Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бихте ли купували качествени български хранителни продукти с доказан произход, но мал

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Бихте ли купували качествени български хранителни продукти с доказан произход, но

Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
    Не е проблемът в недостига на въпросните продукти. Колкото и съфорумци да изкупуват продукцията на съвестните фермери, все ще остане нещо и за сергията. Питам, защо бай Петко, дето отглежда домати като за себе си; бай Димчо, дето прави сирене в дървените рамки, повито в марля; бай Герги, дето кокошките му си имат петел... Защо тия байчовци не са на пазара?
    Защото няма начин ти като малък примерно семеен производител хем да произвеждаш хем едновременно и да си на пазара да продаваш щото това е време и примерно едни 100 километра . Освен това изискванията за тебе дето произвеждаш сирене в две кофи и за мандраджията дето днеска изкарва 50 тона продукция са едни и същи . Неговата продукция е пълна с талаш и палмово масло ама отговаря на всички изисквания и е пакетирана . Ти нито имаш възможност да да набавиш всички документи и да спазиш всички евроГейски изисквания нито можеш да си купиш поне хладилен бус . Хванат ли те компетентните органи ще ти сцепят г**а от глоби . За това продаваш от двора си или даваш всичко на прекупвачите за смешни пари . Имам един приятел дето с баща му гледат стотина кошера във врачанския балкан преди няколко години направи етикети за бурканите с мед и пак не може да намери къде да ги продава на нормална цена щото прекупвачите повече от 3 лева за килограм не дават . В един момент ти писва да работиш за без пари и произвеждаш толкова колкото да имаш за себе си . Тая я играхме с батовчедите преди десетина години с 12 декара градина мъчихме я 3 години и я зарязахме . Прасетата се скъсаха да ядат пресни зеленчуци .
    Последно редактирано от sek.1; 06-06-13, 05:09.
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

От: Бихте ли купували качествени български хранителни продукти с доказан произход, но

В момента черешите тук са 6,50 Евро за кг. италиански, доближават се до най-добрите български около Кюстендил примерно. Имат и вид и вкус. И цена... Няма как да ги превъзхождат. Хората, които произвеждат най-доброто, ако не могагат да си правят сметката, как бихме могли да спечелим и ние, потребителите?! Та така, колко са най-хубавите череши на пазара? А колко сте готови да платите за най-доброто качество, например?
      Последно редактирано от ivied; 06-06-13, 05:49.

Коментар

P.S. Всички производители тук продават стоката си и самостоятелно на пазара. Във вторник са тук, в сряда в друго градче и така всяка седмица, обикалят. Качеството и разнообразието са големи, естествено не може да се сравни вкуса със спомените ми от детството, няма как почвата и слънцето са други, но... средно като качество, превъзхождат стоката от пазарите в България. Гаранцията и името на производителя и това, че много често, той или децата му продават и имат редовен контакт с постоянни клиенти, изграждат тази култура на пазар и производство за която говорихте. И цените са Х2 в сравнение със супермаркетите понякога, но не винаги... Общо взето около 20-30% нагоре, но така всеки си преценява. И друго ние сме това, което ядем, няма как с некачествени продукти да сме в добро здраве.

2 P.S. Ако и тази "безработица" и криза в БГ не накара повече хора способни и мераклии да се върнат и обработват земята си, (а вярвайте ми много е ценна като гледам тукашната) с мерак, ъкъл, етика, разбиране и просвета... няма надежда, не само за земеделието... Явно ще си замине, като онова поколение градинари от началото на миналия век, дошло и до Виена и до Будапеща, но чиито потомци и до днес пазят много от традицията и са я предали и запазили....
        Дали ще го наричаме био, натурално или друго, това производство, няма значение. Калпав човек не може да произведе хубав плод или зеленчук. И ако малко по-малко свестните се обединят и направят нещо значи има надежда... Знам какво ще ми кажете, като нашенската политика и т.н. Почвали разпри, кавги... Но ако кадърните... "градинари" не се появят, ще си ручаме полски, турски или китайски продукти и каквито още се сетите... Не може да се сравняваме с трудолюбието на турците или със земеделската култура на поляците (имат и правила финансови и браншови, както и закони, които ги насърчават разбира се - кръстиха го протекционизъм в БГ)... за френските и испанските традиции ( и механизми) не говоря. Но...водата, почвата и слънцето са налице, имаме и добри специалисти... остава... ще видим. (айде,че много дълго стана, извинявам се!)
        Последно редактирано от ivied; 06-06-13, 05:55.

