Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Новото" Grand Cherokee WK на sparkybg

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Подобно имаше на много западни коли фабрично в таблото. А въпросния часовник се продаваше свободно из магазините за авточасти. Мереше просто вакуума в колектора.

В случая има чудеса от храброст освен кога да седпрат половината цилиндри, и доволно количество критерии кога да ти покаже индикацията. Сигурно общо 20ина таблици и чискено константи. Отделно компютъра си има икономичен режим, без да е сеързан с изключването ма цилиндри, и според това дали е в него взима различен вид решения, а понякога ползва сруг набор таблици.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Първоначално публикуван от blackfirefly Преглед на мнение
      Завиждам ви на куража, че имате смелостта да карате с 200, с тези натоварени до козирката джип-ки, по българските шосета, ... 🥇👑🏆
      Ми той Спарки днес става на половин век (демек дрЪт на библия ), може пък да иска да се самоубие като петрохански рейнджър по особенно жесток и мъчителен начин .......пък аз отивам да пия за негово здраве и за всички на които ни се още пакости по малко

0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

• sparkybg
        sparkybg коментира
        Редактиране на коментар
        Наздраве, Деди!

• blackfirefly
        blackfirefly коментира
        Редактиране на коментар
        Спарки, да е жив и здрав и каквото му е на сърце, да му е в ръце! Честит юбилей! Младеж си още!!!

• sparkybg
        sparkybg коментира
        Редактиране на коментар
        Благодаря отново.

• И тъй, сега за MDS-а.

За който не знае (има го назад в темата), возилото ми е със:
      1. Маслена помпа с повишен дебит от Dodge Challenger Hellcat.
      2. Сменени основни и биелни лагери, стандарт, 3-Metal.... последния да затвори вратата
      3. Сменена температура на перката с 6 градуса надолу, сменен термостат на 89 градуса (оригинален е на 95), в следствие на което в нормални условия поддържа температура 95-98 градуса, а натоварен и с климатик 100-102, и то само при бавно каране. Оригинално поддържа с 5-6 градуса нагоре
      3. Колата се кара с масло AMSOL 0W30 или Bardahl 5W30, в момента Bardahl Laser 5W30

В следствие на всичките тия поддържа следните налягания на маслото (при темпертура на маслото 98 градуса):
      - 608RPM - 2.56bar
      - 1216RPM - 4.52bar
      - 1312RPM - 4.76bar
      - 1536RPM - 4.76bar

Нагоре стига до над 4.8 бара, не помня дали на моменти над 4.9, но е нормално при високи обороти да качва още малко, макар байпас клапана на помпата отдавна да е отворил.

MDS-а на моя мотор (EZD) е ограничен до към 1500 оборота, което е на ръба на оригиналния лимит за налягане на маслото от 4.64 бара (има и малко хистерезис и малко време, в което уверено да е над лмита рпеди да се случи каквото се случва). Ограничен е не по механични причини, а защото на някои потребители в дадени региони работата на мотора им се струвала прекалено груба, когато MDS е включен. При EZH няма такова ограничение.

Когато съм си с оригиналния за EZD фирмуер, откакто съм с Laser-а се случва да прочета недотествана грешка P0524 - Engine Oil Pressure Too Low. Без да светка лампа и т.н. След време сама се изтрива. Понеже във фреймовете към грешката няма налягане на маслото нямаше и как реално да преценя какво точно се случва, при положение че го прави при около 1200 оборота, където налягането на маслото е МНОГО над минимума от 0.4 бара.

Сложих аз ограничението като на EZH, при което вчера, при 2000 оборота доректно ми натрупа същата грашка че и светна лампа. А пти тия обороти няма никакъв начин налягането да е ниско.

...и се оказа (дръжте се да не паднете), че грешка P0524 се трупа и при налягане под минимума, и при налягане над максимума. Става въпрос за критериите за налягането, при което работи MDS-а, което някой титан на мисълта е решил да използва за трупане на тая грешка, но вместо да го гледа директно, гледа само флага че налягането е извън норма, а не че е по-ниско.

Честно казано чак такава тъпотия и директна заблуда че налягането е ниско, при положение че е високо, не очаквах някой да сътвори. Производителят естествено веднага би си измил ръцете че ако ползвам масло с предписания вискозитет и само оригинални части за конкретния модел, това няма да се случи, но тъпнята е факт.

