Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какъв ФОТОАПАРАТ да избера ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Какъв ФОТОАПАРАТ да избера ?

А бе, обикновено не искам да разпалвам излишни полемики, но в случая важи една стара народна мъдрост - "Лице п@@е продава". Колкото по-хубави и заинтригуващи снимки, толкова по-добре. Ся за фотоапарат и телефон или стеноп - въпрос на личен избор (ако можеш да ги ползваш еднакво успешно естествено)
    Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
    Из "Златния телец"

Коментар

Осветлението или халогенка, или фотографски диод (CRI над 90, има и с по 97). Ползват ги за осветяване на картини по галерии и прочие.

Не знам какво разбираш под "евтино" и "скъпо", но захранване за 10 ватов диод е 20-ина лева, а самите диоди ей ги на:
      https://www.digikey.com/products/en?...000-B-23&v=976

Това е 3000К с CRI 97. До тук могат да стигнат за нещо като седмица.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Да така е, снимката е най-важното при интернет търговията .

Аз за птиците съм си направил нещо като полумесец от картон и зад него стойка и така птиците висят на бял фон.
        Всъщност моите снимки са що годе добри, но при мен няма особено конкуренция в този тип дърворезба, е малко е непознато като изкуство и много хора дори не подозират за съществуването му, но лека полека набирам популярност

Виж при начинанията на жената, там има огромна конкуренция и трябва да си атрактивен, т.е. снимките да са на ниво и да привличат внимание.
        Предполагам че лека полека нещата ще се наместят, ще се научим кое как да се прави, че да има по-добри резултати.

Аз едно време преди да взема канончето, доста се бях захласнал да чета това онова за апаратите, ама не ми е някаква страст и след това не съм се интересувал.

Та да видим дали съм разбрал правилно на кратко по-високо ISO, т.е. ще има по-изчистени от "шум" снимки, вероятно по-широк обектив също е добре. Но хич не съм на ясно как стоят нещата с матрицата и процесора.

И пак да ви благодаря за отделеното време
        Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
        И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
        вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Матрицата и процесора - колкото по-нов модел, толкова по-добре. Оня Panasonic FZ70 който горе спомена е 2013г, което си е старо.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Не, по ниското ISO дава по малко шум. Техниката дето снима с малко шум на високо ISO е доста над бюджета ти. Отделно, че няма смисъл при теб от високо ISO.
            От широк обектив също няма смисъл, ти снимаш дребни предмети. Даже с една 50мм ще върши работа.
            За сензора колкото по голям толкова по-добре

Коментар

Само да отбележа, че конкретно при продуктовата фотография ISO-то няма никакво значение... Снима се от статив, експонация колкото е нужно... Работи се на най-малкото възможно ISO... Точно този параметър не го гледайте... Имат значение неща като динамика, цвят, колко бита е RAW файла... и прочее... Със светодиоди не става качествено осветление... Или светкавица или лампи с нажежаема жичка... И най-вече как точно ще се освети обекта и представи в среда...
              VPetrov.photography

Коментар

Примерна самоделка:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Без име-лайтбок&#1.jpg
Прегледи:1
Размер:52.0 КБ
ID:5763695

П.П. Баш майсторите не ползват бокс или палатка а предметна маса със съответното светкавично осветление.
                Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                Из "Златния телец"

Коментар

Лека полека започвам да джуркам няк'ва каша в главата

Значи апаратче, може и нещо бюджетно, с някакви ръчни настройки, за всеки случай , но по-възможност нов модел.
                  То и без това започва да остава на по-заден план, но ще видя кога ще намеря време да прочета тук-там нещо и да ми се избистри малко концепцията

Спарки, линка нещо не го отваря.

Коко, за кутията ми е горе-долу ясно, че по едно време докато намеря решение как да снимам пилците и нещо такова обмислях да правя.

Виж за осветлението вече ми е мътно какви крушки/диоди и т.н. се ползват.
                  Ей сега при мен в железарията гледам едно лед прожекторче 10 вата, ама изобщо си нямам на идея дали нещо такова би било достатъчно ?!?! струва ми се малко.

При добро желание и креативност, мисля че може да се сглоби нещо самоделно и работещо.

За сега има време до зимата та все още може да се разчита да се щтракат снимки навън
                  Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.

Коментар

Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
                    Спарки, линка нещо не го отваря.
                    При мен се отваря. Трябват му няколко секунди.

За осветлението - ако ти е сложно с диоди - Венци ти каза какво. Подходящи халогенки ще свършат работа.

