Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мнение за котел на пелети

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: МНЕНИЕ ЗА КОТЕЛ НА ПЕЛЕТИ

    Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
    Климатиците не са толкова ефективни, колкото се твърди. Под около 5 градуса започват да харчат толкова мощност, колкото и отделят. А под 0 градуса консумират повече от отделената. За това на някой им се струва че зимата климатика не топли. Ами как да топли като компресора примерно е 2 кВт, а отделената топлина е само един. Започнаха да слагат нагреватели, така с нагревателя се смъкват тези темературни режими, но пак не са ефективни. Най-доброто за в момента е термопомпата, но е за друга тема.
    Прав си, но около 30%. Компресорите са по-малки, и градусите други.
    За шумното - климатикът може да се свърже към система с водно подово отопление, или радиатори.
    Разбира се който има къща и условия е най-добре да си слага термопомпа или печка на дърва, че пелетите поскъпват.

    Коментар


    • От: МНЕНИЕ ЗА КОТЕЛ НА ПЕЛЕТИ

      Първоначално публикуван от Петьо Джартов Преглед на мнение
      Май вече е време да я събудим напълно !!!
      Дай да видим кви са впечатленията от новата горелка ???
      На този етап от отоплителния сезон съм много доволен.Поддържам равномерна температура в цялата къща, която е 120кв.м., + затопляне на вода в бойлер.Горелката работи перфектно / за сега /, почиствам я през 3-4 дена, а за почистване на котела си закупих прахосмукачка за пепел и я използвам 1 път седмично.Къщата е с външна изолация и дограма дърво - стъклопакет.Както вече споменах - за сега МНОГО ДОВОЛЕН. Ако имате въпроси - с каквото мога щепомагам, тел.0886843836 - Николай Ганев.
      Котли на пелети GREYKO и горелки GREYKO
      За област Габрово 0886843836

      Коментар


      • От: МНЕНИЕ ЗА КОТЕЛ НА ПЕЛЕТИ

        Здравейте,
        Аз съм нов участник във форума и се регистрирах единствено защото искам мнение за българските котли на пелети на БГ"Терм"" ООД.Поисках от тях оферта и цената много ми хареса за целия комплект, но не съм сигурна в качеството. Също така ще Ви помоля да споделите мнение и за други маркиллКоя марка са най-надеждни и ефективни.

        Коментар


        • От: МНЕНИЕ ЗА КОТЕЛ НА ПЕЛЕТИ

          Здравейте колеги!
          Темата е за пел.котли и надявам се ,да е правилното място където пиша и задавам въпросите си ,а и да получа малко отговори на това което ме интересува!
          Малко предистория:
          Допреди две години ,сестра ми беше щастливо омъжена с две деца, но съдбата отреди, зет ми да почине твърде млад /Бог да го прости-свестен човек беше/!Живеят в апартамент от около 150-160кв.м. ,които пробваха да отопляват зимата с ел.радиатори, такива с нагреватели ,камина , климатици- обаче безуспешно,просто блока и до днес е частично населен и липсата на съседи под и над тях си оказва влияние!Преди 3г. захраниха блока с Газ и те си сложиха газово котле и изградиха инсталация с 11 радиатора! Успяха да затоплят горе-долу жилището, до 18-19 градуса /можеха и повече да постигнат/ , но за тези градуси, цената излизаше 850лв.на месец!Това продължи 2 з.сезона и поради смърта на зет ми и невъзможноста на сестра ми да плаща големите сметки,през изминалата зима отопляваше само 3 стаи срещу 350-400лв. ,а в останалата част от апартамента температурите бяха 0-ви,а някои дни даже минусови!Докато зет ми беше жив, не съм се месил , но сега вече трябва! След умуване и настояване от страна на сестра ми,за някаква по-евтина алтернатива за отопление ,а и поради факта, че и подаряваха ново пелетно котле 22kw. ,го монтирах на вече изградената инсталация!
          След пускането му, апартамента се затопли задоволително и равномерно ,въпреки че до днес, температурите не бяха ниски, но равносметката от разхода му е 15-20 кг. пелети на денонощие!Ако допуснем ,че при по-ниски температури ще харчи двойно, то сметката за отопление по сегашните цени на пелетите, ще излезне грубо около 400-450лв. за месец ,но за цялата квадратура на жилището!Но затова ще пиша допълнително ,като има точна статистика!

