Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ТЛК 120 съвети и препоръки за безпроблемна експлоатация.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: ТЛК 120 съвети и препоръки за безпроблемна експлоатация.

Здравейте, другари. Реших и аз да се включа в тази интересна и полезна тема. Както повечето и аз съм горд и доволен собственик на TLC 120 3.0 D4D от 2005 г. Бих желал да ви питам, какви ремъци и ролки ползвате? Понеже наближи време за смяна, но не ми се дават 250 лв. в ТМ Ауто, тъй като съм сигурен, че за по-малко пари мога да намеря по-хубави. Също така ще взимам и нови зимни гуми, спрял съм се на Bridgestone DM-V1. От Тойота ми дадоха талон за 25% отстъпка за 3 марки, сред които и Bridgestone, та затова. Четох доста за тях и по форуми и по списания само хубави работи. Ако имате въпроси питайте, междувременно ви благодаря предварително за отговор относно ремъците и ролките.

Коментар

Как така си сигурен?
      "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от Braho Преглед на мнение
        Здравейте, другари. Реших и аз да се включа в тази интересна и полезна тема. Както повечето и аз съм горд и доволен собственик на TLC 120 3.0 D4D от 2005 г. Бих желал да ви питам, какви ремъци и ролки ползвате? Понеже наближи време за смяна, но не ми се дават 250 лв. в ТМ Ауто, тъй като съм сигурен, че за по-малко пари мога да намеря по-хубави. Също така ще взимам и нови зимни гуми, спрял съм се на Bridgestone DM-V1. От Тойота ми дадоха талон за 25% отстъпка за 3 марки, сред които и Bridgestone, та затова. Четох доста за тях и по форуми и по списания само хубави работи. Ако имате въпроси питайте, междувременно ви благодаря предварително за отговор относно ремъците и ролките.

Колега,

Намерил си от каво да пестиш?!!

Иди си в тоъота смени си и ремъците и водната помпа, прегледай си и цетката в картера.

Потдържайте си колите на нивото на което са направени от производителя, за да им се радвате дълго, има колеги с по на 4-500 000 км карат без големи ремонти само защото не експериментират с основната потдръжка на колите си.

Успех
        Т5
        Crossrunner

Коментар

Колеги да попитам знаещите тук:може ли на ТЛС120/2003г.-163к.с/ да се затвори ЕГР-а,че с нашата нафта в колекторните тръби става голям купон,ще имали някакви последствия/положителни или отрицателни/!
          Колкото е по-добър джипа ти, толкова по-надалеч ще ходиш пеша за ТРАКТОР !!!!!

Коментар

Първоначално публикуван от ivoj_bg Преглед на мнение
            Колеги да попитам знаещите тук:може ли на ТЛС120/2003г.-163к.с/ да се затвори ЕГР-а,че с нашата нафта в колекторните тръби става голям купон,ще имали някакви последствия/положителни или отрицателни/!
            Колега за затваряне незнам, чел съм за това в един австралйски форум и мога да го потърся ако има интерес.

Добавката за гориво която продават в ТМ Ауто почиства и изходящите колектори и нагара по клапана. Освен това клапана се чисти и механично.

Ако наистина някой го е затворил/шунтирал нека да обясни..
            Т5
            Crossrunner

Коментар

Някой друг колега нещо по-въпроса!!!

Коментар

С ЕГРа не става.
                "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Някой друг колега нещо по-въпроса!!!
                  Пробвай де!
                  На теория ще падне налягането в смукателния колектор и от там как ще реагира компа е божа работа. Може и да компенсира стойностите и да не усетиш нищо. А може и да се осветка чека.
                  Като стане, или не-стане, обаждаш и получаваш поздравления за откривателството.

Коментар

Първоначално публикуван от Haji Преглед на мнение
                    ...

Иди си в тоъота смени си и ремъците и водната помпа...
                    Тая работа със смяната на водната помпа нещо ми обягва. И по пътя на логиката, и в сервизното ръководство.
                    Водна помпа се сменя с агренаж когато е зацепена с него. По презумция, че блокира ли - къса ремък и мотора е тотал щета.
                    Тук водната помпа е периферен възел и се върти от периферен ремък.
                    Това в Тойота ли го казаха?

Коментар

Колеги направих му байпас/двете маркучета който влизат в самия клапан ги съединих / и за момента никаква реакция от компа /тоест да е светнал като коледна елха /така че най вероятно няма да има проблем за напред,говоря за двигател който е 2003 година 163к.с

Коментар

• Re: От: ТЛК 120 съвети и препоръки за безпроблемна експлоатация.

