Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Присаждане (ашладисване)

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Присаждане (ашладисване)

    Ще стане особенно , ако ги извадиш с коренчета. На зелено ми е най успешния начин на прихващане на лоза , но има една важна особенност. Не трябва да се прави по късно от последните дни на месец Август , защото филиза /ако въобще покара/ няма време да се вдървеси , остава зелен и има риск от измръзване при първите студове.В твоя случай няма такава опасност .......правил си ги рано през лятото а и растежа е бил много силен. Друго важно , калема с една /най много две/ пъпки трябва да е е еднакво зелен с подложката , но да не бъдат прекалено зелени. Използвам два начина на поставяне на калема.

    1.Калема се оформя , като клин , а на подложката се прави страничен срез под наклон , като среза стига до около средата на дебелината на подложката/филиза/ , горната част на филиза силно се намаля/скъсява/ и му се махат листата ,следи се да не покарват пъпките му за да може да се храни само пъпката на калема.

    2 Калема се отрязва под силен наклон , а подложката/филиз/под същия наклон . Следи се да имат пълно съвпадение на краищата , наклоните /симетрия/. Пристягам със тиксо , като лентата я разцепвам на две за да има добра разтегателност. За да увеличите шансовете за успех измислете някакво изкуственно засенчване.
    Продължавай така колега .....хващаш му чалъма..
    Ашладисване на зелено на лоза.rar Абе малко сложна ми стана рисунката за , която си играх известно време т.е. не щеше да я качва , ноо........ се наложи да я архивирам и стана , разархивирайте.
    Последно редактирано от traper2504; 18-10-13, 19:28. Причина: Допълнения и направа на рисунки
    Сузуки Витара 1,6 и лодка в морето от мечти.

    Коментар


    • От: Присаждане (ашладисване)

      Понеже говорите за лози, сега погледнах снимките, с които започнах темата преди 4 1/2 год. - и кайсиите ми родиха добре, но асмата е върхът. Сортът, от който взех калема (розово, без семка, май царица му викат) сега узрява на неговия си корен, а присаденото стана още през септември и беше по-сладко и вкусно от оригинала. Само че му се появиха зачатъци на семки в зърното

      Коментар


      • От: Присаждане (ашладисване)

        Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
        Само че му се появиха зачатъци на семки в зърното
        Няма как , винаги подложката дава и от нея и нещата малко или много се смесват , мое мнение.
        Пример. На дива круша съм сложил два вида круши. Едните ранни/петровки с розовия отенък/ , а другите от сорта попски , зреят в края на август,началото на септември.Забелязах , петровките вътре са с по голямо,твърдо ядро от другите от където взех калемите. Вкусът им е по различен , като на банан или по скоро на гума или като на диви круши , което пък е хубаво и интересно , като аромат , освен това са и по едри от оригинала.
        Още един пример. Слагах калем от питомна джанка /афъзка/, /чийто плодове , като зелени не бяха кисели/ на дива джанка.Сега джанката е голямо дърво , но плодовете и , като зелени доста накиселяват , което не ми харесва , но кво да се прави. За сметка на това пък са много по едри от оригинала и дава яко.
        Пак казвам това си е мое мнение. Иначе от лозите обичам миризливите десертни сортове.Това лято сефте ми направи Хамбургския мискет и едно кехлибарено , което уж е от мързеливите и не се пръска , но аз и него си го пръскам ....то не му вреди , а си му е в полза.
        Сузуки Витара 1,6 и лодка в морето от мечти.

        Коментар


        • От: Присаждане (ашладисване)

          Категорично основата дава разлика в качествата на плода. На село има няколко круши, калемите са само от едно дрво, ама едната е върху трънка и плодовете са съвсем различни на вкус.

          Коментар


          • От: Присаждане (ашладисване)

            До Трапер2504
            Благодаря за отговора и съветите.Моите мижави успехи са на т.н. копулация/на кама!!!/,мисля че беше в началото на юни през дъждовен период, за другият метод не бях чувал, ще го пробвам, живот и здраве,но явно за успеха влияят много фактори,струва ми се...А по отношение на присаждането на зряло на лозите как си, защото и тук търпя доста провали.По форумите няма единно мнение кога е по добре ,преди или след големият плач,на теб какъв ти е опита.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимка0073.jpg
Прегледи:1
Размер:170.1 КБ
ID:5530670Напоследък пробвам не на разцеп, а под кора, и имам малко по голям успех,този е един от тях,правена е около първи май,но спойката е по-слаба и трябва много да се внимава, отчеква се много лесно, чета и за ашладисване на будна пъпка през май, но нямам представа как става, дали е стандартният на пъпка,пишат, че бил много успешен, не знам...Поздрави!

