Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Искане за горд BGN, излизане от оковите на валутния борд.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    Като точно така си го представям - български търговци са пътували из цял свят, българи са пращали децата си да учат из цял свят. Исторически факти някакви си.
    Да, по време и след Възраждането, когато Османската империя вече е до толкова изгнила и пред разпад, че е оставила на самотек провинциите си и благодарение на което въобще имаме Възраждане. Предишните над 4 века кво праим?

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    Западът е бил какъвто е бил. Ти го споменаваш, не аз. Изтокът също е бил какъвто е бил. Тънкия момент е че Русия тук не е донесла нито цивилизация, нито икономика, нито някого е освобождавала, а както винаги е грабила и преследвала единствено имперските си интереси. Това са историческите факти. Как се е живеело тук и как самите руски войници се чудят какво по-точно освобождават, след като тук очеизвадно се е живеело по-добре от там, го има написано. Е, не в руските учебници.
    Ти какво очакваш като подопечна територия и с какво е по-различно от Османската империя? Не са много териториите, които имат положително развитие и влияние като подопечни, както за късмет са имали доста такива по време на Римската империя. В масовия случай има регрес, а не прогрес. Тя, че Русия не е донесла цивилизация е ясно, но къде си е нашата от преди да дойде Русия? Пак да питам- през тея 500 години нещо повече или по-различно от 5те джамии на кръст?

Ми, не. Ето ти османската империя през 1699:
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ottoman1699.jpg
Прегледи:208
Размер:66.8 КБ
ID:7019541
    Мда, и? Зеленичките са по развити от незеленичките?

Всичките сегашни държави до Германия не са в нея. Между тях има и по-добре и по-зле от нас. Елементарен пример какво носи руското робство е Източна Германия - трабантчета срешу мерцедеси. И те като нас и до снес не могат да се оправят от руската чума и генно инженерство (селекция на послушните чрез ликвидиране на непослушните).
    Източна Германия сега не е дръпнала спрямо ГДР от преди 89? Я пак. А Полша, а Чехия, а Унгария, а Виетнам?

Дръпнаха тия, дето бяха наясно със себе си че Русия за тях е окупатор и поробител. Не дръпнаха остъаналите, дето си блеят по златната клетка на "асвабадителите". Толкова е просто.
    И за това какво е виновна самата Русия? Забраниха на блеещите да спрат да блеят? Как едните успяха, а другите не?

Учеше се в гимназиите и подлежеше на избор (най-малкото в коя гимназия ще се запишеш). Руски се учеше от 4-ти нагоре та до края на "вишо"-то. Английския го учех на "Алианс" и частни уроци. Английски имах в техникума (мисля), на елементарно ниво.
    Никакъв избор не съм имал, бях в кварталната гимназия и там си имаше задължителен немски език редом с руския. В други квартални училища имаше английски и т.н. В Алианса ходеха такива, които искаха наистина да научат езика и имаха съответните пари и връзки за да се доредят до там.

Дефинирай "ние". Щото в рода ми и по двете линии няма преливащи от желание да сме "республика", а има и доволно количество документи и други исторически източници, показващи не до там положително всеобщо отношение към народонаселението на СеСеСеРе.
    "ние" - официялната Българска държава. Народонаселението не си спомням някой да го е питал за нещо.

Фактите са каквито са - даваха ни пълен наклон какво да правим и какво не, привикваха редовно управлявашите, някой току се споминеше скоропостижно като стане неудобен, и т.н.
    Имам някакво дежаву със сегашната ситуация на държавата ни.

И именно заради настояването ти за сравнение преди ВСВ:
    https://bodil.bg/2018/05/22/1939/
    Визирах цяла източна Европа, а не конкретно България.

На фона на това, още преди края на руското робство, фалирахме - хлябът беше с купони, след многочасови опашки, за резервоар бензин се редяхме денонощия. Ето такива "хубавини" ни е носила Русия. Винаги.
    Нещо не мога да ти разбера фиксацията върху Русия и назидателното ти и постоянно натякване спрямо мене, какво и как заради нея? Мисля, че недвусмислено сме на едно мнение, че поради историческо стечение на обстоятелства, сме били в нейната орбита с всичките произтичащо от това. Но не за първи път питам- до кога това ще ни е отправната гледна точка и база за сравнение. Светът не е само Русия, няма ли да рачим да мръднем малко напред? Разбрахме, че Запорожеца не е кола, а Тойота (или за твой кеф Черок) кога?

Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

И самолети и ракети рязаха именно по договор. С Русия.
      Кои ракети и по какъв договор с Русия сме рязали?

И тая опорка свърши отдавна. По каквото и да сравняваме, с една средна зплата сега се купува повече от всичко, което тогава. В много отношения драстично повече, например гориво за колата (200 литра тогава срещу тон сега).
      Това не го ли дискутирахме вече? С колко средни заплати и заработени за колко време се е купувал апартамент тогава и сега?

