Значи,аргонът като химически елемент се съдържа около 0,93% в земната атмосфера.Тва с което заваряваш принципно е аргон 18,което само по себе си означава смес,още повече че ти говориш за чистота....

Обява

Свий

Няма добавени обяви.

Как се заварява с аргон (първи стъпки)???

Свий

X
- 

Много са кефа на менторския тон на Уелдъра....Не разбрах при това извънредно положение ,що требе да намалим бъш тва що помага https://offroad-bulgaria.com/forum/%...38#post5017838Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнениеХора , намалете алкохола де . То верно че покрай тЕя вируси си требе , ама ....
Коментар
 - 

Друго няма да коментирам.... а само това за чистотата. Не става въпрос за техническата степен на чистота 99.996%или 99.998%, не че и това няма значение! Но понякога (може да е много рядко) се случва, Аргона в бутилките да е мръсен! В смисъл че бутилката най вероятно не е била почистена добре преди да го" налеят" в нея. А от употребата на такъв мръсен газ, повярвай ми, се случват доста неприятни неща!Първоначално публикуван от kosta-s Преглед на мнениеЗначи,аргонът като химически елемент се съдържа около 0,93% в земната атмосфера.Тва с което заваряваш принципно е аргон 18,което само по себе си означава смес,още повече че ти говориш за чистота....https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc
Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.
Коментар
 - 

Тук проблема е в нулевия опит, и работата с желязо . Силно препоръчвам на колегата да остави желязото и ъгловите шевове и да си намери неръждавейка за материална база . Нека започне с водене без добавъчен патериал от най-малък ток, като постепенно усилва , след като започне да прави хубави черти може да капва и по някоя какпка във ваната .0 8 9 8 4 8 1 3 3 0
Коментар
 - 

Ся , не знам Уелдъра с какво и как заварява , ама мноо се чудих и чесАх по темето какво имаш предвид с това "аргон 18" и стигнах до 3 възможни извода :Първоначално публикуван от kosta-s Преглед на мнение...Тва с което заваряваш принципно е аргон 18,което само по себе си означава смес,още повече че ти говориш за чистота....
1. Аргон 18 имаш предвид , че е с пореден номер 18 в Менделеевата таблица ?
2. Аргон 18 означава , че заваряваш с газова смес , в която аргона е 18 % ?
3. Аргон 18 означава , че заваряваш с газова смес , в която освен аргон са смесени и 18 % "други " газове ?
.... щото аз никъде не съм виждал фирма , произвеждаща газове и смеси за заваряване да има търговска марка " аргон 18" .
.. и за сведение : аргонът , предназначен за ВИГ заваряване е с чистота минимум "две деветки" , т.е. 99,99 % . Съществуват няколко степени на чистота , но то е друга тема.
Що се отнася до "мръсния" механично аргон - то очевидно и двамата с Уелдъра търпите корекция . То той ( аргона) затова и в по- голяма част от случаите е мръсен - заради такива като вас... образно казано
 И да не се засегнете , нищо лично . 

Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.
Коментар
 - 

В бутилката с аргон, газа става мръсен ако:
1. Преди пълнене в пълначната не са вакуумирали
2. Не е останало остатъчно налягане и някой я е забравил отворена и вътре е влязал въздух.
3. Преди тебе някой е вкарал коргон щото му е трябвало за нещо и не е вакуумирана преди пълнене.
4. Преди тебе някой е преточил формовъчен газ и не е вакуумирана
и сигурно има още поне 10 други причини и варианти на тези които съм написал.
А мръсния газ може да те докара до тиха лудостПоследно редактирано от aig; 15-03-20, 10:00.
Коментар
 - 

Ако се окаже, че колегата заварява с коргон или старгон или както искате му казвайте с 18% Цо2 или нещо си там, че и успехи в заваряването има... ебаси
Оставал съм без газ и съм пробвал черно да заварявам - пълен провал. Неръждавейка - нямам представа.
А на колегата мисля, че първо газта му е малко. Прекалено са опушени първите заварки. Много голяма дъга държи. Пробвай да държиш дъгата в рамките на 1-4 мм. Толеранса е голям, но ако се задържиш в него ще започнеш да разбираш какво се случва. Неръждавейката е много лесна за учене, НО като се научиш на неръждавейка ще пропуснеш особеностите на черното и после ще се побъркаш от шупли и ще намразиш черното, а там е истината. Обратно - ако се научиш на черно, неръждавейката после ще е детска игра.Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
Най-добрите ми спомени са предстоящите!
Коментар
 - 

