Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мнение за котел на пелети

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Мнение за котел на пелети

    Първоначално публикуван от HHristov Преглед на мнение
    D-MAX, приветствам упоритостта ти и постигнатото от теб с тази доработка за горе-долу контролирано подаване на твърдо гориво към котела и пропорционално количество въздух. За масивна, доработката изглежда такава, даже прекалено масивна и това сигурно е продиктувано от естеството на използваното гориво. По отношение на описания от теб процес на работа и особено сравнението с пелетна горелка работеща на принципа Он-Оф сигурно има определени качества, но трябва да поработи един сезон за да може фактически да се направи оценка.
    Да така е, малко позакъсняхме тази година, но в резултата не се съмнявам вече. Наближава месец от както работи непрекъснато и всичко е ок!

    Първоначално публикуван от HHristov Преглед на мнение
    Въобще, не мога да се съглася с изказаното от теб по отношение на пелетните горелки! Очудва ме сравнението което правиш между твоята разработка и пелетна горелка с режим на работа Он-Оф – та пелетни горелки с такъв режим на работа са от зората на този вид отопление, а ти по него се сравняваш. На пазара има и то българско происводство, на пелетни горелки с микропроцесорно управление, а не с контролер, та бил той и с PID регулация, които са напълно автоматични- променят мощността си от 3 до 30 Квт в зависимост от потребната в момента мощност, много точно поддържат зададената температура, автоматично спират при минимална мощност 3 Квт и превишение на температурата с няколко градуса от зададената ( при затопляне време навън) и отново се запалват при спадане на температурата под зададената. Автоматично си почиства горивната камера, много малка електрическа консумация- в режим запалване 150 Вт, а режим работа около 40 Вт, могат да работят и на автономно захранване с UPS до 10-12 часа, почистването на котела и горелката при добро качество на пелетите става на 14-15 дни един път , могат да се управляват и през интернет и т.н. Пелетните котли са дву и три- ходови и имат КПД от порядъка 88- 92%, което е гаранция за ефективността на такава система.

    Моето проучване за пелетните горелки е от преди около 2г и тогава така седяха нещата. Това беше и причината да спря да се интересувам освен от това, което се пише тук в тази тема. Радвам се че има промяна към по-добро, но явно е неизвестно за повечето от нас. Към момента все още мои познати се оплакват от цената и качеството на пелетите на нашия пазар, пък тя- цената- едва ли ще става по-ниска.
    Моя контролер регулира горелката от 1-100% от мощността си.

    Първоначално публикуван от HHristov Преглед на мнение
    По отношение на твоята разработка е интересно каква ефективност ще има тази система при положение, че котела е с КПД около 65% и то при контактуване на въглените с водната риза, където температурата е доста по-висока от температурата на пламъка и горещите газове- в случая котела е чист топлообменник. Има ли в котела допълнителни прегради за удължаване пътя на горещите газове?
    Ефективността на работа на моя котел с тази горелка е не по-ниска от тази на същия котел с пелетна горелка. Всъщност като знам как се осира с катран, сажди и пепел вътрешната част на котела при нормалната му експлоатация, и сравнявам чистата до метал повърхност(изключвам прахта, която така или иначе венитлатора увлича и изхвърля през котела и комина) сега след слагането на горелката, смея да твърдя че КПД-то е може би по-високо от 80%, още повече, че горелката нагрява долната колекторна тръба на глидерите директно. Преди тази тръба се нагряваше индиректно от скарата на котела!

    Първоначално публикуван от HHristov Преглед на мнение
    Интересно е как се почиства самата горерка- тип „купа” от остатъка от въглищата ( шлака или згурия) и кокво става ако са „попаднали” чисти камъчета във въглищата.
    Самопочиства се и сгурията просто пада долу в пепелника. Ако влезе камъче(което вече се случва на няколко пъти, тъй като начуквам старите въглища на един бетон дето се ронка), просто излиза заедно със сгурията. горелката така е проектирана че няма проблем дори и да гори въглища с високо съдържание на шлака. При донбаските въглища които горя, шлака на практика почти не намирам в пепелта.

