Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да си спретнем заваръчен инвертор - какво купуваме и на каква цена

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как да си спретнем заваръчен инвертор - какво купуваме и на каква цена

Здравейте техничари . За да си спретнеш читаво инверторче на цена от 120 до към 160 лв. естествено се налага да си изобретателен. Това обяснява и вложените материали, най-лесно е да купиш всичко от магазина, а още по-лесно и да си купиш фабрична машина. В моя случай, понеже се занимавам с климатици, накрайниците са от тях, поне 10 пъти са по-здрави от която и да е оригинална връзка за електрожен и развиването е бързо. Всички шини и дроселът са от медни тръби. Дроселът е направен от 2м медна тръба Ф10, направена на шина и навита върху сърцевина от ТХО. Трафото е Е70 /18Х6, първична 10 жила по 1мм, вторичната е от размагнитващо за кинескоп, сигурно 80 жила по 0,4 мм. При такова изпълнение, прегряване на трафа и дросела е абсолютно невъзможно. Транзисторите са IRG4PC50UD, всички силови диоди са SF3006PT,включително и снаберите. Притесняват ме малко, защото са 400в. Как мислиш delivero, ще издържат ли? Честотата е 32 кхц, запълване 44%. Ако някой има изпробвана схема, която да е по-рентабилна, на по-висока честота, с малки сърцевини на дроселите и трафа, с по-маломощни снабери , ще съм благодарен ако я сподели

Коментар

Здрасти magnet
      диодите SF3006PT 400В за размагнитване на трафа са малки по напрежение слагат на всякъде 600В и да са много бързи 30-50nS
      не знам дали няма да пукнат слагат HFA15TB60 има ги по магазините не пиша магазин че ще го забършат админите.

за изходни са ти супер даже стават и на 200В но пак да са бързи.
      транзисторите ти са бавни UD-то до около 40kHz IRG4PC50W стават до около 55kHz

просто е супер машинката

Коментар

слагай му още един грец в паралел и мачкай китайците.
        ааа да питам как мачка тръбата да стане като шина ????
        на изходния дросел колко навивки нави ?????

колко транзистора си сложил за 160А ???? 2бр или 4бр ?????

Коментар

Първоначално публикуван от delivero Преглед на мнение

а за куплунзите китайците могат да си мечтаят ама ние не сме го измислили а риснаците одавна ги ползват .........
          поздрави
          Първоначално публикуван от delivero Преглед на мнение
          слагай му още един грец в паралел и мачкай китайците.
          ?????

Дааааа ,темата е вече за ентусиасти !!Но пък не е лошо ,може и да ги стигнем и задминем ....КИТАЙЦИТЕ. и РИСНАЦИТЕ!!! А много ми е интересно кой от руските инвертори е с такива "куплонзи" !?
          Последно редактирано от welderargon; 05-09-11, 21:56.
          https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
          https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Куплунга си е много добър . Контактната площ и затягането е много по добро от на масово исползваните тип бърза връзка . При този просто няма варянт да загрява и при максимален товар дълго време .
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
              Куплунга си е много добър . Контактната площ и затягането е много по добро от на масово исползваните тип бърза връзка . При този просто няма варянт да загрява и при максимален товар дълго време .
              А ми да, някой от световно известните марки си имат собствени начини на свързване защо пък и нашите " производители " да не въведат собствен такъв!

Коментар

бая порових ама го открих
                http://www.electrik.org/forum/index.php?showtopic=24604&st=300

приятно разглеждане

не са от климатик а от кранчета за баня и не са медни а месингови и пак ги ползват.

комплект бързи връзки за електрожен са над 20лв. и трудно се намират

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение_002.jpg
Прегледи:1
Размер:20.8 КБ
ID:5300486Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение_005.jpg
Прегледи:1
Размер:23.8 КБ
ID:5300487

Коментар

Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнение
                  А ми да, някой от световно известните марки си имат собствени начини на свързване защо пък и нашите " производители " да не въведат собствен такъв!
                  Защо се заяждаш на дребно с хората!?!?!??
                  Такова решение е намерил за момента - така го е направил!!!!!
                  Важното е, че работи и върши работа. АКО евентуално можеш да го направиш по-добре - то тогава действай!!!! Или и това грозде ти е кисело!?

Комплект куплунзи и байонети са 18 лева.

Следващото подлежи по преценка администраторите и на редактиране:

Гошо и Пешо се срещат на улицата и единия казва на другия:
                  - Пешо ти знаеш ли, че Митко от съседната улица е станал Нобелов лауреат.....
                  - Кой Митко бе?! Тоя с очилата ли бе!?
                  - Да същия!
                  - На тоя съм е..л сестра му!!!!!

