Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Телешко а-ла Бил Гейтс и т.н.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
    Пак да помоля модераторите да отделят телешкото в отделна тема.
    Не бързй бре , човек !

То Бил и с нас и без нас ...бОли го че го коментираме .

В темата обаче излезе нещо много ценно , което ни касае повече от мЕлярдите на оня янки , а именно : разбрахме , че ние българите (без да знаем разбира се , добре че има Будители , да ни отворят очите ) ядем волове на преклонна възраст . Ама не такива дето се отглеждат (?) за месо , а такива едни , жилави , кости и кокали .... дето са орааали , орааали с дървеното рало , до смъртния им одър . От обора на Белчо и Сивушко демек .

".... и лучец еж , водица пий и пак поглеж ... дий, воле , дий ..."

Ээээхххх , колко мъка има по тоя свят....
    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

• Bogoljub Gagic
      Bogoljub Gagic коментира
      Редактиране на коментар
      Дрын-дрянь... Сам някой здравсил горе посочѝ, че никой не е луд да гледа нещо след като спре да наддава. Само пропуснà да добави, че също така не е луд да заколи нещо, дето тепърва ще наддава... освен ако не си струва парàта. Писал съм преди години за истинско родопско чеверме - не е от агне-яре-шиле и т.н., а от ТЕЛЕ. Ама истинско теле-сукалче, не от старчоците-волове (ибо кастрирани бивши бичета) дето се продават за "телешко" в КМБ и пр. Кольо да ми обяснява, че такова си било телешкото - стиропор. Не е това телешко, не, не и не !!!

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
    Общо взето, отклонението за телешкото в тази тема може да бъде обобщено така:
    1. От Витоша по-високо нема!
    2. От Искъро по-дълбоко нема!
    3. Такова животно "жЕраФ" - нема! Има жерави, както и много-много телета в България, гледани за мЕсо. Ма месото им гадно, бе, кат' стЕрИопор, затуй требен се мешЕ с тлъсто свинско на кюфтаци! За друго ни стааа. Ма то телешка пържола си е джендъризъм некъф, никой не руча такива, само геювете!
    Цъ . Може да бъде обобщено така:

1. Гагич е прав .
    2. Гагич винаги е прав
    3. Гагич няма как да не е прав
    4. Да му не е името Гагич , ако не е прав !
    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
      [/LIST]
      Не съм ял рибай стек, още по-малко в Чили и Аржентина...
      ...сурова пържола.
      Няма друг начин, такова месо да не стане на гьон!
      Ял си, ял си-и-и! Но не си знаел модерното джендърско наименование на рибицата:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Ribitza.png
Прегледи:204
Размер:166.2 КБ
ID:6714475

И точно това е разликата с нашето - не става на гьон дори да го препечеш. Пляскаш на скарата, без три дена киснене-мариноване и т.н. Направо можеш прясното охладено месо да посолиш-напиперѝш и на скарата. Това имам предвид, па дали е от Ангъс Йънг или от Лени КРАВиц - не им разбирам.
      България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

• cecoa1
        cecoa1 коментира
        Редактиране на коментар
        Факт. Друго е онова телешко. Много е вкусно и крехко. Ама си е от породата, не от възрастта, и цените са други. Но честно казано, не бих го ял по-често от читаво свинско. Не заради цената.

Понеже на @NC явно не му вдяват на молбите, да кажа само че телешко приготвяме по три начина:
      обесено на тавана докато изсъхне, шол обикновено
      варено, пак шол,с картофи и зеленчуци, с бистър бульон
      на кюфтета, тук не придирям много какво е, но задължително със свинско.
      Рядко пъти съм имал издънки, само с вареното.
      Хич не ви знам месото за скара, аз там основно само риба, пилешко или рядко пъти наденици правя.

Коментар

• сто
        сто коментира
        Редактиране на коментар
        Че на кой му трябва друго? На мен това ми стига, даже на кайма го ползвам само заради децата.

• Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        Ами требва им на целия останал свят. Щото джендъри, от холестерол се пазят, щото муслимани и евреЙ - свинско не ядат, затова говедата са много и са проблем.

• Kirilpm
        Kirilpm коментира
        Редактиране на коментар
        Ти не четеш ли темата?
        БОГАТИТЕ и РАЗВИТИ държави пилешко и пуешко не еба%ат, а с риба си хранят прасетата.Само ние тука, простите скъсаняци ги ядем тея отпадъци.