          И сега по същество това което ме интересува:
          При монтажа на котлето и обезвъздушаването на системата, забелязах нещо което не ми харесва, по изградената изцяло от медни тръби инсталация ,от майстора който я е правил! Шест от всичките 11бр. радиатори ,са вързани по нелогичен и странен начин за мен! Надрасках набързо една схема /извинявам се за лошото качество/ която ще я кача по-надолу!
          Та въпросите които ме мъчат са:
          1. Така вързани 6-те радиатора ,дали са ефективни -според мен не?!
          2. Ако съм прав по т.1 ,би ли било възможно да отдават по-малко топлина и от там апартамента ,да се затопля трудно и неравномерно- според мен да?!
          3. Така изпълнена инсталацията и евентуалната неефективна работа ,не води ли до преразход на гориво /газ или пелети/ и от там ,формиране на по-висока крайна цена за отопление -според мен да!?

          Само да вметна ,преди газовия котел се управляваше от ел.датчик закачен на стената и отчитайки околната температура ,командваше работата на котлето!
          Сега пелетното от температурата на водата!
          Радиаторите половината чогунени-Чешки,другите ламаринени,алуминиева дограма,частична изолация,ненаселен блок - все отрицателни фактори които влияят и отчитам ,но конкретно ме интересува мнението Ви ,за така изпълнената инсталация-вързани радиатори!

          / HONDA-CR-V-IIг. -> 2.2 i-ctdi (N22A2) // HONDA-CR-V-IIIг. ->2.2 i-DTEC (N22B3)/

          Коментар


          • От: МНЕНИЕ ЗА КОТЕЛ НА ПЕЛЕТИ

            Горните радиатори не ми харесва как са вързани. По диагонал е правилно.
            Ако всеки радиатор има кран, независимо на входящата или изходящата вода(или термостатични вентили) и според предпочитаниятат за "топло" в самото помещение, си поиграйте да коригирате.
            Например в най- голямото помещение(или най използваемото) да е отворен максимално и от там нататък по малко отваряте или притваряте останалите.
            Sent from my Nokia s fenerche

            Коментар


            • От: МНЕНИЕ ЗА КОТЕЛ НА ПЕЛЕТИ

              Да ,точно си видял за кои радиатори ми е питането ,където постъпващата вода, влиза от долу и излиза пак отдолу ,макар и в два различни кръга,входящ и изходящ!
              Знам ,че най-голям ефект на топлоотдаването на радиаторите се постига, с връзване на кръст-горе влиза ,долу по диагонал излиза!Но в конкретния случай на връзване не знам какво са целяли и доколко е ефективен!
              Има кранове ,но заради изцяло медния тръбен път до радиаторите ,корегирането е по-сложно и ще бъде ,за по-късен етап!
              Затова ме интересуват, въпросите които съм задал ,в горните три точки -и най-вече, ако променя връзването това ще доведе ли до съществена икономия или не си заслужава преработката!
              / HONDA-CR-V-IIг. -> 2.2 i-ctdi (N22A2) // HONDA-CR-V-IIIг. ->2.2 i-DTEC (N22B3)/

              Коментар


              • От: МНЕНИЕ ЗА КОТЕЛ НА ПЕЛЕТИ

                Като цяло топлината произведена от котела няма къде да избяга. Но така кръга с нормални вход/изход ще е по- топъл. Може да се коригира като се монтира 1 кран преди или след радиаторите (тези които са вързани нормално) и се намали дебита на кръга.
                Sent from my Nokia s fenerche

