Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Преместване на фреза

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Преместване на фреза

Първоначално публикуван от perdeee Преглед на мнение
    Стигнахме до истината,там ми е грешката аз пробвам като пускам стружка от по 2-3 десети и явно за това не ми се получават нещата. Все гледам да пестя материала защото все пак е само проба на различни режими а не реална изработка на даден детайл но ето че това ме подлъга.

На мен ми се е налагало от плътно фи60мм да правя детайли с вътрешен диаметър 38мм, външен 46 и ръбче на 54мм. Сигурно 80% от материала отиде в стружки.

Та, пести когато има смисъл - или при дефицитен или при скъп материал. Стоманата е на цена, на която можеш да си позволиш доста фира, ако се наложи. Стреми се да правиш неща, в които скъпото е трудът ти, а не материала, поне когато е стомана.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Бяхте прави при стружка по голяма от 0,8мм финиша става превъзходен и на нормални обороти от порядъка на 500 или 710. Днес ми се случи да ми се надигне върха на пластината нагоре и то не веднъж,помислих си че ножа не е на център но когато го измерих върха си е на 28.5мм или аз съм си свалил грешно центъра на струга въпреки че се стремих да съм максимално точен и го мерих с хванат център в универсала както пише тук във форума.

Коментар

Вземаш едно Фи стомана.Слагаш ножа на приблизителният център, който си измерил при захват на център в универсална.Започваш да преструваш челно като след всеки преход следиш пъпката в центъра и съответно подлагаш или отнемаш от височината.Когато пъпката е вече на нула си готов.Сваляш ножа с подложките под него, мериш разстоянието от върха на ножа до основата на долната подложка, това е.Запиши си го (резултата) накъде да не го забравиш. Успех.
        Последно редактирано от pgv64; 20-12-16, 09:07.
        "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
        Ат.Буров.

Коментар

Първоначално публикуван от pgv64 Преглед на мнение
          Сваляш ножа с подложките под него, мериш разстоянието от върха на ножа до основата на долната подложка, това е.
          Да де, ама в момента в който го свали вече е с няколко десети нагоре, ако ползва повече от една подложка, а дори и с една не е сигурно. Аз просто си комплектовам подложките и си стоят винаги заедно, понеже важат за всички ножове за външно престъргване със сменяема пластина.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            Да де, ама в момента в който го свали вече е с няколко десети нагоре, ако ползва повече от една подложка, а дори и с една не е сигурно. Аз просто си комплектовам подложките и си стоят винаги заедно, понеже важат за всички ножове за външно престъргване със сменяема пластина.
            Ако подложките са прави и качествени няма да мръднат повече от няколко стотни до десета.Ако ли не , ще ги стисне с менгеме и ще премери.И ако иска да понаучи занаята трябва да се научи да точи ножове и от там му трябва точната височина на ножа.Понеже преди работех предимно матрици и щанци често се налага до се ползуват фасонни ножове и такива с определена ширина на режещият ръб. Или когато се налага да правиш канал за зегерка на вал или на лагерна черупка. А и ножовете с сменяеми пластини /качествените / са сериозна инвестиция и са оправдани при серийно производство или за гъдел на душата ,като при теб. Аз предпочитам стандартните с запоена пластина и кобалтовите. Е имам и няколко държача със съответно пластини за тях , но ги ползувам о т" дъжд та на вятър".Хубаво е че момчето има желание ,а другото ще дойде постепенно.
            "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
            Ат.Буров.

Коментар

...А и ножовете с сменяеми пластини /качествените / са сериозна инвестиция...
              Не чак толкова. Турските са доста надолу спрямо Sandvik и от сорта, а са със съвсем прилично качество. Отделно по битаци и разни фирми изкупвачи излизат и маркови, нови и ползвани, но в добро състояние, понякога на смешни пари.

Иначе, естествено че хора като нас могат да си позволят единствено стандартни такива ножове. С нестандартните или редките просто не се връзва сметката, при положение че повечето време стоят в шкафа, но за сметка на това цените са свирепи, понеже освен друго се купуват и на официални магазински цени.