Кольо коментира
      Днес, 08:43
      Ми лиготия си е.
      Естественото телешко е точно това което е "стиропор". Векове нареда са яли само такова, щото друго е нямало, само през последните 100 години са селектирани някакви породи с пуздра вместо месо за да се задоволяват мамините синчета с много пари и меки кит...кожи на ръцете.
      ...
      Бизонско мЕсо ял ли си? А такова от higland cattle ? А знаеш ли как се готви? Айде "Винету" поне не вЕрвам само БоЕко да е чел. Там индианциге как "готвят" бизонско? В тенджери под налягане може би?
      Пече се, Кольо, на шиш става, на скара става, нема нужда да се кисне-маринова-варосва, да ври три дена... като тукашното волско дето освен на "телешко варено" в тенджера под налягане, друго трудно за по-малко от три дена ще сготвиш.
      И не си мисли, че ти говоря за бизонско от "Метро" за ХХХ лв. килото, дето ще кажеш, че джендърите са го обработѝли с нещо. Във ферма съм ял - и бизонското и "хайленд"-а (те са едни като понита готини - дребни и космати, гледат ги за кожите и за месото им).
      България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

• Кольо
        Кольо коментира
        Редактиране на коментар
        Пак да питам за снимка на вол?..
        Ама правена не в някое екзотично място където има волове за показване или някаква друга причина.
        Просто някъде някой да е виждал вол през последните 50 години? Че и 100.
        Аз съм на 50 и макар, че съм селянче-вол на живо не съм виждал. Съмнявам се някой от участниците тук да е виждал. Даже най-вероятно и няма жив човек в България който да е виждал вол, те са остаряла мода, през последните 20-30 години преди масовото навлизане на техниката в земеделието воловете са били заменени почти напълно от коне.

Та стига с тези волове.

Преди мноооого петилетки, когато още бях малък младеж баща ми гледаше телета(по едно, за да го изядем). Аз с голям мерак режа пържоли, на скарата ииииии... стват на гьон. Накрая баща ми не издържа и извика готвача да направи по някоя пържола. Дойде човека и започна да рови в купчината с месо. Избра си мръвките(чисто червено месо) и ги сложи на скарата. Ами пържолите направо се топяха. Миналата година се опитвах да правя пържоли от врат и от рибица. Абе дъвчеха се, ама бяха мнооооооого далеч от тия от детството ми.
      Въпросното теле го обезкостявахме в кръчмата на негов познат.

Коментар

...И точно това е разликата с нашето...
        Че това, дето тук не се отглеждал ЕРД за месо са глупости - глупости са (и го знаеш не по-зле от мен, или друг). Но същевременно факт е, че то не покрива потреблението, съответно една съществена част (ако не и основната) от наличното е внос. Така че стига и с това - "нашето"; "вашето"; "тяхното" и ..."извънземното".

ПП
        Ето една (произволно взета от мрежата) рецепта за този рибай стек: https://recepti.gotvach.bg/r-124039-...82%D0%B5%D0%BA
        Жарва се на скарата от двете страни, колкото да се "нарисуват" ребрата (на скарата). При това, даже "кантовете" на пържолата изобщо не успяват да се запекат, та се препоръча да се лепнат допълнително и нарочно за целта.
        Последно редактирано от davc; 28-02-21, 12:48.
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

• Bogoljub Gagic
          Bogoljub Gagic коментира
          Редактиране на коментар
          Нашето-вашето е от гледна точка на породите. Тука се гледат малко, ако се гледа за месо, се гледат съвсем малко. От Таатово златно време телешко няма по месарниците - биде заменено с говеждо. Затова народът масово си представя телешкото като "стиропор", "гьон", нещо дето само се вари, задушава или пече с часове наред на фурна. Не може да си представи, че има месо, телешко ли е, кравешко ли е, не знам, но свинско не е - дето без предварителна обработка го мяташ на скарата и с едно обръщане е готово. И без да го ядеш сурово, без да ти трябва моторна резачка, за да го режеш, можеш да минеш само с вилица. И в характерния, явно не само за населението на Граово и на Софийското поле стил, вика "Такова животно нЕма!".

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение

Не бързй бре , човек !

То Бил и с нас и без нас ...бОли го че го коментираме .

В темата обаче излезе нещо много ценно , което ни касае повече от мЕлярдите на оня янки , а именно : разбрахме , че ние българите (без да знаем разбира се , добре че има Будители , да ни отворят очите ) ядем волове на преклонна възраст . Ама не такива дето се отглеждат (?) за месо , а такива едни , жилави , кости и кокали .... дето са орааали , орааали с дървеното рало , до смъртния им одър . От обора на Белчо и Сивушко демек .

".... и лучец еж , водица пий и пак поглеж ... дий, воле , дий ..."

Ээээхххх , колко мъка има по тоя свят....
        Четейки те се посмях от сърце Айде на Гагича му е простено, той е юрист, инжЕнер, химик, специалист по ДВГ, алтернативни горива, еколог, животновъд и т.н. и т.н.(прощавай ако съм пропуснал някоя от много специалности)

Ама се сетих за тая снимка - е на тия вече не може да им бъде простено

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:0000093500-middle.jpg
Прегледи:141
Размер:22.3 КБ
ID:6714494

Коментар

• Кольо
          Кольо коментира
          Редактиране на коментар
          Е, няма нищо грешно. Биологичния вид се казва бивол. Разговорно на женската и викаме биволица, но няма грешка в изписването.

Друг е въпросът за маслеността, ама то вече свикнахме на какви ли не бомбастични числа, та вече не ми правят впечатление.