Коментар

Първоначално публикуван от ivied Преглед на мнение
          В момента черешите тук са 6,50 Евро за кг. А колко сте готови да платите за най-доброто качество, например?
          Не е само колко си готов да платиш колега, а по скоро колко ти е по възможностите да платиш. Я да сравним възможностите за кило череши - работник в БГ фирма получава 1.80лв на час, хубави череши на БГ пазара са поне 5лв. Сега сравни часовата ставка на работник в Германия и цената на тамошните череши.
          Аз може и да съм готов да дам повече, но ако нямам възможност ми остава гледането, или нещо което е по моите възможности.

Коментар

Първоначално публикуван от piron45 Преглед на мнение
            Не е само колко си готов да платиш колега, а по скоро колко ти е по възможностите да платиш. Я да сравним възможностите за кило череши - работник в БГ фирма получава 1.80лв на час, хубави череши на БГ пазара са поне 5лв. Сега сравни часовата ставка на работник в Германия и цената на тамошните череши. Аз може и да съм готов да дам повече, но ако нямам възможност ми остава гледането, или нещо което е по моите възможности.
            Да, но това означава, че ще има пазар за качествените кюстендилиски череши, примерно! и то в цяла Европа! Който плаща повече, получава по-качественото, с гарантиран произход и сертификат. А аз, ако имах земя в Кюстендилско бих си насадил декарите с череши, ще платя още една пенсия (и 2 може, ако е бивш агроном и умерено ги пръска) на бай Петко да ги пази и полива и ще ги изнасям... Колко земя пустее в БГ? Не ми се мисли... После всеки ментосвал за да увеличи далаверата, като забрави за качеството, да въпрос и на морал, и на традиции, и на регулиране... Тук ако един месар, хлебар или биропроизводител си позволи да скапе или ментоса качеството, другите местни ппроизводители от браншовата камера, ще вземат мерки и няма да го има на пазара... Друг е въпроса, че на него няма и да му хрумне това, защото това е семейна потомствена дейност, или с това, как да го нарека... усещане за принадлежност, гордост, традиция и професионализъм... Не говоря за големите концерни производители на храни, които масово използват химия и ГМО.
            Последно редактирано от ivied; 06-06-13, 08:46. Причина: бай Петко

Коментар

Майсторе, не мога сгрешеното заглавие да си редиктарим, ти искаш въпрос да добавя. Но нека изчистя малко въпросите - аз всъшност питам за стоката на малки български производители, а не за нещата от селския двор. Питам дали имат шанс тия, дето правят нещата по старите рецепти и им излиза малко по-скъпо, дал има за тях бъдеще и пазар. Може би някое малко магазинче, специализирано в тия неща, е налично някъде и някой от Вас го знае. До нас например има подобно, но колкото и да е странно, е специализирано в гръцки стоки - маслини, зехтин, вино.
              Последно редактирано от zzlatev; 06-06-13, 09:03.
              LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
              www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
                Не е проблемът в недостига на въпросните продукти. Колкото и съфорумци да изкупуват продукцията на съвестните фермери, все ще остане нещо и за сергията. Питам, защо бай Петко, дето отглежда домати като за себе си; бай Димчо, дето прави сирене в дървените рамки, повито в марля; бай Герги, дето кокошките му си имат петел... Защо тия байчовци не са на пазара?
                Щот байчо едно прави за себе си, а друго за пазара. Надали искате да ви обясня как се вдига масленост на млякото, как се оправя киселинност.............това се прави преди да го предадат на пункта, не на това за в къщи.
                Отделно вече държавата такива изисквания е поставила, че на практика не може да произвеждаш, ако не е промишлено. Има някакъв проект фермерите да имат право да продават собствената си продукция директно, но търговските лобита все го спират. Я го дебна да се случи и рязко да си открия ферма, от която да пазарувам.

Коментар

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
                  Аз от трите ми крави всеки ден доя над 40 литра мляко 20 за телетата и 20 правиме на кисело млеко и сирене...Млеко колкото искаш по 1.30 ама клиентите избягаха при един с по едно левче на кило измамник

Много хора се опитват да се занимават със селско стопанство забравяйки че това е занаят като всеки друг....

Трябва да ти се отдава

Парите са на второ място пред уменията
                  Старче, ако продаваш сирене от мляко, мляко от мляко, сметана от мляко, масло от мляко и извара от мляко....................рязко ще те заобичам и ще ти стана клиент. Само предупреждавам, че съм голямо мрънкяло, щот цял живот с храни се занимавам и правя разлика между узряло и не сирене, между пресолено за да е твърдо и нормално порастнало...........
                  Да направим сделка, а ?