    Първоначално публикуван от HHristov Преглед на мнение
    Подготовката на горивото-въглищата ще се окаже доста мръсен и трутоемък процес, а и цената на донбаските въглища си е съизмерима с цената на добрите пелети –българско производство.
    Днес ми предложиха да си купя пепеляк от пресяването на донбаски въглища на да кажем доста приемлива(направо смешна) цена, само и само да се отърват хората от този "отпадък" и да не се занимават да го разкарват наляво надясно да го брикетират и пр. Горилката няма проблем с горенето на такъв ситнеж, и това се доказа предните 3 седмици, при които съм го зареждал само с въглища с размер от 0-25мм, от което ситния прахоляк е над 40%. Но дори и да не взема това, има фирма която предлага няколко грануломерата антрацит, обещаха че може да сеят и донбаски, могат и да ги опаковат в чувалчета, и така по същия начин като при пелетите мога да си горя въглища от чисто по-чисто, при това доста по-калорично. Пък като няма въглища, пелети и прочие си паля котела по традиционния начин с отпадъци или там каквото мога да отсека някъде наблизо
    Първоначално публикуван от HHristov Преглед на мнение
    D-MAX, от моя скромен опи от отопление с пелети и на база описанието което си дал едвали тази доработка ще може да гори пелети, костилки, царевица и др. подобни- липсва запалка,и самата система ми се струва груба при дозирането, то за горене ще ги гори, но колко ефективно и какво обслужване ще е необходимо.
    Да липсва запалка, но по думите на ползващи пелети точно тази запалка създава проблеми в традиционите пелетни горелки, а моята горелка съм убеден, че гори пелети при това и от други размери, както и всичко що има подобна гралунометрия и може да гори изобщо.
    Първоначално публикуван от HHristov Преглед на мнение
    Подобна система има на пазара ( полско производство) но котела е триходов, оборудвона е с ел запалка и водна система за аварийно гасене. Най-важното при нея е формата на горелката-отворена, с което постъпващото гориво избутва изгорелите остатъци, а и полските въглища са калибровани и повече приличат на торфени отколкото на каменни и след изгоряне остава пепел а не шлака.
    Горелката е подобна но не същата. Има разлики в зоната на подаване на горивото и изгарянето, затова и резултата с въглищата е толкова добър и няма пушек. Това с водното гасене е актуално за стоманените горелки, които като им се запали подаваното гориво направо заминават заради температурните деформации. При 100% вите чугунени горелки този проблем не съществува. Това което сте видели прилича повече на принципа, на който пелетните горелки изгарят горивото, при мене обаче принципа на горене е друг.
    Първоначално публикуван от HHristov Преглед на мнение
    D-MAX, отдавна следя темата и в коментара не влагам нищо лично, напротив приветствам упоритостта и постигане на резултати, а с времето съм сигурен, че ще се подобряват нещата. УСПЕХ!
    За сега поне, си мислим че живеем в свободна страна, тъй че всеки има право на мнение. Нещото, което най-много обичам е свободата на избор. Затова и не ми допадаше особенно решението да мина от дърва и въглища на пелети. Че е лесно, лесно е, ама то и на газ е лесно, ама като гледам на последък клиентите ни масово се отказват и се връщат пак на традиционите горива, като зарязват инвестиции за хиляди левове в оборудване. С избора на точно този тип ъпгрейд на котела ми, аз не само получих удобство при експлоатацията, но и възможност за избор на това какво и колко да горя(дърва, въглища, пелети и пр.), нещо, което с пелетните котли и горелки не става по никакъв начин. Виж ако пелетите паднат към 200 лв/т, може би ще почна да горя и тях, но към момента просто не виждам смисъл.
    Не искам да убеждавам или поне не тук е мястото за това. Форума е място за споделяне и ако нещо съм "настъпил" не е проблем просто да ми се забършат мненията- нямам нищо на въпреки
    Сигурен съм, че нещата ще се подобряват от техническа гледна точка.
    Последно редактирано от D-MAX; 20-03-13, 18:04. Причина: Добавяне
    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

    Коментар


    • От: МНЕНИЕ ЗА КОТЕЛ НА ПЕЛЕТИ

      Първоначално публикуван от Петьо Джартов Преглед на мнение
      Моля обаче пояснете каква е интервенцията върху "Виадруса"?
      Как достига огъня от горелката до камерата?
      Това смятам е доста съществен момент !
      Ама за мен отговор няма !!!

      Коментар


      • От: МНЕНИЕ ЗА КОТЕЛ НА ПЕЛЕТИ

        Първоначално публикуван от Петьо Джартов Преглед на мнение
        Моля обаче пояснете каква е интервенцията върху "Виадруса"?
        Как достига огъня от горелката до камерата?
        Това смятам е доста съществен момент !
        Извинявай, поглеждам тук спорадично, че за съжаление трябва и да работя

        Отговора е прост: изрязва се дъното на котела, като херметичността на долната камера за пепелта, гарантира безупречната работа на котела по традиционния начин с регулатора на тягата. При монтаж на пелетна горелка, клапата регулираща тягата се маха заедно с долната вратичка, за да се монтира пелетната горелка с друга вратичка и така котела вече не може да работи по традиционния начин без нов демонтаж на вартичката с пелетната горелка и връщането на другата вратичка с клапа за регулиране на тягата.
        Дано да станах ясен
        ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