Да бе, тиха. Хич не е тиха в общия случай.Първоначално публикуван от aig Преглед на мнениеА мръсния газ може да те докара до тиха лудост
В общия случай е по-чиста (като сплав) и по-трудно кипва. Някак "по-мазно" се работи с нея и търпи някои неопитности по отношение на скоростта на работа и прегряването на ваната. Нещо подобно е и с мед например, но тя пък много бързо "дърпа" топлината и додето се усетиш колко се моташ, целия детайл е "ръждясал".Първоначално публикуван от sobax Преглед на мнение...Неръждавейка - нямам представа...
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
- 1 like

Коментар
 - 

Прави ми впечатление,че след умишлено зададения от мен провокативен въпрос,Уелдъра спря да дава съвети.Да ,под "аргон18" точно това имах предвид.Щот аргонът е и легиращ елемент.Но да не предизвиквам повече лирични отклоненияНе,не се засягам.Асен и Георги са ми обяснили когато е трябвало.Иска ми се да не сгагичосфаме форума,ама....Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
Ся , не знам Уелдъра с какво и как заварява , ама мноо се чудих и чесАх по темето какво имаш предвид с това "аргон 18" и стигнах до 3 възможни извода :
1. Аргон 18 имаш предвид , че е с пореден номер 18 в Менделеевата таблица ?
2. Аргон 18 означава , че заваряваш с газова смес , в която аргона е 18 % ?
3. Аргон 18 означава , че заваряваш с газова смес , в която освен аргон са смесени и 18 % "други " газове ?
.... щото аз никъде не съм виждал фирма , произвеждаща газове и смеси за заваряване да има търговска марка " аргон 18" .
.. и за сведение : аргонът , предназначен за ВИГ заваряване е с чистота минимум "две деветки" , т.е. 99,99 % . Съществуват няколко степени на чистота , но то е друга тема.
Що се отнася до "мръсния" механично аргон - то очевидно и двамата с Уелдъра търпите корекция . То той ( аргона) затова и в по- голяма част от случаите е мръсен - заради такива като вас... образно казано
 И да не се засегнете , нищо лично . 
Коментар
 - 

В общи линии,температурата на кипене и температурата на заваръчнатавана са много близки.Поради тази причина се използват инертни газовеПървоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
Да бе, тиха. Хич не е тиха в общия случай.
В общия случай е по-чиста (като сплав) и по-трудно кипва. Някак "по-мазно" се работи с нея и търпи някои неопитности по отношение на скоростта на работа и прегряването на ваната. Нещо подобно е и с мед например, но тя пък много бързо "дърпа" топлината и додето се усетиш колко се моташ, целия детайл е "ръждясал".
Коментар
 - 

Кипването на заваръчната ваната не зависи само от температурата на кипене на основния материал, а при ВИГ винаги се използва инертен газ, та не виждам какво целиш със споменаването му.Първоначално публикуван от kosta-s Преглед на мнение
В общи линии,температурата на кипене и температурата на заваръчнатавана са много близки.Поради тази причина се използват инертни газове
Това за легиращия елемент ще се направя че не съм го видял.
Пак - черно кипва и прави шупли в пъти по-лесно от неръждавейка. Много по-вероятно е и черния материал да е със замърсявания и шупли още от завода. Това от практиката.
Ваната в неръждавейка "мокри и се лее" много по-лесно от тази при черно. Поради тия 2 причини е много по-лесно за новак да се учи на неръждавейка, отколкото на черно.
От колко теоретични кладенеца ще ми носиш вода сега, за да ми кажеш колко не съм прав - все ми е тая.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
 - 

С тая мангалска терминология нема къ да комуникирам,та ако ще да си супер дупер......Чао.На черното му векаме стомана.На неръждайката също...Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
Кипването на заваръчната ваната не зависи само от температурата на кипене на основния материал, а при ВИГ винаги се използва инертен газ, та не виждам какво целиш със споменаването му.
Това за легиращия елемент ще се направя че не съм го видял.
Пак - черно кипва и прави шупли в пъти по-лесно от неръждавейка. Много по-вероятно е и черния материал да е със замърсявания и шупли още от завода. Това от практиката.
Ваната в неръждавейка "мокри и се лее" много по-лесно от тази при черно. Поради тия 2 причини е много по-лесно за новак да се учи на неръждавейка, отколкото на черно.
От колко теоретични кладенеца ще ми носиш вода сега, за да ми кажеш колко не съм прав - все ми е тая.
Коментар
 - 

И какъв точно беше провокативния въпрос, че не можах да го отсея от толкова многото глупости които си написал?Първоначално публикуван от kosta-s Преглед на мнение
Прави ми впечатление,че след умишлено зададения от мен провокативен въпрос,Уелдъра спря да дава съвети.Да ,под "аргон18" точно това имах предвид.Щот аргонът е и легиращ елемент.Но да не предизвиквам повече лирични отклоненияНе,не се засягам.Асен и Георги са ми обяснили когато е трябвало.Иска ми се да не сгагичосфаме форума,ама....https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc
Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.
Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар