Обява

Свий
Няма добавени обяви.

TRIP "компютри"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: TRIP "компютри"

Първоначално публикуван от eddiesoft Преглед на мнение
    Не съм се отказал, но ако имам финансите за серийно производство и пусна нещо което е по-добро от другите и на по-ниска цена и ще ме гръмнат
    Никой няма да Ви гръмне, не се безпокойте, но помислете за разработка за АТВ и мотоциклет, а също и за ел. трип холдер.
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
      Никой няма да Ви гръмне, не се безпокойте, но помислете за разработка за АТВ и мотоциклет, а също и за ел. трип холдер.
      Я хвърли едно око на това http://www.youtube.com/watch?v=AtT6SUvkzWI започнах го и го изоставих защото ми казаха, че мотористите карали предимно по GPS . А идеята ми беще да се направи моторджийски с възможност за въртене на холдер като в менуто също се задава дължината на една страница от roadbook-a за да може всяко нулиране на междинни данни да превърта една страница. Това с калибровката и на книгата - за да е универсално. ако има интерес - мога и него да го продължа. Само,че и за там ще искам мнения и насоки.

Коментар

... защото ми казаха, че мотористите карали предимно по GPS ...
        Не са те излъгали. Не са много мотористи и АТВ-исти, които карат по пътна книга.

То не че и при джиповете сме много де - 20-на лицензирани екипажа.
        Ние не сме неутрални!

Коментар

А нима няма желаещи да се научат и да почнат? Ето за такива е това което го правя. А ако пък и на професионалистите им хареса.... каде по-добро от това.

Коментар

Добре, айде отначало.
            Съжалявам че отначало бях рязък.
            В такъв тип изделие не можеш да слезеш нито под цената на китайците, нито да се вдигнеш над надеждността на руснаците. Толкова повече, че то не е особено търсено, главно заради практическата си безполезност.
            Добавянето на съвсем дребни, на пръв поглед, подобрения, в напълно алгоритмично изчерпано изделие, на практика означава пълна смяна на идеологията. Което и може да свали цената. Т.е., за няколкостотин евро, ще имаш относително автономен навигационен комплекс. Което е принципно повече, и значи - еквивалентно на поевтиняване.
            Остави брояча на километража за корекционен канал. Започни от нормален универсален компютър с ГПС мишка. Следи данните на ГПСа, и тях коригирай с данните от компаса, барометъра, брояча на раздатката, еднозначните ускорения, не по-кратки от нещо си. Или там данните от АБСите на всичките колела. Определи граница на времето на отсъствие на гпс, след което минаваш изцяло на бордовите датчици. Добави оптически канал, и получи нормален навигационен комплекс. С възможност за чисто софтуерно развитие, докъдето ти стига фантазията.
            На ти каквито железа и телове имам в къщи, не ми е жал. Щом не те мързи да се разправяш с това.
            Да, не скачай на чисто акселерометри и жироскопи, там е друго блато.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
              ... Започни от нормален универсален компютър с ГПС мишка. Следи данните на ГПСа, и тях коригирай с данните от компаса, барометъра, брояча на раздатката, еднозначните ускорения, не по-кратки от нещо си. Или там данните от АБСите на всичките колела. Определи граница на времето на отсъствие на гпс, след което минаваш изцяло на бордовите датчици. Добави оптически канал, и получи нормален навигационен комплекс ...
              Тъй де! Що да е просто и да вземе да се получи нещо работещо, като може да е сложно и да си остане на ниво приказки по форумите ...
              Ние не сме неутрални!

