Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Електроди

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Електроди

Здравейте, от известно време правя навес в нас. Имахме доста стари електрори, някой от които с доста лошо качество. Днеска попаднах на един вързоп, запазени идеално. 2,5мм и къси колкото 2мм. обмазката им е много светла и си помислих че няма да могат да се ползват на обикновен променливотоков апарат. Установих нещо много странно за мен. Тези електроди заваряват много хубаво, и шлаката буквално изгаря. Остава един много тънъл слой. Пробвах да заваревам направо върху шлаката и заварките стават просто перфектни. Предполагам че тази обмазка е предвидена да изгаря и най-вероятно е цеулозна. Със запалването на електрода има малко трудност, но веднъж като се запали поддържа много добра дъга.
    Моля по-знаещите от мене да ми кажат дали съм прав за вида на електродите и каква им е цената. Ако не са толкова скъпи, предпочитам такива да си купувам за напред.

От: Електроди

Аз пък установих че напоследък ми е страшно забавно в този форум
    !
    https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
    https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Виж какво пише на електродите буква цифра.....!
      Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
      Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
      Анатолий Пейчинов o8875о9815
      https://dvrbg.com/

Коментар

Чудесен пример как след со2 сме на ти с елжена, още повече като заваряме върху шлаката и става красива заварка, както вертикал от горе надолу все едно излято, но не и здраво. Чудя се що не го офъка тоя навес с со2 , а се тормозиш с елжена

Коментар

Значи на електродите никакъв надпис няма. Шлаката е доста тънка, не съм заварявал постоянно върху нея, само една заварка за проба и то още докато е гореща старата заварка.
          С СО-то мислих да го заварявам, но шланга ми е само 3м дълъг. Най високата ми част е 3,20м. С СО-то надя тръби за подпори и дребни детайли които се правят на земята (в гаража). На електрожена ми кабела стига от единия край до другия на навеса и не се налага да местя електрожена. В университета са ни споменавали че има подобни електроди на които обмазката изгаря и почети не остава шлака и не е проблем заварката върху нея. По спомен са с цеулозна обмазка. Но не съм много сигурен за тези електроди какви са.

edit:
          Преди малко при баба ми идва един познат стар заварчик, обиколил доста страни в които е работил като такъв. Показах му електродите и тои пробва единия, потвърди че са цеулозни, обмазката изгаря и почети не остава шлака, при последваща заварка остатъците от шлаката изгаряли. Каза ми че се ползват предимно за тръбопроводи и съдове под налягане, където не можело да се заварява от двете страни и се налага няколко шеваа един върху друг. Спомена ми че навремето били двойно по скъпи от рутиловите електроди.
          Последно редактирано от dimich87; 01-09-12, 13:36.

Коментар

Оцветен ли е в зелено,края,който се слага в дръжката на електрожена?Или в някакъв друг цвят?Аз заварях,все с "Вежен" и са си добри,като за български,но един мой приятел дойде с тези с зеления край,те са направо перфектни!
            Fiat Panda 4x4 , Opel Astra 1.7 TDI , Opel Tigra 1.4 Ecotec

Коментар

Няма никакви цветове по него. Баща ми навремето е събирал в една кутия електроди увити в хартия. И вика дай да изгорим първо старите и тогава да купуваме нови. Все различни са, и ма и от вежена (почети всички са с паднала обмазка и го хвърлих). Електродите в приличен вид ги оставям един ден на слънце и работят добре. Учудващо за мене беше че въпросните електроди за които започнах темата бяха в перфектно състояние. Нито един нямаше с паднала обмазка.
              Миналата година ми препоръчаха да не купувам повече вежен. Предложиха ми да пробвам турски в зелена кутия и точно те мисля че имат зелена оцветка. Заварят по-добре от вежена и са с няколко лева по-евтини. Сега нямам от тях, ще питам първо в магазина за цена на цеулозните електроди и ако ми хареса от тях ще взема, ако не от турските.

Коментар

Последно си купих френски рутилови електроди blucord на saf-fro 2,5 и3,2 от магазина и останах много по-доволен от турските и есабските

Коментар

Колеги а почетете малко за видовете електроди и обмазки поне за обща култура . Това че един електрод гори добре нищо не означава . http://www.petexbg.com/spec/spr3-1%20bg.pdf
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от metalsmith Преглед на мнение
                    Последно си купих френски рутилови електроди blucord на saf-fro 2,5 и3,2 от магазина и останах много по-доволен от турските и есабските
                    Днес,ще проверя,колега ми донесе някакви от чужбина и наистина много хубав шев се получава с тях!Ще видя за името и ще направим справката,довечера!
                    Fiat Panda 4x4 , Opel Astra 1.7 TDI , Opel Tigra 1.4 Ecotec

Коментар

Първоначално публикуван от Driftacha Преглед на мнение
                      Днес,ще проверя,колега ми донесе някакви от чужбина и наистина много хубав шев се получава с тях!Ще видя за името и ще направим справката,довечера!
                      А тези постове какво общо имат с темата ?