Коментар

• Първоначално публикуван от Гаврил Груев Хлътев Преглед на мнение
        ЕС сега си повярва - сегашното няма да просъществува в тая си форма, просто защото е нежизнеспособно.
        Ако тая неолиберастка и комунистическа сган не се махне от ръководството на ЕС, ще продължим с ритуалното самоубийство. За което няма да са ни виновни нито американците, нито руснаците, нито китайците или койт се сетиш.
        Трябват политици и лидери като тези от 80те и 90 те години. Ако не- кой от къде е и да разпускат цирка.

Коментар

....нито някого е освобождавала, а както винаги е грабила и преследвала единствено имперските си интереси...
          Интересно как са реагирали твоите роднини по ония времена!?! Дали въобще са ги пресмятали тези имперски интереси... В едно обаче съм сигурен на сто процента!!!! Тогава за такива приказки щеше да получиш един зад врата от дядо си, стига да не е бил с чалма...
          Only after the last tree has been cut down,
          Only after the last river has been poisoned,
          Only after the last fish has been caught,
          Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

• Мале мале мале, лека ви нощ, утре ще чета още смешки
            И да не забравите еврото в питката/баницата!

Коментар

• Толкоз плява отдавна не е била фъргана у форума...

Което пък показва, че секретния план на Мишев вече работи.
              И в последните минути... ще стане чудото...
              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Първоначално публикуван от MM1980 Преглед на мнение
                ...Давайте, че не остана! И монетата в питката хахаха.

Име:lev.jpg
Прегледи:171
Размер:33.0 КБ
ID:7019597

В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

• Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение
                  Ти какво очакваш като подопечна територия и с какво е по-различно от Османската империя?
                  На едните им казваме поробители, на другите освободители. Сеш'се? Олигофренията на един народ.

Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение
                  Тя, че Русия не е донесла цивилизация е ясно, но къде си е нашата от преди да дойде Русия? Пак да питам- през тея 500 години нещо повече или по-различно от 5те джамии на кръст?
                  Пак - никога не съм твърдял че под турско (робство, влияние, владичесто, присъстие - на който както му е кеф), всичко е било чудесно. Твърдя че под руско не става по-добре. Всичко положително, дето се е случило с България след 1878-ма, си е от нас. Платено с лихвите. Не от Турция, не от Русия, не от великите сили, а въпреки тях.

Мда, и? Зеленичките са по развити от незеленичките?
                  Просто не ти съвпада с твърдението. Толкоз.

Източна Германия сега не е дръпнала спрямо ГДР от преди 89?
                  Дръпнала е. То и ние сме дръпнали. Само дето като на си мрънкат за "едното време". Последните избори го показват повече от ясно.

Я пак. А Полша, а Чехия, а Унгария
                  Чехия и Полша винаги са били наясно че това на Изток е зло. Затова и дръпнаха повече, за разлика от нас. Там няма въздишки по едното време. Иначе казано - наричат нещата с правилните им имена. Унгария беше дръпнала. Сега е по-зле от нас. Словакия също. Сега се сети какви си избират за управляващи, пък после сигурно ще се сетиш защо и тук е така.

, а Виетнам?
                  Виетнам е дръпнал заради руснаците? Я пак пробвай.

И за това какво е виновна самата Русия? Забраниха на блеещите да спрат да блеят? Как едните успяха, а другите не?
                  Едните имаха "Солидарност", другите Пражка пролет. Дребна разлика нЕкакава си. А Русия е невиина, воистина! Тя никакви политики, промивания на мозъци, ликвидиране на хора и атентати не е вършила по нашите земи. Никога!

Никакъв избор не съм имал, бях в кварталната гимназия
                  След 7-ми или след 8-ми клас можеше да се избира, в моя квартал поне от 4 или 5 училища, в радиус 20 минути път с транспорт, вероятно 20-30. Или теб някой те е вързал; за точно конкретната квартална гимназия?

"ние" - официялната Българска държава. Народонаселението не си спомням някой да го е питал за нещо.
                  Еми то това е проблема - "ние" и официалната българска държава са "леко" различни неща. Най-малкото щото официалната българка държава беше на руска каишка и всеки несъгласен с това беше физически ликвидиран.

Имам някакво дежаву със сегашната ситуация на държавата ни.
                  Значи имаш къса памет или живееш в друга държава. Останки има де - позамисли се кой назначи например Радев. Отговорите са там някъде.

Визирах цяла източна Европа, а не конкретно България.
                  Е нали да превценим от къде (и накъде) сме тръгнали, пук после къде сме стигнали. Еми тръгнахме от прогресивна държава с растящо население и двуцифрен растеж и стигнахме до... няколко държавни фалита и т.н. Толкоз за "благотоврното" влияние на "асвабадителите".