• Kirilpm
          Kirilpm коментира
          Редактиране на коментар
          Абе май му се викаше Биволско мляко....
          За маслеността не си прав, такава е, а може и по-висока.

Първоначално публикуван от Иванов Иван Преглед на мнение
        Преди мноооого петилетки... дойде човека и започна да рови в купчината с месо. Избра си мръвките(чисто червено месо) и ги сложи на скарата. Ами пържолите направо се топяха. Миналата година се опитвах да правя пържоли от врат и от рибица. Абе дъвчеха се, ама бяха мнооооооого далеч от тия от детството ми.
        Въпросното теле го обезкостявахме в кръчмата на негов познат.
        ...
        Э-э-эхх, спомени:
        Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic
        ...Вече казах в съседната тема за къде и кога съм ангажирал бай Шукри-чевермеджията (знаете, предполагам колко трудно се ангажира истински професионален чевермеджия ?), чиито услуги ползвам от 1999 г. Агнето, на което никой не посмя да се хване за втори мандат на Б.Б. стана шиле, затова слагаме + едно теленце сукалче. ​ :
        ...
        Цял ритуал е и по традиция се върши само от "професионалисти". Ревниво се крие съставът на тревите, с които се ръси от време на време агнето и от които (или от някакви други) се хвърля в огъня, за да опушват печивото...
        ...

Коментар

... гледат ги за кожите и за месото им).
          .
          Да се местим, щом ще се спами и да говорим кой е ял българско, от месодайни породи. Щото май говорим за чуднто домашно, пасло само тревица , сукало от майка си и рано отбито, че на баба и трябва млечице... . С малки изключения, такова вярно освен за бульон и кайма, става само за захранване на спама тук

А тези простотии се правят от името на всички ни.
          Даника
          Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
            .
            Да се местим, щом ще се спами...
            По темата сме - Бил ГЕЙ-ц е мръсник. Щото вместо да инвестира в методи за "изземване" на метана от дупетата на телетата или как да направи така, че те да пръцкат кислород, седнАл за синтетично телешко да ми говори!

Коментар

...синтетично телешко да ми говори!...
              Поне - като става въпрос за телешко - и синтетично да е, няма да е по никакъв начин по-зле от естественото. Просто от това което е, повече няма накъде... (Тук виждайте едно оплезено пипонче)

Коментар

• Bogoljub Gagic
                Bogoljub Gagic коментира
                Редактиране на коментар
                Продължаваш да "персистираш" в неосведомеността си. Зле е т.нар. "телешко" в КаэМБея. По света не е така. Това е месото, което там масово се предпочита пред свинското и то далеч не само по религиозни подбуди.

Искам да извърша одит на вашия спор като дегустатор. Ще си нося само клечки за зъби.

Коментар

• mdim
                mdim коментира
                Редактиране на коментар
                То и аз съм си приготвил клечката за зъби, ама като гледам, всички активни творци в темата, не са от тези дето редовно се изявяват в кулинарните теми, та резултата ще е неясен. А при добро приготвяне, не би трябвало да е необходима и клечка даже.

• Bogoljub Gagic
                Bogoljub Gagic коментира
                Редактиране на коментар
                Добро приготвяне на българско телешко мога да гарантирам само, ако майстор Шукри (чевермеджията, цитиран по-горе) е още жив и здрав, и работи.
                Ама не "рибай", а теле-сукалче на чеверме. Иначе "стек" от българско "телешко" от месарница = подметка от обувки "Булдозер" ("мноу яки!") както им беше рекламата.

• mdim
                mdim коментира
                Редактиране на коментар
                Ако Чарли не се сърдеше, че му обърнахме темата на тема за мръвките, сигурно щях да напиша, че барем още един-двама трябва да има у бугарско, дето да могат да го сготвят това дърто говеждо кат свят. А и сухотоо зреене там помага много.
                Ма понеже съм възпитан и няма да кажа нищо

1 коментар

• #123.1

Bogoljub Gagic коментира
                Днес, 14:46

Продължаваш да "персистираш" в неосведомеността си. Зле е т.нар. "телешко" в КаэМБея. По света не е така. Това е месото, което там масово се предпочита пред свинското и то далеч не само по религиозни подбуди.
              Традициите са въпрос на дадености. Навсякъде, където могат да си го позволят, предпочитат свинско. Аналогично на алкохола.

Коментар

• mdim
                mdim коментира
                Редактиране на коментар
                Тук вече си в грешка. Има интернет, хубаво е да се поогледа човек преди да отсъди толкоз мъдро и категорично.

• Kirilpm
                Kirilpm коментира
                Редактиране на коментар
                Аз отначалото на кулинарната тема седя и се чудя, на агнешкото какво не му харесвате?
                Или и то е за "бедни сдуханяци"(c)?

Е какво, говеда (млади, или стари) се предпочитат в Америка - по-изразено в южна. Европа и Азия (без ислямските държави и Израел, разбира се) си наблягат на свинско.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X