Що не четете поне полезното ? Sek.1 си е направил труда . Що не го уважавате ?
                      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Практическите впечатления от няколко вида електроди по магазините са ценни поне колкото краткото писание на Ретех с големи липси.
                        Мистериозните стари електроди трябва да се видят от специалист от онова време, и може да се сравнят с няколко различни от магазина и ще се разбере какви са.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                          А тези постове какво общо имат с темата ?

Що не четете поне полезното ? Sek.1 си е направил труда . Що не го уважавате ?
                          Именно тези постове имат общо с темата, не става въпрос за професионално ниво а за съвсем обикновен навес,dimicha просто и елементарно поиска съвет за електроди и докато някои решиха да споделят съвет от личен скромен опит и някакси да помогнат, то в следващия момент много напредналия ги сряза, а относно sek.1 всичко което е качил за стругарството го имам черно на бяло и е много полезно, а за заваряне най-много в този форум е допринесъл welderargon което също го имам копирано така че, тях много ги уважавам.Може би никога няма да станем перфектни заварчици като вас, но не ни се присмивайте, просто дайте кураж.
                          Последно редактирано от тихич; 03-09-12, 00:24. Причина: пак тия запетайки

Коментар

....Именно тези постове имат общо с темата, не става въпрос за професионално ниво а за съвсем обикновен навес,dimicha просто и елементарно поиска съвет за електроди и докато някои решиха да споделят съвет от личен скромен опит и някакси да помогнат, то в следващия момент много напредналия ги сряза......
                            Ами изглежда четем различни теми . Кой - какви чуждоземни електроди си е купил от магазина и кои са по-хубави е съвсем отделен въпрос .
                            Доколкото разбирам , колегата от първия пост не иска съвет за електроди за заваряване на навес в общия случай , а иска конкретна консултация за определен вид електроди , останали от соцвремето . Подозира , че са целулозни .

..та към Димича :

1. Ако електродите са с целулозна обмазка , то пушекът който се отделя при заваряване с тях е в доста по-голямо количество , отколкото при рутилови или базични . Просто ще ти направи впечатление .
                            2. Не разбрах само в крайна сметка , с променливотоков апарат ли ги пробва , или на правотоков ? Ако е второто - с каква полярност ?

Целулозните електроди са характерни с това , че са може би единствените , с които се заварява вертикал отгоре - надолу . Освен това са и дълбоко проваряващи . Така че не са особено подходящи за заваряване на винкел . Приложението им преди всичко е по магистрални тръбопроводи .
                            Обмазката им е силно хигроскопична , което налага подсушаване преди употреба . В противен случай рискът от пори и шупли в шева е значителен .
                            Иначе повърхността на шева е по-груба в сравнение с рутиловите , но дават по-високоякостен шев .

ПС . Така от разстояние е малко трудно да се каже какви са . Може да се прецени единствено от поведението им при заваряване . Дори да имат оцветяване на металната пръчка , ако не е известна марката , пак нищо не става ясно . Познавам към 50-60 вида електроди , а цветовете с които се маркират са 5-6 .Всяка фирма- производител си има собствена маркировка .
                            Последно редактирано от Vlado_Ts; 03-09-12, 00:45.
                            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Именно тези постове имат общо с темата, не става въпрос за професионално ниво а за съвсем обикновен навес,dimicha просто и елементарно поиска съвет за електроди и докато някои решиха да споделят съвет от личен скромен опит и някакси да помогнат, то в следващия момент много напредналия ги сряза, а относно sek.1 всичко което е качил за стругарството го имам черно на бяло и е много полезно, а за заваряне най-много в този форум е допринесъл welderargon което също го имам копирано така че, тях много ги уважавам.Може би никога няма да станем перфектни заварчици като вас, но не ни се присмивайте, просто дайте кураж.
                              То това ми е мисълта и по принцип с това се почва при РЕДЗ с избор на електродите съобразно заварявания метал и вида токоисточник. Обикновено на кутията пише всичко лошото е че всяка фирма производител има собствени буквени и цветови маркировки общото че накрая пише на какво отговаря по ДИН или ИСО . Без да знаем маркировката хвърляме боб в тъмното . Трасформаторните машини ограничават възможностите до електроди с рутилова обмазка на българските Вежен старата маркировка беше в жълт цвят и на кутията с голями букви пише дебаломазани рутилови електроди . Теорията на заваряването не ми е най силната страна аз съм от "студените" специалности на ТУ но понеже нямаме технолог често ми се налага да си ровя старите записки и разни справочници а когато и там не намеря нужното се обаждам в КЗУ където са тесни специалисти и имат отговори и решения на всички проблеми в заваряването . Живота ме е научил че безотговорна заварка няма .
                              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X