        Коментар


        • От: Мнение за котел на пелети

          я и аз да се включа със статистика за 2 години работа на Виадрус 46кв, с горелка GP20+

          средно по 6.5 тона за миналата и тази година/15 октомври-15 април/
          в студено време до 4 чувалчета/24ч. , топло 2/24ч. - предимно Разложките пелети на Проджетоекология
          отоплявам около 250кв.м къща,зимна градина, бойлер 200л
          Достигнах до извода че котела работи оптимално на 60 градуса/така е комфортно в стаите...22-23 градуса
          Disco II td5
          2" OME,Safari snorkel, front D44bumper, 9500winch,chip, Fedima 265/70/16
          planed: air locker, rear D44bumper

          Коментар


          • От: Мнение за котел на пелети

            Ето и моята статистика за зима 2012/2013.
            230кв на 2 етажа, без съседи.
            От 1,11,2012 до 1,04,2013 5 палета по 1050кг. или 5,3тона
            Средна температура 22-23 градуса.

            И аз като в поста по-горе , разбрах че 60 градуса е оптималната темп. на водата за мен.

            Коментар


            • От: Мнение за котел на пелети

              Здравей те на всички. Имам голяма дилема какво да правя, купих си апартамет и се чудя климатици ли да слагам или котел на пелети. И другия въпрос, ако сложа котел има ли хамалогия и мръсотия, че котела ще ми е в кухнята?

              Коментар


              • От: Мнение за котел на пелети

                Здравей те.Имам голяма дилема на какво да отоплявам току купен апартамент/климатици или котел на пелети/. Ако е на пелети котела трябва дами е в кухнята, и тук веднага жена ми задава следващия въпрос чистенето на котела правили същата мърсотия като камините на дърва.

                Коментар


                • От: Мнение за котел на пелети

                  Първоначално публикуван от ni9 Преглед на мнение
                  Здравей те.Имам голяма дилема на какво да отоплявам току купен апартамент/климатици или котел на пелети/. Ако е на пелети котела трябва дами е в кухнята, и тук веднага жена ми задава следващия въпрос чистенето на котела правили същата мърсотия като камините на дърва.
                  Не е толкова мръсно като чистенето на дърва и не се чисти всеки ден а веднъж на една-две седмици.

                  Коментар


                  • От: Мнение за котел на пелети

                    ок.А за 100 кв. апартамент колко тона ми трябват горе дол като апартамента е саниран и сменена дограма.

                    Коментар


                    • От: Мнение за котел на пелети

                      Първоначално публикуван от ni9 Преглед на мнение
                      ок.А за 100 кв. апартамент колко тона ми трябват горе дол като апартамента е саниран и сменена дограма.
                      Аз топля 70кв м не-санирана къща и това са само 3-4 стаи (има осем). Коридорите са на кокал и отваряне-затваряне постоянно... - сещаш се за какви загуби става въпрос. Тази зима изгорихме 3.5 тона.

                      Коментар


                      • От: Мнение за котел на пелети

                        И освен това, щом ще е в кухнята, дали не би било по-удачно да сложиш камина с пелетна горелка?
                        Казано е:
                        -"Обичай ближния",
                        щото ако заобичаш далечния... баси транспортните разходи!

                        Коментар


                        • От: Мнение за котел на пелети

                          Погледнах и камините но няма да имам място, а котлето мисля да го вкарам в един шкаф и така да си затвора дизайна на кухнята.Значи 3-4 тона ще ме оправят спокойно.Почти вече се навивам да го сложа, че като гледам брат ми какви сметки за ток плаща за тези климатици лошо ми става.

                          Коментар


                          • От: Мнение за котел на пелети

                            Шумно е да знаеш

                            Коментар


                            • От: Мнение за котел на пелети

                              Значи мнго не е за предпочитане да е в апартамента.Защото другата стая ми е спалнята но не мисля, че е чактолкова е шумен та да се чува и в нея или се бъркам.

                              Коментар


                              • От: МНЕНИЕ ЗА КОТЕЛ НА ПЕЛЕТИ

                                Колеги и аз съм се замислил за същата покупка на горелка и конверсия на VIADRUSS. От много време търсих същото като D-MAX ,но намеpих само полски сайтове(например този http://kotly.com.pl/produkt-conversi...3174.html?l=en),но аз съм с 9 секции???Та разбира се ако не е тайна D-MAX да сподели коя е фирмата изпълнител ? Благодаря ви предварително.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X