Обява

Свий
Няма добавени обяви.

TRIP "компютри"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• TRIP "компютри"

Много се чудих дали да пусна тук темата... Ако някой реши, че не е за тук - нека я изтрие или премести.
    Искам да попитам дали има интерес към трип компютри които са на с интерфейс на български език и на много по-ниски цени от тези на международния пазар. С нищо не им отстъпват (може би само в дизайна) и са специално направени да покрият изискванията на офроуд състезателите. Говоря за следното http://eddiesoft.gotdns.org/123/page-4.htm Ако има заинтересовани винаги могат да се направят промени от всякакво естество.
    Последно редактирано от Ясен; 29-09-09, 17:16.

До: TRRIP "компютри"

Темата съвсем условно ще поседи тук, тъй като е нова по рода си.

Имайте предвид, че за реклама във Форума си има отделен ред, изискващ договорка с администрацията и в повечето случаи заплащане. В случай, че темата се развие като търговска, а не техническа, въпросът ще се преразгледа.

Също така, имайте предвид, че правописът ви е на границата на приемливото тук, да не кажем и под нея. Моля, пишете по-старателно.

Коментар

Въпросчета:

Това нещо пробвано ли е на джип в реални условия, не на бюрото до компа?

Какъв е датчикът и къде се слага?

Вариант за дистанционно нулиране, поне на междинните показания?

Варианти за надежден монтаж на таблото?

Потенциални минуси:

Не се виждат едновременно показанията за общо и междинно разстояние и време.

В режим "Пауза" се спира отчитането както на изминато разстояние, така и на времето. Т.е. при използването на тази функция отчетеното време става нереално. За съжаление, в реално състезание никой не ти спира часовника заради това, че някъде си буксувал на едно място.

П.П. Видях на страницата, че се предвижда вариант с дистанционно. Т.е. приемам, че за момента няма такава възможност.
      Последно редактирано от Чавдар (V93); 29-09-09, 17:51.
      Ние не сме неутрални!

Коментар

Благодаря за подсещането. Страницата е променена, защото имаше някаква примерна цена.

Първо да се извиня за страничката, че имаше цена на нея. Изделието тепърва го разработвам по желание на колеги. Просто го сложих на сайта си за да може да се чете и съответно да се обсъжда. Приемам всякакви препоръки и мнения. Мисля, че едно такова нещо ще е полезно на много хора, а мисля, че ще може да му се "докара" и приемлива цена

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
        Въпросчета:

Това нещо пробвано ли е на джип в реални условия, не на бюрото до компа?

Какъв е датчикът и къде се слага?

Вариант за дистанционно нулиране, поне на междинните показания?

Варианти за надежден монтаж на таблото?

Потенциални минуси:

Не се виждат едновременно показанията за общо и междинно разстояние и време.

В режим "Пауза" се спира отчитането както на изминато разстояние, така и на времето. Т.е. при използването на тази функция отчетеното време става нереално. За съжаление, в реално състезание никой не ти спира часовника заради това, че някъде си буксувал на едно място.
        10х за въпросите и препоръките. Ще ти отговоря в същата последователност.
        Пробван е в автомобил, а не в джип (предстои и това сега) и е буквално ритан из локвите за проверка на ударо и влагоустойчивост.

Датчикът е от оргиналните които се предлагат от TERRATRIP и ги водят за японски автомобили. Монтира се на жилото на километража. Не е проблем да се използват дори датчици които се монтират на кардана, но колегата който даде идеята не можа да ми каже приблизително колко импулса ще са при едно завъртане за да знам от какъв порядък да си резарвирам променливи.

Има вариант вече за дистанционно на което могат да се сложат или само паузата или и трите бутона и да се използват всички функции дистанционно. Мислиа и за вариант за допълнителен дисплей за пилота.

Има възможност за монтиране (планки за закрепване) които може да са или на задната или на долната страна.

Понеже искаха да са много големи надписите сложих този дисплей който има само 2 реда. Има вариант да се виждат едновременно и общите и междинните резулрати, но за да да не стане объркване ги отделих.