@Венци, погледни "R-овете" на 16-та страница тук:
                    http://www.bridgelux.com/sites/defau...%20Rev%20C.pdf

Някак си ми е трудно да повярвам че диодно студийно осветление струващо 4-5 цифрени суми не става, с ясното съзнание че по отношение на фотография съм доста далеч от нивото ти.
                    Последно редактирано от sparkybg; 15-08-17, 11:58.

Коментар

Sony a5000 Бюджетно решение с много приятни параметри.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                        При мен се отваря. Трябват му няколко секунди.

За осветлението - ако ти е сложно с диоди - Венци ти каза какво. Подходящи халогенки ще свършат работа.

@Венци, погледни "R-овете" на 16-та страница тук:
                        http://www.bridgelux.com/sites/defau...%20Rev%20C.pdf

Някак си ми е трудно да повярвам че диодно студийно осветление струващо 4-5 цифрени суми не става, с ясното съзнание че по отношение на фотография съм доста далеч от нивото ти.

Не че хич не става, но това което горе долу става, е толкова скъпо, че със сигурност няма да му свърши работа на колегата... А най-обикновената халогенка е хем евтина, хем перфектна...

За твоя информация, че съвсем ще объркаме колегата... CRI е индекс който има някакво значение но специално за фото и видео не е особено голямо... Защото е твърде общ параметър и се определя по няколко цвята само... Затова за нашите си фотографски цели има други индекси, които носят много повече информация:

TLCI(Qa)
                        R9, R13...
                        VPetrov.photography

Коментар

Тъй де, на въпросната страница в PDF-а ги има R-овете:

Light Source ---------------Ra-R1-R2--R3-R4-R5-R6-R7-R8-R9-R10-R11-R12-R13-R14-R15
                          Bridgelux Dеcor Ultra ------97-97-100-96-96-98-98-99-98-98-99--92--87--98--97--98
                          Typical Halogen ------------98-98-99--99-99-98-98-99-97-92-97--98--97--98--99--97
                          Typcal Metal Halide --------82-90-94--69-82-81-81-87-71-27-59--62--55--93--78--88
                          Typical Compact Fluorescent 87-91-93--86-91-89-90-88-70-17-76--91--81--93--92--81
                          Последно редактирано от sparkybg; 15-08-17, 15:56.

Коментар

Благодаря, не ги видях. Е точно това им е проблема, все някъде "куца" диода, колкото и да е добър. А това "някъде" вземе че се падне където точно ти трябва... И резултата "отива на кино", а полза особена няма. За видео, ако не е с много високи изисквания може би и заслужава занимавката, но за фото не... За видео впрочем си говорим редовно с едни сериозни "кинаджии" от снимащите големи продукции в Бояна... Не щат и да чуват за диоди...
                            VPetrov.photography

Коментар

Днес реших да си поиграя с никончето, ами топва чудо уж е ново като модел, съответно и джаджите вътре уж по-нови, ама голям зор с него .

Първо установих, че някой (пък може и така да си е било, че не е ползван много) е изключил там някаква опция за "треперене" (пияни ръце ), предполагам е някакъв стабилизатор. Както и да е, включих го.
                              Ръчках и разните настройки за яркост и живост, ами нулирани много зле, цъкнах само на нюанса едно надолу, после едно нагоре, ами пак цветовете му са някакви нереални да му се не види. Пък и фокуса му бяга от време на време.

Съжалявам, че така разводнявам темата, но ще дам няколко снимки правени с канона powershot a590is и такива с А100

Тази е с нулирани настройки на А100

Име:DSCN0614.JPG
Размер:29.0 КБ
ID:5763924

Това с едно надолу нюанса, което пак не изглежда както е в действителност, като цветове

Име:DSCN0612.JPG
Размер:33.6 КБ
ID:5763925

Тук едно нагоре, от нулирано положение, на нюанса (само това съм пипал, че иначе още по-зле и прекалено нереално, поне за мен)

Име:DSCN0609.jpg
Размер:33.2 КБ
ID:5763926

И последно с канона

Име:IMG_6558.JPG
Прегледи:2
Размер:40.6 КБ
ID:5763927

Още няколко за пример, подредени пак в този ред

Име:DSCN0616.JPG
Размер:46.5 КБ
ID:5763928Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN0605.jpg
Размер:50.2 КБ
ID:5763929Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_6564.JPG
Размер:50.4 КБ
ID:5763930

Коментар

Може би няма да е лоша идея да вземеш нещо дето снима в raw и после да си обработваш снимките както ти харесва...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X