                Коментар


                • От: МНЕНИЕ ЗА КОТЕЛ НА ПЕЛЕТИ

                  Така свързани 6-те радиатора не са ефективни.Топлата вода трябва да влиза в горният край на радиатора и изхода трябва да е на кръст т.е. на срещуположния долен край.За предпочитане е радиатора да има лек наклон, като по ниско да бъде входа за топлата вода, а на повисокия край се поставя обезвъздушител.Ако радиатора не се затопля равномерно в двата края се прибягва до обезвъздушаване/ при спряна помпа /.В случай, че се постави т.нар. автоматичен обезвъздушител по време на работа на помпата не развивайте капачето защото системата засмуква въздух от там/ по някога /.Всичко това е от личен опит.Колега emicha1, не мога да си обясня защо инсталацията е изградена така, но според мен имате големи загуби от неефективната работа на системата.Всичко това е най вече от личен опит тъй като от 1983г. съм с локално парно. Тогава с баща ми /лека му пръст/ изградихме системата и след това съм правил доста реформи и подобрения, а преди 20 г. държах изпит по Топлотехника и сега съм за първи сезон с горелка на пелети.Но нека и други колеги да си кажат мнението.
                  Котли на пелети GREYKO и горелки GREYKO
                  За област Габрово 0886843836

                  Коментар


                  • От: МНЕНИЕ ЗА КОТЕЛ НА ПЕЛЕТИ

                    Днес разговарях с човек който уж разбира и той каза да не се притиснявам-това връзване било уж някаква руска система?
                    Аз по принцип съм чувал, за тази Руска система на връзване,обаче доколкото си спомням ,тя беше на една основна тръба-от нея се отклонява и влиза в радиатора и от него пак влиза в същата тръба!
                    Иначе цялата система е изградена добре,има си кранове по радиаторите, обезвъздушители по тях и автоматични на най-високите точки от системата,наклони на радиаторите и т.н. ,само тези 6-радиатори ме озадачават!
                    Интересно е ,че въпреки така вързани, са топли целите -обаче дали отдават добре топлината ,не мога да преценя?
                    Имам чувството ,че така вързани се получава така наречения принцип, на затворена тенджера с вода ,поставена на котлона- водата вътре е топла,като пипаш тенджерата също /може да се изгориш даже/ ,обаче над и около нея няма топлина!А и идеята за отдаване на топлина на радиаторите, отдолу да засмукват студения въздух, минавайки през него да се затопля и вече топъл да излиза отгоре /естествената циркулация на въздуха/ -майче по този начин на връзване е нарушен,защото долу където влиза и излиза най-топлата вода, радиатора е най-топъл и може да се създава въздушна бариера за студения въздух, а и от там да не отдава достатъчно топлина?
                    Това са мойте мисли,а дали бъркам незнам-кажете вие?
                    Иначе за сега , вече седмица ,първоначалните впечатления са ,че 22кв. пелетно котле се справя по-добре температурно и по-икономично ,от 24кв. газово котле!
                    / HONDA-CR-V-IIг. -> 2.2 i-ctdi (N22A2) // HONDA-CR-V-IIIг. ->2.2 i-DTEC (N22B3)/

                    Коментар


                    • От: МНЕНИЕ ЗА КОТЕЛ НА ПЕЛЕТИ

                      Вярно е, че се препоръчва връзване по диагонал....ама не е баш задължително. За около година бях търговски представител на стоманени радиатори - новите модели са даже с конзола долу ляво/дясно с вход/изход, тоест всичко влиза и излиза долу, говорил съм и с технолога на завода и с една камара проектанти по панаири и изложения. Според мен разликата ти в затопляне на апартамента идва от наличието на чугунени радиатори, приеднакви размери със стоманени разликата в мощността е в пъти. Глидер чугун е около 800-1000 вата според проектанти, вкъщи бях с 8-10 глидерови, сега съм със стоманени със сходни размери - е няма място за сравнение. Другият момент е, че при стоманения водата е в пъти по-малко, по-бързо затопля, абе с две думи аз се родих при смяната на чугун със стомана. Пък и като смених котлето миналата зима - имало и живот зимата...
                      Ford Maverick II 2.3 XLT
                      Ford Mondeo MK5

                      Коментар


                      • От: МНЕНИЕ ЗА КОТЕЛ НА ПЕЛЕТИ

                        Свързването под диагонал беше задължително когато системите нямаха помпи, сега с принудителната циркулация е само за предпочитане с цел намаляване на хидравличните загуби. По-важно е радиаторите да са обезвъздушени и захранени правилно.
                        В схемата, която си дал първите радиатори шунтират потока и до последните диференциалното налягане намалява и ще греят по-слабо АКО помпата не е достатъчно мощна. Сега обаче майсторите се презапасяват откъм помпа и този ефект не се забелязва. Да, но помпата се движи с ток, и то колкото на няколко от старите крушки, все пак
                        Набързо пейнтнах една схемичка на връзване, при която дължината на тръбния път до всеки радиатор е изравнена с цел относително еднакво налягане до всеки един. Но това клони към изпадане в подробности, само защото виждам, че се интересуваш.
                        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:svyrzvane na radiatori.jpg
Прегледи:1
Размер:38.8 КБ
ID:5432877