Нещо не мога да ти разбера фиксацията върху Русия и назидателното ти и постоянно натякване спрямо мене, какво и как заради нея? Мисля, че недвусмислено сме на едно мнение, че поради историческо стечение на обстоятелства, сме били в нейната орбита с всичките произтичащо от това.
                  Виж ми първото изречение по-горе. Именно защото "било каквото било" е крайно време да наречем нещата с истинските им имена и да продължаваме напред, а не да въздишаме по "Татов Златен Век" (по Гагич).

Но не за първи път питам- до кога това ще ни е отправната гледна точка и база за сравнение. Светът не е само Русия, няма ли да рачим да мръднем малко напред? Разбрахме, че Запорожеца не е кола, а Тойота (или за твой кеф Черок) кога?
                  За Полша и Чехия ти казах по-горе. Еми, тогава.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Първоначално публикуван от Гаврил Груев Хлътев Преглед на мнение
                    .......
                    Да го напиша с главни букви, като за полугреамотни евро-талибани:

В МОМЕНТА СМЕ ПО-ЗЛЕ ОТ 1989,
                    както и ГЕРМАНИЯ Е ПО-ЗЛЕ ОТ 1989.
                    ....
                    Тия дни ходих да се накисна в СПА-хотел, по програма 50+. Ми пълно беше с бедни пенсионери - почти като през 89-та, ама по-зле
                    А съседа ми е германец от източните, та съм чувал как са го закъсали от 1-ва ръка ...

Честито рождество!

Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

Коментар

• sek.1
                      sek.1 коментира
                      Редактиране на коментар
                      Това в Германия ли ? Там няма нищо общо с еврото . И с марката си бяха добре .

• kbot
                      kbot коментира
                      Редактиране на коментар
                      Хотела в bg, с германеца се срещаме в Гърция през лятото само.

На едните им казваме поробители, на другите освободители. Сеш'се? Олигофренията на един народ.
                    Не знам как е правилно и редно да се нарича. Опитвам се да го избистрим до обективност. Съгласяваме ли се с факта, че след военна интервенция на Русия срещу Османската империа, България се появява на географската карта отново и има възможноста да си поеме нещата в свои ръце, като самостоятлна държава? Как ще наричаме това явление ще го мислим допълнително.

... Всичко положително, дето се е случило с България след 1878-ма, си е от нас. Платено с лихвите. Не от Турция, не от Русия, не от великите сили, а въпреки тях.
                    То така и трябва да бъде и ней-сладко. Иначе се губи смисъла.

Просто не ти съвпада с твърдението. Толкоз.
                    Защото? Покажи ми кое зеленичко е станало по-добре от незеленичко. Или ако така по ти харесва- не всяка държава, която е зле е била в Османската империя, но всяка държва била в Османската империя след това е зле / най-малкото спрямо държавите, които не са били/.

Дръпнала е. То и ние сме дръпнали. Само дето като на си мрънкат за "едното време". Последните избори го показват повече от ясно.
                    Знаеш ми мнението за изборите. Тука съм пас.

Чехия и Полша винаги са били наясно че това на Изток е зло. Затова и дръпнаха повече, за разлика от нас. Там няма въздишки по едното време. Иначе казано - наричат нещата с правилните им имена. Унгария беше дръпнала. Сега е по-зле от нас. Словакия също. Сега се сети какви си избират за управляващи, пък после сигурно ще се сетиш защо и тук е така.
                    Унгария и Словакия със сигурност не са по зле от нас, а ние имаме да ги гоним още с мнооого обиколко. Само да те предупредя, че ако ще влизаш в хипотеза за доказване на обратното, да се абстрахираш малко от цифрите и статистиките. Не ми вършат работа, защото не обхващат живият живот или поне не само. А и много лесно се оборват, без да се отричат.

Виетнам е дръпнал заради руснаците? Я пак пробвай.
                    Не, точно обратното. Дадох виетнамците като пример които след масивно руско влияние са съумяли да се еманципират и да просперират. Точно поради което ги сложих като пример редом с Полша, Унгария и Чехия. (чети какво пиша).

Едните имаха "Солидарност", другите Пражка пролет. Дребна разлика нЕкакава си. А Русия е невиина, воистина! Тя никакви политики, промивания на мозъци, ликвидиране на хора и атентати не е вършила по нашите земи. Никога!
                    А! Това е разковничето и рецептата! Взе ми думите от устата. Сега се замисли за домашно защо при тях е имало "Солидарност", другите Пражка пролет, да добавим и бунта в ГДР, както и мазаляка и възстанието в Унгария. И поради какво и що у нас не е така и има да ги гоним с обиколко и имаме каквото имаме, а то е далеч от желаното.