            Коментар


            • От: Присаждане (ашладисване)

              Моите успехи при лозата на зряло също са мн. мижави , но съм сигурен , че , като отрежеш трябва да чакаш поне седмица за да се изплаче и след това слагаш калема , но по мое мнение ползвай другите начини , включително и твоя /под кора/, който дава резултати.Всъщност това не е под кора защото лозата почти няма кора , която да отделиш , а всъщност това е взжното условие , което се препоръчва при лозата калема да не се поставя в центъра на подлогката , където е кухина . Не знам дали знаеш ,че когато задялваш клина на калема върха му също не трябва да е в центъра /на кухината/, а леко встрани /това при зряло/.
              И щом търсиш моя съвет използвай метода на зелено от около средата на юни до началото на август за да има достатъчно време новопокаралият филиз да се вдървеси преди големите студове и ще имаш мн. успехи. Използвай облачните дни или в най лош случай надвечер и гледай да засенчваш по някакъв начин. Спазвай еднаквост в зрелостта , както на калема така и на подложката/млад филиз/, но гледай да не са прекалено зелени и меки.

              При дърветата , ако ашладисваш на пъпка /на листо/ задължително подложката трябва да е поливана от пролетта и през цялото лято за да има обилно сокодвижение , а от там и по лесното отделяне на кората без да остават разни власинки между пъпката и стеблото , където ляга. Ако подложката е възрастна избират се младите таз годишни леторасли за подложка. Диаметър на подложката от около 5мм. до 8мм.
              Поздрави и успех в хобито колега!
              Последно редактирано от traper2504; 29-10-13, 20:29.
              Сузуки Витара 1,6 и лодка в морето от мечти.

              Коментар


              • От: Присаждане (ашладисване)

                Благодаря отново.С ашладисването на дръвчетата на калем и листо! се справям общо взето добре, за разлика от лозите, където така и не намерих задоволителен начин.За този, под кора!, тази година постигнах по -добър резултат, около 50 %, но има много условности,кората наистина, както казваш е много тънка,трудно се отделя и се цепи,не е приложим са по тънки подложки и т.н.,но определено не е за пренебрегване,и поне за мен, е по-успешен от разцепа, не е лошо който има желание да го опита,но подложката да е поне над см.дебела и ако е над земята да се замаже,най-добре ,поне за мен с разтопен асфалт, не и с купешките замазки...,Колкото до дръвчетата, проблема за мен е да опазя калемите на костилковите от набъбване,държа ги в хладилник в налон на най-студено,но въпреки това след 15 някъде март пак,особено черешата набъбва, което е фатално за нея ако закъснея малко.Веднъж даже опитах във фризер, и резултата, разбира се,не беше изненада!!!,не стана нищо...Успех на всички и до скоро...Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Снимка0074.jpg
Прегледи:1
Размер:116.8 КБ
ID:5531660Праскова и кайсия на листо/спяща пъпка/,на подложка джанка, засега съжителстват добре, за по-нататък не знам,ще пиша,ако някой се интересува...

                Коментар


                • От: Присаждане (ашладисване)

                  Първоначално публикуван от dukaginche Преглед на мнение
                  Праскова и кайсия на листо/спяща пъпка/,на подложка джанка, засега съжителстват добре, за по-нататък не знам,ще пиша,ако някой се интересува...
                  Мисля, че когато основата е толкова дърта се опитва да се избави от "натрапниците". Аз не й оставих шанс, някъде в началото на темата май имаше снимки от моите джанки/кайсии, от които тази година ядохме на корем. На младо стъбло джанка с разцеп и натам продължава само кайсията.
                  Нямам вече място по двора, остана само една дива дюля, за която търся за тази пролет хубава мушмула. Мушмулките ги обичам повече от бонбони

                  Коментар


                  • От: Присаждане (ашладисване)

                    Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                    Нямам вече място по двора, остана само една дива дюля, за която търся за тази пролет хубава мушмула. Мушмулките ги обичам повече от бонбони

                    Сакъъъън на дюлята недей.....много се кучи/множи/от коренната система , ще ти напълни двора. Слагай мушмула на глог , мое мнение , а за място в двора ......и аз съм на същия хал. Искам една две череши да си направя ама нямам място , а и те пущините костилкови тук по нашия край хич не виреят в тежката и глинеста почва , умират след някоя и друга година , затова ги мъча на джанкова подложка.
                    Сузуки Витара 1,6 и лодка в морето от мечти.

                    Коментар


                    • От: Присаждане (ашладисване)

                      Дюлята ми е готова за присаждане, не ми се чака отначало с глогинката.
                      С черешите пък не мога да се нахваля, почвам с ранна от 24 май, след това узрява сладката вишна, а накрая късна череша - почти два месеца плювам костилки.
                      Кажи каква кастрачка-ножица да си взема за високите клони, че със стълбата стана опасно.