                        Коментар


                        • От: МНЕНИЕ ЗА КОТЕЛ НА ПЕЛЕТИ

                          Първоначално публикуван от emicha1 Преглед на мнение
                          Днес разговарях с човек който уж разбира и той каза да не се притиснявам-това връзване било уж някаква руска система?
                          Аз по принцип съм чувал, за тази Руска система на връзване,обаче доколкото си спомням ,тя беше на една основна тръба-от нея се отклонява и влиза в радиатора и от него пак влиза в същата тръба!
                          Иначе цялата система е изградена добре,има си кранове по радиаторите, обезвъздушители по тях и автоматични на най-високите точки от системата,наклони на радиаторите и т.н. ,само тези 6-радиатори ме озадачават!
                          Интересно е ,че въпреки така вързани, са топли целите -обаче дали отдават добре топлината ,не мога да преценя?
                          Имам чувството ,че така вързани се получава така наречения принцип, на затворена тенджера с вода ,поставена на котлона- водата вътре е топла,като пипаш тенджерата също /може да се изгориш даже/ ,обаче над и около нея няма топлина!А и идеята за отдаване на топлина на радиаторите, отдолу да засмукват студения въздух, минавайки през него да се затопля и вече топъл да излиза отгоре /естествената циркулация на въздуха/ -майче по този начин на връзване е нарушен,защото долу където влиза и излиза най-топлата вода, радиатора е най-топъл и може да се създава въздушна бариера за студения въздух, а и от там да не отдава достатъчно топлина?
                          Това са мойте мисли,а дали бъркам незнам-кажете вие?
                          Иначе за сега , вече седмица ,първоначалните впечатления са ,че 22кв. пелетно котле се справя по-добре температурно и по-икономично ,от 24кв. газово котле!
                          Kaзах ти по- нагоре, че топлината произведена от котела няма къде да избяга.
                          Би се появил проблем ако котела е доста по- мощен от сбора на радиаторите - заради лошото свързване няма да могат да отдават добре и ще прегрява котела.
                          Сигурен съм че диагонално свързаните радиатори са по- топли с някой друг градус.
                          Разсъжденията ти за радиатора са неверни.
                          За да уравновесиш температурата във 2 та кръга най- евтино ще излезе ако на долният кръг(от твоя чертеж) се монтира 1 кран който леко да се притвори.
                          Sent from my Nokia s fenerche

                          Коментар


                          • От: МНЕНИЕ ЗА КОТЕЛ НА ПЕЛЕТИ

                            Извинявам се , ама майче леко съм ви заблудил с мойта схема-тя беше примерна, за да придобиете представа за връзването!
                            Те пак са си два кръга /подаващ и връщаш/ и инсталацията разклонена наляво и надясно, към отделните помещения в апартамента, но радиаторите разбъркано свързани !
                            Примерно,разклонението наляво от котлето- първия радиатор/на остъклен балкон/-свързан отдолу, следва /голям хол/-два радиатора свързани пак отдолу, после /коридор/-рад.свързан правилно по диагонал,влиза инсталацията в /д.стая/-радиатора свързан долу,следваща /д.стая/ -пак свързан долу!
                            Така разбъркано е захранването и при разклонението надясно- в кухнята-долу свързан,трапезарията-по диагонал,баня-лира,гол.спалня на втори етаж 2 бр.рад.- по диагонал?
                            Сега обърках ли ви?
                            Паджеровод,тази схема която си дал и за мен е правилното връзване и догодина ще направя всички радиатори по този начин свързани!
                            Радо ,разбрах те какво имаш в предвид за крана ,ама така вързани-разбъркано няма да се получи играта!
                            А пък за расъжденията ми за радиатораите-незнам,може и да бъркам , от това което съм чел и видял ,мисля съм прав?
                            Ама само мисля, а и продължавам ,пък ще пиша какво съм направил по-натам!
                            / HONDA-CR-V-IIг. -> 2.2 i-ctdi (N22A2) // HONDA-CR-V-IIIг. ->2.2 i-DTEC (N22B3)/

