Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Търся съвет за куче.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Търся съвет за куче.

Първоначално публикуван от n960 Преглед на мнение
    ,,Куче да е , от сой да е!'', казват старите хора..., винаги знаеш какво може да очакваш от породата .

Бих избрал белгийска овчарка /те са няколко вида/, или старонемска /мъжка/ и задължително обучение ...

На всяка цена да има снимка на тазобедрената става !

Между другото старонемската овчарка няма подкосъм ...
    Белгийската овчарка е една порода с четири разновидности на космената покривка, морфологично и физиологично няма разлика между Малиноа, Лакеноа, Грьонендал и Тервюрен освен в различното окосмяване.

По-отношение на това, което всички кръщават "старонемска овчарка" е всъщност най-обикновена дългокосместа немска овчарка, която поради нестандартното си окосмяване не се допуска до селекционна дейност, както и до съревнования по екстериор.
    Поради горното е създадена организация на старонемските пастирки кучета с много широк диапазон от критерии по отношение на категоризацията на кучетата - допускат се кучета от 18 до 45 кг с различни разцветки.
    Това което се нарича по нашенски "източноевропейска овчарка" е мелез постигнат от кръстостване на немска овчарка с други руски породи кучета и не се признава за порода от никоя организация.
    "Канадски вълк" - друг бисер на българската кинология - най-обикновена немска овчарка изцяло черна на цвят допуска се както до работни така и до съревнования по екстериор.В американската организация се размножават по екстериор отделно от стандартната немска овчарка.
    "Северен вълк" - пак приумици на неграмотни развъдчици, които си търсят начин да си пласират стоката или да отхвърлят нечия друга - това е чисто бяла немска овчарка, среща се рядко но го има, цвета не му пречи за работни изпитания, признава се по екстериор от американската организация по кинология.Митът за тая овчарка, е че били глупави и не ставали за работа.
    По отношение на възприемането на команди от кучетата - предава се по наследство - ако родителите са възприемчиви, независимо от породата(на киноложки език се казва да имат работни качества) то следва качествата да бъдат в някаква степен предадени на следващото поколение.
    За овчарките също е харектерно, че сами възпитават малките си към определени команди научени от тях -

команда "При мен" визуализира се по руската система за общо послушание със сваляне и потупване на лява ръка отстрани по бедрото(по германската не се визуализира) и възрастното куче я изпълнява, малкото следва възрастното и след това на собственика му се струва че то само си знае какво да прави.

За българското овчарско куче е характерно, че за запомнянето и усвояването на една команда са необходими от 15 до 20 повторения, за разлика от Немската овчарка която запомня дадена команда за около 5 повторения.

И накрая командите се усвояват само със спокоен, властен тон подкрепяни задължително в началото с положителен стимул(кучешка радост нарязана на кубчета в пликче в джоба) и без истерии във фалцет, като спре да върви тренировката и кучето почне да се разсейва веднага се натоварва физически - бегом или се пуска на свободна разходка да потича, след това заниманията се възобновяват.

А по отношение, че декоративните кучета не ставали за охрана - кралския пудел тежи около 25-30 кг и е по -интелигентен от немската овчарка, лесно се поддава на обучение и може да бъде научен да захапва за слабините, ако някой смята, че му е достатъчно корав да издържи захапката на 30 кг куче да се обади има къде да го тестваме
    Поздрави късмет при избора,

ПС// За дисплазията - генетично заболяване предава се при линии, където често се използва инбрийдинг(това е близкородствено кръстосване бащи с дъщери, майки със синове)
    Също някой породи са по податливи към някои заболявания - дакелите към дископатия, боксерите и доберманите към епилепсия ит.н. Общо взето при установяване на такова заболяване, кучето се кастрира и се поддуржа с лекарства или се приспива.
    Последно редактирано от Стефан ШОПОВ; 24-04-12, 22:17.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан ШОПОВ Преглед на мнение
      Белгийската овчарка е една порода с четири разновидности на космената покривка, морфологично и физиологично няма разлика между Малиноа, Лакеноа, Грьонендал и Тервюрен освен в различното окосмяване.

По-отношение на това, което всички кръщават "старонемска овчарка" е всъщност най-обикновена дългокосместа немска овчарка, която поради нестандартното си окосмяване не се допуска до селекционна дейност, както и до съревнования по екстериор.
      Поради горното е създадена организация на старонемските пастирки кучета с много широк диапазон от критерии по отношение на категоризацията на кучетата - допускат се кучета от 18 до 45 кг с различни разцветки.
      Това което се нарича по нашенски "източноевропейска овчарка" е мелез постигнат от кръстостване на немска овчарка с други руски породи кучета и не се признава за порода от никоя организация.
      "Канадски вълк" - друг бисер на българската кинология - най-обикновена немска овчарка изцяло черна на цвят допуска се както до работни така и до съревнования по екстериор.В американската организация се размножават по екстериор отделно от стандартната немска овчарка.
      "Северен вълк" - пак приумици на неграмотни развъдчици, които си търсят начин да си пласират стоката или да отхвърлят нечия друга - това е чисто бяла немска овчарка, среща се рядко но го има, цвета не му пречи за работни изпитания, признава се по екстериор от американската организация по кинология.Митът за тая овчарка, е че били глупави и не ставали за работа.
      По отношение на възприемането на команди от кучетата - предава се по наследство - ако родителите са възприемчиви, независимо от породата(на киноложки език се казва да имат работни качества) то следва качествата да бъдат в някаква степен предадени на следващото поколение.
      За овчарките също е харектерно, че сами възпитават малките си към определени команди научени от тях -

команда "При мен" визуализира се по руската система за общо послушание със сваляне и потупване на лява ръка отстрани по бедрото(по германската не се визуализира) и възрастното куче я изпълнява, малкото следва възрастното и след това на собственика му се струва че то само си знае какво да прави.

За българското овчарско куче е характерно, че за запомнянето и усвояването на една команда са необходими от 15 до 20 повторения, за разлика от Немската овчарка която запомня дадена команда за около 5 повторения.

И накрая командите се усвояват само със спокоен, властен тон подкрепяни задължително в началото с положителен стимул(кучешка радост нарязана на кубчета в пликче в джоба) и без истерии във фалцет, като спре да върви тренировката и кучето почне да се разсейва веднага се натоварва физически - бегом или се пуска на свободна разходка да потича, след това заниманията се възобновяват.

А по отношение, че декоративните кучета не ставали за охрана - кралския пудел тежи около 25-30 кг и е по -интелигентен от немската овчарка, лесно се поддава на обучение и може да бъде научен да захапва за слабините, ако някой смята, че му е достатъчно корав да издържи захапката на 30 кг куче да се обади има къде да го тестваме
      Поздрави късмет при избора,

ПС// За дисплазията - генетично заболяване предава се при линии, където често се използва инбрийдинг(това е близкородствено кръстосване бащи с дъщери, майки със синове)
      Също някой породи са по податливи към някои заболявания - дакелите към дископатия, боксерите и доберманите към епилепсия ит.н. Общо взето при установяване на такова заболяване, кучето се кастрира и се поддуржа с лекарства или се приспива.
      Това копи-пейст може и да има нщо общо с истината, но процента е мижав.
      А за старогерманската овчарка въобще нямаш представа що за разновидност е на породата/де факто те са прадядовците на сегашната немска овчарка, култивирала се с времето/.
      Да беше прочел, че старогерманците са толкова древни, че на киноложки изложби не ги искат спрямо днешните критерии, селекции и прочее дивотии на класически немец за стандартите.Това за БГ, на запад от нас ги тачат много, но пак тези, които са наясно с тази разновидност на породата.
      Вкратце - произлизат от овчарски кучета и вълци.Това е древното начало на немската овчарка и косматите палета са изцепките на грешната любов между пазачи и разбойници.
      Последно редактирано от maxxx; 24-04-12, 23:30.

Коментар

Кангал или Алабай-средно-азиатска овчарка са твойте кучета.Вярвай ми....

Коментар

Не се замисляй моя съвет вземи мъжко НОК моят е на 5год.децата обожава само че трябва да му отделиш нужното му внимание особено в раната му възраст .Ако се спреш на такова мога да помогна ....Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Photo-0009.jpg
Прегледи:2
Размер:102.8 КБ
ID:5368422Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00436.jpg
Прегледи:1
Размер:106.1 КБ
ID:5368423Натиснете снимката за да я уголемите

Име:S5003387.JPG
Размер:124.1 КБ
ID:5368424 За мен няма по подходяща порода за съжителство с деца ...

Коментар

И за самоед се ослушвай, според мен. С децата няма да има проблем, но виж с пазенето - трябва да си го научиш. Приятели имат такова на месец и нещо и вече изпълнява команди. Зимата няма никакви грижи да стои навън.

Иначе, имам хъски, ама не става. Трудно седи само и е своенравно. Иначе нашия е супер внимателен и дори да е зверски гладен ще вземе саламчето от ръката ти без дори да ти докосне ръката. Ама е лигльо и досада пълна - цял ден е навън, ама спи под леглото на баща ми. Хубавото им е обаче че не миришат както други кучета.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Photo-0014_e1.jpg
Размер:121.1 КБ
ID:5368425Натиснете снимката за да я уголемите

Име:25072011.jpg
Размер:119.2 КБ
ID:5368426Натиснете снимката за да я уголемите

Име:31032011(004).jpg
Размер:114.4 КБ
ID:5368427

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
                Благодаря на всички споделили по нещо. Лека полека събирам картите. Почвам да търся по схемата, че родителите и условията в които живеят са по-важни от породата. Искам пале, макар и да е по-рисковано. Голямата дъщеря като бебе я залая куче и остана с някакъв страх. По-добре е да си свикнат от начало с кутрето а и то с тях.

Благодаря отново.
                Кангал - развъжда един човек в Марково. Интересна личност, летец на вертолет. Чеченец ли беше.... веднъж съм ходил, но за персийска котка.
                Немска овчарка - развъжда мой съсед(залепената къща) дето взе печката (ако не си забравил).
                Владо се казва, "АРЕС" е името на развъдника и е добър дресировчик (обучава за полицията).
                Виж в гугъла за "АРЕС" - http://obiavi.grad.bg/o-164283-%D0%A...80%D0%B5%D1%81
                Може да има малки в момента.

Коментар

Ризеншнауцер!За разлика от чистокръвната немска овчарка не боледува.Изключително здраво и издръжливо(на всякакви условия) куче.Непретенциозно към храна,атмосферни услови,място за живеене и др.Бързо научава команди и запомни ли някоя,то е завинаги,поради вродения си висок интелект.Притежава спокоен и уравновесен нрав и обожава всякакви игри до дълбока старост.Изключително дейно куче със свткавичен рефлекс.Друго много важно качество у тези кучета е,че не нападат безугледно.Познават цялото семейство,съседите,приятелите ви и към непознати се държат неутрално,докато не почустват някаква опасност.Збележат ли обаче,че някой или нещо заплашват домът или стопанининът им-направо озверяват.Невероятно храбри и борбени са и имат много силна захапка.Не калвът(като караканка,малиноа-т.е. хапе на три места за 1 секунда)а стискат и дърпат,докато не откъснат или строшат нещо.Много още мога да разказвам за породата...
                  Имат и дребни недостатъци,които обаче са лесно отстраними.Обичат да се налагат,особено мъжките.Изискват грижа за козината и малко по-дълги разходки.Инстинктивно странят от много малки деца,защото са много силни физически и това понякога прави играта им груба.Обичат да комуникират чрез зъбите си...Но,както казах,тези неща се изглаждат лесно,защото породата е много интелигентна и усвоява много бързо.
                  Един път гледаш ли такова куче,ще се влюби в него цялото семейство и всички приятели.Доказано!
                  Поздрав и дано да съм бил полезен
                  Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
                  Най-добрият ром е студеният ром!
                  Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

Коментар

Аз съм за немска овчарка имам такова куче от две години и не ми е създавало проблеми визирам здравословни.Сега търся хубава чистокръвна женска ако някой знае такава да пише.Предварително благодаря
                    Pajero 2.8 tdi GLS къса база