Типично по нашенски.......
                  АИГ-Заваряване ООД
                  Заваръчни апарати "DEL"
                  http://www.aigwelding.com
                  0889 522 036

Коментар

Докъто разбера за какво са тези накрайници ,си викам брех......някакъв нов вид РЕДЗ са измислили тези хора с газ .....Много оригинално,aig ...не мисля че колегата се заяжда !

п.п И аз знам един подобен виц със стар войник и новобранец на плажа !
                    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                    Анатолий Пейчинов o8875о9815
                    https://dvrbg.com/

Коментар

На времето електрожените ги правехме с 10 - 12 мм месингова шпилка клемите и никой не се оплакваше просто нямаше друго . Моя стария електрожен съм го правил през 1988 година с такива шпилки и до ден днешен не е мръднал . Работех интензивно с него до преди няма и една година . Сега е в заслужена пенсия след като взех инвертора . Евала на колегата импровизирал е с подръчни матеряли и е станало изключително сполучливо .
                      Последно редактирано от sek.1; 06-09-11, 11:05.
                      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Все пак е хубаво да има спор и всеки да си каже мнението . Машинката е по всеизвестната схема на Бармалеев с два транзистора, по-добре е пълен мост с 4, и живота им ще е по-дълъг и по-стабилно ще работи предполагам, но все-пак е за хоби употреба и разходите са неоправдани за няколко пъти в годината, някоя дребна поправка, асмалък и тем подобни щуротии. Тръбата я правя на лента, като я разцепвам с ъглошлайфа, разтварям я , изправям я хубаво, след това нагрявам с оксижена до зачервяване и оставям сама да изстине за да омекне медтта и да се навива по-лесно, навивките са 13-18. Сега искам нещо малко и леко, като 100 амперовия звяр , да се използва за леки монтажни работи, но ми се струва,че резонансен полумост може да е по-евтин и по-лесен за изработка, стига да успея веднъж да го подкарам и да му хвана цаката.

Коментар

magnetcho ще дам цялата разработка тук така че ще можеш да си сглобиш една лека машинка.

питах те за транзисторите дали да ти два или 4бр. по 2бр. в паралел защото за двойка транзистори 160А им идва множко аз 2бр. повече от 130-140А ме е страх да ги газя.....

вчера бая поработих днес ще почивам а утре с нови сили започвам да проектирам платката на импулсното захранване и на управлението

мисля че ще стане една перфектна машинка.

magnetcho търси си кутийка а ако някой има от същите може и да ми хареса да правя малки електрожени и да искам да купя по възможност с оригинално вентилаторче.

поздрави......
                          благодаря за правенето на шина и аз си мислех същото но пропусках нагряването с горелката...

Коментар

Ако искаш да отвърнеш медта и да я направиш мека и пластична, то по всички учебници пише, че се загрява до чревено и след това се охлажда във вода. Ефекта от това закаляване е точно обратен на ефекта при стоманата. Медта става мека и пластична, а стоманата твърда и крехка. Поне можеш да пробваш.
                            АИГ-Заваряване ООД
                            Заваръчни апарати "DEL"
                            http://www.aigwelding.com
                            0889 522 036

Коментар

Първоначално публикуван от aig Преглед на мнение
                              Защо се заяждаш на дребно с хората!?!?!??
                              Такова решение е намерил за момента - така го е направил!!!!!
                              Важното е, че работи и върши работа. АКО евентуално можеш да го направиш по-добре - то тогава действай!!!! Или и това грозде ти е кисело!?

Комплект куплунзи и байонети са 18 лева.

Следващото подлежи по преценка администраторите и на редактиране:

Гошо и Пешо се срещат на улицата и единия казва на другия:
                              - Пешо ти знаеш ли, че Митко от съседната улица е станал Нобелов лауреат.....
                              - Кой Митко бе?! Тоя с очилата ли бе!?
                              - Да същия!
                              - На тоя съм е..л сестра му!!!!!

Типично по нашенски.......
                              Защо си мислите че се заяждам !Колегите искаха градивна критика и аз я правя .....!
                              Като за домашен инвертор не е лошо но..... се споменаваше за бъдещо производство с мачкане на китайците а аз не виждам по този начин как ще ги смачкаме !? aig, Ти на твоите инвертори такива накрайници би ли сложил?

Коментар

Благодаря ти за съвета зная го този тарикатлък само че има един обратен ефект увеличава се преходното съпротивление на медта поне такива спомени имам

но за да се навие лесно е добре да се отгрее

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X