Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Присаждане (ашладисване)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Присаждане (ашладисване)

Първоначално публикуван от 19R Преглед на мнение
    ... На някой хрумвало ли е да пробва с термошлаух? Питам само информативно.

.
    Интересно как ще го свиеш, като той иска над 150 гр С°

Коментар

Обещаното кратко описание на синапката:
      Силно растящо дърво, като (почти) всички синапки. Клоните растат предимно вертикално, което е и главната причина за късното влизане в плододаване. Ако искате по-бързо да започнете да берете плод трябва или да ги огъвате до 45-60 градусов ъгъл, или най-добре е да ползвате слаборастяща подложка - по-слаба от ММ106. Може да пробвате дори на М27, стига да имате под ръка. Ако не полагате по-сериозни грижи за дървото плододаването му е алтернативно/двугодишно - една година е обсипано с плод, а на следващата няма и за цяр, както се казва. От средно голямо (6х4 метра) за потенциала на сорта дръвче съм набирал над 250 кг.
      Вкусът на ябълките е добър - средно сладки, без значим аромат - нищо велико, но определено не е и посредствен. Съхранявани в неотоплявана стая издържат до към май - започват да се развалят щом се затопли в стаята.

Това, което най-много ми харесва в сорта, е че през повечето години дава приличен до отличен добив и без нито едно пръскане. Не че е напълно устойчив на всички болести и неприятели, но повечето години береш без да пръскаш. Никога не съм откъсвал от дървото червива ябълка, не защото не червясват, а защото тези, които червясат бързо окапват.

Коментар

Първоначално публикуван от Христо_Шн Преглед на мнение
        .. калеми, но така и така събрах повечко - в случай, че и някой друг има интерес към сорта да казва. Ще стигнат за 7 човека (по 2). По тънки са от молив, но това е ябълка - и с размер на клечка за зъби да са не би трябвало да е проблем. На цената на транспорта с Еконт/Спиди.

...
        Колега, остана ли някое калемче, че съм кандидат? Благодаря!

Коментар

Ако се налага ще взема от дървото, така че резници има достатъчно.

Коментар

Първоначално публикуван от traper2504 Преглед на мнение
            Абре темата умира , що така? Идва време за събиране на калеми. Аз моите гроздя ще ги събирам пак през февруари. Тогава ме чака и ашладисването на маса. Поздрави!
            Ето и тазгодишното ми ,,февруарско,, / 15 февруари/ ,,Ашладисване на маса,, , на гола пръчка , както ви писах по горе. Филизите вече са около 20см. а отдолу подложките доста вкоренени. Поздрави!
            П.п. Издирвам калеми от така наречените руски безсеменни сортове грозде ,,Кашмиш,, розов. Поздрави!
            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG0091.jpg
Прегледи:1
Размер:304.5 КБ
ID:5785412Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG0090.jpg
Размер:368.7 КБ
ID:5785413Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMAG0089.jpg
Размер:503.8 КБ
ID:5785414
            Последно редактирано от traper2504; 08-04-18, 23:18.
            Сузуки Витара 1,6 и лодка в морето от мечти.

Коментар

Първоначално публикуван от Христо_Шн Преглед на мнение
              Ако се налага ще взема от дървото, така че резници има достатъчно.
              Получих си го, благодаря!

Коментар

Да питам кога трябва да се премахне обвиването на ашладисаното място? Не съм използвал замазка. Това е стреч фолио притегнато с изолирбанд. Чудя се дали фолиото няма да го задушава вече? Но ако го махна ме е страх да не се прекършат прихванатите клончета.

Коментар

Аз го махам чак на другата година.

Коментар

Първоначално публикуван от orela Преглед на мнение
                    Да питам кога трябва да се премахне обвиването на ашладисаното място? Не съм използвал замазка. Това е стреч фолио притегнато с изолирбанд. Чудя се дали фолиото няма да го задушава вече? Но ако го махна ме е страх да не се прекършат прихванатите клончета.

