Първоначално публикуван от sparkybg
Преглед на мнение
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
"Новото" Grand Cherokee WK на sparkybg
Свий
X
-
И ме закара и ме върна, с нула грижи. И го прави само при едновременно горещо време + пуснат климатик, когато двигателя се позагрява до към 100ина градуса (намалил съм темепратурата на вентилатора на 100 градуса, така че по-нагоре не качва). Днес например не се разцъка дори след половин час междуградско каране - стоеше си на 90-95 градуса.
...но, вчера дойдоха 2 комплекта повдигачи, гарнитури и болтове за глави, а гарнитури и болтове за изходящи колектори вече и без друго си имах. Остава съгласуване с Деди кога да го разхвърлям.
Обмислям дали изобщо да шлайфам главата за почистване и май клоня да не я. Масово така ги правят. Ще духна само по един вятър на колектора и страницата на главата, ако има нужда. Тоо, като я извадя ще видя дали изобщо да махам колектор, защото май скъсани болтове нямам. Ако има пропуски, тогава ще се занимавам.
ПП: Впрочем болтовете са най-обикновени, метрични, grade 8, което по наш стандарт е 10.9. Само няколко са нестандартни заради защитната ламарина, която се крепи на тях. Лекуват се с по-дълги, с по-дебела бронзова шайба. Разправят че и на останалите по-голяма дължина и бронзова шайба им се отразявали добре. Късат се крайните, заради различното топлинно разширение на колектора спрямо главата. Удължени болтове с примерно 10мм бронзови втулки намаляват огъването над 2 пъти, и стреса върху болта над 4 пъти. Ще мисля какво да правя.
Даже продават китове. Естествено за торба пари:
Последно редактирано от sparkybg; 13-09-24, 21:19.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
- 5 likes
Коментар
-
Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнениеЛекуват се с по-дълги, с по-дебела бронзова шайба. Разправят че и на останалите по-голяма дължина и бронзова шайба им се отразявали добре. Късат се крайните, заради различното топлинно разширение на колектора спрямо главата. Удължени болтове с примерно 10мм бронзови втулки намаляват огъването над 2 пъти, и стреса върху болта над 4 пъти. Ще мисля какво да правя.
Ford Maverick II 2.3 XLT
Ford Mondeo MK5
Коментар
-
Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнениеАми комбинирай рецептата и с болтове 12.9Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
- 1 like
Коментар
-
Пружинна шайба няма ли да помогне за обиране на температурните разширения?
Коментар
-
Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнениеПружинна шайба няма ли да помогне за обиране на температурните разширения?
Друго - на тераното например гарнитурата беше 4-слойна неръждавейка, колектора с подобни размери и конструкция, шпилките пак си бяха 8мм и дори по-малко на брой, и там проблем със скъсани шпилки няма. А потенциално дизела е по-натоварен топлинно и пак си е с алуминиева глава, тоест би-трябвало да има същите натоварвания върху шпилките. Обаче, доколкото там отгоре са гайки, няма натоварване в шийката под главата - гайката позволява мърдане.
...и сега взе да ме човърка да му сложа шпилки от 3-литрово терано.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Имах предвид подобни шайби. По спомен имаше два типа - едните за многократни цикли, и такива само за фиксиране.
Има различни дебелини - за различни усилия, а и позволяват стекване: лице - лице, лице - гръб, гръб - гръб...
Погугли малко и ще се ориентираш.
Не знам как се държат на жега. Подсказвам само базова идея, която би могла да се доразвие...
- 1 like
Коментар
-
Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнениеИмах предвид подобни шайби. По спомен имаше два типа - едните за многократни цикли, и такива само за фиксиране.
Има различни дебелини - за различни усилия, а и позволяват стекване: лице - лице, лице - гръб, гръб - гръб...
Погугли малко и ще се ориентираш.
Не знам как се държат на жега. Подсказвам само базова идея, която би могла да се доразвие...Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Взех си и гарнитурите и болтовете за колекторите. Болтовете са... 6мм, не 8мм,което според мен обяснява доста неша.
В случая Chrysler го кара малко като руснаците - прави 20 години един и същ мотор с едни и същи проблеми и никакви видими усилия да ги реши.
Изобщо не споменавам че въпросните 6мм болтчета крепят единия край на всичко от колекторите до гърнето - 2 катализатора + тръби, тежащи доволно, вероятно 15-ина кила, барабар с топлинните му натоварвания и движения.
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
- 2 likes
Коментар
-
Двуглавата ламя е полу-обезглавена. Перфектни цилиндри (хонинга е все едно вчера правен, за нещастие не съм снимал) и глава. Пластинка 5 стотни дори не се опитва да влезе никъде. Отвътре НИКАКЪВ нагар, свещите изглеждаха все едно вчера са сложени.
Почистена. обработена с "моя си" абразив, и готова за монтаж:
Колекторът обаче... оказа се изплеснат с по 7.5 десети в двата си края. Скъсани болтове нямаше. Ръждясали също. Болтовете впрочем са учудващо корави. Гайките 5-ца, на които се крепи ламарината "жегопазител", отказаха да се отвият с гайковерт 30Nm.
Малко чесане по репата как да го захвана, докато не си припомних правилото че и в завода някак са го захващали и обикнмовено си има "чопчета" за това:
Няколко часа (ръждясал съм, мамка му!) и 75 стотни по-късно:
Последно редактирано от sparkybg; 22-09-24, 01:06.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
- 5 likes
Коментар
-
Извадих повдигачите и... пълна липса на очевидни дефекти. Единствения леко различен от останалите е този:
Но изглежда по-зле на снимка, отколкото в реалността. Тръдно се усеща с пръст. Другите също не са идеални, но даже и толкова поражения нямат.
Валът е добре - няма изкопани гърбици или наченки на проблем:
НАТЪРТВАМ: Метал, сниман със светкавица изглежда отвратително и дори най-малкото несъвършенство изглежда ужасно. Валът е практически без никакви поражения, както и повдигачите, с изключение на посочения горе. В ролките всичко нямат никакъв луфт.Последно редактирано от sparkybg; 22-09-24, 01:08.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
- 1 like
Коментар
-
Тъпото е че сега не съм сигурен кой точно повдигач е проблемният. Очаквах очеизвадност, а такава няма. Бедата не е велика, защото имам два комплекта (от по 4 повдигача), и ще ги сменя всичките, но само единия комплект е оригинален. Другия е "Sealed Power", което е американска марка отдавна на пазара, към днешна дата собственост на Federal Mogul. Но на кутийката пише "Made in China", докато на оригиналните "Made in Germany".
Но и една подробност - има очеивидна разлика между не-MDS оригиналнте и неоригиналните повдигачи.
Оригиналният (тези без голямата дупка са обикновените не-MDS повдигачи, за които иде реч):
Неоригиналните изглеждат така:
Забележете допълнителните малки дупчици. Вероятно от там изтича "излишното" масло, подавано през пръта, което пълни повдигача. Или пък обратното - от там влиза допълнително масло към резервоара на повдигача. Първия вариант ми се вижда по-реалистичен - може би идеята е повече масло да отива до ролките и разпределителния вал.Последно редактирано от sparkybg; 22-09-24, 09:57.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
- 2 likes
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар