Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съгласни ли сте с мероприятия, като "Бегликафест" в защитени природни територии?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Почистване на язовир Голям Беглик

Другия проблем който трябва да решат организаторите занапред е силната музика до сутринта. Това само по себе си е достатъчно объркващо за обитаващите животни. Все едно една банда кучета да ви влязат в двора и да ви лаят 3 нощи.

Коментар

Колеги, нещо изключително важно. Венци го е казал и по-горе, но да повторя - нашият Форум не води кампания против Беглика фест Тук всеки изразява личното си мнение и предприема действия само и единствено от свое име. Хората представили официално Форума ни там са Станко, Ник и Жоро. Администрацията и модераторите им вярваме на 100%, така че моля да се престане с намеците за тенденциозно отразяване. Разните сигнали към РИОСВ Пазарджик са подадени от частни лица, които четат и пишат в този Форум, но във никакъв случай не го представляват. Пак казвам, всеки представя собственото си виждане и носи отговоност за него. Не ме е срам да кажа, че в началото и аз виждах нещата доста черни, но сега истината изглежда по-различна. И явно не съм бил прав, признавам.
      Среща, този път официално от името на Форума, с Организаторите на феста ще има скоро, за да видим какво може да се направи занапред за тази прекрасна местност. Вече има конкретни идеи, има План за управление на защитените местности там, има подкрепата и на властите, пък в края на краищата има и Закон. Нека се обединим( ако можем), за да запазим този кът от България чист и красив по-дълго време.
      LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
      www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Незнам дали този фест има нещо общо, но по брега на язовира в момента има много мъртва риба.
        Вчера с дъщеря ми бяхме до там на разходка. Детето първо забеляза рибата. Това което ме притесни обаче беше, че когато тя удари една от рибите с пръчка от нея изплуваха мазни петна!
        Подадох сигнал до РИОСВ-София, отговора: Това не е в територията на Риосв-София, моля обърнете се към РИОСВ -Пловдив.
        Подадох сигнал и там и ... чекам!

Някой от Вас да знае нещо?
        Прикачени файлове

Коментар

Виждам,че страстите се поуспокоиха Затова ще ви предложа една по-различна гледна точка от това прекрасно кътче от България.

Бях с приятели на Голям беглик няколко дни преди феста.По обясними причини си тръгнахме преди да започне въпросния фест Там се запознах с Dulen,хубав човек,наш приятел от съседна славянска старна.Всяка година пребивава по месец и повече на това красиво място и е запленен от това,което вижда.Може би затова е толкова ревностен защитник за запазване на Голям беглик от такова стълпотворение на хора

Да не ви губя времето в приказки,качвам малко снимки:

Тези снимки са направени на места,до които не са стигали участниците във феста

Ето това е огнището на което Dulen приготвяше всеки ден фантастични вкусотии,които с радост споделяше с нас.

А ето това са прекрасните му кучета.

И за финал един красив десерт,който се намира в изобилие по поляните наоколо.

Последно редактирано от Росен Генов; 13-08-09, 17:48.
          LZ4RG

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
            Колеги, аз имам предложение. Нека организираме една среща 5-6 души от наша страна и 5-6 от отрганизаторите на феста. Мястото е разкошно не само в Чатъма и Батълбоаз, а навсякъде около Голям Беглик. Нека обсъдим реално дали да подемем цялостна инициатива за поддръжка на екоситемите и инфраструктурата и мониторинг на района. Да поговорим с РИОСВ Пазарджик, с горското, с община Батак и да видим не може ли да организираме напролет мащабно почистване, след кето с помощта на властите да организираме места за къмпигиране извън Защитените местности, да помогнем за поставянето на табели и бариери, Офф роуд патрулите да си влязат в действие и съвместно с горските и община Батак да се опитаме да почистим и подредим това място. Има конкртна идея, нека още малко изкристализира и ще я представя подробно.
            По отношение на феста в началото аз бях един от върлите му противници, но сега нещата се виждат в друга светлина. още не съм съгласен, че това е точното място, но тепърва искам и аз да говоря с Организаторите какви са им идеите занапред.
            Злати,
            Говорихме с Васил за тази идея. Разбрали сме се като се поосвободи и се прибере в София да направим такава среща, която естествено ще бъде обявена като се фиксира място и дата. Той каза, че до края на месеца ще му е много натоварено (силен сезон при тях) и говорихме такава среща да бъде осъществена Септември месец.

Сега ми остана време и сядам да избирам снимки и пиша моите впечатления от феста.
            Георги Гатев

Коментар

От репортажа на нашите колеги съм приятно изненадан от развитието на събитията около Фестивала, както и последствията от него. Поздравления за организаторите, те опровергаха моите подозрения за негативните последици от подобно събитие. Вече съм убеден, че тези хора знаят каво правят и как да го правят без да вредят на природата. Съгласен съм и с Обера, че конкретна полза за екологията от фестивала няма. Всъщност единствената полза е това че 1 седмица района е контролиран. Вреда също не видях.
              НО! Все пак въпросът от анкетата е по-скоро принципен, а не конкретно за Байкариа. Бедата е там че след като на тях са им разрешили, значи и на други ще разрешат. Но, представете си, че тези други са прикрити зад някоя екоорганизация но силно комерсиално настроени. За по голяма масовост ще поканят елита на попфолка, а за спонсори Каменица, Пещерска или други подобни. Които след това ще предпочетат да си платят глобичките отколкото да се занимават с почистване и опазване..... и в този ред на мисли... стъпка по стъка идват булдозерите и бетоновозите.
              Мисля че разумното решение е взето: диалог с хората от Байкария за съвместни инциативи и действия . Мисля, ще сме си полезни един на друг.
              Според мен никоя общност не трябва да се мисли за самодостатъчна. Партньорството с подходящи други винаги е полезно. Повечето от нас го знаят. Надявам се и Байкария също.
              О899 2б2 1З2

Коментар

Щом всичко е наред с място, организация, екология, .... няма проблем. Обаче DJ-те са виновни ! Самоволно са миксирали до 8 сутринта, при това 3 дни. Щото нали глухарите са глухи!
                Затова предлагам за наказание/или за награда, да ги поканим на нашия събор. Да видят/чуят всички, които нямаха удоволствието да присъстват на Феста, това което не се вижда/чува на снимките на колегите. Иначе снимките са прекрасни, и аз се кефя на таланта на Ник Николов да уцелва момента.

Коментар

Първоначално публикуван от Цанко Преглед на мнение
                  Щом всичко е наред с място, организация, екология, .... няма проблем.
                  Не Цанко, има проблем!!!
                  И той е в заглавието на анкетата. Неразбрах какво не и е наред?!
                  Никой не е против феста, а за това къде се провежда.
                  Още повече, че се рекламира със сериозно застъпена "еко" инициатива.
                  А що се отнася за целите на феста - аз не съм идиот. Още повече , че апетитите на Байкария Васил ги е споменал в интервюто.
                  Аз също минах от там в събота. И видях нещата със собствените си очи.
                  Тъй като съм се срещал със Станко, Тримата и Ник и преди, смятам при следващата ни среща да разговарям с тах лично за впечатленията и мнението им.
                  [IMG]http://ftp.domainbg.com/stojan/Pictures/banner2.jpg[/IMG]TLC LJ70 - първата любов

Коментар

Първоначално публикуван от tna_bg Преглед на мнение
                    Не Цанко, има проблем!!!
                    И той е в заглавието на анкетата. Неразбрах какво не и е наред?!
                    Никой не е против феста, а за това къде се провежда.
                    Още повече, че се рекламира със сериозно застъпена "еко" инициатива.
                    А що се отнася за целите на феста - аз не съм идиот. Още повече , че апетитите на Байкария Васил ги е споменал в интервюто.
                    Аз също минах от там в събота. И видях нещата със собствените си очи.
                    Тъй като съм се срещал със Станко, Тримата и Ник и преди, смятам при следващата ни среща да разговарям с тах лично за впечатленията и мнението им.
                    Аз започвам от сега нататък да чета само мненията на посетилите феста хора, така, че Вашето мнение е важно за мен, а и много други хора. Споделете го!

