Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да си спретнем заваръчен инвертор - какво купуваме и на каква цена

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как да си спретнем заваръчен инвертор - какво купуваме и на каква цена

Кво стана колеги ,що замря темата .ТЪкмо и аз се навих да се пробвам с едно инверторче и черпих опит от вас .Избачках (имам предвид прекопирах pdf-a от братушките на бармалейника ,ама три схеми на едно и също нещо три разлики като елементи).Посъветвайте ме дали резонансника на негулев да прайм или бармалейника,като за начало.

Коментар

Няма ли някой да се похвали с нещо работещо ?

Коментар

Аз ще се похваля. до ден два ще има и снимки. Имайте търпение.
        Панайот Бърдарски
        0887 60 77 22

Коментар

Това е почти готовия инвертор. Само вентилатора не е поставен. Изпълнен е по тествана от вече една година схема /пълен мост/
          За момента е ограничен на 170А. Защо??? Според мен това е разумния ток за еднофазен инвертор. Но при тестовете се достигна 220А и това не е предел Времето за работа, се очаква да е повече от отлично - радиаторите са сериозни /1200см^2/ само за диодите и почти още толкова за транзисторите.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMGP1809.JPG
Прегледи:1
Размер:44.6 КБ
ID:5346970Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMGP1810.JPG
Размер:38.4 КБ
ID:5346971Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMGP1811.jpg
Размер:98.8 КБ
ID:5346972Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMGP1812.JPG
Размер:42.4 КБ
ID:5346973Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMGP1814.JPG
Размер:44.2 КБ
ID:5346974Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMGP2102.JPG
Размер:244.1 КБ
ID:5346975Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMGP2103.JPG
Размер:151.6 КБ
ID:5346976Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMGP2104.JPG
Размер:162.6 КБ
ID:5346977
          Панайот Бърдарски
          0887 60 77 22

Коментар

Поздравления. Компактно и изчистено.

Спокойно можеш да го ограничиш до 200А, ако издържа на това. Масово ги ограничават горе-долу около това, ако се гледа само мрежата. 16-те ампера, дето може да даде обикновен контакт вече не са фактор. Има стандарт за усилени такива. Само не помня 25 или 32 ампера бяха. Но и стандартен контакт издържа доволно дълго време без да се нагрее, докато със средностатистическа кракра в цеха навремето не беше останал нестопен контакт.

ПП: Ако това, дето се вижда на снимката е високочестотния траф, доста би помогнало вместо от дебели плътни жици да го направиш от ускани съставни. Макар че за 20Кхз не е твърде фатално. Всъшност на колко работи? IGBT предполагам? Токов режим?
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Да, 200А не са му проблем на инверторчето. Транзисторите са подбрани с необходимия запас по ток. Може в следващите версии да бъде 200А. ИГБТ естествено, работна честота 40 кХц. Трафа е Е70. С Е65 също може да се постигне необходимата мощност. Колкото до скин ефекта за който говориш, пробите показаха, че изобща не е фатално навиването е единичен проводник, при тази честота. Даже и да има малко повече греене, то лесно се преодолява с подходящо обдухване на трафа, както е видно и от снимките.
              Панайот Бърдарски
              0887 60 77 22

Коментар

Мда. Тия честоти са песен. А IGBT-тата са учудващо държеливи животинки. Телоподаващото ми е също с 4 транзистора, но на доста по-малък радиатор от твоя. Не съм успял да го нагрея до повече от телесна температура, каквото и да правя. А още по-голяма хитринка е тороидалния траф. Неубиваем.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Няма подходящ феритен пръстен за силов траф в България, или поне аз не съм намерил. Иначе е даже по-лесно навиването и е по-добро охлаждането на намотките.
                  Панайот Бърдарски
                  0887 60 77 22

