Най-досадното е, че след такава операция универсалът трябва да се разглоби и почисти основно...
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
WEILER lzd 220 - новата ми "играчка"
Свий
X
-
-
Чистенето остава за по-нататък, че и малко чугунен прах ще му влея на патронника!
Както си стоях се ядосах, че го няма фиксатора за обороти на вариото. Т.е. с ръчката си избираш обороти и както я пуснеш за 20-30 сек. се връща на минимални обороти.
Съответно реших да си възстановя фиксатора.
За целта изработих това:
Използвах немития патронник
, че ме мързеше да слагам цанга.
6,3 мм външен диаметър, 5,5 вътрешен диаметър, дължина - колкото дойде
. Ъгъла при върха - гонех 100 градуса.
Материал - стеблото на стара биалетка, на която отрязах шарнирите.
Стори ми се мека стомана, която ще се трие в чугунена отливка и ще е по-добре да се износва повече фиксатора и по-малко основата.
Коментар
-
Да ама не! Леглата, където трябва да щракне фиксатора бяха тотално разбити.
Съответно се ядосах и свалих чугунената отливка.
Като капак - детайла е с неправилна форма и кръга е около 270-280 градуса. Останалото - отрязано по хордата.
С малко магия, успях да го хвана на патронника.
Естествено, въртящ център от задното седло го пазеше да не излети.
Първоначално ми трябваше десен упорен нож, но няяяямам.
Наточих една кобалтова заготовка за дясно рязане.
И изненада - необработената част на отливката, яде ножа малко по-бавно от шмиргел.
С 5-6 заточвания на кобалта ,свалих 0.5 мм в диаметър откъм гърба.
Обърнах детайла и вече с твърдосплавна пластина работата потръгна.
Свалих около 2 мм, до изчистване на захабеното.
На бормашината си оформих новите ямички за фиксатора.
- 1 like
Коментар
-
Що не го донесе ? За 5 минути щяхме да го изкараме на фрезата .
-
Отзад гърба е на 3 нива с неправилна форма.
Опред не е равно - има цилиндър ф40, h=15mm, върху който влиза дръжката и захвата й. Основата на дръжката има форма на "капачка" и лагерува върху този цилиндър.
Докато го центроваш на масата, докато намериш и нагласиш подходяща разстъргваща глава.....
Пробвах си идеята и стана за 20-ина мин.
-
След много падания, дюзата на масльонката, която ползвам за стругчето е в това състояние
Диаметър на цилиндричната част 7мм.
Присъединяване с вътрешна резба М6
Отвор при връхчето
Ъгъл на конуса 45 грдуса
В момента не мога да смазвам през пресмасльонките точките за често смазване.
Чакам музата да дойде и да се пробвам
...
Естествено в магазина за 5-10 пари има нови масльонки, но придобиването на опит е безценно!
Коментар
-
Скатах се за 1/2 час от шефа
и измайсторих:
На втората снимка е вече "челосан" върха.
Ред на работа:
Разпробиване на задната част с центрова бургия външно ф5 мм, на връхчето 1,2мм, за да ми оформи вътрешния конус на 60 градуса и да приготви водещ отвор за разпробиване.
Разпробиване на проходния отвор с 1,6 мм, че 1,2 превърташе в патронника.
Навиване на вътрешната резба М6 с дълбочина 5мм. Първо със спирален метчик и финално оформяне с изпилен метчик за глухи отвори.
Оформяне на конуса общ ъгъл 40 градуса, 20 на подаването, и отчупване от заготовката.
Обръщане и "челосване" на отчупения ръб.
- 1 like
Коментар
-
-
Тия дни стъргах удължени вложки от "гедоре", че не влизаха където трябва.
Уж хром-ванадий, а всъщност са ала-бала. Под дебелия никел имаше обикновено тенеке.
Коментар
-
Ширпотребски вложки са хромирани отгоре - разбирай не проникване на хрома, а галванично покритие. За съдържание на ванадий - като занам как се стърже истинска вложка с кобалтов нож, съвреммените ги реже по-лесно от Ст45 и малко по-трудно от пирон
.
Точно тази отвертка оказваше някаква съпротива на рязянето. То си е до производител.
Колеги хвалят форс, че бил тайвански и били 2 пръста по-добри - по-малко ги чупели
.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 33,365 в 14:10 на Вчера.
Коментар