Коментар

момчета за да се набутаме тука с другарчетата въртиме 1200 км. и плащаме винетна такса близо 2 евро на ден.

както се вижда дъното прозира екипировката ми която е изкуственяк не смърди на умрели лебеди след като изляза. От там насетне имаме около 10-на реки със същата гледка. България е единственото място където всеки се чувства собственик на поляната на която може да опъне катун и да си запали огън. Резултата е налице. Вече 5-та година не си и помислям да почивам тук. За мен вече е нормално да дам някой лев и да знам че съм на място на което се знае къде се пикае, пали огън (по принцип) и се опъват палтки.
                      Много точно ще ви обясня. Когато тръгна за Беглика и подобни места почвам да се изнервям че ще врътна 200 км. и може да няма къде да си опъна палатката или че ще ми се наложи да съседствам с хора дето са организирали дискотека. В същото време мога да напълня резевоара и да врътна 1500 км. и да знам че ще има къде да къмпингувам, знам в колко заключват бариерата, в колко затваря магазина с бирата и цялото това нещо колко ще ми струва. На всичкото отгоре получавам топла вода, санитарен възел и спокойствие.
                      Ние просто не искаме да се подредим и да си плащаме за това. Всеки който е щипнал по чуждите даржави след това чака просто да събере пари да хукне пак. Защото тука имаме, но всичко е скапано и няма контрол. Единствения начин да продиводействам е да не съм част от това нещо. Мойте левчета отиват в Словения и Австрия не в община Пазарджик
                      Бавно и скромно ще унищожим всичко което имаме и след това ще го оценим. Не случайно всики тръгнаха в Гърция през лятото, а не на Арапя ...

Коментар

Феста!

Който разбуни такава дискусия във Форума. Бях там почти през цялото време. Или в нашата шатра или се разхождах по главната поляна.
                        Тук дискусията както забелязвам е в две насоки:
                        • Това е фест на наркоманчета - в един момент всички скочиха, че видите ли там ще се изсипе една тумба хора, които дружно ще се друсат... Аз наркомани не видях! Видях една група хора, които в определени моменти на денонощието бяха пияни. Немалка част от хората, които вдях там имат същите цели като нас. Разликата, е че те вървят по коренно различна пътека.

• Мястото е неподходящо. Мястото е разрешено за къмпингуване. Организаторите са получили всички необходими разрешения. Какъв е проблема? Там от край време има къмпингуващи. Това, което прозира в мненията на част от пишещите тук е "Мястото е прекрасно и диво, нека го запазим такова. Нека не го популяризираме" или "Аз тук къмпингувам от много години. Откъде-накъде някой ще дойде и ще ми пречи?" . И двата аргумента са грешни - мястото вече е много далеч от диво. При положение че човечеството нараства с по един милиард на няколко години - няма как да останат такива места. Много по-правилно е да има места, които да бъдат под качестено управление с цел запазване на флора/фауна. Колкото до втория аргумент - държавата е собственик на земята там и тя ви пуска да къмпингувате. Останахме там до вторник - вторник на обяд поляните бяха по-чисти отколкото преди началото на феста. Като отидохме до второто място за къмпиране известно време се опитвахме да намерим къде са били палатките!

• Колкото до рекламирането на феста като "еко" - първите три дни не е имало ток. На цялата централна поляна не можах да намеря нито една пакетирана храна. Нямаше пакетирани сандвичи, вафли, безалкохолни и т.н. Нищо! Всичката храна беше готвена и прясна, като я гледам беше и с минимално количество консерванти. Кебапчета имаше само на едно място, което беше сравнително скрито и трябваше да питам около 5 човека, за да достигна до него. За всичките прибори, които взимахме (чинийките от бамбук и пластмасовите прибори) се оставяше депозит. Ако си ползваш чашата и в нея ти налеят бира - плащаш по-малко. Лекциите бяха интересни (аз видях една и половина) и бяха с точно такава насоченост. Дано част от хората отишли на феста, които не са имали досег с природата се научат че не не е толкова страшно. Дано се научат и да я пазят повече....

