И аз да добавя нещо тази годишно. Отпуск съм и експериментирам с дехидратора и пилешки гърди. Ето резултата: 24ч в хладилника, 12ч. в сол, 6ч изкисване и 12ч. в машината(времето за сушене е относително, режеш-пробваш и пак така докато ти хареса). Охлаждат се до хладилна температура. Довечера ще видя с какво ще я прекарвам, че така ми присяда
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Домашна пастърма, суджуци и луканки
Свий
X
-
Нещо хванаха плесен.
Плесента е бяла. Само на едното петно има леко по тъмен цвят.
Преместих ги на тавана, там ми се струва, че е по сухо.
Трябва да си поръчам един хигромер..
Коментар
-
Бих направил това, което Кольо предлага, без миене, а само с изтъргване на засегнатите места и наново овалване в мерудиите. Това се е получило най-вероятно от влага, затова не препоръчвам повторно миене. После ги постави на проветриво място без вакуумиране.
-
Аз казах да се измие заради махането на мухъла. Няма проблем и да се ореже.
Но подправките трудно ще залепнат, ако не е влажно.
А и едно измиване надали ще овлажни толкова месото, просто бързо измиване отвън, и подсушаване.
Не би трябвало да се отрази на общата влага.
Поне така си мисля де, не съм експерт, просто по елементарната логика.
-
Благодаря. Остъргах ги и отново ги омазах. чакаме..
-
-
Първоначално публикуван от eternityz Преглед на мнениеВратът колко часа и на каква температура го сушиш и как е на вкус, същото ли е като при сушене на терасата?"Няма как да обясниш нещо на човек, с когото ви делят два вагона книги!" Тодор Колев
Коментар
-
24 часа в сол, 24 във вода, с една смяна на водата.
Подсушаване, овалване в подправки, и на терасата. Като прецених, че са готови-вакуумиране, и на хладно(пак на терасата). Резултата е задоволителен.
Когато ги свалих от телта и ги вакуумирах имаше ефекта на вентилатора-отвън твърда кора, а вътре още меки.
Обаче след вакуумирането влагата се разпределя равномерно, и ей го на резултата.Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
Дидо аз ползвам същия дехидратор
Ползвам същата рецепта държа ги на 45-48 градуса 24 часа и пробвам ако ми допада спирам, ако ли не още 3-4 часа. /Пробите след като истине до стайна температура/.
Пробвах и суджук. Става супер само дето е малко сбръчкан.
Вече имам над 4-5 кила сухо. Ма спирам щот жената ма гледа с белтъците, няма място във фризера за нейните зарзавати. Въпреки че хич не се сърди кат си замезва с чаша червено в ръка.
Наздраве на всички.Ако можеш да помогнеш на един човек , направи го и веднага го хвърли в морето.
freelander 1,8 2001g.
- 1 like
Коментар
-
От декември до сега съм прекарал през него над 15кг месо пилешко и свинско. Вече го държа на 40 градуса и след осмия и час вадя и пробвам. В хладилника винаги гледам да поддържам в наличност. Един салам се подхвърля вече от по вече от 3 седмици, никой не му обръща внимание. Сега пробвах отъркаляно само в чер пипер.....уникално е. Ще пробвам скоро с телешко."Няма как да обясниш нещо на човек, с когото ви делят два вагона книги!" Тодор Колев
Коментар
-
Иво, сурово мезе от диви прасета не е никак, ама никак добра идея.
Има случаи на уж изследвано за трихинела месо да е заразено, а последствията са страшни.
Не, че са за изхвърляне мезетата, но ако бяха мои-яко топлинна обработка сега, докато са сурови, а за сушене-с месо от питомни прасета.Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
Твое право е да не си съгласен, но мои познати си заминаха така. Двама. Не казаха дали със сигурност е трихинелоза, но всеобщото мнение, че е от нея.
Та аз не бих рискувал излишно. Месото няма да се изхвърли разбира се-яко топлинна обработка, и няма страшно.
А и колкото ловци познавам-всеки казва,ч е дивото само за готвене, никакви пастърми и наденици.
По вашия край може да е друго, но при мен такива са "обичаите".
Активност за темата
Свий
Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар