Това е безнадеждно, махай и слагай ново дръвче
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Присаждане (ашладисване)
Свий
X
-
Абе, ясна тя ама се надявах да ми вдъхнете малко оптимизъм
есенес се каних да я махна, тая пролет почти бях решил и като гледам че има някаква наченка си викам айде-айде... Оттървах ся една година...
между другото, преди години таман се беше отрупало това дръвче с плод и валяха дъждове няколко дена, после се изви един вятър, западен. И се килна на 45 градуса.... Бяхме там и наште викаха да го махам. Аз пък се заинатих, изкопах от едната страна, после с въжета от едната и бетонни колове от другата го изправих и укрепих, есента брахме доволно плод.
Една хубава череша също имам изсъхнала заради градушката, ама там не ме е толко яд, щото и без това не е на подходящо място.
Коментар
-
Така е има си и фира. Аз тука какво да кажа , една тежка глинеста почва . Миналото лято Пак ми умря една череша и една праскова. Колко кайсии са ми дали фира ама аз за това правя по много , ей така да има да умират и някой да останат. Чак се принудих вече черешите да ги ашладисвам на дива джанка.Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнениеАбе, ясна тя ама се надявах да ми вдъхнете малко оптимизъм
есенес се каних да я махна, тая пролет почти бях решил и като гледам че има някаква наченка си викам айде-айде... Оттървах ся една година...
между другото, преди години таман се беше отрупало това дръвче с плод и валяха дъждове няколко дена, после се изви един вятър, западен. И се килна на 45 градуса.... Бяхме там и наште викаха да го махам. Аз пък се заинатих, изкопах от едната страна, после с въжета от едната и бетонни колове от другата го изправих и укрепих, есента брахме доволно плод.
Една хубава череша също имам изсъхнала заради градушката, ама там не ме е толко яд, щото и без това не е на подходящо място.
Сузуки Витара 1,6 и лодка в морето от мечти.
Коментар
-
И при мен череша върху дива джанка и череща върху синя слива а тя на дива джанка изсъхнаха. Калемите бяха пуснали по 40 см. филизи обаче явно от жегата всичко изсъхна. Иначе имам направена една череша върху дива джанка от около 8 години и за сега дава доволно.Първоначално публикуван от vladstudio Преглед на мнениеМного е жега, мамицата му. Две сини сливи присадени на калем пролетта дадоха фира в жегата.Сузуки Витара 1,6 и лодка в морето от мечти.
Коментар
-
От десетина присадени на джанка сини сливи пролетта само двете дето бяха насред поляната с филизи по около 40-50 см изсъхнаха. От тези в сянката някои имат и по метър и кусур филизи и си живеят весело.Тази земя, по която тъпча сега,
тази земя, която пролетен вятър пробужда,
тази земя – не е моя земя,
тази земя, простете, е чужда.
Коментар
-
Имаме един приятел на село - много е грамотен по всички въпроси на дворното земеделие и животновъдство - лично стопанство дето му викаха някога.
Няколко пъти е присаждал у дома и все му се получава
Това е от пролетта, отдолу е издънка от ябълка петровка, нагоре не го знам какво е слагал. Най-големият филиз го изкърши една буря, после ги подрязах другите и всичко е ОК засега. Ще ги проредя още малко може би.
Коментар
-
Коментар
-
Един така ми донесе изкопана от двора му готова мушмула. Цъфна, върза и бре... големи мушмули, голямо нещо. Станаха на дюли разбира се, изкопал ми издънки от корена умникът. Поне имах основи за ашладисване. Круши, ябълки... А на една нищо не се прихвана и я оставих. Е тя ми е най хубавата дюля в двора. Такива работи
-
Мушмолите по развъдници са на дюла, но от старите хора за сухо софийско поле най добре било на глог.
Миналата пролет се пробвах , купих специална паста, тиксо , швейцарско ножче (цепи косъма) нищо не стана.Мерак ми е ама по книга не се получава.
Преди 5-6 г на пловдивския панаир купих 10 дръвчета , каквото попитах- ми дадоха. Е сега се оказа , че не са били баш така .повечето са сини сливи и една страна топчеста -хубави дръвчета.
Да ползвам темата , някой може ли да препоръча сигурен търговец- много си търся , черешо-вишня ( и двете който купих са обикновени), Летна ябълка или петровка ( не съм сигурен) имахме на времето, изсъхна- цяло лято зрееше
-
-
От операцията по-горе на 20.08 нямам прихващане, но продължавам нататък докато се науча. На снимката - изрязах ябълката ,която нито се харесва като вкус, нито има качества да престоява. Калемите - от Бухавица и Тетовка, а мисля и още един сорт да сложа. Дано се хванат. Може би правя грешка ,че не слагам алуминиево фолио върху калемите,т.е. не ги увивам, но това по-просветените да кажат. Гледам ,че в някой клипове в youtube слагат.
На пазара в Кюстендил отново ми се случи да си купя кило и да видя сорт Овча муцуна. Март месец е , а беше свежа, все едно е откъсната преди месец. Трябва да се опитам да се сдобия с калеми от този сорт ябълка.
Взех калемчета от мушмулата , ше ги пробвам на глог да видим ко ше стане.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално публикуван от 19R Преглед на мнениеОт операцията по-горе на 20.08 нямам прихващане, но продължавам нататък докато се науча. На снимката - изрязах ябълката ,която нито се харесва като вкус, нито има качества да престоява. Калемите - от Бухавица и Тетовка, а мисля и още един сорт да сложа. Дано се хванат. Може би правя грешка ,че не слагам алуминиево фолио върху калемите,т.е. не ги увивам, но това по-просветените да кажат. Гледам ,че в някой клипове в youtube слагат.
На пазара в Кюстендил отново ми се случи да си купя кило и да видя сорт Овча муцуна. Март месец е , а беше свежа, все едно е откъсната преди месец. Трябва да се опитам да се сдобия с калеми от този сорт ябълка.
Взех калемчета от мушмулата , ше ги пробвам на глог да видим ко ше стане.
Увий ги с т. нар. изолирбанд или термосвиваемо фолио. Тия сортове ябълки не ме кефят, особено буАвицата
, и дивите прасета я подминават - кисела, за диабетици... Кой метод за присаждане прилагаш? И аз съм новобранец.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на 05-12-25.

Коментар