Минимум 2 или 3 месеца най много година , ако е от рода на тиксото , понеже то се разтяга и не толкова за да не се откършат , а за да не подсъхват раните. Ако има и обвързване отгоре с медна тел или въженце най много 2 или3 месеца понеже те се врязват силно в зарастващата рана. За да не се прекършват калемите вследствие на разрастване на филизите забиваш кол /пръчка/ до подложката и за него връзваш филизите , ако са мн. на високо превържи пръчка за стеблото под раната , която да е по дълга и стърчи нагоре и за нея привързваш филизите. Успех и импровизирай!

Коментар

Ясно. Бях останал с впечатление, че по-рано трябва да се махне.

Коментар

Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнение
                        Получих си го, благодаря!
                        Такаа, да докладвам каква я свърших

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20180624_171720[1].jpg
Размер:922.9 КБ
ID:5792949
                        От това което ми изпрати колегата Христо изкарах 6 хубави калемчета и ги боднах по 2 на скелетни клонки, под кора. Ашладисах издънка на една стара ябълка дето хич не ми харесва и ще я махам на зима. Замазка не съм ползвал, стягане с ленти от найлон и отгоре хартиено тиксо. Доволен съм от резултата, но си го броя за грешка, че слагах по 2. На третото клонче май ги събори един силен вятър, че и градушка мина тогава. Сега тия хубавци трябва да им направя някаква конструкцийка и да ги превържа, наесен може би ще махна превръзките. Чудя се сега дали да не сложа и 2-3 спящи пъпки тук-таме? Иначе наоколо в двора имам 5 дванаесе-петнайсет годишни /от мен засаждани/ ябълки от основните есенно-зимни сортове и повече няма да слагам, засега де.
                        Колегата ми прати и две издънки сливки Караджейка, боднах ги и тях, за съжаление едната вуйчо я бастиса с мотиката, но другата е на шест

Още веднъж голямо благодаря на Христо_Шн и на всички колеги които дават акъл и споделят опит в темата.

П.п. Само да си допиша - имам си овощарско Бг ножче, но този път като за проба използвах макетно ножче, доста е удобно.
                        Последно редактирано от jordanov sv; 26-06-18, 10:32.

Коментар

Браво! Макетното не го ползвай , че стават големи бели. Наточи и полирай Б-г ножчето , с него в предния край с обратната му страна можеш да отваряш разцеп и кората при ашладисване на листо. Поздрави!

Коментар

Може да е от снимката, но ми се струва, че виждам сериозна хлороза. При такава степен на хлороза не е необичайно леторастите да изсъхват. Няма да е лошо да вземеш мерки. При възможност присади и на друга подложка, даже това е най-добрата мярка.

Коментар

А, макетното го ползвах само за проба, овощарското си е титуляр, но наистина трябва да му полирам острието до блясък
                              И за хлорозата май ще излезе вярно... Отначало си мислех че един голям клон от старата ябълка отгоре прави сянка и го махнах, ама няма да се спра само с това. В нашто село не ни стига желязото, факт, и праскови например въобще не виреят. В някои години някои от ябълките в двора показват начални признаци, но поне не е имало сериозни поражения досега. Преди години съм подавал и зелен камък листно/почвено, ама напоследък май и синия камък го спрях Трябва да взема мерки наистина, покрай тия непрестанни дъждове.
                              Това с присаждането на друга подложка също е интересно, може би ще го направя и него.
                              Ще докладвам пак нататък

Коментар

Работата е там, че и при мен има проблем с хлорозата и наблюденията са ми, че ако едно дръвче е с такава степен на хлороза, то не се оправя и всяка година е така. Причината обикновено е в корена (подложката). Особено, когато се ползват семенни подложки има видими разлики между дръвчетата, дори когато са на педя едно от друго.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 23 потребители онлайн. 0 потребители и 23 гости.

Най-много потребители онлайн 287,789 в 18:08 на 26-08-26.

Зареждам...
                                X