След 7-ми или след 8-ми клас можеше да се избира, в моя квартал поне от 4 или 5 училища, в радиус 20 минути път с транспорт, вероятно 20-30. Или теб някой те е вързал; за точно конкретната квартална гимназия?
                    Спарки, аз до 7 клас съм сменил 4 училища, 2 от които бяха на другия край на София спрямо квартала в който съм живял. Ставаше дума, че във всяко училище освен руския език имаше и западен и очевидно тезата с руския език не е алхимичната рецепта с която да ни асимилират. Дори с новините на руски в петък и купищата руски филми не им се получи.

Еми то това е проблема - "ние" и официалната българска държава са "леко" различни неща. Най-малкото щото официалната българка държава беше на руска каишка и всеки несъгласен с това беше физически ликвидиран.
                    Така е, знам го. И лагерите помня (макар и не лично). Ама сам си го написал по горе- едните имаха "Солидарност", другите Пражка пролет, а България 16та република. Сеш'се къде е разликата. Ония имаха топки да се озъбят, а ние лягахме без бой, та до ден днешен. Техните смърти с нищо не са по-малки от нашите смърти (по лагери и затвори), ама са май по-масови и обединени.

Значи имаш къса памет или живееш в друга държава. Останки има де - позамисли се кой назначи например Радев. Отговорите са там някъде.
                    Е колко па да ми е къса паметта? Боеко, Кирчо и посолствоТО също ги помня...

Е нали да превценим от къде (и накъде) сме тръгнали, пук после къде сме стигнали. Еми тръгнахме от прогресивна държава с растящо население и двуцифрен растеж и стигнахме до... няколко държавни фалита и т.н. Толкоз за "благотоврното" влияние на "асвабадителите".
                    Соре, аз за "благотоврното" влияние на "асвабадителите" не съм споменавал. Именно и поради това подчертах да правим сравнение ДО 2 СВ, на което ти ми отговори със статия, където се посочват постижения на Българя, които никой не отрича, но търпят доста критика и не са еднозначни относно развитието ни.

Виж ми първото изречение по-горе. Именно защото "било каквото било" е крайно време да наречем нещата с истинските им имена и да продължаваме напред, а не да въздишаме по "Татов Златен Век" (по Гагич).
                    Само с наричане на нещата няма да стане. Аз това си го знам и жокер ми не требе. Знам и какво и как може да стане, ама е в сферата на научната фантастика поради което ще си затрая, за да не се излагам пред чужденицте. Примирил съм се с ситуацията на терен и живея въпреки а не заради системата.

За Полша и Чехия ти казах по-горе. Еми, тогава.
                    Т.е. нивгаш.
                    Последно редактирано от Urko; 25-12-25, 15:34.

Коментар

• По социализма нямаше интернет и четях книги. Сега чета в интернет.
                      Жалка работа. Много сте далеч от книгите.
                      Отделно, инфото което се опитвате да споделите е четено в същия тоя интернет. Т.е. писано по поръчка.
                      Също като на времето писанията за "героя" Андрешко, за хайдутите (айдуците), за партизаните, за Ползунов и Ладигин и пр. поръчкова информация.
                      ПП 10% десятък...... и толкова.
                      Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
                      Вальо. О888 557Ч7Ч
                      Silverado 1.3 i

Коментар

• ezhko
                        ezhko коментира
                        Редактиране на коментар
                        Убавините винаги са били малко. Сега ти изглеждат рядкост, щото са удавени в плява.
                        Даже търкалящият се камънак може да поднесе изненада, като "Боядисай го черно"...

• Bogoljub Gagic
                        Bogoljub Gagic коментира
                        Редактиране на коментар
                        Ролинг Стоунс - плява. Ясно. Виж Веселин Маринов е класа. Е, не чак като Бог Азис ©️но и той свети кат Български лев на пълнолуние.

• kbot
                        kbot коментира
                        Редактиране на коментар
                        Луна - президент!

• Мишев, докъде стигна със секретния план?
                      Кажи как се развиват делата ти, че не се издържа на това напрежение?

Ти да не се скри под леглото бре?

И коментаторите...

Коментар

• MM1980
                        MM1980 коментира
                        Редактиране на коментар
                        Ееееее, бързаш, в момента се пече, чакай последните секунди.

• Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                      Мишев, докъде стигна със секретния план?
                      Кажи как се развиват делата ти, че не се издържа на това напрежение?

Ти да не се скри под леглото бре?
                      Знакът е даден:

Име:606900819_833020196214854_439271840709362988_n.jpg
Прегледи:0
Размер:126.1 КБ
ID:7019872
                      В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

• Бодра смяна!...

https://www.dnes.bg/a/1-bulgaria/705...banknoti-video

Only after the last tree has been cut down,
                        Only after the last river has been poisoned,
                        Only after the last fish has been caught,
                        Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

• Ама... това ли е... тайният план?

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                          X