Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бъдещето на човечеството и връзката му с науката...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Бъдещето на човечеството и връзката му с науката...

Венци, не мисля, че спора се измества върху за и против христянството. Дискусията си стои върху обществото и в частност религията беше спомената във връзка със Западната цивилизация и от там свързана единствено с Католическата църква.

Да, върнем темата към науката. Именно през вековете, които следват упадака на Римската империя, западната науката изпада в боксуване. А Римляните не са имали много висока средна продължителност на живота. Най-малкото поради използване на оловото за тръбопроводи. И въпреки тези си пропуски все пак именно той, дори и в упадъка си, е допринесъл за науката с пъти повече, отколкото последвалите векове на морални ценности. Дискусията стана малко хаотична. Ако ще се дават примери с древноста там науката и моралните ценности са взаимоизключващи се.
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Тоз офтопик май се появи от факт свързан със Стефан. А именно, че него не всеки може да го разбере. Също така, може и да може, ама много различен изказ има, та може и да не иска да го разбира. Темата малко по малко отиде в зоната на .....меренето. Аз ако не се старая много трудно пиша правилно граматически, класната ми в началното ме учеше на бг език, но хич не и допаднах та толкоз ме и научи, вий на литературата и се кефех и нямах проблеми. Та сега и нарочно у форумите пиша на некъф форумен сленг дет' не е истина. Това не ме прави неграмотен и т.н. Работата е, че или изкаме да се разбираме и това става дори без да говорим 1 и същ език, или не искаме да се разбЕрем, е тогаз нема оправия. Баш по темата искам да вметна само, че малцина са тези като Айнщайн, които съумяват да направят връзката м/у научното и духовният свят без да има противоречия. Анализиращите похвати употрябявани в научните среди автоматично я поставят на задна позиция спрямо вече съуществуващи феномени. Това е факт от както има наука. Само дето в началото всички са били скептични към нея, а сега след подемът на индустриите, всички се осланят на нея, без да си дават сметка, че все още има мнооого скрити неща от окото на науката. Поне квантовата физика и разни други подобни "новости" размърдаха леко мозъчетата ма масата закостенели научни работници из цел сфет

Коментар

Още един офтопик.
        С много голям интерес следя развитието на темата.
        Ако участниците в нея се срещнат на „живо“ - някъде където те си изберат и допуснат някой и друг „кибик“ като публика, може да се получи много интересен офроад семинар. Живата реч и контакт биха направили нещата много, много истински.
        Toyota Hilux 3.0 D4D 2008
        Discovery 2.5 TD5 2000 EX
        Land Rover Discovery 2.5 TDI 1996 EX

Коментар

Първоначално публикуван от Barbaron Преглед на мнение
          Още един офтопик.
          С много голям интерес следя развитието на темата.
          Ако участниците в нея се срещнат на „живо“ - някъде където те си изберат и допуснат някой и друг „кибик“ като публика, може да се получи много интересен офроад семинар. Живата реч и контакт биха направили нещата много, много истински.
          +1

Ако се комбинира със скара и бира може да го обърнем и на кръчмарски хвалби и истории .

Аз съм за, ама да е някъде дет се стига с лека кола по възможност, че мразя да съм в тежест пък обичам да дискутирам

Коментар

Венци, какви се тези мораториуми, вето и т.н.? Смятам, че тук няма догматици, а всяка дискусия е полезна, особено когато се води аргументирано и на ниво. Иначе си прав - изобщо няма да се разберем за "християнските" ценности, щото не обичам когато някой си присвоява общочовешки идеи и после се изказва като последна инстанция. Изобщо не е необходимо да си какъвто и да било християнин, за да живееш морално и да съблюдаваш обществените норми. Обратното е още по-вярно. Ценностите са въпрос на личностно развитие и на личен избор, а не на религия. Например Стефан не ми мяза много на вярващ, аз пък - съвсем. Това значи ли автоматично, че сме безнравствени или по-малко нравствени, егати?! Отговорът май е - зависи. И наистина всичко "зависи".

Обаче не аз намесих религията, в дискусията за наука, а това беше поредният аргумент в защита на тезата, че нещата вървят апокалиптично. Тъй като нея набързо я изчерпихме, т.е. претупахме, дайте следващата теза, защо цивилизацията ни загива.

Пък това, че някои римляни били свръхоптимисти за бъдещето си не значи абсолютно нищо. То и едни други пееха "Союз нерушимый...". Обаче пък в цялата история е имало черногледци (еле пък в християнството, дето не го засягаме), които постянно вещаят край на всичко. Затова истината е в умерената позиция между тези двете крайности. Моята теза, ако още не е ясна е, че се развиваме нормално - без фанфари, но и определено без траурна музика.

Коментар

Венци, какви се тези мораториуми, вето и т.н.? Смятам, че тук няма догматици, а всяка дискусия е полезна,
              Не мисля че всяка дискусия е непременно полезна. Има неща за чието осмисляне са необходими твърде много условия. Понякога и цял живот не стига, друг път и един миг е достатъчен... По въпроса за теологичните дискусии тук съм категоричен. Ето ти пример за тоталитаризъм в действие, еднолично мое решение без право на обжалване!

