Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да си спретнем заваръчен инвертор - какво купуваме и на каква цена

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как да си спретнем заваръчен инвертор - какво купуваме и на каква цена

Яко!

Спарки, разбра ли сега защо правя закачки
    Панайот Бърдарски
    0887 60 77 22

Коментар

Въпросното захранване няма нищо общо с компютърно даже като топология. Има повече общо със зарядното на телефона ти.

А относно дали има или няма как да се поправя нещо без схема - това е разликата между подготвен и неподготвен по темата човек. Това захранване е от 10 елемента на кръст върху двуслойна платка. Схема се сваля за половин час, след което напреженията са ясни след още половин, поне приблизително. То цялата схема на тая машина се сваля за 1-2 дена преко сили, със все бира/цигара/кафе паузите.

Както ти казах - за да се доближиш до истината по въпроса ти трябва още доста.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Пансим, правиш закачки защото малко ми се струва че се имаш за Господ !
        Аз ако разбирах от тези машини, нямаше да ви питам вас, а щях сам да си я оправям ! Просто ми е интересно и търся отговори на разни въпроси.
        Никога не съм твърдял че съм специалист в тази област и това е видно от моите общи познания. Просто се научих да запоявам добре и така. Компютърното захранване сигурно е далече от инверторните машини, но сигурно има и общи принципи.Може и да бъркам нещата, но на мене ми е позволено !

Виж Пансим, ако ти сбъркаш, тогава е зле работата. Но и спецовете грешат.
        В крайна сметка Форумите са за подобни дискусии, а сервизите са за ремонтиране и там не е добре да се греши. Та като греша, Ти можеш да кажеш кое не е вярно и кое е.А за тебе Пансим има една друга подходяща икона от форума на Фолксваген-едно човече което се кланя на Всевишният, тука я няма !
        =============

Не ме карайте да ставам техник по инверторите, за да задавам въпроси в тези теми. Защото тогава няма да ги задавам тия въпроси.

НЕ може всеки да бъде на нивото ви. Иначе темите ще са много кратки- единият ще сложи една схема, другият ще каже аз я знам и това е.

Така е Спарки- всичко е много просто стига да го знаеш !
        Последно редактирано от kiossis; 05-02-14, 14:58.

Коментар

Първоначално публикуван от kiossis Преглед на мнение
          Компютърното захранване сигурно е далече от инверторните машини
          Даже не можеш да дефинираш какво сравняваш. Сравняваш 2 захранвания, а не компютърно захранване със заваръчен инвертор. Вече ти казахме - изгорялото в тая машина е вътрешното и захранване.

Това е Flyback, на компютъра е Forward в някоя от разновидностите му. Разликата е фундаментална. Проблемите, които правят - също. Четива има всякакви, на всякакво ниво. Горе ти дадох и конкретна книжка като за начало - прочети я. Нито е дебела, нито е на академично ниво. Няма как с 2 приказки да ти се обясни повече - трябва сам да положиш усилия. В момента приеми че не знаеш нищо за импулсните захранвания, включително компютърните. Аз можех да запоявам във втори клас, ама не съм имал никакви илюзии че разбирам от електроника.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Е Аз съм от земните хора и се научих по късно да запоявам, но не съм твърдял че разбирам от електроника никъде до сега.
            Питам това което ми е интересно.
            Ще я погледан тази книжка, но едва ли тя ще ми обясни какво е правено в машината ми. А сигурно и едва ли ще започна да разбирам повече от захранванията. За това се иска практика. А аз основно се занимавам с други неща. Но всичко е възможно.

Това че не съм наясно с тези основни термини дали е повод да ме нападате толкова ???

Тази книжка не я виждам в постовете ти.
            Последно редактирано от kiossis; 05-02-14, 15:18.

Коментар

...
              Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              @kiossis: Свали си от някъде например "Demystifying Switching Power Supplies" и попрочети. Ще ти се изяснят някои неща. На английски е, обаче.
              Никой не те напада. Ще ти го обясня образно - искаш със знанията на първолак да смяташ интеграли. Просто няма как да се получи, без да натрупаш малко знания. Ако пък не искаш, значи от всякакви отговори няма и смисъл. Лесни отговори по темата няма.
              Последно редактирано от sparkybg; 05-02-14, 15:34.