Ще пусна няколко снимки от преди феста, както и няколко от самия фест:

Забележете колко е диво там:

Центалната поляна където беше сцената:

Самия фест:

Направи ми впечателние по колко "вредящ" начин е очертано волейболното игрище:

Хитрите съоръжения, които трябва да заместят гледката от една от по-горните снимки:
                        Георги Гатев

Коментар

То вече няма смисъл да се коментира феста. На дневен ред май трябва да е гореспомената идея изложена от теб и zlatev. Ако има с какво да помогнем..

Коментар

ОК, разбрахме , че мястото е подходящо за всякакъв вид къмпингуване и организиране на различни мероприятия (не може да има дискриминация - едни да ходят , други не), взети са всички разрешителни, закона не е нарушен, организаторите са длъжни да почистят района в рамките на няколко дни, и са го сторили. Друг е въпроса за организирането на къмпингуването, проблема с боклуците и културата на голяма част от българите.
                            Обаче аз от одеве, къде на майтап , къде сериозно се опитвам да обясня, че за мен основния проблем е в организирането и протичането точно на този фест (присъствах на язовира от петък до неделя), а именно:

1. Технопартитата до 8 сутринта. Колегите, които са присъствали досега дума не са обелили за ШУМА. Не знам незаконни или неморални да ги нарека тези партита. Не знам и как е решен въпроса в гората с шума нощно време. Явно всеки си прави каквото си иска и ако на някой му пречи, или си трае и си слага тапи в ушите, или вади патлака и ... проблема е решен. Защото тези хора дето уж много милеят за екологията и глухарите, едва ли си дават сметка , че животните не могат да си слагат тапи в ушите, и ще избягат на стотици километри от мястото на провеждане на Еко Феста. Всички останали къмпингуващи , колкото и да викат , пеят и слушат музика, най късно в 1 часа са "умрели". А и няма как да вдигнат чак толкова шум - нямат мощни агрегати и озвучителна техника.
                            Който не е ходил на техно парти може и да не ме разбере, но трябва да се знае че музиката е на максимално възможните децибели, с много як бас, повтарящ се многократно. И всеки друг концерт на открито или закрито свършва около полунощ, а тук е обратното - тогава започва. А предполагам знаете в гората каква тишина е , особено нощем!
                            Бас хващам , че и повечето от гостите на феста също са псували DJ-я. Защото все някога трябва да се отдели време за почивка. Или кой когато иска да спи , но музиката няма да се спира. Който не му отърва да си събира багажа.

2. Блокирането на пътя. Също не знам дали е законно, и нямаше ли друг вариянт. Аз лично се почуствах дискриминиран и пр..бан.

Абе все едно да дойде компания мутри в заведение и да изблъска всички останали в някой ъгъл, да си пусне каквато музика иска, и да не те пусне до бара да идеш да си поръчаш.

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                              Истината е , че носим тонове снимки, можем да ги експонираме през LCD то, но представа си нямаме , какво ще предизвика интерес.
                              Най много се заинтересуват от горските пожари, техники за оцеляване и участието но в Националните Паркове.

Тези хора, работят по програма за запазване обичайте в българските села. По късно се запознахме и с холандци + български младежи, които работят по подобна програма в България.
                              Хубаво е, че има чужденци, които се грижат да запазят българските обичаи. А защо ние да не се погрижим за запазването им? Защо на следващия такъв фест музиката да не е само от акустични инструменти (каквито от векове звучат по тези места) и без допълнителна озвучителна техника? Така чужденците ще ни запознаят с техните традиционни инструменти и музика, а българските музиканти от околността ще представят нашата народна музика. Така и глухарят, и всички други обитатели (животни и хора) на Беглика няма да страдат от непоносимите децибели, а ще се наслаждават на музика, ненатрапчиво вписваща се в пейзажа.
                              Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

