Използвам случая да се похваля, че се сдобих с доста читаво шаси за фероза. За сега е прибрано в гаража и му посвалих ръждицата тук там да видя колко е. Мисля че е здраво и читаво. Ще разказвам другата седмица.
Както написах вече сдобих се с читаво шаси за ферозата. По него има ражда в задната част но за сега след като я посвалих изглежда с доста желязо без дупки и мисля, че с една добра обработка ще изкара достатъчно време.
Шасито купих от Здравко от Петрич. Връщаики се от ски реших да си поовелича маршрута и да видя какво продават там. Очаквах разходката ми да е загуба на време предвид писанията за този човек но все пак не се отказах. Без да изпадам в подробности само ще спомена, че хората ме опатиха точно как да ги намеря и нямах никакви проблеми с чакане или мотаене. Показаха ми 3 джипа за разглобяване и след като си харесах едното шаси разглобиха колата и го натовариха в камион на Еконт който бях уговорил. Хората са си далавераджии но към мен се отнесоха абсолютно точно. Каквото ми казаха по телефона това направиха, без да ме мотаят.
Шасито ми дадоха за 300 и транспорта до Варна ми излезе 80 лева. Мисля, че дори и да не успея да зглобя колата все пак си заслужава да се опита.
Там имаше доста части за фероза, имаше джипове в процес на разглобяване имше и за продаване коли, а оня ми каза, че къщата му е пълна с части.
Договорихме се ако ми дотрябва нещо да прати с наложен платеж. Рисковано си е без да го видиш но ако е за дребни неща бих рискувал.
Цените подлежат на договаряне.
Искам да изкажа и благодарност на BatGeorgeonе които след като е ходил там ме осведоми, че все пак хората не са толкова черни колкото ги описваха тук и ме посаветва да обмисля този вариант да си смена шасито.
Сега след като шасито е на топло в гаража искам да повдигна темата за неговата зашита от по нататъчно корозиране. Които има идеи да предлага. Поизчетох тук и там но мненията са доста противоположни.
1. Пароструйка (не водоструйка). Главно за да изкараш боклуците от места, кито не можеш да достигнеш
2. Пясъкоструйка
3. PROTECTA 3 в 1. От това съм много доволен. Поне 2 ръце. Може да се нанася и с пистолет. Съхне бързо
4. Вместо разните битумни истории, вземи си едно такова, дето като изсъхне става като гумено, дори и при ниски температури. С такова изолират повечето коли по заводите. Има го например в Мосю Бриколаж. ABRO също имат, при това на спрей, само че купувай само от официалните им вносители, иначе ще ти пробутат менте. Може да докараш 1-2-3мм слой, колкото ти е кеф. Съхне бързо, особено при по-високи немператури.
При всичките тия процедури се гледа да я омажеш качествено навсякъде където можеш да вкараш боя.
Сега като се сещам можеш и да я изпечеш някъде, че да намалиш чакането за съхнене.
Прахово не съм пробвал и не мога да коментирам. Но PROTECTA-та държи доста здраво, особено ако е добре почистена повърхността, която боядисвяш.
Обработена по тоя начин ще надживее всичко друго по тая джипка. Бих си стъкмил мойта така, ама ме мързи да я разхвърлям, и съм я намазал само с PROTECTA където мога. Ама тя и ръжда по принцип си нямаше.
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Тук колегите в някои от форумите коментираха защита на шаси надълго и широко. Мнението за PROTECTA беше, че е много добре но за детаили които нямат вибрации. Нямала механична якост и при шаси се напуквала за около година.
Японците са го боядеисали оригинално с някаква боя черна. Стърже се като пласмаса на местата където не е паднала.
Тук колегите в някои от форумите коментираха защита на шаси надълго и широко. Мнението за PROTECTA беше, че е много добре но за детаили които нямат вибрации. Нямала механична якост и при шаси се напуквала за около година.
Японците са го боядеисали оригинално с някаква боя черна. Стърже се като пласмаса на местата където не е паднала.
За това не знаех. Ама съм мазал самоделен багажник за бус, който се товареше рядно, но яко. За 3 години не мръдна. При това буса седеше навън и се караше 2-3 пъти в месеца.
Но за джип може и да са прави колегите. Аз съм пресен още. Ще видим.
Тогава се замисли за прахово.
Не знам дали някакво грундиране е удачно, поне за отвътре.
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Здравейте. По вапроса за шасито мисля че най добре ще стане първо пясакоструене по този начин се почиства най добре и след това прахово покритие.А от вътре най добре да го напълниш с консервант.След тези процедури мисля че за в бъдеще няма да има никакви проблеми.
Добрите момчета отиват в рая а лошите където си поискат.:wink:
Явно при мен работи, защото повърностите бяха почистени с телена четка на бормашина. А там, където нямаше ръжда си имаше оригиналната боя. А протектата работи при корозирали повърности, защото се свързва с ръждата. За пясъкоструени явно е по-добре да се сложи цинк, който частично се свързва с желязото. Слаед като му се даде малко време да се свърже и исъхне добре, към него перфектно би се свързала протектата, но пък смисъла от използването на протекта в тоя случай се губи. Може и някаква друга боя на ацетонова основа примерно (онова с кофичките от кисело мляко и ацетона май също е доста подходящо). Отгоре това сивото, гуменото, за което споменах. То от своя страна ще се свърже перфектно с протектата (или другото, което е върху цинка). След изсъхване още един слой от същото (гуменото).
По този начин ще се получи желязо->частично свързан с него цинк->частично сързана с цинка протекта или друга боя->чатично свързано с боята антикорозионно и износоустойчиво покритие (може и това на асфалтова основа, но аз предпочитам другото).
При това всички слоеве ще се държат като един, с плавно сменящи се характеристики, слой.
Дали обаче ще проработи не знам. Трябва да се пробва. За вътре в колонките и аз съм склонен да се съглася, че онова восъчното би свършило чудесна работа. Имам преки наблюдения върху фабията си. Това гуменото също го видях от нея, и съответно питах в магазина, понеже заради хубавите ни пътища бях одрал една от гредичките отдолу.
Мнение I
1. Пясъкоструй /евентуално пароструи преди това/
2. Протекта
3. Нещо от рода на боди
4. За вътре четох за Valvoline Tectil
Мнение II
1. Пясъкоструй /евентуално пароструи преди това/
2. Прахово боядисван
3. Нещо от рода на боди
4. За вътре четох за Valvoline Tectil
Мисля, че ако ще ходи на пясъкоструи вероятно ще търся място и за прахово. Трябва и цената да е приемлива. Ако ще е с четката на шлаифа тогава може би Протекта.
Четах също и за матеряли на Wurth и 3M. Ще питам какво могат да предложат и те и на какви цени.
Грунда е само един - епоксиден. И то веднага след пясъкоструенето.
Останалото са глупости (освен поцинковане във вана).
Само да се грундира ли? До колкото знам грунда не защитава сам по себе си.
До колкото питах във Варна няма такава голяма вана. Но и да има не мисля, че си струва чак толкова усилия. Все пак е кола дето струва 4-5 000. Макар, че тук обсъждаме качествената работа а не дали си струва за такава кола.
Коментар