Коментар

Ей, човеко, ти не разбра ли че и за да питаш трябва все нещо да знаеш!!!!!!!!!!!!!!
                Няма безгрешни! И никога не съм се провъзгласявал за голямата работа. Просто имам познания в дадена област. Това е.
                На всеки въпрос съм се опитвал да ти отговоря, ОБАЧЕ ти не знаеш какво и как да питаш!
                Какво очакваш от форума? С три изречения да ти кажат кой, какво и защо е правил по инвертора ти? Аз се опитах...явно не си ме разбрал.
                Седни и започни ЯКО четене, ама от начало - първи стъпки в електрониката, що е диод, транзистор, как работи и защо...
                Един мой познат обича да казва "Един проводник за да запоиш където трябва се учи поне 5 години"
                И май е напълно прав!
                Панайот Бърдарски
                0887 60 77 22

Коментар

Споко бе човек, ти се палиш като Китайски инвертор.
                  Транзисторите и диодите са ми ясни и си пазя още схемите им на вързване и мерене, но-лошото е че като не ги ползвам се забравят и ми се налага при необходимост да ги поглеждам в тези схеми.
                  Вярно е че и за да питаш трябва да задаваш правилните въпроси. Но е вярно и че вие специалистите не обичате да обяснявате много на лаиците като мен.
                  Ще прочета тази книга която ми препоръча Спарки, но и да започна да ръся термините и тнт, едва ли ще започна да разбирам материята повече от вас и ще достигна желаното от вас ниво.
                  А и сигурно след един месец ще забравя повечето от нещата.

Коментар

Изядохте човека.
                    По-напред е написал, че има съвсем бегли познания. Ако бърка някъде в разсъжденията си, поправете го. Ако не желаете да му помогнете, поне не го дъвчете. Да не забравяме, че всички сме започнали с "какво е това поялник и от коя страна се хваща"...
                    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Не сме го изяли. Показахме му правилния път.
                      А ти можеш ли да добавиш нещо по неговата картинка, или само търкаме клавиатурата? Помагай де...
                      Панайот Бърдарски
                      0887 60 77 22

Коментар

Еми как да го поправим, като няма да ни разбере? Ако се сещаш как - заповядай.

Аз затова и му дадох конкретно четиво. Въпросната книжка няма да го направи от утре да може да конструира захранвания - ще му даде точно някакви бегли познания и общ поглед. Без това, дори и курс по импулсни захранвания да сме готови да му изнесем, файдата ще е никаква.

Коментар

Първоначално публикуван от pansim Преглед на мнение
                          Не сме го изяли. Показахме му правилния път.
                          А ти можеш ли да добавиш нещо по неговата картинка, или само търкаме клавиатурата? Помагай де...
                          Аз съм му помогнал точно толкова колкото му е помогнала темата. В тоя аспект, търкаме клавиатурата. Аз по-малко, други, повечко...
                          Пардон, още не съм му обяснил че тая работа не е като оная и да ходи да пасе овцете. Не смятам и да го правя...

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                            Аз съм му помогнал точно толкова колкото му е помогнала темата. В тоя аспект, търкаме клавиатурата. Аз по-малко, други, повечко...
                            Пардон, още не съм му обяснил че тая работа не е като оная и да ходи да пасе овцете. Не смятам и да го правя...
                            Ицо, попита още преди въпросния дефект как работят инверторите - обясних му най-бегло, още тогава му дадох и четивото. Сега, след дефекта, пита какво е правено за да се отстрани, и какъв е бил дефекта. Простите отговори му бяха дадени. Как да тръгнем да му говорим за снубери, как работи Flyback регулатор, защо може да гори транзистор, защо може да е калпав трафа и какви простотии върху него може да са творили китайците и защо стават, защо може да нагрява намотките близо до въздушната междина повече и т.н. и т.н., с думи прости. На мен ми е невъзможно, без наистина да си изтъркаме клавиатурите и то с почти сигурен никакъв резултат, ако не седне сам да ограмоти поне за основните неща. При това и сам казва че след една седмица всичко ще е забравил. Ако се наемаш - моля. Аз не знам как. При мен беше процес от няколко години, и продължава да е.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              При мен беше процес от няколко години, и продължава да е.
                              Подкрепям напълно. И при мен бе така. И сега пак виждам колко много неща още ми трябват, а не ги знам и чета, чета и така....
                              Панайот Бърдарски
                              0887 60 77 22

Коментар

Никой не отрича че трябва да се чете. При това, много.
                                Доколкото разбрах, питащият няма амбиции да става специалист в областта. Това предполага някакво елементарно обяснение. Майтапите на негов гръб са излишни. Според мен. Затова и се включих в темата.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 5 потребители онлайн. 0 потребители и 5 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X