Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Търся съвет за куче.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Търся съвет за куче.

Първоначално публикуван от Борислав Ангелов (fnqkhhhzzz) Преглед на мнение
    Колега,ако уикипедията я ползваш за последна инстанция - много жалко. Да не говорим за тоя сайт бау бау. Има световна организация в която членуват легитимните клубове. КАзва се ФСИ. или на БГ МФК. Отваряш им сайта и правиш елементарна справка,че породата не съществува в регистрите им. А за изложбите.. всеки може каквито иска изложби да си прави... въпроса е кой ги признава. В България има организация БОГОК ,за немски овчарки,която също н е легитимна,защото правоносителя на FCI е ОНОК. Само,че ония без никакви проблеми си викат международни съдии "известни имена в кинологията" и раздават разни медали и титли,защото шефа на Българската републиканска федерация по кинология държи и въпросната организация. Та... така с изложбите особенно тук.. пълна пародия са...
    Клубове за източноевропейска овчарка има. Кучетата се селектират, родословието се проследява до девето коляно. Това че ги няма в сайта на FCI не означава, че не съществува такава порода (за сметка на това има една камара други породи овчарски кучета, незнайни за нас). Още по-малко, че били неудачна порода. Точно обратното. Това е една от най-удачните породи.
    А ти явно си нямал, и дори не си имал съприкосновение с куче от тази порода. Така че, не знам, защо правиш такива заключения.
    Сам каза, че организации и федерации има колкото искаш. Всеки си признава, каквото му отърва, и каквото си реши.

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
      Така си случил, Ванка, моя го отгледах от бебе, 12 години и половина имах страшно интелигентно и възпитано животно до 29.01. тази година.
      Лека му пръст! Знам какво е - все едно дете си загубил! Ще вземаш ли друго?!