Коментар

Аз предложих алгоритъм. Сега ти дай своя. После дай да сравним предполагаемата апаратна част. После - цените на хардуера.
                За перспективата пред единия и пред другия подход няма да ти остане време да мислиш. Ще си зает с носене на бира, колкото за извинение.
                Измислянето на съвършенна каменна брадва, изрязана с лазери, е реално интересно. Просто е хоби, не бизнес.
                А голямата част от подробностите на ония алгоритми, и програмите за тях, все едно мухлясват по библиотеките и витрините, или се мотаят в интернет. Няма кой да мисли, додето всички тичат да купуват лъскави китайски дрънкулки.
                Много пъти е ставало дума. Можеш да свалиш цената на достигнало съвършенството си изделие, само за сметка на обходни технологии. Това значи чудовищни средства, не само пари, за измислянето на нови технологии. Очевидно безсмислено. Можеш да увеличиш надеждността на практически напълно надеждно изделие, само за сметка на други алгоритми. Това също са огромни средства. Но поне теоретически, ти дават и вече следваща перспектика.
                Копирането, освен ако не е с учебна цел, на ранни етапи, не ти дава нищо, по принцип.

А просто два часовника, и прав и реверсивен броячи на импулси, на четири реда, можеш да направиш и със стар джобен компютър за левче, от битака. Ще ти струва още левче щепсела за запалката, и 50 стотинки - микрофона от слушалките на мобифон. Ако те мързи да го вдигнеш от тротуара покрай кофите за буклук. Е, трябва да напишеш програма, да свърже калкулатора с микрофонния вход. О, чудо, работи?
                И аз така чух, даже колкото датчиците за детонация А те са надеждни устройства.
                Башка дето с безплатна програма, можеш да виждаш и дали си на преден или заден ход, и в какъв режим се тътриш, като просто калибрираш датчика на същия тоя микрофонен вход, все едно какво кречетало си му включил. Може микрофон, може Хол, или оптрони, или каквото имаш. Сигнал да е. Спектралния анализ е измислен толкова отдавна, че програми за него пише всеки, който не го мързи. После ги подарява в интернет, понеже и те вече не трябват на никого.
                Може и по-скъпо, сега елките са ретро. Пък и искат жици, за бутончето "1", "М", и за "+" и "-".
                Последно редактирано от Стефан; 02-10-09, 00:48.

Коментар

Стефане, защо се палиш? Може ли да ти задам някой въпрос? Т.е. аз ще ги задам, а ти ако искасш ми отговори. Ще намериш ли кой да финансира производството и съответно да осигури пазара на едно изделие по твоя алгоритъм с ГПС-те и т.н.? Ще ми покажеш ли на кое от тия изделия които ги има на пазара (включително и руското) е на цена под 100 евро? Щом има няколко производителя дали са крали един от друг? И къде в цялата тема прочете, че това което се опитвам да направя е професионално? (вярно, че ще има функциите на професионалните и може да се окаже по-надеждно от някои - но не претендира да е професионално).

ПП. Аааа и от каде ще намериш джобен компютър който да можеш да програмираш? В последните повече от десетилетие съм виждал все едни черни плюнки по платките . А идеята с елките ще е доста скъпа. Останали са само с антикварна стойност и са скъпи

Коментар

Затова и предложих ретро вариант - за гъзари. Може и с аритмометър, обаче старите таксиметрови апарати ще влязат само при крайните випаджии. А с премятащи се половинки цифри, нямам даже аз.
                    А, почнаха ли въпросите? Значи вече има разговор.
                    И не мисля да търся финансиране, не съм режисьор на реалити чалга. През последните 20 години, само те могат да го намерят, къде да е по света. Ако някой иска да плаща за такива неща, Гугъла ще му каже моя телефон. Аз мога да решавам някакъв клас проблеми, да се лезя на дейците - не.

Ако си обърнал внимание, говорех за нормален универсален компютър. Джобните по принцип не стават за нищо, най-малкото заради размера на екрана. На него не се вижда нищо в движение, ако вибрира - хептен. Планшетните компютри са нормално програмируеми лаптопи. Днешните, даже защитените - и с много и всякакви входове. Развойна база вече имаш. Остава ти да съчиниш алгоритмите. От там ще минимизираш и избереш датчиците. Това струва само четене, ровене по каталози, и мислене. Казах ти - някаква железария имам - ето ти я. Други хора в тоя форум имат и други неща, също ще ти дадат. Но повтарянето на съществуващи изделия, без принципиално нови свойства, реално няма смисъл. Значи няма да има и успех.

