Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Стари електромери, нови електромери ...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Стари електромери, нови електромери ...

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Има, има. Зависи кой брои.
    Говоря за реална такава, с отчитане барабар с реактивната енергия. В това че ЧЕЗ могат да накарат електромера да отчита толкова колкото им е удобно нямаме никакви различия.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
      ... И че намесват и реактивната енергия, която не би трябвало да се отчита за битовите потребители...
      Мерят и реактивната щото преброих освен климатиците, много на брой малки захранвания за :
      телефони жични - 3бр
      лаптопи - 2бр
      ГСМ-и 3бр
      PC AV периферия - 2бр
      TV декодери - 2бр
      рутери 2бр
      модеми -2бр
      омръзна ми и спрях да броя.
      LZ1AIV

Коментар

Първоначално публикуван от asenv Преглед на мнение
        Мерят и реактивната щото
        По закон не трябва да я мерят.
        лаптопи - 2бр
        Тия ги извади от сметката, освен ако не са твърде дърти или твърде ментеливи.

преброих освен климатиците
        Тия - също. Или е инвертор с PFC, или мотор с кондензатори. Другото са реотани, евентуално. Освен ако не са ужасТно архаични.

телефони жични - 3бр
        10-ина вата.

ГСМ-и 3бр
        Това въобще не го брой за повече от лев-два на месец. Харчи 5 вата докато се зарежда.
        PC AV периферия - 2бр
        Постоянно пусната? Болшинството аудио системи са от порядъка на 50-ина вата, и то ако докрай. Коко време в денонощието ги слушаш докрай?

TV декодери - 2бр
        рутери 2бр
        модеми -2бр
        Общо между 30 и 60 вата. 60 вата месечно са 43 киловатчаса. Сметни си сам.

омръзна ми и спрях да броя.
        И правилно. За сметка на това си премери косинус ф-то на входа. Хващам се на бас че е над 0.9, а когато са пуснати големите консуматори - над 0.95. Разликата в сметките от това ще е никаква, дори да мерят реактивна енергия.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Йорданов Преглед на мнение
          Защо отделяте толкова внимание на електромерите? Причината за надписаните сметки съвсем не е в тях. Все пак, това са измервателни уреди, които не се ползват само у нас и не вярвам да са специално конструирани и програмирани с тях да се лъже и краде. Относно паралелното /по-скоро последователно замерване/ със старите ел-ри, показанията никога няма да съвпаднат, защото те измерваха само активната ел.енергия, а тези "хващат" всичко / реактивна и капацитивна/. Но проблема не е в уредите и в неправилното замерване, а в манипулираното отчитане на показанията. Когато преди години ми изкараха таблото на улицата и сложиха "умен" електромер си отделих една тетрадка и в продължение на месеци/повече от година/ си записвах показанията на приблизително една и съща дата всеки месец. След това се отказах защото нямаше смисъл - всичко съвпада над 90%. Освен два пъти в годината - по Нова година и август. Значи, има схема за "врътка" и тя е от времето на държавните ЕРПта и старите електромери, а именно в неправилното отчитане на иначе правилните показания на уредите. Тоест, ако декември имате отчетени 1000квч., инкасатора записва 800, като "спестените" 200 остават за следващия месец. Какво става януари? Отчетния период включва Коледа, Нова година, ваканциите на децата, а и обикновено е доста студено и реалното потребление е нормално по- голямо. На всичкото отгоре ти слагат и "спестените" 200 от декември и сметката става 1300-1400квч. Вие подскачате, започвате да сверявате данни и показания но всичко си е точно защото този път показанията на уреда и числата в сметката съвпадат. Започват съмнения в изправността на уреда.........................изобщо всичко изброено в горните страници до тук, като на моменти дори се вкарват мотиви граничещи със световна конспирация. Като пренос на данни по силовата мрежа и дистанционно манипулиране на "умните машинки". В създалата се ситуация хем плащате 30-40% по-висока сметка, хем всичко си е "ток и жица" и Енергото с топ не може да ги помръдните, ако ще да дойде световната метрологична асоциация/ако има такава/.
          Ще попитате защо е нужно да се прави това??? Ами да отговори някой който работи в системата. По-рано си раздаваха премиални за "преизпълнен план". Предполагам, че и сега го правят щом продължават историите с " надписаните сметки". Това е моето виждане на проблема и не го налагам на никой, както и не искам с никой да споря колко съм прав. Просто реших да взема отношение по темата....
          Все си мисля, че реактивна не би трябвало да мери, защото това не е потребявана мощност. Реактивната енергия циркулира по жицата, но не отдава енергия. А че могат да направят зависимост и от функция на влажността на въздуха - що не? В третия свят може да се прави всичко с туземците.
          Вие подскачате, започвате да сверявате данни и показания но всичко си е точно защото този път показанията на уреда и числата в сметката съвпадат.
          Започваш с много вероятна грешка, и вадиш много вероятно грешен извод връз нея.
          Започват съмнения в изправността на уреда.........................изобщо всичко изброено в горните страници до тук, като на моменти дори се вкарват мотиви граничещи със световна конспирация. Като пренос на данни по силовата мрежа и дистанционно манипулиране на "умните машинки".
          Факт, че измервателите са техните, и могат да правят каквото си искат вътре. Забрави и инфрачервения интерфейс, както и вероятен блутут за връзка с уреда на инкасатора. Вече всеки начинаещ си играе с блутут и Ардуино, хич не е сложно.
          Просто реших да взема отношение по темата...
          Ами хубаво твое право си е.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
            Все си мисля, че реактивна не би трябвало да мери, защото това не е потребявана мощност. Реактивната енергия циркулира по жицата, но не отдава енергия.
            Не отдава енергия в консуматорите, но предизвиква допълнителни загуби в системата. Затова и когато е значим процент се мери и в сметката за ток се правят корекции. За битовите абонати не се мери, ама няма и нужда. Като нищо могат да си я набутат в загубите (щото реално са загуби), и като нищо - вече са я набутали, та приемете че си я плащаме. Но не влияе кой-знае колко на сметките. Не от нея са високите сметки.