Коментар

Само да вметна, че това коя порода куче се признава от FCI не означава, че породата не съществува! Примери колкото щеш - Каракачанката (БОК) си я има от хиляди години и то породата, за разлика от много признати стотици години преди нея е селектирана във времето, в изключително затворена среда (както и Кангала, Кавказката овчарка и много други) и въпреки това, породата е устойчива с малко генетични отклонения, вродени заболявания и малоформации! Колко време и лобиране трябваше да се признае породата и това с какво променя факта, че в световен мащаб са малко породите, които могат да се похвалят с подобна чистота и устойчивост на гена! И какво като дълги години не се признаваше от FCI..?! Породата не съществуваше ли..?!! Същото се отнася и за Питбула - едно от най-гледаните кучета по света! Породата не се признава от FCI, но това не пречи да има екземпляри струващи по няколко хиляди евро (има мъжки, чийто собственици искат по 1500 евро на заплождане). В същото време Американския Страрфордширски Териер е признат, а той си е чист Питбул (във времето са заделяни т.нар. шампиони от нелегалните двубои, за селективен разплод - подбора не е бил на принципа на наследствени физически белези, а изцяло на качествата на характера...). Една от причините за непризнаването на Източноевропейската овчарка е, че породата още от селектирането си, беше изключително за служебни цели на милициите и службите в бившите соц. страни! Беше изключително трудно на времето да се сдобиеш с такова куче, камо ли да го заведеш на изложба, а въобще да не говорим за признанието на породата от организация като FCI (виж къде и е седалището на тази организация). Що се отнася до това, дали едно куче трябва да се бие с възпитателна цел (дали ще го хапеш по ушите, носа или ташаците е все тая - причиняваш болка), нещата пак са строго персонални - при едни екземпляри не е нужно, при други е невъзможно без това! Това се отнася най-вече до т.нар. силно доминиращи екземпляри (има си и породи, за които доминирането си е характерно)! Тези животни така са устроени - чрез двубои да намират мястото си в йерархията на глутницата , което има дава правото да се хранят първи, да се размножават и т.н... По-принцип кучетата при които не се налага използването на силова доминация от страна на човека са с притъпени инстинкти, и от психологическа гледна точка тези животни се мислят за хора (и в много отношения са повече хора от колкото кучета, което води и до придобиването на нетипични за тези животни навици само на принципа на подражанието)! Причината за това отново е човека, който в стремежа си да селектира поредната безсмислена порода просто за удоволствие, създава изроди у които дори основополагащ инстинкт, като "размножаването" е силно притъпен или напълно липсва. Една такава "порода" е Мопса - мъжките губят сексуалния си апетит (либидото си) след третата година, особенно ако не са имали сексуален контакт със женска! Та да се върнем на въпроса - трябвали да има физическо доминиране или не..?!! Специалистите отдавна са намерили отговора на този въпрос, особено ако искате да имате КУЧЕ, а не просто компаньон, който, ако залае по непознат човек се брои като екстра (а според много стопани и като недостатък)! Доказано е, че е невъзможно да се постигне безприкословно подчинение, без да се унищожават инстинктите на животното (да си има характера на куче, а не на човек), без кучето да бъде силово парирано при опитите си да промени мястото си в йерархията! Има две доказани системи за обучение в света - "германската" и "английската". Първата допуска физическото доминиране на кучето и се използва основно за дресировката на служебни (работни) животни! При нея кучето признава за "алфа" само един човек (не означава, че не приема другите членове от семейството ви), а всеки останал е приеман за вътрешен конкурент или враг! Такова куче се доказва през целия си живот, защото инстинктите му са непокътнати и благодарение на тях то става перфектния пазач на имота ви или личен бодигард на семейството ви (особено на децата - вроден инстинкт е глутницата да се грижи за потомството на "алфа-та"). Английската система е основана изцяло на поощрението. При нея се изключва силовото доминиране и следствие на което кучето загубва йерархичните граници в глутницата (семейството)! То свиква да е център на внимание, да получава храна (имам предвид наградите които вадите от джоба си, а не купата с кльопачка) винаги и по всяко време, и в следствие на това, на края обикновено получавате лигльо, който знае всички номера от цирка, "пее" с вас докато свирите на пиано, носи ви чехлите, прави ви кафе и гаси лампите, ако сте ги забравили светнати, но ако влезе крадец у вас, най-вероятно е да го разведе из дома ви, махайки с опашка, а не е изключено и да му покаже и къде държите ценностите си, защото приема всеки човек за източник на лакомства и в следствие на това се стреми да му се хареса, угоди и т.н.... Такова куче, ако по една или друга причина тръгне да атакува човек или друго куче (вдигнало е адреналина на макс), много рядко прекратява атаката въпреки командите, виковете и молбите на стопанина си, защото в този момент не го интересуват бисквитки, а иска да хапе, а няма изградена психологическа бариера, която да го спре! Да не говорим за послушание когато е разгонена (ако е женска) или в присъствието на разгонена (ако е мъжки)! Та и двете системи са приложими в зависимост от това дали искате да имате КУЧЕ или ЖИВА ПЛЮШЕНА ИГРАЧКА! Избора е изцяло ваш, както и последствията от него...

П.П. - Малко нагледен материал. С немската система се създават (създават е точния термин) ето такива кучета:

С английската система ето такива (обърнете внимание на породата - не е пудел):

Пиша и показвам всичко това с уговорката, че всяко правило си има изключение, което само потвърждава правилото! Не искам да навлизам в с порове с хора които са имали само 1-2 кучета през живота си, или познават само 1-2 породи...

И последно - доказано английската система е неприложима за някои породи като Кавказеца, например... Ето на тези тука:http://www.weirdtwist.com/2012/12/ru...caucasian.html и цял живот да им говориш на "миличко", "пухчо" и т.н. и през 5 минути да им даваш с шепите, не им ли вземеш страха и уважението, рискуваш във всеки един момент да ти отхапят главата (в буквалния смисъл), ако и да си ги отгледал от кутре...
        Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 24-03-13, 08:46.