Коментар

...повтарянето на съществуващи изделия, без принципиално нови свойства, реално няма смисъл. Значи няма да има и успех.
                      Що да няма. По принцип трип комопютъра съществува все още в наши дни само и единствено защото има състезания които го изискват по регламент. От там нататък - нужда има, успех - колкото щеш.

Предполагам че излизането на тоя пазар минава през хомологиране по FIM, но всяко нещо с времето си.
                      Издъних се на Тюринг теста

Коментар

защо не оставите излишните спорове а да се наблегне на доизбистряне на функциалността на това изделие.От личен опит мога да дам следните препоръки:
                        -бутон Пауза е добре да има само на самия "трип"а не на дистанционното , за да не го натисне неволно навигатора .
                        -дистанционното е добре да е ергономично и удобно,понеже ти се налага да го държиш в ръка няколко часа и не е без значение дали е с формата на кутия цигари
                        - действието на бутоните да е достатъчно отчетливо- да се усеща "кликването" при натискането, понеже в реалната ситуация много често навигатора не гледа дисплея при преминаването на конкретна точка
                        - !? помисли и как би се отразило попаданетона пряка слънчева светлина на видимоста на дисплея- дали няма да бледнее и да е слабо видим?
                        За това се сещам за сега, ако ми дойде още нещо на ум ще го добавя и успех с начинанието. Ние карахме 5 състезания с най обикновен таксиметров апарат, така,че всичко което може надежно да мери междинни и общи разстояния и да визуализира тази информация става са " трип мастер". Останалото е подробности и суета.
                        Може би един вариантза който не си мислил е да може устройството да се сваля , без да се налага махането на кабелите ( с цел да не привлича погледите на безделниците които се мотаят вечер по улиците и надзъртат какво има в колите)

Коментар

Първоначално публикуван от СТОЯН ВАСИЛЕВ( lilia_prim) Преглед на мнение
                          защо не оставите излишните спорове а да се наблегне на доизбистряне на функциалността на това изделие.От личен опит мога да дам следните препоръки:
                          -бутон Пауза е добре да има само на самия "трип"а не на дистанционното , за да не го натисне неволно навигатора .
                          -дистанционното е добре да е ергономично и удобно,понеже ти се налага да го държиш в ръка няколко часа и не е без значение дали е с формата на кутия цигари
                          - действието на бутоните да е достатъчно отчетливо- да се усеща "кликването" при натискането, понеже в реалната ситуация много често навигатора не гледа дисплея при преминаването на конкретна точка
                          - !? помисли и как би се отразило попаданетона пряка слънчева светлина на видимоста на дисплея- дали няма да бледнее и да е слабо видим?
                          За това се сещам за сега, ако ми дойде още нещо на ум ще го добавя и успех с начинанието. Ние карахме 5 състезания с най обикновен таксиметров апарат, така,че всичко което може надежно да мери междинни и общи разстояния и да визуализира тази информация става са " трип мастер". Останалото е подробности и суета.
                          Може би един вариантза който не си мислил е да може устройството да се сваля , без да се налага махането на кабелите ( с цел да не привлича погледите на безделниците които се мотаят вечер по улиците и надзъртат какво има в колите)
                          Сега ме навеждаш на мисълта, че може да се напражи кратко да изписква при всяко натискане на паузата, защото при тръскането самото кликване трябва да е доста отчетливо за да се усети.
                          За слънцето - най-обикновен сенник ще свърши работа, а за свалянето - за сега механичната част ми остава най-големия проблем-но ще си имам 1 на ум и за това