Колеги направих му байпас/двете маркучета който влизат в самия клапан ги съединих / и за момента никаква реакция от компа /тоест да е светнал като коледна елха /така че най вероятно няма да има проблем за напред,говоря за двигател който е 2003 година 163к.с
                        EGR-а има вторична функция (след екологичната) да контролира качеството на процеса по изгаряне, като намаля кислорода => променя енергийността на горивната смес. Това от своя страна намаля температурата => увеличава живота на главата и на турбото и намаля възможността за неправилни експлозии. Друго което прави е да намаля обема на горивната камера, като го пълни с негорим газ -> това пести гориво, защото вече няма нужда да се вкара гориво като за целия обем (защото няма кислород за целият обем)... та всеки си взима сам решението - аз бих го почистил без да го затапвам.

Тук трябва да се каже, че EGR-а масово не работи над определен товар на двигателя, не обороти -> товар (количеството натискане за да се постигне същото ускорение) защото двигателя може да е натоварен на 1600 оборота а може и на 3000 все още да не е натоварен стабилно... та всеки си прави избора за себе си

*трябва да отбележа, че на 2KD мотора има разновидност без EGR. тя си идва с тапа но идва и без катализатор/филтър за твърди частици или там каквото е първото гърненце на генерацията. Може би същото се затлачва по-лесно ако не рециркулира/може би EGR-а има нужда от него за да създава back-pressure -> отговор аз нямам
                        Една мравка може да носи 10 пъти теглото си.
                        Един велосипед също.

Коментар

Колеги направих му байпас/двете маркучета който влизат в самия клапан ги съединих ...
                          Не, така не е правилно да го направиш. Този клапан e с датчик за положението на клапана и докладва на компа. Има голяма вероятност в някой от режимите да създаде проблем.
                          Правилно е да се пробва със затапване на тръбата на ЕГР-а.
                          Последно редактирано от Аndro 160; 14-11-12, 20:17.

Коментар

Първоначално публикуван от Аndro 160 Преглед на мнение
                            Тая работа със смяната на водната помпа нещо ми обягва. И по пътя на логиката, и в сервизното ръководство.
                            Водна помпа се сменя с агренаж когато е зацепена с него. По презумция, че блокира ли - къса ремък и мотора е тотал щета.
                            Тук водната помпа е периферен възел и се върти от периферен ремък.
                            Това в Тойота ли го казаха?
                            Принципно си прав, но може би се прави по-скоро за удобство. Все пак ремъка се сменя на 150 000 км и е по-удобно да се сменят заедно за да не се чудиш кое кога и т.н.

Към колегата Haji. Не си ме разбрал както трябва. Не гледам да пестя пари, даже обратното - ще я закарам в сервиз, където са мои хора, на които имам пълно доверие, като даже имат техника за диагностика на Тойота. Просто ми беше интересно каква марка ремъци и ролки се ползват, за да имам някаква представа.

Междувременно ето ви нещо полезно: http://www.toyota-tech.eu/Maintenanc...c120/Final.pdf

Този pdf съдържа най-последните данни за поддръжка и консумативи на нашите LC-и. Тези в книжките за експлоатация са малко остарели. Тъй като темата е за поддръжка, реших, че ще ви е от полза. В началото ще ви затрудни, докато я схванете, но бързо се свиква. Вдясно гледате точките, които отговарят на вашия модел (коя година е), но гледайте отгоре да следите дали става дума за бензинов или дизелов вариант.

Коментар

Първоначално публикуван от Аndro 160 Преглед на мнение
                              Не, така не е правилно да го направиш. Този клапан e с датчик за положението на клапана и докладва на компа. Има голяма вероятност в някой от режимите да създаде проблем.
                              Правилно е да се пробва със затапване на тръбата на ЕГР-а.
                              Колега,този клапан/25800/ поне при мен няма датчик/сигурно /Има вход и изход само,който отиват в едни малки ел.вентилчета!!
                              Прикачени файлове

Коментар

Сега погледнах мойто сервизно ръководство - системата за електронно управление на двигателя и самата система на ЕГР-а. Има разминаване - в системата за управление на двигателя въпросния клапан е описан като "датчик" с обратна връзка с компа. В системата на ЕГР-а е само клапан без команди и обратна връзка.
                                Може и да има различни изпълнения системата.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X