Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да си спретнем заваръчен инвертор - какво купуваме и на каква цена

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как да си спретнем заваръчен инвертор - какво купуваме и на каква цена

Аз ползвам тези 2 програми. Почти са точни. После леко донастройвам честотата. Двутактни импулсни трансформатори.rar

Коментар

За дросел ще станат 4 половинки от твоите Е65. Това е приблизително колкото руското 20х28.
      С друг материал, както те е посъветвал СПАРКИ, няма да се получат нещата. Това не е изходен дросел!!! а резонансен. Честотата в тази схема може да бъде значително по-висока от 40 кхц/не, че има смисъл/. Ако прочетеш даташита на транзисторите ще видиш, че в резонансни схеми могат да работят до 200кхц. 40 кхц е за твърдо превключване. Това е и едно от предимствата - не са необходими бързи /чети по-скъпи транзистори/
      Ако има друго - питай.
      Панайот Бърдарски
      0887 60 77 22

Коментар

Да, има и друго. Прочетох назад във форума, че дефектирали изходните диоди по схемата на Нягулев, а те са най-скъпите елементи в инвертора.
        Как е решен при теб тоя проблем?
        Нещо допълнително за обиране на обратното напрежение?

Коментар

Първоначално публикуван от EDM electronics Преглед на мнение
          Да, има и друго. Прочетох назад във форума, че дефектирали изходните диоди по схемата на Нягулев, а те са най-скъпите елементи в инвертора.
          Как е решен при теб тоя проблем?
          Нещо допълнително за обиране на обратното напрежение?
          Снуберите на диодите 10нф+резистор около 20-30ома 10Вата. Паралелно на диодите варистор 20мм на 275в променливо.
          Паралелно на изходните клеми кондензатор 0.22мкф + резистор 5ком/2вата.
          Това е достатъчно за защита на 400волтовите диоди. Ако имаш диоди на 600в може само със снубери 10нф+100ома

ПП това което написах, важи за силов траф с един Е70. Ако силовия траф е с два Е65 или два Е70 е достатъчно само със снубери.
          Панайот Бърдарски
          0887 60 77 22

Коментар

Благодаря pansim!

Аз мислех да слагам трансили за около 250-300 В, че са по-мощни, но щом казваш с варистори, така ще го направя.

Ще ползвам сърцевина за изходния траф - http://www.ferroxcube.com/prod/assets/e713332.pdf

Не разбирам защо обаче в изхода слагаш снубер, при условие, че има двупосочен трансил за 400 В?

Имаш ли и някакво схемно готово решение за изгасяне на изходното напрежение, ако не се работи примерно повече от 1 мин. и, което да се включи при първото докосване на електрода. Имам идея как да стане, но ако има нещо изпитано готово ще съм благодарен.

Поздрави!

Коментар

Ако слагаш трансили, нека са на 350в. И пак е възможно да пробият. Импулсите там са доста сериозни.
              Може би не съм се изразил правилно - на изхода паралелно 0.22мкф, и паралелно на него 5ком/2вата
              Естествено кондензатора да е тип МКР 10, или с подобни характеристики.
              Изключване на ШИМ-а на празен ход не съм правил, пък и за какво ти е? Освен ако работиш при специфични условия /потенциално опасни/ за работа с обикновен инвертор. Иначе схеми из нета - бол.
              Панайот Бърдарски
              0887 60 77 22

Коментар

ето снимчица
                дано стане

http://s42.radikal.ru/i097/1111/df/1b386ddc9e2c.jpg
                http://s017.radikal.ru/i402/1111/f2/7e0fe446bde1.jpg
                http://s54.radikal.ru/i145/1111/ea/7fcb72b7184a.jpg
                http://s012.radikal.ru/i319/1111/f5/b93acac8e6fb.jpg
                http://s017.radikal.ru/i410/1111/3f/6b718d0ba043.jpg

Коментар

Добре е станало, сега ако пуснеш и едно клипче как заварява . Аз в близко бъдеще мисля да инвестирам в направата на едно телоподаващо в комбинация с електрожен, пълен нерезонансен мост. Ако някой има идеи за направата на механизъм за телоподаването, или фабричен такъв, да помага. Условието е да бъде достатъчно компактен, моторчето от чистачки за Лада отпада

Коментар

Първоначално публикуван от magnet Преглед на мнение
                    Добре е станало, сега ако пуснеш и едно клипче как заварява . Аз в близко бъдеще мисля да инвестирам в направата на едно телоподаващо в комбинация с електрожен, пълен нерезонансен мост. Ако някой има идеи за направата на механизъм за телоподаването, или фабричен такъв, да помага. Условието е да бъде достатъчно компактен, моторчето от чистачки за Лада отпада
                    То кой-знае какви варианти нямаш. Моторчето от чистачки (ако питаш мен - 24 волтово) също е почти без алтернатива. Масовите китайски са мотор 30-100 вата + червячен редуктор 1:30, примерно. Мотори дал господ, включително и стъпкови, но проблема е в редуктора - налага се да използваш някакъв евтин готов. А най-евтиния е от моторче за чистачки на масов и евтин автомобил.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Пълен нерезонансен мост - а контрол на намагнитването ще има ли? Или контрол на тока през транзисторите за всеки период? Без това едва ли ще работи дълго. Дай схема.
                      Панайот Бърдарски
                      0887 60 77 22

Коментар

Първоначално публикуван от pansim Преглед на мнение
                        Пълен нерезонансен мост - а контрол на намагнитването ще има ли? Или контрол на тока през транзисторите за всеки период? Без това едва ли ще работи дълго. Дай схема.
                        Кондензатор успоредно на първичната + токов траф за тока в първичната. Доказано работи. Всички 100kHz MOSFET китайци са така.