Коментар

Е говорихме вече за това - тия неща се търсят просто в магазините за КИП и А, не в компютърните. На парчета струват стотинки, целите промишлени пултове - левове. С ІР колкото си искаш, и нечупливи. С два бутона за телфери, с дузина бутони за стругове, какви ли не. И като всички промишлени бутони, искат сила, за да е сигурно че не е случайно, и щракат силно, за да е сигурно че ще усетиш, даже да не го чуваш. Всичко е измислено отдавна, и докарано до съвършенство.
                            Има си и цели гами с грозни, но напълно надеждни щепсели на винт, от едно, до стотици крачета, има и защитени. Даже вакуумни има. Пак в промишлената автоматика. Даже вече има разни кутии, макар че с тях винаги е имало проблеми. Има всякакви диодни индикатори, и както се оказва в последно време - цяла нова област - драйвери за тях. Които умеят освен да ги палят, и да уреждат въпросите със захранването им, и с регулирането на яркостта. Не съм използвал такива неща, ама изглежда вече са масови, не моден писък.
                            Но продължавам да смятам, че като и без това ще се цапаш, си струва да решиш поне някой принципен проблем. Най-главния е с буксуването.

Коментар

Аз предложих алгоритъм. Сега ти дай своя.
                              ...
                              Можеш да свалиш цената на достигнало съвършенството си изделие, само за сметка на обходни технологии. Това значи чудовищни средства, не само пари, за измислянето на нови технологии. Очевидно безсмислено. ...
                              Малко странно да се четат такива неща точно от човек като тебе, който нееднократно е твърдял във форума как може да направи това или онова (примерно апарат за полеви заварки, зарядно за радиостанции) съществено по-евтино от "купешкото".

В случая май изпускаш от внимание задачата. А тя не е да се направи изделие, което да измести продукцията на TerraTrip от кокпита на дакарските бегачки, а да предложи на начинаещите състезатели в България по-евтина алтернатива на (де-факто) стандартните трипове.
                              Важното в случая ще е устройството да върши работа достатъчно надеждно и да е на по-достъпна цена. Оттам нататък потребителите ще трябва да се примирят с някой с друг "неизгладен ръб".

Не виждам защо да не може да се постигне по-ниска цена.
                              Съдейки по това, което виждаме в кабините на бегачките по света, производителят на триповете, които използваме и ние е, ако не монополист, то поне доминира на пазара за такива устройства. Като се има предвид, че пазарът за такива изделия е нишов, то най-вероятно няма навалица от конкуценция, което вероятно му позволява да държи едни по-високи цени ...
                              Орязваш някои "гъдели" - ей ти още спестена себестойност.
                              Съкращаваш веригата от производителя до потребителя - още спестени пари.

Първоначално публикуван от СТОЯН ВАСИЛЕВ( lilia_prim) Преглед на мнение
                              ... От личен опит мога да дам следните препоръки:
                              ....
                              Подкрепям тези предложения.

Сега ме навеждаш на мисълта, че може да се напражи кратко да изписква при всяко натискане на паузата, защото при тръскането самото кликване трябва да е доста отчетливо за да се усети.
                              ... а за свалянето - за сега механичната част ми остава най-големия проблем-но ще си имам 1 на ум и за това
                              Това с изпискването е добре да го има при задействане на нулирането. Причината Стоян е обяснил.

По-горе споменах включване на кабелите (от датчика и захранването) с куплунг, а не "твърдо" свързване именно с оглед на това устройството да може лесно да се сваля и поставя в колата.

... си струва да решиш поне някой принципен проблем. Най-главния е с буксуването.
                              За да реши този проблем, ще трябва да отиде на варианти, които ще усложнят и, съответно, оскъпят продукта. Пък нека остане и малко работа за навигаторите ...
                              Последно редактирано от Чавдар (V93); 02-10-09, 08:01.
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Не. Като смениш идеологията и елементната база, за мене ще свалиш и цената. Казах ти причината - не можеш да се пребориш с големите производители нито по цената, нито по надеждността, не и за толкова просто устройство. Просто няма какво да прескочиш или заобиколиш. Остава да направиш нещо друго, и то да може повече.
                                Гледам, колегите се включват в 100 - 150 лева за готово изделие, на разни измерители на едно нещо. Сигналпроцесорите отдавна са евтини, повечето пари отиват за периферията. В случая трябва да разглеждаш характера на импулса, или на пачка импулси, и да намериш разликите между преден и заден ход, и характерна особеност от буксуването.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X