Коментар

Първоначално публикуван от slatanic Преглед на мнение
          Първо благодаря на всички дали мнение по темата.
          Сега по същество за пинчерите,булонките,териерите и т.н.
          По принцип жена ми е много импулсивна и вироглава като цяло.Като си навие нещо на пръста и трудно се разубеждава после,но как и да е.
          Та идеята за пинчера си беше изцяло нейна.Аз от своя страна за сега като цяло нямам намерение да гледам куче тъй като знам каква отговорност е.
          Но тя не та не.Как и да е за сега успях да задържа нещата.
          Сега обаче тъй като знам,че рано или късно ще има куче от мен се изисква да разбера какво да е то.
          Независимо от това,че имам къща с двор голямо куче аз не искам.
          Кучето трябва да е малко и да може да живее вътре в къщата.Затова стана дума и за пинчера.
          Голямо куче има къде и може да се гледа,баща ми е бил кучкар във армията и знае кое и как,но идеята е не той да има куче,а ние.
          А аз време за голямо куче нямам тъй като постоянно съм по работа и командировки.
          Малкото куче и жена ми може да се занимава с него(или поне така си мисли ).
          Тук обаче се намесва и дъщерята която тия дни става на една година да ми е жива и здрава.
          А куче и дете вътре в къща са взривоопасна комбинация.
          Затова и търся съвет кое би било най-доброто животно за отглеждане в моя случай.
          Благодаря отново за отговорите ви.
          Не можах да прочета всичко, но имай предвид, че при всички положения трябва да вземеш малко куче, а това автоматично предполага, че то до година и половина-две, както и детето изисква непрекъснато внимание(детето, разбира се още много години), в голяма степен кучето става огледало на стопаните си, така, че каквото си го направите - такова! Иначе всичко друго, дори и куче от улицата да хванеш и отгледаш е въпрос на вкус и мястото за животното в къщата ви.
          Honda HR-V/CRV кАтър връз кАтър - YAMAHA BOOSTER 50CC; ВСИЧКО ДЕСЕН ВОЛАН

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
            ... Не искам да навлизам в с порове с хора които са имали само 1-2 кучета през живота си, или познават само 1-2 породи...
            Ама ти и по развъждане и дресиране на всякакви породи кучета си бил специалист
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
              Ама ти и по развъждане и дресиране на всякакви породи кучета си бил специалист
              Ами занимавах се няколко години професионално с тази работа, ако има някакво значение (имах развъдник, отделно и по край киното и телевизията ми се случвало да се занимавам с тях - не знам друг в БГ да е снимал със служебни кучета, а не със специално обучени за целта), и за разлика от теб пиша по същество в случая! Ако имаш нещо да добавиш - добави го, ако не си съгласен с написаното от мен - напиши го (обоснови се). Не ти отиват на годините и положението подобни мнения...

Коментар

... Ако имаш нещо да добавиш - добави го, ако не си съгласен с написаното от мен - напиши го (обоснови се). Не ти отиват на годините и положението подобни мнения...

Не мисля, че в рамките на тази тема може да се развие смислена дискусия по отношение на методите за обучение и възпитание на кучета, при положение, че Интернет е заринат от повече или по-малко сериозни материали в полза на различни и диаметрално противоположни подходи. При всички положения, Сизър Милан-ските мурафети не се радват на единодушно одобрение и дори напротив ...

Каква е темата Вальо съвсем ясно е написал в първия пост

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
                ... Основно изисквание е кучето по порода да има добро отношение към деца.
                Пазач е втора не основна задача. ...
                Т.е. тя определено НЕ е за служебни кучета, а за домашен любимец. Нещо, което май е доста различно. Така че, поне за мен, уместността на възпитание с пердах, електрошокови, строги нашийници и т.п. инструменти е силно под въпрос.

А скромният ми опит в тази област засега ме е научил да приемам с голяма доза съмнение претенциите за истина от последна инстанция, в т.ч. и такива, идващи от притежатели на кучеферми, както и от такива, дето се били занимавали професионално със служебни кучета.
                По повод на последните ще цитирам нещо, на което попаднах в една книга:

In 2000, the Hondenbescherming (the Dog Protection Union) in the Netherlands commissioned research on the effects of electric shock collars on dogs. The study, done at the University of Utrecht, turned up another, unexpected result: it became clear that most of the police dog trainers had very little knowledge about how dogs actually learn. Worse still, it turned out that they hadn’t even mastered their own training techniques. These consist mainly of punishment, with some verbal ‘rewards’ here and there. There is a lot of physical, sometimes brutal, violence toward the dogs — much of which is administered in such an incompetent manner that the dog can’t learn a thing from it or figure out what he did wrong.