По случая намерих и параметрите за горна и долна граница за MDS-а, и табличката с максималните налягания за грешка P1521 - Incorrect Engine Oil Type (които във фирмуера на RAM1500 "случайно" са завишени, защото официално може да му се сипва 5W30), и сега мога да ги коригирам както сметна за добре и дори да накарам мотора да работи с 0W40 без да мрънка, както е при SRT8.

Сега и защо MDS-а ми се е включва толкова рядко и толкова за малко - когато налягането излезе от граници, MDS-а веднага се изключва. А при мен при "интересните" за MDS оборотни режими то е било на ръба и лесно го е прескачало. Предстои разглеждане на фирмуери (за SRT 6.1, макар че няма MDS, и за 6.4, работещ с 0W40 по предписания на производителя) и проби как да докарам нещата до нормално работещо положение въпреки модификациите ми.

Такива ми ти автомобилни полюции.

ПП: За да е ясно защо с Bardahl Plasma се случва - просто е с по-висок вискозитетен индекс и е нагласено да е в горния край на вискозитетите за 5W30. Ако бях сипал Plasma 0W30 вместо това, вероятно нямаше да "хвана" проблема, а щях да продължа да си мисля че има и някаква друга "магическа" разлика между EZD и EZH, която да генерира тая грешка.
      Последно редактирано от sparkybg; 15-09-26, 10:40.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• cecoa1
        cecoa1 коментира
        Редактиране на коментар
        Тъпня за контрол на налягането на маслото, има при Фолксваген от 80-те години някъде. Свири и мига дори при високо налягане, и въобще при разлики между два датчика, които смята за неправилни. Там е по-фрапиращо, щото при прост автомобил, неква сложна логика за тъпо нещо.
        После се доосират след 15-20 години, слагат задвижване на маслената помпа с шестограм за вал, който се заобля и превърта, а в комплект с това, лампа или съобщение за ниско налягане на маслото, се включва само при обороти над 2000, та ако ще да е абсолютно нула бара, че даже и при изключен датчик пак така...

• td120
        td120 коментира
        Редактиране на коментар
        Пише ,че mopar-ската хелкатова ,освен по-високия дебит, имала и леко по-яка пружина (не мога да сверя с друг изтчник.Като нищо и да е същата ,стоковата за 5.7.Я са сравнявали резлични реколти,я работила с/у неработила,кой ги знае) :

Иначе Melling-овите помпи идат с допълнителна (слагаш,коя решиш):

Тука едни чиляк:
        "Hello all, I have been following this site for some time but just finished a job that I couldn’t find a definitive answer for anywhere. Tons of guys want to know if the Hellcat oil pump that has the thicker rotors will work in a 5.7. I called several shops prior to ordering one and was told it can be used on any VVT hemi. My timing cover was leaking coolant at the block, so while I was in there, I replaced the timing set and installed the hellcat oil pump, current part number 68195993AD. Running 0w-30 Amsoil, at full operating temp, the stock pump made 27 psi at idle and 52 psi around 3k rpm. With the hellcat pump, at operating temp, (oil temp at 180~ degrees), I am now getting 48-52 psi at idle and 80 psi above 2500 rpm. If your in the DFW area, mymoparparts has a warehouse that you can pickup from directly. Hope this helps."

Той обаче при 180F~82C. Демек ,като качи Т на маслото докъм 98C,ще да падне докъм твоето налягане.

.............

Това плазмата много странно масло...отношението фосфор:цинк е наопаци(фосфорът е преизобилен. Освен ZddP ще да има и някакви там други P-съединения)...някакви естери има.Мистерии...

.....
        Да,велики художници се показват немците напоследък...

• sparkybg
        sparkybg коментира
        Редактиране на коментар
        Цялата тая простотия е за да се осигури на MDS соленоидите налягане на маслото, при което да включват и изключват уверено. Ще опитам да го увелича да видя какво ще стане. Ако започне да дава грешки за активиране/деактивиране на цилиндри, нещата ще са ясни. Но не мисля че ще започне. Датчика е долу при филтъра. От там тръгва централната галерия, която разпределя към соленоиди, разпределителен вал, повдигачи, кобилици и т.н.

В краен случай ще го махна тоя картер. Даже гарнитура имам от доста време.

• Поръчах си 4 Viton-ови (2 зелени, 2 кафяви, не знам какво значение има) O-пръстени за между помпата и смукателя.Отдавна съм приготвил нов смукател и гарнитура за картера. Размера според ИИ е 23.47 x 2.62mm. Ще видим.

Сега остава да дойдат и да ме оапе кучето.

Посъчах и 10 О-пръстена за торк конвертора. 40.95 x 2.62 mm им е размера (1.612'' x 0.103"). Да има, че са само с поръчка доколкото помня.

ПП: Индустриалния стандарт за семеринга на торк конвертора е AS568-130 и размерът е 1 5/8 x 3/32 инча.

ППП: Което за О-пръстена на масления смъкател значо AS568-119 и размерът е 15/16 x 3/32 инча.
      Последно редактирано от sparkybg; 15-09-26, 14:53.

Коментар

• Common Viton O-Ring Colors

• Black: The standard and most frequent color for Viton, as carbon black is often added during manufacturing to enhance strength and chemical resistance. However, black is also used for other materials like Nitrile (NBR), making visual identification alone unreliable. [1, 2, 3, 4]

• Brown (or Red-Brown): Frequently used in the US and industrial markets to easily distinguish Viton from standard black Nitrile seals. [1, 2]

• Green: Widely used in Europe and specific automotive applications (such as A/C systems or fuel/ethanol-resistant seals) to denote high-performance FKM/Viton. [1, 2, 3, 4]

• Other Colors: Less commonly, Viton can be manufactured in white, yellow, blue, or rust depending on manufacturer or custom specifications. [1, 2]

Important Note: O-ring colors are not strictly standardized across different manufacturers. Always verify the material specification on the packaging or datasheet rather than relying solely on color.

There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
        No wahalla.

Коментар

• Първоначално публикуван от Tramp Преглед на мнение
          ...
          Мхм. Точно затова казах че не знам. И изобщо цвета нищо не значи, но в сайта ги имаше и като кафяви и като зелени, затова взех и от едните и от другите.

Зелените уплътнения за климатици са HNBR - нищо общо с Viton.(FKM/FPM e същото). Взимал съм черен Viton с 2 твърдости - ми, O-пръстен като O-пръстен.

Цветните O-пръстени по разни американски техники много често са само боядисани. Не изключвам и тия да са така.
          Последно редактирано от sparkybg; 15-09-26, 14:53.

Коментар

• Аман от "цветови кодификации"!
            Дано не са някой "custom size". Патих я тая с едни 'мирикански водолазни регулатори.
            Хомосексуализма има неподозирано много проявления...
            There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
            No wahalla.

Коментар

• sparkybg
              sparkybg коментира
              Редактиране на коментар
              Съвсем стандартни са си и двата. Даже добавих стандарта горе. Поръчах ги от немски сайт по милиметров размер.

• Спарки, честита старина!
            Що се отнася до MDS-а, беше първото което забраних като се добрах до поправки в компа. Дори преди стрт/стоп.
            От тогава над 15к км. Разликата в разхода е кръгла 0 (нула).
            Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
            Съединител - долен, ляв педал.
            Вальо O888557Ч7Ч Silverado 1.3 i

Коментар

• Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
              От тогава над 15к км. Разликата в разхода е кръгла 0 (нула).
              За магистралния разход с 90км/ч и нагоре до голяма степен е така. За средния ми разход обаче ефекта е около литър - литър и половина на 100, според впечатленията ми назад във времето, като съм го изключвал за проба.

Коментар

• Аз съм правил многократни проби при еднакви маршрути с и без MDS и мога смело да тврърдя че при WK2 дава около 2-3литра разлика, НО най-ефективен е при ниски скорости на равен междуселски път до 100км. и възможно най-ниски обороти, при натискане и по-бързо каране е безмислен и затова масово се казва че не работи. Последния път го засичах на път из Гърчулята с ограничение 90, Хемито пада на под 9литра ГАЗ на 100/срам ме да кажа колко показваше/ ., което е тоталния минимум за мен за тази машина с 20ки и 4души.
                Mercedes-Benz - M-class (W164) - ML 550 (388 Hp) 2008
                Mercedes-Benz - Е-class (W211) - 4matic (224 Hp) 2008

Коментар

• Вдигнах максималното налягане на маслото за задействане на MDS-а на 5 бара (от оригинални 4.5), но нямах време да тествам. Ще се види дали има разлика и колко. Има още мнооого параметри, та чак ме мързи да ги мапна всичките.

Впрочем, при SRT 6.4 налягането е 4.75 бара, а не 4.5 като на 5.7-ците - явно отчитат ефекта на 0W40 маслото, макар и със стандартна пружина на байпаса. Но при удобен случай ще си сложа пружината от оригиналната помпа така или иначе. Или ще си поръчам нова стандартна.
                  Последно редактирано от sparkybg; 16-09-26, 20:47.

