Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Слънчеви колектори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Слънчеви колектори

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
    А може ли малко повече теория по този въпрос.
    И как се отнася степента на вакум към топлоизолацията?

Един отворен с когото се запознах твърди, че с 1 колектор от типа:
    http://apexexperts.com/index.php?opt...d=43&Itemid=27
    и 200 л. бойлер темп. под 35С не е падала до сега през зимата. Много малко били дните в които нямало достатъчно топла вода, за да може цялото семейство да си "вземе топъл душ". Не рядко в слънчеви зимни дни темп. достигала и до 65С. По неговите думи излиза, че тотално съм се набутал с моята инвестиция. Това е вярно и според моята оценка на получената до тук енергия.
    Вакум: - 0.1, -.0.2атм....колкото повече отива към -1атм.(идеалния вариант, ама става само в космоса или в лаборатотия) е по-добра изолация. Тоя твоя човек да не живее в Египет.. 1панел за 200л.и такива резултати ?
    0888543685 Валери

Коментар

А може ли малко повече теория по този въпрос.
      И как се отнася степента на вакум към топлоизолацията?
      Ако един съвременен вакуумен колектор успява да задържи над 90% от произведената топлина, то и под пълен вакуум да е тръбата, производителността му няма да стане 101% (освен ако не се увеличи източника на енергия). От цялата тема едно поне става ясно, ако имат някакъв проблем вакуумно-тръбните, то това не са топлозагубите.

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
        Ако един съвременен вакуумен колектор успява да задържи над 90% от произведената топлина, то и под пълен вакуум да е тръбата, производителността му няма да стане 101% (освен ако не се увеличи източника на енергия). От цялата тема едно поне става ясно, ако имат някакъв проблем вакуумно-тръбните, то това не са топлозагубите.
        Колега, не е важно колко задържа , а колко събира. Като няма от къде и последния модел вакумни с отражателя не вършат работа през зимата.
        Да добавя , че и плоските през зимата в БГ не вършат работа. Цялата тая история си заслужава , ако имаш хотел на морето и в даден момент ти трябва много топла вода.
        Последно редактирано от vgrig; 18-02-10, 16:33.
        0888543685 Валери

Коментар

В примера даден малко по-горе ми се струва че има доза пресилване.
          Наистина нещата са относителни от система до система, но трябва да се подхожда по-реалистично за да не се подвеждат хората.
          Градцията по ефективност на единица площ е: обикновен; селективен; вакумно-тръбен. Но има известни уловки, защото полезната площ на един комплект вакумни тръби, не винаги съответства на площа на един селективен панел или обикновен панел.
          Но едно е ясно. Не губете време, а си направете някаква слънчева с-ма, дори и да не е особено ефективна през няколкото зимни месеца или по-облачните дни.

Коментар

Може ли менение за добри колектори и какво е важно за един колектор че си нямам и на идея те първа щте се зблъсквам със той чудо

Коментар

Първоначално публикуван от vgrig Преглед на мнение
              Колега, не е важно колко задържа , а колко събира...
              А пък аз серсемина, през цялото време да си мисля, че и двете са важни!

Коментар

А пък аз серсемина, през цялото време да си мисля, че и двете са важни!
                Просто се опитвам да обясня, че най-важното си остава слънцето. Може да не разбирам много, но с тия системи се занимавам от 94г. Монтирал съм всякакви , от най-дървените, които се разтичат още на 05 бара, всякакви селективни(медни, алуминиеви..) до най-скъпите и качествени..Та моето мнение е, че за зимата не са ефективни в БГ..А съм направил доста системи. Ваканционно селище на Тасос, соларни пакети за хотели, доста еднофамилни, но никога не съм казал на човек, че системата ще има особен ефект през зимата, камо ли да помогне на отоплението.
                0888543685 Валери

Коментар

Първоначално публикуван от vgrig Преглед на мнение
                  Просто се опитвам да обясня, че най-важното си остава слънцето. Може да не разбирам много, но с тия системи се занимавам от 94г. Монтирал съм всякакви , от най-дървените, които се разтичат още на 05 бара, всякакви селективни(медни, алуминиеви..) до най-скъпите и качествени..Та моето мнение е, че за зимата не са ефективни в БГ..А съм направил доста системи. Ваканционно селище на Тасос, соларни пакети за хотели, доста еднофамилни, но никога не съм казал на човек, че системата ще има особен ефект през зимата, камо ли да помогне на отоплението.
                  Според мен пък, да спестяваш на клиента едно от възможните приложения на инсталация за хиляди левове, по някакви неясни причини, е също толкова вредно, както да му обещаваш невъзможни неща. Слънчеви колектори се използват за подпомагане на отоплението в цял свят. България е една от най-привелигерованите откъм слънчев ресурс държави в Европа.