Пък това, че някои римляни били свръхоптимисти за бъдещето си не значи абсолютно нищо. То и едни други пееха "Союз нерушимый...". Обаче пък в цялата история е имало черногледци (еле пък в християнството, дето не го засягаме), които постянно вещаят край на всичко. Затова истината е в умерената позиция между тези двете крайности. Моята теза, ако още не е ясна е, че се развиваме нормално - без фанфари, но и определено без траурна музика.
              Еми добре... ще се повторя но основание за оптимизъм има. Или аз черпя или въобще и двамата не се сещаме за черпенето...
              VPetrov.photography

Коментар

Ааааааааааааааааааа

за какво всъщност говорехте?
                - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
                - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
                  Не съм споменал продължителността на живота, нито чумата, холерата, туберколозата и т.н., защото се абстрахираме от такива битовизми, както и от редовните войни.

Ти пък с тези 40 години продължителност... 40, но изпълнени със съдържание, добродетели и изобщо "истински живот". Не като нашите 60 лишени от съдържание и смисъл.

+200
                  VW Touareg V10, 5000cc

Коментар

Аз обаче не мисля че най-важното е колко е живял един човек. Много по-важно е как е живял... и колко е бил човек... Има много които и до 40 не са стигнали... но пък са били ЧОВЕЦИ с главни букви...
                    VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                      Аз обаче не мисля че най-важното е колко е живял един човек. Много по-важно е как е живял... и колко е бил човек... Има много които и до 40 не са стигнали... но пък са били ЧОВЕЦИ с главни букви...

Абсолютно, пример - Боб Марли, Исус, и много други.

Не важно е количеството а качеството, по презумпция мисля това правило е валидно в която и да е област, от секса, през храната и стигнем до изкуството и политиката.

Моите 2 стотинки

Поздрави,
                      Бъдете живи и здрави!

Коментар

Аз пък мисля, че средната продължителност на живота е доста показателна за развититето на обществото. В съвременните условия, на един човек са му необходими около 20 г., за да разбере за какво става дума и да започне да бъде продуктивен. Едно е да му остават още толкова, друго е два пъти повече. Освен това не са умирали здрави и прави, а изведнъж - край. Преди това са изкарвали един куп болести, травми и т.н., които допълнително са намалявали капацитета им. И тъй като са си знаели колко горе-долу ще живеят са карали по съкратена програма. Няма училище и прочее глезотии, на 14 - сватба, след това една сюрия деца, та белким някое прокопса, после една-две пневмонии, последвани от туберколоза и готово. Някъде измежду тези "приоритети" се промъква свенливо ползата за обществото и за Цивилизацията. Доста хора са живяли бая по-дълго и по-дълго са творили, обаче тук говорим за средностатистическия тогавашник, който е бил гръбнакът на "цивилизацията".

Мерси за примерите и за Човеците, обаче на всеки недодрапал до 40 има десетина не по-малко исторически ценни деятели, които са дали най-доброто от себе си след тази възраст.

Коментар

В тази връзка, сега по една случайност чета една много добра книга на Джордж Оруел - "1984". Сигурен съм сте я чели, в нея подобен вид идеология е бутната до лимита и се вижда до какво води.

Вчера я започнах и намерих време само за +-110 страници, но приликата между тази тема и книгата е поразителна.
                          VW Touareg V10, 5000cc

Коментар

Направо като я прочетеш си потърси и филма "Бразилия", май че беше от 72-ра година или нещо такова. Има го из нета.
                            Имаше и още една книга, от Робърт Хъксли ли беше, от кой беше ?... Май се казва "Прекрасният нов свят", "Brave new world" сякаш беше...
                            Тая тематика и на мен много ми допада в литературата и киното...
                            Това си беше чист оффтопик, за което се извиняваме...
                            Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

След "The brave new world", хвани и "Animal farm".

Коментар

Жалко, Левски и той май не е додрапал 40-те. Надявам се бъркам, та и той да е бил Човек с главно Ч.

а относно Братушките, ми ко да кажа... сега четох вестник, пише България гори и Русия гори. наще самолети из европата не могли да додат да гасят, евро братята и САЩ нехаят и кой, кой ми Русия пратила самолет. Безплатно де, само пилотите да храним и настаним. инак евробратята искат наем.

Всяко нещо, което е средство може да бъде полезно и вредно, така 2мерно сме си устроили света. та и науката спада тук според мен. Може да се ползва както за разруха така и за креативни цели. работата е там, кой дърпа конците. пък че Западната цивилизация е в разруха е очевидно, не мисля има нужда да се доказва, времето си го показва за, който може да го види. а инак има 1 много приятне социологическа книжка, в която се разказва за 7-те цизилизации на планетата днес. също се пише и кое е цивилизация/думата е с френски просизход/ и култура/смисълът е от немското разбиране, <но не днес а преди доста векове>/. няма да се впускам в подробности. само ще избороя цивилизациите. Западно-католическата = западна европа, САЩ и Канада/ние упорито се врем в нея, невиждайки колко поквара се сипе от там/, Източно православната/кадето ни е мястото и на нас/, Китай, Ислям, Япония и 2 подтиснати от западната, Африканска и Южно американска. Та според авторът светът тепърва осъзнава, че се воюва не за територия власт и пари ами на културно ценностна база.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X