Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се нарязват резби на струг

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как се нарязват резби на струг

Ще. Мерси. То си е стандартната процедура при мен.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      ...Да не говорим че и инструмент няма от къде да купя, както и че нямам референтна повърнина с чак такава точност...
      Инструментът е лесен. Пластините не са нещо дефицитно. Виж, за държача не мога да подскажа нищо и вероятно ще трябва да импровизираш.
      За "равното нещо" - ако ти върши работа и ако обещаеш много го пазиш, мога да ти дам за временно едно "камиче" 450х300х80. Според сертификата му, се вмества в няколко микрона кривина. Не помня точно колко, но ми се върти число около 3.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
        За "равното нещо" - ако ти върши работа и ако обещаеш много го пазиш, мога да ти дам за временно едно "камиче" 450х300х80. Според сертификата му, се вмества в няколко микрона кривина. Не помня точно колко, но ми се върти число около 3.
        Благодаря. Ако реша да се заигравам чак до "няколко микрона" ще имам предвид.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Май няма вече какво да правим на струга, та си намираме излишна работа по струга. Или не съм разбрал правилно. Боже по предприятията стругове по на 30 години, работили по на 3 смени и някой ти е гледал колко стотни-десети са износени паралелите.
          При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Паралелите няма да пипам. Ще пипам долната шейна, защото е за пипане. При нормална позиция на клина и издърпана докрай назад е стегната само в предната си част, при позиция за работа хлабината е милиметър, а за да я обера трябва да дръпна клина със 7-8 сантиметра назад. Сега при всяка работна позиция при разлика повече от 20-ина милиметра бутам или дърпам клина. Болтовете му изобщо съм ги махнал. Не го ли правя, струга не става за нищо повече от изработка на криви пирони.

Шейната не е за шаброване. За фрезоване е. По ръбчетата, дето е оставил върху седлото масления канал на дъската съдя че трябва да се отнемат 2-3 десети от седлото, на хоризонталните му плоскости. Колко ще се отнема от дъската тепърва ще гледам.

Не знам как и какво е работено на тая машина, та всичко останало да е в близко до перфектното състояние, а само там да е толкова окепазена. Например предното седло върви вурху паралелите супер лесно, дори с леко пристегнати болтове в задния му край, тоест по паралелите дори и да има износване е миниатюрно.

Може и клина да не е нейния. Може и дъската да не е нейната. Може и квото се сетиш още. Ако някога имаш път насам - обади се. Ако не съм го оправил ще ти покажа. Много е, просто. Все едно някой нарочно е слагал шмиргелов прах там, може и камъни да са работили, де да ги знам. За щастие е на поправимо място.

Но тръгна ли да го правя, ще направя най-доброто според възможностите си. Ако можех да викна някой да го оправи на място - с удоволствие. Ама кандидати няма - вероятно повечето изобщо можещи да го направят както по принцип се прави вече ги няма на тоя свят. Като си купих машините Станьо ми намери един такъв - на преклонна възраст, да оправим супортната кутия - липсваше камъчето, включващо предпазния съединител, слад като е изключил. Липсваше и сачмата между ръчката за подаванията и ръчката за резбовата гайка. От супортната кутия беше махнат стоп-ограничителя и зееше дупка, а вътре имаше доволно количество стружки. Човека беше много в час с нещата и за 2-3 часа отстранихме всичко. Съединителя не работеше (беше излязло едно щифтче по пътя на лостовете). Конусните колела за самохода и те са ми за смяна - щестограна на това, дето ходи по лоста, е поразбит. Самия лост обаче е в перфектно състояние. Винта за резбите също, гайката почти няма луфт.

...ама тия неща свалиха доста от цената. Остана да оправя само конусните колела и тая шейна. Яд ме е че не ги смених като бяхме свалили кутията, ама не знаех какво да гледам тогава - смених само семеринга там - кутията сега не тече от никъде и си е с маслото вътре - от тогава не съм доливал дори.

Утре ще ходя да работя на него. Ще снимам. Сам ще видиш за какво иде реч.
            Последно редактирано от sparkybg; 11-12-15, 15:15.