А за режима на пауза - няма проблем да спира само датчика.
        Още веднъж благодаря за идеята за паузата
        Последно редактирано от Ясен; 29-09-09, 21:56.

Коментар

Първоначално публикуван от eddiesoft
          ... Не е проблем да се използват дори датчици които се монтират на кардана, но колегата който даде идеята не можа да ми каже приблизително колко импулса ще са при едно завъртане за да знам от какъв порядък да си резарвирам променливи....
          Съвсем груба сметка: най малките гуми са малко под 600mm диаметър, най-големите главни предавания са около 5 и нещо, тоест в най-тежкия случай се получават приблизително 3 оборота на кардана на изминат метър.
          Това е практически нереална комбинация, давам го като крайна стойсност, все пак не съм видял някой да кара с редукторни мостове и гуми 165х13
          Реално около 1.5 - 1.8 оборота на изминат метър.

Имам следния, вероятно много тъп въпрос, но наистина не знам, а като не знам, предпочитам да питам: какво точно прави това устройство, дето GPS-а да го няма като функция? За да не разводняваме темата, може и на лични, ще съм благодарен за разяснение с няколко думи, схващам бързо
          О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
            ... какво точно прави това устройство, дето GPS-а да го няма като функция? ...
            Отчита изминатото разстояние бързо и с достатъчно голяма точност (без оглед на това дали по трасето има стабилен и достатъчно добър прием на GPS сигнал) и го показва с достатъчно големи цифри.
            Също така има възможност за моментално нулиране на показанията. За сравнение, на Garmin Map 60 csx за същото упражнение, което на трипа се прави с 1 натискане на бутон, ще трябват 5 (пет) цъкания на малки бутончета, което е достатъчно сложно и бавно, особено ако си навигатор на някой от бързите пилоти ...

Първоначално публикуван от eddiesoft
            ... Има вариант вече за дистанционно на което могат да се сложат или само паузата или и трите бутона и да се използват всички функции дистанционно. Мислиа и за вариант за допълнителен дисплей за пилота ...
            Колкото по-просто, толкова по-малка вероятност нещо да се обърка. Лично аз бих сложил на дистанционното само бутон за нулиране на междинните показания. По време на състезание навигаторът няма работа да ръчка по настройките на трипа и да лази по менюта. Няма време!!!

Това с допълнителния дисплей е добра идея, че Terratrip нямат опция за последващо свързване на дисплей и, ако искаш такъв, трябва да си купуваш нов трип.
            Последно редактирано от Чавдар (V93); 29-09-09, 20:38.
            Ние не сме неутрални!

Коментар

До: TRIP "компютри"

Бях пускал въпрос за интерес - нямаше.
              Руското такова нещо струва в района на 250 евро, в София. Многоредов дисплей една педя, дистанционно за щурмана и пилота, репитер за пилота. Всякакви настройки. Датчици на раздатката, километража, или някое колело - според религията. В различни модификации се блъска по състезания от началото на 90-те, забележки по работоспособността няма. Каквито има по функциите - пораждат следващи модификации. Вече ги свързват и с бордовите компютри, не са само навигационни.
              Общото име на тия предмети е Тверьтрип. Рязко превъзхождат западните аналози, по надеждност са несравними.
              Понеже става дума за разработка, моето мнение е такова:
              Не си струва да се повтарят съществуващите. Нито с учебно - развойна цел. Да се разглобят и разгледат - да, да се копират, или правят паралелно - не.
              Каквото има смисъл, е на практика да се достигнат военните стандарти с отворени шини. За няколко години така и не намерих човек, който умее да програмира джобни компютри, остава да се мисли за лаптопи. Там има разни защитени изделия, но те все едно отвътре са примерно като битовите. За развойна база стават, за работа - не. Но може да се използва поне софтуера.