                            Коментар


                            • От: МНЕНИЕ ЗА КОТЕЛ НА ПЕЛЕТИ

                              Първоначално публикуван от emicha1;2017169
                              Иначе цялата система е изградена добре,има си [B
                              кранове по радиаторите...[/B]
                              Остави крановете на "неправилно свързните" отворени а на другите ги притваряй докато се уравновесят температурите на радиаторите. Безплатно е и за 2-3 паления ще го направиш.
                              За да докараш система от медни тръби както искаш да стане за останалите 6 радиатора ще се разделиш с няколко стотачки.
                              Sent from my Nokia s fenerche

                              Коментар


                              • От: МНЕНИЕ ЗА КОТЕЛ НА ПЕЛЕТИ

                                Първоначално публикуван от tinka59 Преглед на мнение
                                Здравейте,
                                Аз съм нов участник във форума и се регистрирах единствено защото искам мнение за българските котли на пелети на БГ"Терм"" ООД.Поисках от тях оферта и цената много ми хареса за целия комплект, но не съм сигурна в качеството. Също така ще Ви помоля да споделите мнение и за други маркиллКоя марка са най-надеждни и ефективни.
                                Здравейте tinka59, много е хубаво че сте се ориентирали към пелетна система (комплект ) за отопление,а не събиране на отделни компоненти. Хубаво е,че искате да получите мнени за пелетните котли предлагани от посочената фирма,но въпроса е доста разтеглив. За надеждност и особено за ефективност на дадена система зависи от обекта и изградената в него инсталация, начина на свързване на котела към инсталацията и особено от вида на горелката, монтирана към котела, управлението на горелката и т.н... Незнам защо сте се спрели на този комплект,но това е котел 30 Квт,и е окомплектован с горелка с мах мощност 32 Квт. При съвременните норми за строителство с таза мощност може да се отопляват около 400 м2. Преоразмеряването мощността на котела спрямо необходимата мощнос води до преразход на гориво, а от там и на финанси т. е. ниска ефективност.
                                Но на въпроса по същество - посочената фирма е един от основните "играчи" на пазара за отопление в България и е вносител на пелетни котли от известна чехска фирма, кто тяхното производсто е кооперирано с датски производител на пелетни горелки. Аз използвам такъв котел от 4 години и понеже отоплението с пелети ми стана хоби редовно следя пазара и форумите по тази тема и мога да дам мнение и за предлагания български продукт. Котела - почти е изкопиран от чехския и се произвежда в Шумен, горелката и блока за управление са разработка на на двама инженери от Лом и София а се произвежда ..... незнам къде. Горелката поне в основната част -горивната камера прилича на ератовската, а блока за управление по визуализация на диспея наподобява чехския- но там е изпълнен с микропроцесор,а в бг варианта е с логически контролер, чрез който е направен опит да се моделира так наречената "модулираща горелка". Може би е постигнат някакъв напредък спряма горелките "ON-OF" но аз не мога да преценя, защото нямам пряко наблюдение. Като информация която имам - горелката е претенциозна към качеството на пелетите - работи добре само с качествени пелети, а пазара в Балгария е разнороден и затова от лятото към горелката се предлага допълнителна система за механично почистване на образуващата се шлака от пелети с по-ниско качество,но системата не е чак толкова надеждна,поради факта че шлаката полепва по пръчицата от "специална керамика".В следствие на непочистване на шлаката горелката се задръства и гасне. Много от собствениците се оплакват от настроика напараметрите на самата горелка ,особено ако се сменят вида и качеството на пелетите. Има и положителни страни- ниска цена за това,което е написано в описанието като възможности!? (Според мен разбира се).
                                Понеже е сравнително ново производство не знам как е организиран сервиза, а това не е въпрос за пренебрегване.
                                Бих могьл да ви посоча и други производители на отоплителни системи с пелети,но най добре е да патъсите в нета,а ако не успеете да намерите - на личния.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X