                      Коментар


                      • От: Присаждане (ашладисване)

                        а и те пущините костилкови тук по нашия край хич не виреят в тежката и глинеста почва , умират след някоя и друга година , затова ги мъча на джанкова подложка.[/QUOTE]
                        И аз, за жалост имам същия проблем с черешите,от елховският край съм, изхабил съм десетки млади фиданки,съхнат и съхнат и от доста години също ги мъча на джанка и бадем,но успехите са ми общо взето малко,но определено не е невъзможно.Един от първите ми успехи беше в пубертетските ми години,стана жертва на вятъра, дари плаках за нея.Други след година, две, изсъхнаха,но целите дръвчета,но на един приятел се развива добре и плододава вече.Моят извод е,може и да греша,че зависи от сорта на джанката,някой са съвместими,други не,иначе имам вишна,която се развива добре на джанка, но при спойката се образуват надебелявания,така става и с череша на джанка,но не е,според мен, голям проблем,развиват се добре,стига да се хванат.Тази година пробвах вишна на трънка,получи се,снимката е по горе,и след като стана,сложих няколко спящи пъпки от череша на трънки,като че ли са зелени,получи ли се, веднага ще ви пиша,но пробвай на джанка,има шанс,и чакаме информация какво се е получило.Успехи и до скоро...

                        Коментар


                        • От: Присаждане (ашладисване)

                          Колега Паджеровод за ножици не мога да дам съвет ,защото никога не съм ползвал , а мушмула е по добре да се направи и върху дива мушмула.
                          dukaginche Когато ашладисваш на листо/на пъпка/ нали режеш листото и оставяш дръжчица/стъблото на листото/.Та тази дръжчица освен , че служи за да държиш пъпката докато я вкарваш под кората то тя служи и , като индикатор за това дали се е захванала пъпката. След дванадесетия ден , като я бутнеш надолу трябва да се отлюпи и падне лесно , а отдолу да е зелено и свежо , това е признак , че работата е станала и скоро ще ядем плодчета. А за черешата върху джанка и огромните подутини върху раната с течение на годините на това му се вика несъвместимост и там се постъпва , като се присажда чрез междинник , по горе един колега вече го е описал от дадена литература.
                          Последно редактирано от traper2504; 01-11-13, 16:57.
                          Сузуки Витара 1,6 и лодка в морето от мечти.

                          Коментар


                          • От: Присаждане (ашладисване)

                            Според моя скромен опит,този прословут индикатор за успешно присаждане/падането на дръжчицата!!!/,е по скоро клише,или по-точно един от факторите, но въобще не е достатъчен.Миналата година,мой познат,запознат с присаждането само на теория се радваше на лимона/опадали дръжките!!!/,но после нищо не стана/по-точно стана но при вторият опит,така че не пукне ли пъпката и не направи ли една педя летораст, аз не вярвам че е успешно.Но ако не пада при бутане,разбира се,тогава шансовете клонят към нула,тук няма място за спор.Така че,доколко са успешни моите присадки на листо,ще стане ясно напролет,ще им направя снимки,живот и здраве,но искам да попитам нещо за черници на лоза,засадих някоя и друга до лозите,няма ли да се орони пъпката, като се прекарва пръчката праз отвора,а ако е голяма,да се окисли,докато се затвори.Някъде прочетох,да се увият и привържат двете пръчки!!!Благодаря предварително!!!

                            Коментар


                            • От: Присаждане (ашладисване)

                              Това може да се случи когато сложиш спяща пъпка и пъпката до другата пролет може да измръзне или да хване болест и др. При будна пъпка почти е сигурен индикатор /праскова,джанка,круша , ябълка/.
                              За черницата и лозата , ами близко е до акъла , че трябва да измислиш начин за да предпазиш пъпката. Първо един оборот вестник /за отделител/ и отгоре малко тиксо , а и отвора в черницата ще тр. да е все пак малко хлабав.
                              Сузуки Витара 1,6 и лодка в морето от мечти.

                              Коментар


                              • От: Присаждане (ашладисване)

                                Прочетох всичко и май започвам да се зарибявам.
                                Покрай къщата ми имам почти два декара овощна градина със стари дървета,предимно сини сливи ,круши и ябълки.
                                Имам голямо желание да си направя хубава градина,като подновя полека лека старите със нови.
                                Купих си за сега 8 сливки,черешка,ябълка и круша.Засадих ги точно както ми каза човека от който ги купих.
                                Изкопах две джанки и ги боднах където ми харесва,ще се опитам напролет да се пробвам.
                                Градината е на 835м надморска височина.Зимата си е студено.Дайте някакви акъли?

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X