Коментар

Като препоръка към производителя.
                Потърси някакви по-надеждни бутони. Ползвал съм такива в някои изделия. Тия са доста нежни, и няма да изкарат дълго на прах и влага (вода). Освен това при силен натиск, се разкопчават щипките които държат самия бутон към пластмасовия корпус и бутона пропада.
                Успех.
                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

За руския Tvertrip pilot http://www.4x4ru.ru/?id=113 наистина няма да се учудя ако е по-добър от западните, но има не дисплей 1 педя, а 3 дисплея по един пръст и с още два за паузите може и да се събират 5 за педята. За пръстите си е майтап, но няма да е лошо ако има желаещи да разберат от каде могат да си вземат , защото явно има хора които не знаят и затова искаха да им се направи. А и цената на цялото устройство мисля да я докарам до около половината от цифрата на руското ... и то не в евро, а в лева!!! А по функционалност мисля, че няма да му отстъпва. Все пак аз мога да му променям софтуера , докато на масовото производство никой няма да ти промени нещо което не ти харесва.А за това, че не си намерил хора които да програмират микрокомпютри - не знам как си търсил. В България има достатъчно добри програмисти. Явно или не си успял да намериш или са искали суми които не са те устройвали...

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                    Отчита изминатото разстояние бързо и с достатъчно голяма точност (без оглед на това дали по трасето има стабилен и достатъчно добър прием на GPS сигнал) и го показва с достатъчно големи цифри.
                    Също така има възможност за моментално нулиране на показанията. За сравнение, на Garmin Map 60 csx за същото упражнение, което на трипа се прави с 1 натискане на бутон, ще трябват 5 (пет) цъкания на малки бутончета, което е достатъчно сложно и бавно, особено ако си навигатор на някой от бързите пилоти ...
                    Значи, ако съм разбрал правилно, това на практика е един таймер с 2-3 брояча. С възможност за нулиране на поне единия от броячите, 1-2-3 формата на показване на данните и възможност за калибровка на показанията. Следене на един (в случая) или 3-4 (според това, което казва Стефан) датчика с ориентировъчна точност, тоест 1-2%. Не виждам смисъл от повече, защото първото забуксуване и точността е до там. Хммм... Не знам какви са датчиците, но каквито и да са 250 евро си верно множко, дори и да са с монажа.

@eddiesoft: малко не ми хареса забележката за евентуална опасност от прецакване на датчика при неправилно свързване. Ясно, че човек не може да се защити от всичко, но защитата на 1 вход/изход като че ли си струва играчката, а тя и не е толкова голяма. Успех!
                    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                      Като препоръка към производителя.
                      Потърси някакви по-надеждни бутони. Ползвал съм такива в някои изделия. Тия са доста нежни, и няма да изкарат дълго на прах и влага (вода). Освен това при силен натиск, се разкопчават щипките които държат самия бутон към пластмасовия корпус и бутона пропада.
                      Успех.
                      10x за идеите. Но бутончетата ги познавам и за тази цел съм им лепмал щипките за да не могат да се отворят и са обляти със слиликонова пастичка точно за да не попадне влага, но могат да се сменят. Благодаря пак.
                      Последно редактирано от eddiesoft; 29-09-09, 22:57.

Коментар

@tef4o, датчиците са най обикновенни Hall датчици които дават един или повече импулса на оборот (в случая този с който си правя тестовете са 2 импулса). Входа е защитен, но ако се обърне захранването на самия датчик не мога вътре в него да сложа защита, а съм отварял подобни датчици в които не си бяха направили труда даже един диод да сложат за защита. Така, че не съм го написал без основание

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                          ... Не знам какви са датчиците, но каквито и да са 250 евро си верно множко, дори и да са с монажа ...
                          250 до близо 400 е самото устройство. Отделно са датчик, дистанционно и стойка за монтаж (общо около 100-на евро)
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Браво за идеята и труда, ще помагам с каквото мога. Разчитай и на проба в реални състезателни условия като уточниш всички детайли по уреда.
                            За сега се сещам за осветление на дисплея, все пак от време на време караме и нощни етапи. На дистанционното е добре да са две копчета, за нулиране и пауза.

Коментар

Първоначално публикуван от Явор-Vromos.com Преглед на мнение
                              ... За сега се сещам за осветление на дисплея ...
                              Май си има подсветка

... мека светлина на подсветка ...
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X