Коментар

По-склонен съм да се съглася с vgrig.
                    За да има някакъв ефект за подпомагане на отоплението през зимата, площта на колекторите трябва да е значителна. Но дали това е икономически изгодно за домашно ползване...
                    Не може с един колектор с който си топлиш бойлера, да се опитваш да отоплиш и помещенията през зимата.

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
                      ...
                      За да има някакъв ефект за подпомагане на отоплението през зимата, площта на колекторите трябва да е значителна. Но дали това е икономически изгодно за домашно ползване...
                      Не може с един колектор с който си топлиш бойлера, да се опитваш да отоплиш и помещенията през зимата.
                      И какво правим тогава през лятото с получената енергия, ако си нямаме басейн?

...
                      Преди 3 години си купих 200 лт. неръждаем бойлер с 2 серпентини и го сложих на тавана на къщата в която живея на село, но до сега не съм вързал втората серпентина за соларния колектор. И вече колектор си имам, баща ми ми подари, ама още трябва да купя арматурата, и управлението, да направя стойка и да намеря време монтирам всичко това.
                      ...
                      Баща ми, когато е купувал колектора е бил зарибен от вносителя, че с този колектор "Сейдо 20" ще може да захранва 1 стандартен около 2 kW макс отдадена мощност панелен радиатор, някой тук от форума ми написа, че 1м2 площ на колектор през зимен сезон топли 10m2 жилищна площ.
                      Това няма как да стане, т.к. слънчевите дни през зимния сезон са малко. А в гр. Търговище са още по-малко т.к. редовно има мъгли.

Според мен пък, да спестяваш на клиента едно от възможните приложения на инсталация за хиляди левове, по някакви неясни причини, е също толкова вредно, както да му обещаваш невъзможни неща. Слънчеви колектори се използват за подпомагане на отоплението в цял свят. България е една от най-привИлЕгИрованите откъм слънчев ресурс държави в Европа.
                      Да на практика ефекта през зимния сезон е пренебрежимо малък и както вече съм писал с лихвите на вложените пари можеш да се стоплиш повече.
                      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Да на практика ефекта през зимния сезон е пренебрежимо малък и както вече съм писал с лихвите на вложените пари можеш да се стоплиш повече.
                        1. Ти говориш за една конкретна инсталация - твоята
                        2. Основната работа на колекторите е, да ти топли вода за миене и къпане, през 6-7месеца в годината. Всичко останало е допълнителен бонус. За това останалото, не знам точно колко си платил, но ми се струва, че са ти грешни сметките с лихвите. Обикновено това е втората серпентина на бойлера, две връзки и някой метър тръба. Най-вероятно под 150лв.
                        3. Колкото и да ти е смотана инсталацията, тези 150лв. един ден ще се изплатят и ще започнеш да печелиш от тях, ако ще и след 15 години да е. Ако не ги беше инвестирал, кога щяха да се изплатят?

Коментар

1. Ти говориш за една конкретна инсталация - твоята
                          2. Основната работа на колекторите е, да ти топли вода за миене и къпане, през 6-7месеца в годината. Всичко останало е допълнителен бонус. За това останалото, не знам точно колко си платил, но ми се струва, че са ти грешни сметките с лихвите. Обикновено това е втората серпентина на бойлера, две връзки и някой метър тръба. Най-вероятно под 150лв.
                          3. Колкото и да ти е смотана инсталацията, тези 150лв. един ден ще се изплатят и ще започнеш да печелиш от тях, ако ще и след 15 години да е. Ако не ги беше инвестирал, кога щяха да се изплатят?
                          Е хайде да посмятаме отново за моята инсталация: бойлера-при тогавашните цени с 1 серпентина беше три-цифрено число, а с две-четири цифрено близо 1300 лв.
                          15 м. медна тръба, фитинги, обезвъздушители, много кранове, помпена група, изолация, стойка за колектора, самия колектор "Сейдо 20" управляващ блок, система за пълнене, разширителен съд, пропилен гликол...

Можете ли да ги остойностите или да ползваме тази раздута оферта?

http://forum.offroad-bulgaria.com/at...3&d=1243420363

Не е луд този, който изяжда два зелника, а този който му ги дава.

БЕЗУМНО скъпа и раздута оферта.

Мога да коментирам доста от вложените части, но ще се огранича само с няколко въпросчета и отговорчета:

Тази система колко литра вода загрята до 60'С ще топли на ден? - около 100 лт.