Всичкия проблем е че ЕРП-тата могат да си правят с електромерите каквото си искат, без някой да може да контролира това. А при 10% загуби, какво са купили и какво продали - сметката е много проста. Проблема е че не се знае дали тая сметка се прави въобще, и че могат да ощетяват теб за сметка на комшията или обратно, без нито ти, нито комшията ти да можете да направите нещо по въпроса.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              ... Ама не от нея са високите сметки.
              +1. Дори и да я вкарат - как изведнъж сметките експлодираха в пъти. Вчера нали пак със същия уред са мерили? Един колега писа, че от стотинки - осветлението в стълбището скочило на 400 лева. Миналата година един комшия горе плати 400 лева, а досега е плащал максимум 100. Около него са баби и дядовци, няма кой да краде.

Коментар

+1. Дори и да я вкарат - как изведнъж сметките експлодираха в пъти. Вчера нали пак със същия уред са мерили? Един колега писа, че от стотинки - осветлението в стълбището скочило на 400 лева. Миналата година един комшия горе плати 400 лева, а досега е плащал максимум 100. Около него са баби и дядовци, няма кой да краде.
                Приеми че е вкарана. Калкулира се в загубите. Понеже при битовите абонати усреднено е мижав процент, приема се че за всички е еднакъв, нищо че комшията върти 2 фрези и 5 струга а ти имаш 2 електрически печки.

Коментар

Ами то тогава и метрология няма да мине.
                  И да, дори да засича неправомерно и реактивна - аз не виждам проблема там.

Коментар

Спарки, аз да ти напомня. Проблемът не е дали мерят реактивната енергия (макар че според мен си оптимист за мощностния фактор на средното домакинство), а какво бъркат докато се съобразяват с нея.

Иначе аз лесно ще намеря устройства с мощностен фактор над 1 - това дава ли право на алгоритъма да прави простотии докато им мери консумацията?
                    (подобни устройства са всички с грец и кондензатори на входа - не питайте какъв косинус е това)

Коментар

Ами то тогава и метрология няма да мине.
                      Не засича реактивна. Ама загубите от това ЕРП-то си ги вкарва в сметките като процент. Там има - толкоз купили, толкоз продали, разликата между двете - загуби. Загубите - в сметката. Простичко е. И няма нищо нередно в това, даже напротив.

Коментар

Тука говорим за електромерите. Кочината извън тях заслужава още 3 теми, каквито има.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          Иначе аз лесно ще намеря устройства с мощностен фактор над 1
                          (подобни устройства са всички с грец и кондензатори на входа - не питайте какъв косинус е това)
                          Сигурен?

Коментар

След измерването,което направих (пост 74) http://www.offroad-bulgaria.com/show...23#post2121223 лично за мен съм сигурен,че плащам само активна енергия.
                            На първата фаза са 3бр. инверторни климатика и моментния косинус фи е 0.85, на втората е хладилник,корейски,известна марка 0.35.
                            0+

Коментар

Първоначално публикуван от Emil_PB Преглед на мнение
                              След измерването,което направих (пост 74) http://www.offroad-bulgaria.com/show...23#post2121223 лично за мен съм сигурен,че плащам само активна енергия.
                              На първата фаза са 3бр. инверторни климатика и моментния косинус фи е 0.85, на втората е хладилник,корейски,известна марка 0.35.
                              Според меренето хладилника е 12 вата. Тя само лампата му е повече. Мери мощностния фактор когато е включен мотора. В останалото време консумира само електрониката му, която наистина е с мижав фактор, но и с мижава мощност (единици ватове, точно като зарядно за телефон да речем).

То въобще и хладилника ти е с мижава мощност, та 300-те лева със сигурност не са от него.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                                Сигурен?
                                Че какво му е толкова трудното? Ефективното напрежение е 230. Върховете са малко над 300. Накарай устройството да харчи ток само когато напрежението е над 290 и ще получиш ватове, повече от волт-амперите.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X