Обява

Свий
Няма добавени обяви.

WEILER lzd 220 - новата ми "играчка"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Още не съм стигнал до входен филтър. Ще го има предвид.

Не. Точно това си мисля как глобално да го реша.
    - Ляво /дясно / стоп/ Авариен стоп;
    - 8 фиксирани скорости по 3 жици в двоичен код / потенциометър. При пот. ще ми трябва и индикация.
    Самия вариатор стои на мин. скорост и тръгва от мин скорост. На макс. скорост лостът му стои неудобно.

Мога да извадя панела отгоре, като удължа лентовия кабел, но не ми харесва.
    Ако пусна оборотите през VFD -то, то трябва да фиксирам вариатора на макс и губя удобството да бутна лоста на вариатора с лакът.
    Особено за резби вариатора е много удобен - стартираш на по-високи обороти и 2-3 навивки преди края, сваляш на мин и точно и лесно вадиш ножа от канала.

Засега съм се насочил към главен ключ вкл./изкл и индикатор, и втори ключ ляво /дясно въртене.
    Скоростта остава през вариатора.

Коментар

• Инверторът има ли аналогов изход(и)? Повечето имат, и към нето (тях) могат да се програмират различни функции. Например напрежението да е пропорционално на оборотите, тока през двигателя и т.н.
      Съответно могат да се скалират, да кежем 1V = 1000 оборота. И индикацията става лесна - обикновен панелен волтметър. Това че няма да е съвсемм прецизна и да "цепи оборота" не е толкова важно.

Като второ решение за индиакция - аналоговият вход за управление на оборотите също може да се скалира. Съотвено свързваш волтметъра там. Работа на инвертора е да "изпълни заданието", и толкова. Тоест, с достатъчна достоверност може да се приеме, че изходът е пропорционален на входа.
      Да, така няма да ти индицира коректно плавния старт и стоп, но с това свързване - толкова.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Инвертора е прост. Няма аналогов изход. Не пречи да му нарисувам скала на врътката, но ще се наложи доста мех. преправяне, за да го поставя удобно. Аз бягам от мех. промени в конструкцията.
        Нямам разумно решение как да го направя, че да ми е леснодостъпно и в полезрението при работа.
        Електрическото решение е безгрижно. Проблема ми е в ергономичното поставяне на копчета/врътки за управление на ново място.

Коментар

• Още малко....
          Реших, че ми трябва рафтче за ножове и др.
          Натиснете снимката за да я уголемите  Име:20260703_204302.jpg Прегледи:0 Размер:134.2 КБ ID:7044962 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:20260703_204254.jpg Прегледи:0 Размер:163.1 КБ ID:7044963
          И ето го ....

Инвертора е на предвиденото място.
          Извадих оригиналната трифазна инсталация и направих ново окабеляване, съобразено с новото монофазно захранване.
          Измерих стария пакетен превключвател как е бил вързан и съответно използвам само 2 групи за ляво и дясно въртене, без да махам фабричните мостчета.
          При новото свръзване, той подава сигнал на инвертора за ляво и дясно въртене.
          Съответно за още 1 мин. програмирах инвертора за външно управление и му указах по кои 2 входа какво да прави.

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:20260703_204137.jpg Прегледи:0 Размер:182.9 КБ ID:7044964 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:20260703_204127.jpg Прегледи:0 Размер:192.8 КБ ID:7044965
          Запазих за момента оригиналния панел.
          Добавих двойно ЦК ключе за основно вкл. /изкл. на всичко.

В момента висят кабели, защото все още експериментирам кое как ще ми е най-удобно

Коментар

• Дано да не звуча като "черна станция", но е много желателно кабелът между инвертора и двигателя да е екраниран...

И коментаторите...

Коментар

• Аз каква полза бих имал от драстично намаляване на смущенията?
              Ако ползвам инвертора, не ползвам друга техника едновременно
              Ще видя с широколентов детектор какво ще Фане.

Коментар

• Започнах да смятам днес - печеля ли с управление на обороти на двигателя от инвертора ?
                И отговора е, че в моя случай не е много смислена такава реализация.

- Вариатора променя от около 120 до 2000 оборота на шпиндела, но това означава и увеличаване на въртящият момент на шпиндела в ниските обороти. Т.е при по-големи диаметри, когато поддържам оптимална линейна скорост на рязане, ще ми трябва по-висок въртящ момент, което го получавам от вариатора.
                Ако фиксирам /премахна /вариатора, в ниските обороти губя въртящ момент и при по-големи диаметри електродвигателя няма да има необходимия въртящ момент.
                От досегашните тестове - при около ф100-120 мм на чугун, стружка от 0.4-0.5 мм е на ръба на възможностите на ел. двигателя.
                Това увеличаване на въргящия момент около 16 пъти в ниските обороти няма как да се постигне с настоящия двигател.
                Да почна да смятам какво ще стане с по-мощен и високомоментен двигател е извън желанията ми в момента.
                Това ще иска нов двигател, изработка на ново закрепване и проектиране и изработка на ново задвижване на шпиндела.
                Може би някога, след като проектирам и оценя техническата и финансовата страна.....