Коментар

• td120
                    td120 коментира
                    Редактиране на коментар
                    Защо пък ще я сменяш пружината? Дори да не е като стоковата за 5.7,я дават съвсем леко по-яка...нищо общо със зелената 75PSI.

Melling M452HV (=хелкатовата) изобщо пък не споменава за разлика в пружините.

Аз пък попаднах на други тъпотии ,тука ако някой се е засилил да сменя помпата и се чуди какво-що да избере.
                    Върнах назад по темата...ти си сложил хелкатова през 2022 (де я дават къдя 12% повишен дебит и горе-долу същата пружина)...тия чакали от Мелинг обаче през 2023 някъде пущат Melling 10452HV с по-висок дебит и с друга,по-висока настройка на предпазния клапан(иде с две пружини, стокова на 65PSI и монтиранта в помпата зелена на 75PSI).
                    Добре,ама Рокауто я описват все още като +12%(10452HV) , самите Мелинг - като +20% (и то в повече от един документ.Викам си, ще рече,или са подобрили 12-ката през 2023,или RA нещо блеят.Изобщо ,съществувала ли е 10452HV преди 2023-та? Гугул казва-не! ,аз не му вярвам особено...де да знам).

...Обаче пък тука пък в самия си сайт ,в каталога , мелинг я пишат 10452HV-ката като...+12% !
                    Ей на,вкарайте им кодовете - M452HV ; 10452 ; 10452HV :

А тука пък- 20% :

https://melling.com/video/oil-pump-f...gines-10452hv/ ...и пружините -във видеото -с по 5 PSI отгоре на обявените в останалите документи в собствения им сайт ! Абе,толкова ли е трудно да си оправят несъответствията?

А, и за хелкатската (2023г.) -дават я 20% отгоре (вместо повсеместно срещаните 12%),тоя вуйчо лъготи ли във видеото,не знам :

Тц-тц-тц...то и писма да обменя чиляк с тях,не се знае кой ще се падне да отговаря-ще отвори днеска буля някой справочник : "А,+20%!Приятен ден!"...а утре ще се падне някой друг служител: "Мии...+12%,май...". Иди ,разбери.

Та си мисля,ачи със сегашната конфигурация (с хелкатовaта помпа и филтър) си баш у златната среда...там WIX 57899XP ...0W-30 или 0W-40-и каквото,такова.

A,за филтрите-типично по крайслеровски,SRT-филтрите(мопарският 05038041aa и съотв.му WIX 550763) се дялат ...у Полша и май ги няма много-много.Май ги пущат на кампаниен принцип за населението.

• sparkybg
                    sparkybg коментира
                    Редактиране на коментар
                    Що... щото вдига 5.1 бара при 3000 оборота. И щото соленоидите си имат някакъв лимит на налягане, при които и отварят и затварят надеждно.

Вдигнах лимита на 5 бара. Това, заедно с хистерезиса, ми дава 5.12 бара, което трябва да е достатъчно. Тествах малко - изключва осезаемо по-трудно от преди, но за 5км градско - толкова. След работа имам пътуване до селата - това ще е по-адекватен тест.

Маслото е Bardahl Plasma 5W30. Ако беше 0W30 щеше да държи по-ниско налягане. Тепърва ще се види какво.

Работата е там че дори клапана да отваря например на 4.7 бара (накъде там е), и това да се случва примерно на 1200-1500 оборота, нагоре макар и бавно продължава да вдига заради вискозитета. Колкото е по-гъсто толкова повече вдига с оборотите.

Пружината е по-твърда. Категорично.
                    Последно редактирано от sparkybg; Вчера, 14:48.

• Категорично влиза по-често и на по-високи обороти и стои задействан повече. Яено често е минавал максималното налягане при обороти над 1100-1200. Днес си включи на 1800-1900 оборота, а последния път като ми издрънка грешка на магистрала беше на около 2000, тоест се е опитвал и при тези обороти да се задействс. Оборотният лимит е 3000 оборота но там е почти невъзможно за изпълнение, още повече че кокато свалиш скорости ръчно, mds-а спира да се активира.

Има лиюит и по скорост на возилото и ще го мапна че ми стана интересно.

За разхода тепърва ще трупам дтатистика.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 18 потребители онлайн. 0 потребители и 18 гости.

Най-много потребители онлайн 287,789 в 18:08 на 26-08-26.

Зареждам...
                  X