Колко дни средно годишно ще работи, ако е монтиран в Сф с правилно изложение и не го засенчнва нищо - около 200.

Ако вземете 5140 лв. заем каква лихва плащате за 1 год? - 12% год- 616 лв.

Ако загрявате с ел. енергия 100лт. вода колко плащате - по малко от 1 лв на ден.

След колко год. ще Ви се изплати тази инсталация? - "+безкрайност"

Е тогава "Де е Киро на кирия" - няма отговор...
                          Системата е рентабилна там където има голяма консумация на топла вода, за предприятия, ферми, хотели заведения за ОХ и то както Вие казахте за 7 месеца в годината.

Защото добавянето на повече колектори е само малка част от цялата инвестиция и не си заслужава само за 1 домакинство да влизаш в приключения.
                          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Така е, но повечето хора обикновено искат да се подпомогнат и за отоплението. Затова подобни трикове, дето колегата спомена, че с 1м2 ще нагрееш 2KW радиатор ги смятам за чиста измама.
                            0888543685 Валери

Коментар

Е хайде да посмятаме отново за моята инсталация: бойлера-при тогавашните цени с 1 серпентина беше три-цифрено число, а с две-четири цифрено близо 1300 лв.
                              15 м. медна тръба, фитинги, обезвъздушители, много кранове, помпена група, изолация, стойка за колектора, самия колектор "Сейдо 20" управляващ блок, система за пълнене, разширителен съд, пропилен гликол...

Можете ли да ги остойностите или да ползваме тази раздута оферта?

http://forum.offroad-bulgaria.com/at...3&d=1243420363

Системата е рентабилна там където има голяма консумация на топла вода, за предприятия, ферми, хотели заведения за ОХ и то както Вие казахте за 7 месеца в годината.

Защото добавянето на повече колектори е само малка част от цялата инвестиция и не си заслужава само за 1 домакинство да влизаш в приключения.
                              Аз не разбирам защо съпоставяш цената на цялата инсталация с приноса и към отоплението. Ако не си беше сложил слънчеви колектори, без бойлер ли щеше да стоиш, лятото не работи ли тази инсталация, не ти ли топли вода? Като се говори за подпомагане на отоплението, е редно да се смята това което си доплатил за да има и тази опция инсталацията. Пак казвам, това е една серпентина, две връзки и тръба (в общия случай). Виж, ако някой ти е казал, че със слънчеви колектори ще се отопляваш, това вече си е чиста измама, както каза колегата. Това са инсталации за ПОДПОМАГАНЕ на отоплението, а не за отопление. С други думи, и 5 декара колектори да си сложиш, пак трябва да предвидиш ОСНОВНО отопление с пълната инсталационна мощност. Това за 1кв.м./10кв.м. е УСЛОВЕН начин да пресметнеш приблизително колко е МАКСИМАЛНАТА площ на колекторите, които можеш да ползваш за ПОДПОМАГАНЕ на отоплението и това да остане рентабилно. Ако някой ти е казал, че колкото повече колектори сложиш, толкова по-рентабилно ще стане, това също е измама. Ако някой ти каже, че каквито и колектори да си сложиш, те ще са ефективни през зимата също е измама, както и обратното! До колкото разбрах сам си си избрал колекторите, сам си ги проектирал, сам си ги инсталирал и сега нещо не е според очакванията ти! Добре, ама не е коректно от това да се правят генерални изводи за слънчевите колектори и отоплението! Пак да кажа, днес по света (в т.ч. България), работят милиони рентабилни инсталации за подпомагане на отоплението от слънчеви колектори. Има и много нерентабилни.
                              Последно редактирано от Kamen13; 22-02-10, 12:25.

Коментар

Може би схващам мисълта ти.
                                Имаш предвид да се използва бойлера като топлинен акумулатор и с втората серпентина да се отвежда топлина от него към радиаторите.
                                Но след като с-мата е изчислявана този бойлер да се затопля от точно този размер и вид колектор, то през зимните месеци, когато системата е най-ниско ефективна, колко излишна енергия ще остане, та да може да се ползва за подпомагане на отоплението, но без да останем без топла вода?
                                И в рамките на полу-шега, полу-сериозно. Идеалния случай ще е ако можем да направим огромен и добре изолиран топлинен акумулатор, който да загреем през летните месеци, когато по моите наблюдения енергията е дори в излишък. И през студените зимни дни да черпим от тази енергия. Но въпроса пак опира най вече до инвестиции и рентабилност

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X