Коментар

• Най-добре е да използваш екстрите и на двете технологии. Плавно регулиране от инвертора изисква един отвор в контролния панел, потенциометър, врътка за него, малко кабел и елементарно ровичкане в менютата на инвертора.
                  Това би ти позволино за използваш струга на по-ниски и по-високи обороти от номиналните. При добро желание можеш да си организираш и ресерс през потенциометъра.
                  По принцип не е за пренебрегване плавното регулиране на оборотите, но ти вече имаш такова от вариатора.

Организирал ли си плавен старт и стоп на инвертора за да не се сърдят железата?

И коментаторите...

Коментар

• Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                    Най-добре е да използваш екстрите и на двете технологии. Плавно регулиране от инвертора изисква един отвор в контролния панел, потенциометър, врътка за него, малко кабел и елементарно ровичкане в менютата на инвертора.
                    Това би ти позволино за използваш струга на по-ниски и по-високи обороти от номиналните. При добро желание можеш да си организираш и ресерс през потенциометъра.
                    По принцип не е за пренебрегване плавното регулиране на оборотите, но ти вече имаш такова от вариатора.

Ицо, Стефане, вие поне ги разбирате тия неща - защо му казвате Инвертор на тази джажда управляваща оборотите, а не Контролер?

Примерно в дроновете където тази джаджа прави същото нещо но с прав ток се казва Контролер, или Спийд Контролер, което си е същото нещо.

В електрическите коли, мотори, тротинетки, АТВта, това се нарича отново Контролер и отново е за прав ток (освен в новите коли където тока е променлив с много високо напрежение 4-500Волта +).

И каква е разликата в Инвертор, Адаптор, Конвертор и Контролер в този същия контекст?

Извинявам се за офтопика, просто не съм сигурен това на нашия роден език ли е само прието наименование или принципно в електрониката и т.н.
                    Бъдете живи и здрави!

Коментар

• Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                      Най-добре е да използваш екстрите и на двете технологии. Плавно регулиране от инвертора изисква един отвор в контролния панел, потенциометър, врътка за него, малко кабел и елементарно ровичкане в менютата на инвертора.

На шпиндела имам и 1 предавка 1:8 и практически с нея покривам скоростите за резби от около 16 - 180 об/мин.
                      Под 16 об и над 2000 об. практически нямам нужда.
                      В момента от потенциометъра на VFD-то мога да си променям оборотите на мотора.

Коментар

• Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение

Ицо, Стефане, вие поне ги разбирате тия неща - защо му казвате Инвертор на тази джажда управляваща оборотите, а не Контролер?

Примерно в дроновете където тази джаджа прави същото нещо но с прав ток се казва Контролер, или Спийд Контролер, което си е същото нещо.

В електрическите коли, мотори, тротинетки, АТВта, това се нарича отново Контролер и отново е за прав ток (освен в новите коли където тока е променлив с много високо напрежение 4-500Волта +).

И каква е разликата в Инвертор, Адаптор, Конвертор и Контролер в този същия контекст?

Извинявам се за офтопика, просто не съм сигурен това на нашия роден език ли е само прието наименование или принципно в електрониката и т.н.
                        - контролер - управляващ блок - общо име на някакъв електронен блок за управление;

Следващите 3 имена са функционално насочени. В езика често могат да бъдат ползвани и неправилно.

- адаптор -в случая- електронен блок, който дава възможност за свързване на нещо с нещо при различни характеристики на двете.
                        - инвертор - електронен блок, който преобразува входното захранване и управлява нещоси;
                        - конвертор - електронен блок,електро-механичен блок който преобразува един вид енергия в друг. Общо наименование. Генератора е конвертор на мех. в електрическа енергия. Светодиода е конвертор на ел. енергия във светлинна вълна.....

Примерно в колите често се бърка дебитомер (Flowmeter) с масметър (MAF) .
                        Първият мери обема въздух преминал през него.
                        Втория мери масата (теглото) на въздуха преминал през него.

Коментар

• BatGeorgeone
                          BatGeorgeone коментира
                          Редактиране на коментар
                          Благодаря много, Стефане!

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 1 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
                      X