Коментар

Първоначално публикуван от pansim Преглед на мнение
                    Няма подходящ феритен пръстен за силов траф в България, или поне аз не съм намерил. Иначе е даже по-лесно навиването и е по-добро охлаждането на намотките.
                    Накример от KASCHKE през Comet. Имат доволно бахатести размери, с известен материал и параметри. Имат дори по-голям размер ферит от тоя в телоподаващото ми. Абе ще снимам(дано не забравя до следващия уикенд) да видиш за какво иде реч. Като видя силовата част получавам душевен оргазъм. Такъв траф на ръка се мотае за половин час. Няма макари, няма лепене и прочие полюции. Излъчва по-малко, нагрява се по-малко (по-малко феритен материал и по-къс магнитен път значи по-малко загуби, при едно и също сечение), охлажда се по-добре, и все такива "екстри". А при тоя размер и място за дебели жици има колкото щеш.

Например:
                    http://www.kaschke.de/fileadmin/user...Ringe/R102.pdf

Коментар

Точно този размер който си посочил, не ми харесва. Много е голям диаметъра. Не става компактно
                      Има и други по-приятни като размер, но просто ги няма в КОМЕТ
                      Панайот Бърдарски
                      0887 60 77 22

Коментар

Първоначално публикуван от pansim Преглед на мнение
                        Точно този размер който си посочил, не ми харесва. Много е голям диаметъра. Не става компактно
                        Има и други по-приятни като размер, но просто ги няма в КОМЕТ
                        Разбира се че се взима размера, който най ти допада. Това е най-големия им. Точно тоя има място за жици колкото искаш, значи може да ре разпределят токове във вторичната с двойна, или тройна намотка. А може и да се стекнат няколко един до друг, за още повече. Може да се поръча. Преди има няма час и половина бях в магазина им и питах. Не вярвам да се бави повече от седмица. Мацката каза че постоянно поръчвали ферити. И го има от високочестотен материал, освен друго. Какво повече му трябва на човек? Някога имаше само "някакви" ферити по магазините, с неизвестни характеристики. И да искаш - няма. Сега е песен.

Коментар

Браво, много добра изработка! Крастата още не те е пуснала

Кометци имат и макарки за "Ш" и така стават по симпатични нещата. А както каза един приятел по горе взимаш О в достатъчно бройки лепиш с епоксид, лакираш с епоксид и стъклоплатно и намотваш после пак лакираш с епоксид а ако добавиш в епоксида и достатъчно количество силициев диоксид си му спретнал и отлична топлопроводимост.
                          П.П. Основното предимство при мотане със съставен проводник е липсата на мускулна треска и плюски след 10 трафа.
                          А който, каквото и да казва, скин ефекта е отлепяне на кожата на пръстите след мотане на трафове
                          Знам, че не съм цвете за мирисане, и характера ми не е златен, ма вчера една черна котка кат ми напрай път и си плю три пъти през рамото, зех да се замислям!

Коментар

Първоначално публикуван от old111 Преглед на мнение
                            А който, каквото и да казва, скин ефекта е отлепяне на кожата на пръстите след мотане на трафове
                            Това ми хареса!
                            Благодаря
                            Панайот Бърдарски
                            0887 60 77 22

Коментар

Първоначално публикуван от old111 Преглед на мнение
                              Браво, много добра изработка! Крастата още не те е пуснала

Кометци имат и макарки за "Ш" и така стават по симпатични нещата. А както каза един приятел по горе взимаш О в достатъчно бройки лепиш с епоксид, лакираш с епоксид и стъклоплатно и намотваш после пак лакираш с епоксид а ако добавиш в епоксида и достатъчно количество силициев диоксид си му спретнал и отлична топлопроводимост.
                              П.П. Основното предимство при мотане със съставен проводник е липсата на мускулна треска и плюски след 10 трафа.
                              Кометските О-та са си лакирани.

Коментар

Ето и в готов вид.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMGP2106.jpg
Размер:64.4 КБ
ID:5347523Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMGP2105.jpg
Размер:89.3 КБ
ID:5347524Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMGP2107.jpg
Размер:90.2 КБ
ID:5347522Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMGP2108.jpg
Размер:58.8 КБ
ID:5347521
                                Панайот Бърдарски
                                0887 60 77 22

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X