Коментар

Вземаш едно Фи стомана.Сваляш ножа с подложките под него, мериш разстоянието от върха на ножа до основата на долната подложка, това е.Запиши си го (резултата) накъде да не го забравиш. Успех.
                Втори вариянт,взимаш нож 45 градусов и подаваш докато стане конус със остър връх,като се съобразявш със височината на ножа и подлагаш или отнемаш пластини.Записваш си резултата след като измериш височината с подложките.За подложки е добре да имаш лента от банцинг,има от 0,8мм до 1,2мм,или от ножовка като премахнеш зъбите.Може да ползваш и ламели от трансформатор.Подложките трябва да са идеялно прави и не трябва да се огъват лесно.При мен имам 4-ри вариянта,0,5мм,0,8мм 1мм и 1,2мм,отделно шини 2,3 5 8 и 10мм.В крайна сметка,ако ти бяга някоя десета можеш да подложиш и хартия,картон и т.н,като е по-добре да жулнеш на шмиргела ако позволява.При меренето на височината ако участват повече от две-три пластини,рискуваш да сбъркаш,затова подлагам и готови шини,или напреки поставен нож за рязане.
                Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Благодаря ви,не знаех че подложките са толкова важни но ето че всеки ден научавам нещо ново от вас.Моите са от ламарина,някои прави други не чак толкова но всички ще бъдат изхвърлени още утре. Кажете някоя тънкост за струговане на Ф12 като целта е да стане Ф7 и да е поне 200мм дължина,подпирам го с център,пускам стружка от 0,5мм на пас но все отбива а на въпросната ос ще има лагери но ми е много трудно да докарам стотните с това отбиване а и става страшно грапаво и надрано. Иначе след първата стружка замервам и подлагам хартийка на въртящия център за да коригирам ако има изместване,това също го научих тук от форума но не мога да реша проблема с отбиването на тази тънка ос. Сигурно ще кажете подвижен люнет "маи така се казваше" но нямам такъв.

Коментар

Това дето го искаш е почти мисията невъзможна.Вземи калибрована стомана ф-8 или ф 12 и пробвай,ще е една идея по-добре.А пък като се замисля,200мм не са кой знае колко,вдигни оборотите на 800-1000,успех.

P.S.Сега се сещам,че съм дялал на ф-5 едни простотии навремето с подобна дължина,голяма борба падна.
                    Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

И аз днес много се мъчих и накрая се отказах,утре с пресни сили пак. То си е калибровано Ф12 ст45 но пак е трудно и отбива в чудо се видях.

Коментар

Първоначално публикуван от perdeee Преглед на мнение
                        И аз днес много се мъчих и накрая се отказах,утре с пресни сили пак. То си е калибровано Ф12 ст45 но пак е трудно и отбива в чудо се видях.
                        Без подвижен люнет може лесно да се случи. За тази бижутерска работа и ще ти трябва шаублин 125 с цангов патроник. Затягагаш в цанга фи 12 материала на дължина 50 мм. Подпираш с център в пинолата и го докарваш на размер. После дърпаш пинолата назад и подаваш още 50 мм. След като си обработил заготовката от едната страна на 100 мм я обръщаш от другата и повтаряш процеса. Детайла ти се получава на 4 стъпала. Ще има някоя и друга стотна разлика но не правиш части за совалката.
                        Ако няма Шаублин винаги може да сложиш на задното седло универсал с разпробита бронзова втулка на размер фи 7 и да и прикапваш масълце от време на време
                        Последно редактирано от i208; 21-12-16, 02:04. Причина: не ми се спи

Коментар

Универсал имам но защо втулка на Ф7 и каква ще е разликата от подпирането с въртящ център?

Коментар

А защо не вземеш ф7 калибровано? Ако няма стъпала по оста не е нужно да се тормозиш.Правиш канали за зегерки за осово стопиране и готово.
                            Ат.Буров.

Коментар

Така, това с престъргването на тънък дълъг детайл без прехващане и специален инструмент няма как да стане. Аз искам тук нещо друго да те посъветвам. При просвредляване, пробиване на отвор на струг, ВИНАГИ започвай със центрово свредло. Иначе колкото и да ти е равно челото, идеално наточено свредлото, никога няма да си сигурен че няма да се измести отвора. Аз за по малките свредла, до ф.12,5 например, използвам самозатягащ се немски патронник. Първо центровото, после съответното свредло. След 12,5мм. свредло, толкова ми хваща този патронник, следва трифлашков до към 18-19 мм. И след това използвам свредла с конусни опашки и набор от морзови втулки. Но и при голям диаметър свредла винаги с центрови отвор. Иначе като ти има малко биене отвора и често се усложняват нещата, понякога и непоправимо. И при тази операция, най добре е винаги да използваш охлаждаща течност обилно. Пестиш нерви труд, и средства.
                              При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

За какво прихващане говорим и какъв да е инструмента? А за пробиването винаги първо с център го правя научих се по трудния начин когато изпочупих доста свредла а от това ф7 ще става патронници за свредла ф2 и опашка ф10 и наистина отвора трябва да е на център.Интересното е че винаги дупката става около 2.3мм а дупча със свредло 2мм
                                Последно редактирано от perdeee; 21-12-16, 09:19.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X