Коментар

Разбирам колега, и то не от предишното подробно обяснение. Имах предвид че с доста кусури една такава машина си работи и то прекрасно. Но при теб тези неща за които споменаваш, трябва да ги оправиш и то задължително. Може би е работено по някаква причина най много с напречният супорт и за това се е получило така. Имам и аз износване на паралелите, взе да ми пада сама на няколко пъти ръчката на съединителя, покапва масло от супортната кутия но за сега това не ми пречи да работя. Да работя ако има какво, то причина при мен е и това че съм в дълбокия и то северозападен прованс. Но не се оплаквам, това беше професия а сега е занаят, и който е добър занаятчия може с това да храни семейство че и отгоре. Той един колега идва скоро при мен и ми казва, как е, много стругове нещо се навъдиха, няма страшно му викам, то и шевни машини има във всяка къща ма шивачите са малко. Та се майтапим но истината си е че особено преди и след нова година, работа си няма никаква. Поне тук е така.
              При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

А, аз съм далеч от хранене на семейство. Моето е за разтоварване предимно. И понеже е така, мога да си позволя и да инвестирам като в хоби. За куриоз обаче към момента съм на нула горе-долу. Тоесто покупката + вложените кинти са горе-долу колкото изкараните. И то все като се наканя да стягам, някой ми поръча нещо, а аз работя по един ден седмично, най-много два. Не ми е и в двора, та като реша да човъркам да ми е на 2 крачки... И те така. И тоците трябва да му оправям например, на фрезата също... Има си работа по машините, ама все няма време. Това обаче кардинално взе да ме дразни вече - вместо да направя прост детайл за 5 минути го правя за 25.

Коментар

Въпрос: Как се сваля ножодържач на C11MT? Интересува ме тотално сваляне с цел подмяна с нов. Трябва ли да разглобявам кръстатия супорт(да му извадя дъската) за да му извадя централния стержен? Предполагам горе на капачката трябва да отвия всичко. И после какво?

Коментар

Спарки, те го устройството:
                    Снимките са малко нефелни, ама от телефон толкова.
                    Ако не се лъжа, се равиваха шесте винта на капачките на централния болт отгоре, и се измъква нагоре.
                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20151212_120423.jpg
Прегледи:1
Размер:162.2 КБ
ID:5694792

Име:nizhodyrza4.jpg
Размер:140.9 КБ
ID:5694789
                    Ясен: ”в Наречен си лекувам нервите от форумното модериране...”

Коментар

По спомени ,защото за последно го разглобявах преди5-6г.Махаш болтовете М16. Развиваш трите болта най отгоре.Развиваш кръглата гайка( отстрани има отвор за да вкарай парче Ф с което да развиваш. После отвиваш другите три болта на долната планка и завиваш навътре шпилката с червено оцветена . Развиваш и Тази планка. И виждаш карантията на ножодържача. Мисля че после просто излизаше нагоре. А една от двете гайки май беше лява , но горната или долната еба ли го. Нека Станьо да си каже мнението , той по си е играл да разглобява!Ето и снимка на ножодържача:

Име:SAM_0549a.jpg
Размер:136.9 КБ
ID:5694805
                      "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
                      Ат.Буров.

Коментар

Достатъчно ми е. Благодаря. Така като гледам ще трябва да махна дъската.

Коментар

Докато не разглобиш горната част отдолу нищо не можеш махна.А и централният болт май не трябва да е затегнат при разглобяването. Но ще се ориентираш в процеса на работа. Успех!
                          "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
                          Ат.Буров.

Коментар

Централния болт си остава на дъската.
                            А ножодържача излиза нагоре.
                            И внимавай за пружинката и съчмата на фиксатора- да не избягат нанякъде.

Коментар

С новия ножодържач си имам и съчма, и пружини и централен болт. Пълен комплект.

Име:nojodyrjach.jpg
Размер:129.8 КБ
ID:5694806

Коментар

E, при тази ситуация- след гореописаните процедури, четирите болта на въртящата маса се развиват и тя се вади нагоре.
                                С ръкохватката на надлъжния супорт се целят отворите да съвпаднат и централния болт излиза надолу-виж Фиг.44.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 4 потребители онлайн. 0 потребители и 4 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X