Обява

Свий
Няма добавени обяви.

И аз да се присъединя към собствениците на струг С11

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Каква ситна резба подявиолите???? Ти не правиш резби!!! Нагласи си нортоновата кутия на СТРУГОВАНЕ, ръчката за нормална/увеличена стъпка на НОРМАЛНА.

    Таблицата трябва да я имаш постоянно на струга. Ето я: C11MT_podavania_new.pdf

    Или си я направи на метална табела (кеф ти неръждавейка, кеф ти алуминий - има кой да я направи), или си я ламинирай, и я лепни на струга. Това трябва да ти е пред очите постоянно, а не да се плюнчиш с разни листове из разни книги.

    Това представлява. Оградил съм ти с червено къде да гледаш. При теб колелата на лирата евентуално са различни, но крайния резултат е същия (от горния до долния вал предавателното число е същото):

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:подавания.png Прегледи:0 Размер:544.7 КБ ID:6951696

    Например (1/4, 8, нормална стъпка) => 0.09мм, и как и да въртиш ръчките за оборотите, все си е толкова. Капиш???

    ПП: И според мен таблицата, която си качил, е сбъркана по отношение на колелата на лирата. Трябва да са обратно - за милиметрова и цолова резба и стържене, предавателното число на лирата трябва да е 0.5, за диаметрал-питчова и модулна 0.3927... Гледам го и в снимана книга за C11MT, C10, C10MB. Тоест това, което съм качил, е коректното. Само зъбите трябва да се преизчислят за теб така.

    Но, тя ти е на 0.5 и дълго няма да я пипаш. Додето стигнеш до модулна и диаметрал-питчова резба, ако изобщо някога, тия неща ще ги знаеш вече.
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от sparkybg; 15-01-24, 23:30.
    Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

    Коментар


    • РЕЖИМА за стъргане на чугун е коренно различен от този за стъргане на стомана,бронз,алуминий,дърво,текстолит ......ЗАЩОТО чугуна действа на ножа,като абразивния диск на шмиргела!!! Нямам си идея дали ме разбираш,но ми се струва,че по-скоро не. Иначе ако държиш,може и на 1000 оборота да си стържеш чугуна . Но едва ли дори си представяш какво става с ножа,детайла и размера в края на стружката!😉
      Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

      Коментар


      • Офф, ситна, сбъркал съм едра с нормална стъпка, извинявам се. Така е като пиша по нощите...Последното което "декодирах" докато се пулех в таблицата, която си ми изпратил е, че на нормална стъпка не се менят подаванията, така че разбрах какво си имал впредвид относно непроменящото се подаване. На едра, обаче, не е така. А аз съм на едра, защото като мина на нормална и подаването е по-бързо, но всичките измервания съм правил на червен сектор, а в таблицата си пише, че на едра стъпка и в червен сектор е най-бавното подаване. Обаче в жълт и син ако съм на нормална стъпка ми дава в таблицата фиксирано число, което е по-бавно подаване от това при ръчка на едра стъпка. На едра се мени стъпката на подаването според сектора на който съм. То и в таблицата така си пише. Демек съм "пердашил" в синия на 90 оборота с подаване 1.5, вместо да щракна на нормална стъпка и да стане 0.093. А колкото до лирата - доколкото те разбрах за милиметрова резба няма да имам проблеми, стига да е зацепена като на моята таблица, така ли? Ще я погледна, ама по спомен ми е така. Таблица си поръчах и имам такава преди да прекарам тока още, но е за украса - и с очила трудно я виждам. Работя по набирането и в уърд и разпечатването и в по-голям формат, съответно с почернен шрифт. Ще си я окача на стената. За разчитането и - вече след днешното "гениално" прозрение, всичко ми е ясно. Обаче надлъжното подаване ми се струва таман само на 1/4 и 8, което обезсмисля наличието на другите положения, но опита идва с карането, както е казъл поетът. Явно са само за направа на резби.Или поне само затова аз ще ги ползвам. Благодаря за търпението и извинявай за тъпите въпроси, които явно задавам. Новобранец ако не си виждал - ей го, на. Ще се поошлайфам предстоящото лято, живот и здраве. А колкото до това, че пластината се износва - в случая беше по-важен фланеца, а както показа часовника той се работи с този нож и на тази скорост най-точно. Една кутийка с пластини е 15 кинта, в тази кутийка имам 20 остриета, прежалвам едно за да си оправя фланеца, който както казах ми струва 95 кинта без транпорта, а пък за в бъдеще, естествено ще мисля за оптимизиране на работата и щадене на инструмента. Макар и да няма такова значение, защото го правя за кеф и не търся финансова рентабилност. Благодаря ви отново за търпението.