Коментар

...Това което се нарича по нашенски "източноевропейска овчарка" е мелез постигнат от кръстостване на немска овчарка с други руски породи кучета и не се признава за порода от никоя организация.
                      ...
                      Преди много години купихме такава на 6 години бракувана от МВР. В паспорта й пишеше порода "източноевропейска овчарка", цвят "серво", длъжност "стражева", име Гана. Милиционерите я прекръстили на Жана, а при нас стана Джина. Внесени от ГДР 30 бр. женски и 5 мъжки за разплод за нуждите на народната милиция. Много добър стопанин на всичко в къщата . В наше отсъствие позволяваше само да се остави нещо, но не и да се вземе. Извън двора беше дружелюбна към хора и животни, ако не я закачат. Към влезли в двора хора беше ужасно злобна, като куче за борби. Не криеше храна и можех да и извадя кокала от устата. На 13 години заболя от мастит. Лекарите казаха, че е твърде възрастна, за да се оперира. След около 1/2 г. я приспаха.
                      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Да дам и аз моето мнение. Вече съм го писал, но ще го повторя - природата е дала на кавказеца по рождение всичко, единствено от малък да научи командата "не".
                        - пазач - изключителен;
                        - понася сурови зимни условия - спи на снега и обича да го затрупва като вали. Лятото на по-дебела сянка;
                        - като всяко куче обича да го галят, но не е лигльо;
                        - децата от семейството ги възприема с особена грижа за опазване. Ако, някои от внуците му досажда - особено големия, леко излайва и се отдалечава на сигурно и спокойни място.
                        - в двора не пуска никого, без наше разрешение. Отскоро започна да пуска само на съпругата ми брат й, и моя брат - но не и техните жени, а и те не настояват.
                        - необходими са съответните грижи за укрепване на костната му система докато расте;
                        - като навърши шест месеца започва същественото обучение. Расте до две години и половина;
                        - необходима е сериозна ограда, защото всеки, който се доближи до нея може да пострада;
                        - добре е да израства с някой по-малък домашен любимец - има си постоянен адютант.
                        Всичко това се отнася за този, който е на аватара ми.

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                          Това копи-пейст може и да има нщо общо с истината, но процента е мижав.
                          А за старогерманската овчарка въобще нямаш представа що за разновидност е на породата/де факто те са прадядовците на сегашната немска овчарка, култивирала се с времето/.
                          Да беше прочел, че старогерманците са толкова древни, че на киноложки изложби не ги искат спрямо днешните критерии, селекции и прочее дивотии на класически немец за стандартите.Това за БГ, на запад от нас ги тачат много, но пак тези, които са наясно с тази разновидност на породата.
                          Вкратце - произлизат от овчарски кучета и вълци.Това е древното начало на немската овчарка и косматите палета са изцепките на грешната любов между пазачи и разбойници.
                          Не знам защо смятате, че мнението ми е копи - пейст, Вашата романтична и грешна любов към дългокосместите кучета е само похвална,но ви препоръчвам и вие да се ограмотите, по отношение на произхода на кучетата - кучетата не произлизат от вълците, а от тибетския мастиф, всеки който твърди, че дългокосместата немска овчарка е нещо различно трябва да го потвърди с ДНК - анализ.
                          Иначе процента на романтични емоции е висок - грешна любов, древни традиции и недоказуемо потекло