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
                    Майсотер, не мога сгрешеното заглавие да си редиктарим, ти искаш въпрос да добавя. Но нека изчистя малко въпросите - аз всъшност питам за стоката на малки български производители, а не за нещата от селския двор. Питам дали имат шанс тия, дето правят нещата по старите рецепти и им излиза малко по-скъпо, дал има за тях бъдеще и пазар. Може би някое малко магазинче, специализирано в тия неща, е налично някъде и някой от Вас го знае. До нас например има подобно, но колкото и да е странно, е специализирано в гръцки стоки - маслини, зехтин, вино.
                    Докато не се промени нормативната уредба и изискванията са еднакви и за фабрика, и за дребното производство на бай Пешо, той ще си продава млякото за 15 ст. на големите и няма и да помисли за производство на сирене повече от 2-3 кг. на ден.
                    Съответно няма да има такива магазинчета с български хранителни стоки, даже сминдухът е от Китай вече.
                    подаръци за мъже от FACOM
                    промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
                      Майсотер, не мога сгрешеното заглавие да си редиктарим, ти искаш въпрос да добавя. Но нека изчистя малко въпросите - аз всъшност питам за стоката на малки български производители, а не за нещата от селския двор. Питам дали имат шанс тия, дето правят нещата по старите рецепти и им излиза малко по-скъпо, дал има за тях бъдеще и пазар. Може би някое малко магазинче, специализирано в тия неща, е налично някъде и някой от Вас го знае. До нас например има подобно, но колкото и да е странно, е специализирано в гръцки стоки - маслини, зехтин, вино.
                      Според мен Злати, сам даваш отговора... Възможно е, но тук в Германия, примерно... И ги има. Уви... Средна класа, грижа за здравето, традиции, регулациите, потомствени земеделци или майстори-хлебари, колбасари и т.н. Подкрепа и насърчаване от държавата, провинциите и общините, регионални камери на производители и търговци... Пътища и комуникации... Складове... и етикета made in Germany...
                      (общоизвестно е да, не обичам баналностите, но...) Иначе, в едно градче, колкото Етрополе или Каспичан има поне 5-10 супермаркета от веригите, предлагат се стоки от цяла Европа или от света... Но ги има и пазаруват от малките магазинчета, и от пазара веднъж седмично... защото... е, трябва да намерим нашия отговор в България.

Коментар

Първоначално публикуван от kok4o1 Преглед на мнение
                        Старче, ако продаваш сирене от мляко, мляко от мляко, сметана от мляко, масло от мляко и извара от мляко....................рязко ще те заобичам и ще ти стана клиент. Само предупреждавам, че съм голямо мрънкяло, щот цял живот с храни се занимавам и правя разлика между узряло и не сирене, между пресолено за да е твърдо и нормално порастнало...........
                        Да направим сделка, а ?
                        При това положение и аз ще ви определя за избран фамилен доставчик... since 1634, since 1843, в случая since 2013
                        Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                          ... Ти нито имаш възможност да да набавиш всички документи и да спазиш всички европейски изисквания нито можеш да си купиш поне хладилен бус .
                          Айде да спрем с глупостите и да пробваме малко с мислене. Като например как при едни и същи европейски изисквания в Италия, Испания и Франция може, а тук не може...Тогава ще стане ясно, че Европа няма пръст тука.
                          Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
                            Айде да спрем с глупостите и да пробваме малко с мислене. Като например как при едни и същи европейски изисквания в Италия, Испания и Франция може, а тук не може...Тогава ще стане ясно, че Европа няма пръст тука.
                            Само да ти кажа, че в Европа изискванията са по-леки. Тук сме по католици от Папата.
                            В хранителният бранш съм и виждам как изглеждат предприятия тук и как в Европа, особено западна.

Коментар

Нали трябва да сме по католици от Папата. Точно криворазбраните, по-скоро кривоприлаганите и криво ( всъщност целево) създадени на наша почва евродирективи затриха дребните, в полза на двама трима едри, производители на храни.
                              подаръци за мъже от FACOM
                              промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от ivied Преглед на мнение

2 P.S. Ако и тази "безработица" и криза в БГ не накара повече хора способни и мераклии да се върнат и обработват земята си,
                                Добре си го написал но защо работиш в Германия, а не в някое село в България?
                                0осем9осем7шест0осем7едно
                                Миро

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X