        Коментар


        • Лирата ти е зацепена с предавателно число 0.5 и няе я мисли. Точка! Резбите, които се правят с другата подредба на лирата надали някога ще ги правиш.

          Относно подаването - аз пък рядко работя на подаване 0.09. Обикновено работя на 1/2 или дори 1/1, които са съответно двойно и четворно на 0,09.

          Освен всичко други, финиша не ти се получава и зашото работиш с пластина, с която не може едновременно и напречно и надлъжно. А и като гледам са обикновени български пластини. Разликата спрамо хубава WNMG пластина, вкарана в режим, е че няма прилики. Просто такива са някогашните наши технологии, ама от едно време до сега нещата са мръднали малко. И аз имам една шепа български квадратни, ромбовидни и триъгълни пластини, ама ги ползвам само за супер груби неща - например изрязвам си филийки от ламарина 10мм с резака, и после ги струговам с такива пластини, при което поне един ръб дава фира, често и повече.

          Хубави пластини по кинта и петдесе няма, освен ако някой не ги е крал от някъде и не знае какво продава.
          Последно редактирано от sparkybg; 16-01-24, 12:56.
          Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

          Коментар


          • Ами аз български нямам, поне така си мисля. Всичките ножове освен един сандвик и една турска борщанга, са ми китайски, а, имам и два от вторични с пластини кнукс, ама кнуксовете много кинти и засега не ги ползвам поради липса на пластини.Те пък са и обратни и се ползват много рядко. Сменяемите пластини и за сандвика и за кадъната, както и за китайските ножове са ми китайски. Не че са по-хубави, но най-вероятно са си по-нова технология - CORLOY, DIA EDGE (Mitsubishi materials), KEENCUTEER и KOESOTR. А колкото до хубавите, не знам къде да ги диря, то в нашата родина нищо не е както изглежда. Ако искам сандик - такива ще ми продадат, ама откъде да взема истински - аз не знам. Ако не ти представлява трудност, дай някакъв линк за онлайн магазин, където няма да ми продадат като тези дето си ги купувам, ама на десеторна цена. Благодаря предварително! А лирата няма и да я докосна - така ще бяга. За модулните резби си абсолютно прав - даже и от любопитство да се хвана - за какво пък ще правя точно такива?!

            Коментар


            • Онзи дългият пост го бях коригирал, но явно не ми е запомнило корекцията. Най-отдолу бях писал, понеже на първа страница на темата намерих снимка на лирата, че при мене са зацепени като за модулна резба колелетата според моята таблица. С две думи колелото с 30 зъба предава на това с 87, което е на един вал с 96, което предава на 60. Та това ли имаш впредвид, че са разменени? Демек тази подредба е за милиметрова, цолова и стъргане?

              Коментар


              • Тази подредба е за диаметрал-питчова и модулна резба. За всички останало е другата 30-91-60 или там квото беше, и ти така трябва да работиш. Лично не съм пререждал лира никога, освен в техникума и изобщо дори не се сещам да сум попадал на сетайл или механизъм, който ползва такива резби. При мен лирата е 38-91-76. То среднотонколело мяма значение колко е, ако се ползва и от двете предавки. При теб е 30-N-60, което си е пак предавателно число 0.5.