This study showed that most of the police and guard dog trainers are using outdated techniques to train their dogs. It showed that they are incompetent even in the use of their own techniques.
                Ние не сме неутрални!

Коментар

Ехх как твърдо го заяви ... жалко,че само никак не е вярно Разберете,че тази порода не съществува от около 23г. и е силно съмнително да е успяла да се запази,такава каквато е била.А дори и когато стандарта е бил в сила и са я развъждали в СССР,е представлявала доста неудачен опит на съветската кинология да "изобрети" куче с работни качества. ТО и за това са закрили А иначе в нет-а има колкото искаш самозванци,които уж развъждат породата...и тая дезинформация при хората която налагат ги заблуждава
                  Дразнещо е, как се опитваш да изпъкнеш със знания. В по-задните мнения, твърдят точно както аз. Един въпрос- някога имал ли си Източно-европейска овчарка ?
                  ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
                  0878 23 58 34- Радо

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                    Не мисля, че в рамките на тази тема може да се развие смислена дискусия по отношение на методите за обучение и възпитание на кучета, при положение, че Интернет е заринат от повече или по-малко сериозни материали в полза на различни и диаметрално противоположни подходи. При всички положения, Сизър Милан-ските мурафети не се радват на единодушно одобрение и дори напротив ...

Т.е. тя определено НЕ е за служебни кучета, а за домашен любимец. Нещо, което май е доста различно. Така че, поне за мен, уместността на възпитание с пердах, електрошокови, строги нашийници и т.п. инструменти е силно под въпрос..
                    В интерес на истината Марто е силно прав за двете системи на обучение. И крайните резултати са си такива. Когато говорим за доминация изобщо не става въпрос за физически тормоз на животното камоли за електрошокови палки и други издевателства. Строгият нашийник е по-скоро за куче което не си успял да възпиташ и му нямаш доверие, на добре обучено такова изобщо и нашийник не му трябва, той е по-скоро за успокоение на околните. А този дребният изобщо не искам да му коментирам методите, той прави шоу но не и реално обучение. Там реалните неща са зад кадър.
                    Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                    Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                    В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Лека му пръст! Знам какво е - все едно дете си загубил! Ще вземаш ли друго?!
                      Не!

Коментар

Ама вярно,що ли си правя труда.Тоя под форум от сега нататък ще го прескачам.. не си струва да давам акъл,при положение,че никой не ми го е искал,а пък има достатчно изтъкнати специалисти ,които освен по джиповете са много в час и с кучетата, и с кулинарията и пр.

Коментар

Темата е за съвет за избор на куче, но все пак за съвет, та и аз имам нужда от такъв! Не за избор, а за възпитание.

С моя 'убавец имаме следния проблем - краде от децата играчки и най-вече храна. За играчките как да е, но за хранатааа... С команди като "ела тук", "легни", "на място" и т.н. няма проблем, нооо хранатааа...

Джак Ръсел териер на 9м.
                          Способен съм на всичко, стига то да е човешко. Който ме надмине не е човек.

Коментар

Ама вярно,що ли си правя труда.Тоя под форум от сега нататък ще го прескачам.. не си струва да давам акъл,при положение,че никой не ми го е искал,а пък има достатчно изтъкнати специалисти ,които освен по джиповете са много в час и с кучетата, и с кулинарията и пр.

Така е. Има и доста хора с опит, а не само със прочетено от тук -там.

п.с. Боядиса ли антрето?

Коментар

Команда "НЕ" и шляпване с вестник по носа, не с ръка, ма/голяма обида/ - това когато му дадеш нещо което ще открадне и почвате да си мерите инатите кой ще е шефа на глутницата.

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                                Не!
                                Не се заричай!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на 05-12-25.

Зареждам...
                                X