Критериите се създават с оглед стандартизиране на породата и да се избягват нежелани кръстосвания с животни с дефекти, НОК заедно с всички разновидности - бял, черен, поради обедняване на основните производствени линии все по-често показва ниски оценки по работни изпитания, а типичната позиция с ниско разположена задница пък пречи за продължително бягане.
                          Поради горните негативи - за полицейска работа в последните години се предпочита белгийската овчарка - като цяло се ползват разновидностите малиноа, грюнендал и тервюрен, много рядко се наблюдава лакеноа.
                          Белгийската овчарка е изключително динамично куче, с жив темперамент, рядко боледува и живее средно 10 години.
                          Моя интерес е към придобиването на такова куче, за жалост в България качествените кучета от работещи родители от тази порода се внасят от чуждестранни развъдници и е много трудно да се вземе качествено кученце от тук( когато въпросът опре аз да си го избирам с помоща на стандартни психологически тестове, развъдчиците се бунтуват и мрънкат и аз естествено ги шкартирам)
                          Съвсем нормално е при избора на пале, то да се тества, най-често се използва стряскащ звук и се наблюдава ответната реакция, ако кучето реагира с присвиване на ушите и поставяне на опашката между краката, не трябва да се взима , ако реагира с повишена агресия също, такива кучета трябва да се кастрират и отстраняват от развъдна дейност, оставят се само кученца, които реагират положително на стимула с изявен интерес но въпреки това остават неутрални, това е признак на силна психика и устойчива нервна система.
                          Такова куче при подходящ стопанин може да бъде обучено на невероятни неща - аз се възхищавам на треньора Иван Балабанов, аз макар и далече от неговите постижения също имам някои успехи, но нямам клипове за илюстрация.
                          Пускам един клип на Иван Балабанов - демонстрацията включва няколко елемента:
                          1.Защита на водача от нападение
                          2.Пускане на захванатия фигурант по кoманда.
                          3.Завръщане при водача
                          4.Охрана, облайване и придружаване на фигуранта

Коментар

Задължително малко(младо) и от ,,сой'',за твоя случай-може би две-мъжко и женско.По-горе казаха защо. Трябва много любов,труд и грижи отначало,но после просто няма да повярваш какво имаш.Най добре е в даден период да се намеси и квалифициран ,,възпитател''.От много години съм резервиран към московската и кавказката-две приспаха,други се подариха(това се случва и с други породи-прекрасни,но възпитани с друга цел).Аз съм за ризеншнауцер или овчарка(българската във всички случаи според мен е по-трудна).Успех,пък кажи какво си направил.
                            А тези простотии се правят от името на всички ни.
                            Даника
                            Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Не знам защо...
                              Защото да твърдиш, че немската овчарка произлиза от тибетския мастиф, а и не само тя, че и всички породи кучета, за мен е не само невярно и заблуждаващо останалите, а и малко смешно. Тибетският мастиф може да се смята за родоначалник(и то с много предположения) само на молосите - догове, мастифи, ротвайлери и други подобни. Някои видове овчарки, като кавказката, средноазиатската, дори българското овчарско куче се считат за произлезли от тибетския мастиф. Молосите се различават от останалите породи кучета по огромния си ръст, структура на тялото, главата и др.
                              Те нямат нищо общо с вълчеподобните породи кучета, като немската, белгийската или швейцарската овчарка.

Молоси - тибетски мастиф, ротвайлер, кавказка овчарка:

Дългокосместа немска овчарка, белгийска овчарка тервьорен, бяла швейцарска овчарка:

Разликите между тибетския мастиф и старонемската(дългокосместа) овчарка са повече от видни. Кучетата нямат само един прародител, напротив, дори вълците и чакалите са участвали дейно в обособяването на някои от породите, но това всеки може да го научи ако попрочете малко повече отколкото първите резултати, излизащи в търсачката на гугъл.

Коментар

Колега,всички досега изброени кучета са прекрасни.Но за целта,която на теб ти трябва,не взимай голямо овчарско куче.Особено от доказани работни породи - кавказка,средноазиатска,кангал,каракачанска,московска,КГБ...Те са,за съвсем други неща,не за домашни любимциПак казвам,това е твоето кучеНатиснете снимката за да я уголемите

Име:400X360-1-pics_41515.jpg
Размер:20.2 КБ
ID:5368441Натиснете снимката за да я уголемите

Име:400X360-1-pics_41545.jpg
Размер:24.9 КБ
ID:5368442Натиснете снимката за да я уголемите

Име:400X360-1-pics_41513.jpg
Размер:26.5 КБ
ID:5368443Натиснете снимката за да я уголемите

Име:400X360-1-pics_41535.jpg
Размер:24.8 КБ
ID:5368444
                                Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
                                Най-добрият ром е студеният ром!
                                Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X