                И пак, хубави пластини по кинта и педесе парчето няма.
                Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                Коментар


                • venkabg
                  venkabg коментира
                  Редактиране на коментар
                  Спарки, нали разбираш, че тук пластините са последното нещо, което може да е проблем. Колегата още се учи на простите настройки на режимите, видовете метали/сплави и тяхната обработка. Преди да е разбрал коя врътка за какво е и какво и как променя няма смисъл да се коментира каквото и да било.
                  Предложих му да отскочи до някой да му покаже. Щеше да се спести сума лутане и стружки. И друго-тая работа трябва да я усещаш.

                • kameno karp
                  kameno karp коментира
                  Редактиране на коментар
                  И друго-тая работа трябва да я усещаш.
                  ==============
                  Абсолютно! Но тук освен,че отсъства усет,автора и не възприема това което му се пише : Обаче надлъжното подаване ми се струва таман само на 1/4 и 8, което обезсмисля наличието на другите положения,.....
                  Успех на единствения останал да пише в темата - Спарки!🤣

                • sparkybg
                  sparkybg коментира
                  Редактиране на коментар
                  Аз разбирам, но когато някой каже че всичко над 0.09мм стъпка е проблем и не е използваемо, нещо не е така. В общия случай няма кой да чака машината да се мота на най-ниска стъпка, при положение че когато няма някакви особени изисквания при правилната пластина и режим и голяма стъпка докарва чудесен финиш. Това дори за последния пас.

                  И аз мислих някои неща за подаванията и оборотите на фрезата, докато не попаднах на инструмент, при който най-голямата скорост на подаване на фрезата е до долната граница на правилните му режими на рязане и искам или не - криех се зад един метален шкаф докато си изкара паса.

              • Ами да, няма как да не съм благодарен на Спарки - той ми дава действително полезни съвети. Със сигурност и него го изнервям понякога, но човекът е търпелив и не си позволява да се държи грубо. И ще те помоля, колега, без определения за усет и т.н. Аз не си позволявам да те обиждам, не смятам, че съм те провокирал с нещо, че да предизвиквам у теб подобно поведение. Като не ти се обяснява, недей - няма проблем, но аре с тия квалификации...на някой друг. Не мога да отрека, че си ми помагал със полезни съвети. Пък в крайна сметка затова и съм я отворил тая тема, а и за това е този форум - за взаимопомощ.
                А що се отнася до лирата, ходих да пробивам един детайл и я надзърнах - наредена е както казва Спарки: 30-96-60. Между другото таблицата ми е с разменени изображения на предавките спрямо ръководството, както ти предположи. Ето по-нагледно:
                Натиснете снимката за да я уголемите  Име:таблица.jpg Прегледи:0 Размер:454.9 КБ ID:6951792 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:лира.jpg Прегледи:0 Размер:332.0 КБ ID:6951793
                Явно има някаква грешка при печата. Иначе доста точно се представя новия стар универсал. Нали е с добро потекло:
                Натиснете снимката за да я уголемите  Име:универсал.jpg Прегледи:0 Размер:356.7 КБ ID:6951794
                С режимите ще свикна, пластини засега не чупя, а и с рязането нямам никакви проблеми, освен първият ми опит преди доста време, когато детайла се беше качил на пластината, понеже го бях го хванал на върха, а старите челюсти бяха пълна скръб. Ще мъча и с други подавания, може би и стружката ми е тънка, ама ме е страх да не натоваря прекалено пластините. Всъщност, това ще го отиграя в процеса на работа. И пак се извинявам, че питам нещо по сто пъти, предпочитам отлично да съм запознат и убеден какво правя, вместо да хвърчат разни неща покрай струга, по-безопасно и разумно е.

                Коментар

                Активност за темата

                Свий

                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                Зареждам...
                X