Коментар

Бравос !!!
                                Репортажа на Ник става чудесно за галерията на Беглика фест,
                                но не показва някои по-важни неща, за да бъде представителен.
                                Трябваше да има снимки на биваци и огньове
                                и дали са били на определените за това места, или не.
                                Трябваше да има снимки от сергиите, какво продават.
                                Трябваше да има снимки на „охраната”,
                                къде и как изпълнява задълженията си.
                                Нещо много избягахме от същността на въпроса
                                с тая фотосесия. A eдно „голо” твърдение на зложелатели,
                                че феста е вреден за природата там,
                                е „голо” точно толкова, колкото и твърдението
                                на трима доброжелатели, че не е.
                                Всеки вярва на когото му отърва,
                                или се убеждава сам в нещо.
                                Аз присъствах миналата година.
                                Тази година бях там преди и след феста.
                                Запознах се с много готини хора от къмпиращите там вчера.
                                (Благодаря ви Dulen, Тошко и на семействата ви.)
                                Осланям се и на хора, били и участвали във феста
                                миналата година, а и сега. Хора, с които съм от 30 години,
                                хора с които работя, хора с които сме приятели,
                                хора близки до природата, но не само от прозореца на колата.
                                Хора, които си вадят хляба с туризъм и спортове в природата.

Тая анкета не е „Готини ли са хората на феста”?!

Колко хора трябва да гласуват тук
                                и да го кажат в прав, или по-крив текст,
                                че не му е там мястото на тоя „фест”?!
                                Няма ли значение това, за „ръководството”
                                и хората изпратени да представляват „лейбъла” offroad-bulgaria.com,
                                (щото хората никой не може да ги представлява, нали не сме партия)?!?!?!

Оставям настрана подхвърлянията
                                и намеците за доносничество, както и заплахите.
                                (Доносът обикновено не се прави пред аудитория
                                и е анонимен, а ако някой има опит с такива,
                                да прощава, за разяснението!)
                                Това, че много хора са пуснали едно писмо,
                                не значи, че тия хора са малоумни
                                и зомбирани от някой, за да правят
                                едва ли не мейлтероризъм, като задръстват
                                пощите на някои министерства. Тия хора имат
                                собствено съзнание, съвест и воля и никой не ги е подписвал,
                                или „представлявал”, както се опитват да правят някои.
                                Моля, не се подигравайте с мнозинството от пишещите тук!!!

По същество.
                                Днес слязохме от „Беглика”.
                                Всичко е олизано след феста.
                                Хората оцеляли след него и останали там
                                са щастливи, че е свършил все пак и е спряла
                                „музиката”, наречена „дръм енд бейс”.
                                Доволни са и от лошото време,
                                което най-вероятно е спряло повечето мераклии.
                                Доволни са и да си плащат по 5лв. на ден,
                                дори и на Байкарията, само и само да няма повече
                                такъв фест там?!

Ние поснимахме.
                                Само на първата поляна, в началото на ЗМ „Батлъбоаз”
                                видяхме 5 обозначени огнища с табелки и камъни.
                                Необозначени преброихме 16/шеснадесет/,
                                (включително едно в гората, между два бора,
                                на разстояние от тях от 1м до 1.5м)
                                Тази поляна обиколихме и преди феста
                                и там нямаше такива огнища.
                                Снимките ще ги качи Петя.

Друго май, няма какво да казвам.
                                Работата е ясна.
                                Пак ще отидем и пак ще чистим,
                                защото кътчето си заслужава.
                                Е, може би, ще плащаме за това,
                                или ще ни плащат,
                                или ще спечелим доживотно право
                                на бивакуване там, т.е. Байкария ще се разпореждат
                                доживотно с това место?!
                                Може би?!
                                А може би НЕ?!
                                НE И ПО ТОЗИ НАЧИН....
                                Последно редактирано от Тони Груев(GAD/dag); 14-08-09, 22:37.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X