Или пак токов траф за тока в първичната + токов режим. Всички IGBT китайци, които съм виждал, са така, включая моето телоподаващо. 20kHz, 4 IGBT транзистора и 4 диода. Тороидален траф с вторична с централен извод, където е вързан и 300А шънт за feedback на тока от вторичната. Животното е неубиваемо - нито веднъж не съм успял да му задействам защитата, независимо от мрежовото напрежение и тока на заваряване.
                        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Какво ще кажете за тази схемичка. Поне като управление много ме блазни да я изпробвам. Като се изключи и ОВ по напрежение, става и за електрожен. А за силовата част има много вариации, тази от книгата на Негуляев как ви се струва, поне драйверите вече са изпробвани и работят без грешка. Номера е, да се получи максимално проста, ефтина и лесно повторяема конструкция, като на татко Бармалей, който е дал такава на руския народ . Има много схеми, но не ми се гърми, по-добре да го обсъдим преди да правя нещо.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:goto.php.jpg
Прегледи:1
Размер:124.8 КБ
ID:5316358

Коментар

Изброявам какво не ми харесва:
                            1. TL494 - стар и общо взето капризен чип. SG3525 е по-добро решение.
                            2. Всичко със все драйверите е откъм страната на високоволтовата част - това прави обратните връзки леко проблематични. По-доброто според мен решение е всичко да е в изходната нисковолтова част, а транзисторите да се управляват през драйверен траф, каквито има и готови на пазара каквито искаш варианти.
                            3. 4 MOSFET-а ще са недостатъчни за нещо повече от 120А. По-добре поне 8. Китайските 200 амперови са със 16-20 мосфета.
                            4. На тая честота - по-добре IGBT транзистори.
                            5. На изхода - много вторични, много дросели и т.н. Една единствена вторична с централен извод и 2 диода (реално, няколко диода в паралел) е далеч по- елегантно и просто решение, още повече че може да се ползва охлаждащия им радиатор като проводник, като в същото време не е нужно изолиране от него, което значи и по-добър топлинен контакт между диодите и радиатора. Съответно ще имаш и един единствен съвсем прост дросел на изхода. и много лесно поставяне на шънт, за реална обратна връзка по ток, а не да се разчита само на тока в първичната, както е в случая.
                            6. Захранването на управляващата част според мен е редно да е съвсем отделно от силовата част. Такива схеми бяха модерни когато елементната база беше много далеч от днешната и всеки допълнителен компонент вдигаше цената с много. Типичен пример - компютърните захранвания на по-стаите PC-та, от ерата преди ATX стандарта.

Най-малкото - самото използване на ТL494 в някоя схема говори достатъчно за възрастта и. А в последните 10-15 години елементната база дръпна с много, и като качества, и като цена надолу.

ПП: Как тая схема бори намагнитването, като нито е в токов режим, нито има последователен на първичната кондензатор?
                            Последно редактирано от sparkybg; 06-11-11, 13:49.

Коментар

Съгласен съм с теб, Sparky . Несъм мислил да използвам схемата в тоя и вид, просто ми трябва читаво двутактно управление с възможност за регулировка на тока и напрежението. Ще потърся и схемичка със SG3525, щом казваш че е по-добра. Иначе ще ползвам високоволтовата част на Негуляев.
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Сварочный инве&#10.jpg
Прегледи:1
Размер:78.2 КБ
ID:5316506

Коментар

То хубаво, ама онова нали е резонансно... И пак не виждам кондензатор последователно на първичната. Предполагам е в токов режим?

Регулацията на тока и напрежението е според опратната връзка. Ти трябва да направиш 2 такива за телоподаващото, защото иначе само по напрежение ще работи твърдо и ще пръска. Идеята е като стане късо, да вдига тока, а като приключи късото, рязко да пада (тока). Крайното стъпало на обратната връзка е обикновено е ограничено по нарастване, и неограничено по спадане. Тоест, при наличие на късо, тока (и ШИМ-а) нараства плавно, а при загуба на късото - рязко спада, което е много важно за да няма пръски. Това за телоподаващото. Накратко - имаш права връзка по ток и обратна връзка по напрежение, които в последното стъпало се събират в едно, като (изненада ) преобладава правата връзка по ток в отношение около 2:1 спрямо тая по напрежение.

За електрожен или аргон, от друга страна, ти трябва само обратна по ток. Обратната по напрежение ти е нужна само за функции като HOT START, ARC FORCE, и ANTI STICK.
                                Последно редактирано от sparkybg; 06-11-11, 19:37.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 5 потребители онлайн. 0 потребители и 5 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X