замесено, няма как иначе, и аз познавам няколко изследователи не у нас, по света и те за съжаление обаче се налага да гравитират около някой комерсиален проект, няма как просто бизнеса плаща за иновации които носят или биха могли да донесат възвръщаемост дори не пряка, а косвена - престиж, реноме, име и т.н. а готиното на науката а е, че покрай старанието да постигнеш 1 за наше щастие постигаш 2-3 други интересни полезни неща, така са изобретени безкрай продукта живителни за нашия бит...

Моите 2 стинки...

Поздрави,
                            Бъдете живи и здрави!

Коментар

На руските кораби и спътници по закон не може да има и една гайка, проектирана или произведена в чужбина. Платформите никога не са разсекретявани. Каквито чужди прибори се качват са по руски спецификации, и минават през техните изпитания. А там да видиш изпитания ... Никой друг няма дори близки до техните методики за анализ на надеждността. Нито за проектиране на всичкото това разбира се. Методиките за проверка на надеждността на еднократни системи изобщо могат да докарат до самоубийство от депресия всеки среден и нагоре инженер. Лудите които обичат да говорят за летящи чинии и пришълци плямпат наивности, даже в сравнение с предишното им поколение космическа техника.
                              Това на кораба. А докато някой прави нАуката долу на земята? Ползва руски моливчета, руски водка, руска тоалетна хартия и т.н.? Произведени от руско дърво, руски графит и т.н.? Обработени в руски заводи ог руски мужици? Хъм... то по тази логика излиза, че останалия свят и ресурсите му хич и не са притрябвали на руснаците и можем да си ги оставим сам самички да си правят космическата програма и да си пилеем ресурси в очаквана... Само дето напоследък и те нещо не се справят сами.

Нищо против Русия. Нито отричам заслугите й и нито ги смятам за аборигени. Дори и след западането на Съюза. Просто реалистично погледнато когато се стиге да завладяване на космоса ВСЯКА отделна държава, била тя и Русия, без сътрудничество с други клони към абсолютната нула.

Коментар

... щото някой някого е пуснал и той да гребне от паницата, правят големите глупости. Че и теглят останалите към още по-големи глупости. На останалите съвсем не им се полага поведение като на яките, ама както могат ги имитират. Работата става съвсем смрадлива. Така че в мойта уста "богат" сигурно значи и други неща освен "човек който има някой лев". Селфмейкърът без друго има право на гордост. Но той прави каквото прави само за себе си, така че едва ли има каквото и да е право на кой-знае какво самочувствие. Обществената му полезност е нулева. И позата на учител на обществото веднага става смешна. Понеже все едно не прави нищо за него.
                                Да, за данъците съм чувал, и аз плащам такива неща. Чух вече кой тука се има за богат, дайте да оставим това настрани. По темата писа и един, за който знам че е много по-богат от останалите, ама не обърна внимание на тъкмо това. Ми говорИ по същество. С него кой знае защо нямам противоречия))
                                Добре кажи ми къде изобщо НЯКОЙ каза в тази тема "аз съм богат" ?? Ето аз мога да ти го кажа в прав текст - аз не съм богат, но пък за сметка на това изкарвам достатъчно за да се чувствам свободен, да правя това, което искам, да бъда там където искам и относително макар и с много зор - да карам това, което ми се иска. На същия принцип има още 20 семейства, чийто съпрузи и съпруги идват на работа всеки ден, отдават всичко от интелектуалното себе си и си тръгват доволно свободни и без да трябва да им се вика марш в ъгъла през деня.

Пак да попитам - къде някой твърди черно на бяло, че е богат, и че ти си лентяй понеже не си такъв ? Никой не обявава какво притежава нито докъде се простират материалните му възможности, просто е някак обидно да изскочи от невиделица учен, който те обявява за егоист, унищожаващ бъдещето както на България, така явно и на цялата планета, само защото не седим в лаборатория по цял ден или пък не сме диктатори, или неизбежо необходимите за една диктатура скотове.

Моят работен ден започва в 6 сутринта и свършва някъде към 19-20ч. вечерта, след което се прибирам и сядам да поработя вкъщи нещата, които съм оставил през деня. И ти ли си така ? Ако да - браво. Ако всички в тази държава са така ще сме не Швейцария или Япония, а не знам какво.

И отново - струва ми се спора става много личностен, ще помоля обиди и хвърляне на всички под един знаменател по тебелка "богати", "мързеливи" или там каквито да се избягва. Никой не знае пътя, през който съм минал за постигна някакво елементарно развитие, но поне си знам, че съм някъде съвсем в низината на планината и има да драпам та не му се вижда края. Както аз си нямам и идея за пътищата, които са изървяли хората на този форум за да постигнат нещо в живота. Но като вземат да ме коментират хора, които са толкова далеч, че дори не виждат планината ми става смешно. Преди няколко дни един бакшиш взе да ми обяснява какви сме били ограничение всички, които се "занимаваме с компютри" и как нищо не разбираме и не ставаме. Пък той явно такъв интелектуалец след дълги размишления оцелил бика в окото и станал бакшиш за да не се похаби да върши интелектуален труд а да си пази ресурса за някой ден, докато другите нищо не разбират.. за*би.
                                Последно редактирано от tutin; 13-07-07, 07:43.
                                VW Touareg V10, 5000cc

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X